Syn má 4 roky a 4 mesiace. Odmieta chodiť na záchod. Chodil už cikať na WC, lenže stále mal plienku na kakanie, keďže s tým bol problém ako u veľa detí. Lenže on si potom šetril cikanie na čas, kedy dostane plienku na kakanie, len aby nemusel ísť na WC. Začal robiť riadne scény, ako chce plienku aj na cikanie. Dokáže zadržiavať aj hodiny, po tom, čo mu už naozaj veľmi treba ísť. V škôlke už dlhšiu dobu chodí na záchod cikať, no dnes sa tam pocikal v triede pri hraní, ani len nespomenul učiteľke nič, pretože vedel, že ona mu plienku nedá. Doma sa nepocikáva vôbec, buď nakoniec po dlhom boji ide na WC alebo povie, že mu treba kakať a zatiaľ neklame v tomto. Ja už neviem či je toto na psychológa alebo čo robiť. ☹ Tiež hovorí, že sa záchoda bojí. Sú dni kedy normálne ide na wc, ale viac je dní kedy vymýšľa.
nas odmietal kakat takisto, skusali sme kadeco....nakoniec sme to vzdali a v 6 rokoch aj on....vobec som neriesila hanba-nehanba....bol to ritual
Skus mu povedať, že ok plienku dostane, ale musí si ju sám dať, potom aj vyzliecť a poumývať sa. Možno po pár pokusoch to vzdá a pôjde radšej na záchod. Len Ty musíš byť dôsledná a naozaj mu s tým nepomáhat.
Skús sa ho spýtať prečo sa boji záchoda. Mi mame problém len s kakanim. Plienku dávam iba na spanie a keď sa pokaka do gatí tak ho vyhresim. Niekedy sám príde že robil hambu. Nám psychologicka poradila riadne vychvalit keď sa vykaka a dať aj odmenu. Skús týmto smerom. Ak sa doma boji preto že je záchod veľký tak ho dávaj na nočník. Podrastie a naučí sa na normálne wc.
Trpezlivo na neho. Kamaratka povedala synovi ze hovienka su rybicky - ktore musia skocit do zachoda aby ich potom voda odplavila 😀 A funguje. TIez sa naucili na wc az v 5 rokoch - inak boli uplne v poriadku v inych oblastiach. Ja som pri fobiach slubovala a davala darceky - tiez to fungovalo. Skusaj - dookola, ved on polavi.
Už v dvoch rokoch si s ním mala byť na neuro ..
@kittykat22 aj my sme davali darceky - lego dokonca a prd to fungovalo...raz, dalsi raz opat nie
@gelifil pretoze u fobie to nie je tak - ze raz sa to otoci, a potom sa jej clovek zbavi. Je to dlhsi proces.
Vobec to nerieste, nechajte ho, a uz vobec psycholog, naco, cim viac to vy budete silit tym dlhsie mu to bude trvat. Presli sme si u dcérky s tym, v 3,5roku sa jedno rano zobudila a isla sama na wc cikat. Dovtedy ani pocut ani navrhnúť ani alternativa nic, len odmietanie velky plac. A prislo to na nu. Lenze kakat sa bala do zachodu, neviem kto jej navravel ze jej mucha vleti do ritky, tak trvalo to dalsi rok kym sa zas jedno rano zobudila a isla sama kakat na zachod. No a co ze uz mala tolko rokov. Akonahle sme jej navrhovali zachod, zadrzala a uz sa v ten den ani nevykakala. No urcite si nebudem trapit dieta takou hlupostou ako silou mocou ist kakat na zachod. Prislo to vsetko same. U syna nebol s nicim takym problem, ten presedel pol dna na tróne odkedy sediet vedel 🙂 nerieste to naozaj, skor prejavte pochopenie a nerozvijajte tuto temu priamo . Drzim palce 🙂
nešla by som za psychologičkou príde mi to prehnané, všetko to chce len čas, každé dieťa je úplne iné, potrebuje iný čas na to aby si na záchod zvyklo 🙂
Moja mamina to robila so synovcom tak,ze dala do zachoda modru tabletku a vzdy ked videla ze by mohol chcet ist cikat tak s nadsenim jasala sposobom ze: "pood ukazeme pipkovi aku mame paradnu modru vodu v zachode,to nema nikto len my" a maly sa tak naucil nebat zachoda a potom sa nan este aj pytal😊
A s nocnikom nema problem?
S nocnikom nema problem. Moj syn sa boji, ze spadne do zachoda, ked bude sediet na nom. S cikanim problem nema. Cakame, kedy sa sam rozhodne.
Nam sa velmi osvedcila sklapacia redukcia primontovana na pevno k zachodu. Nic sa nehybe a nesmyka, ma pocit istoty, dobre sa mu sedi. Pri zachode ikea schodik, aby v pohode mohol vyjst, sediet. Nenutili sme, ani sa neposmievali, ked sme videli, ze uz vie zadrzat, namontovali redukciu, ukazali ako funguje a nechali, nech sa pyta a chodi na wc sam..
Uz davno si mohla skocit k psychologicke. Tym nic nepokazis