Ahojte chcela by som poprosit o rady ohladom prikrmovania umelym mliečkom...Mam 4 mesacneho synčeka,ktory ma vahu momentalne 6050gramov...vysku ma 65cm....detska doktorka nam kaže prkrmovat vraj ma chude bruško a nepribera..je to pravda pribral za mesiac len cca 200gramov...lenze ja ho plne kojim ..teda kojila som,lenze na doktrorkyne rady som mu začala davat posledne 2tyzdne.... 200ml umeleho mliečka nutrilonu za den...a zacal chudnut este viac..ja uz neviem čo mam robit aby priberal mlieka mam asi dost,papa priblizne kazde tri hodiny skor ani nechce sam...vacsinou spi celu noc aj cez den si pospi asi 3 hodiny..........je normalne ak doktorka kaze prikrmovat ked on si viac mliečka nepyta?? nerobim tym zle,že prikrmujem???...čo mam teraz robit mam sa vratit spat len ku kojeniu??detska doktorka sa na mna pozera akokeby necham umierat hladom vlastne dieta ...neviem čo mam robit..poradte ak viete dakujem.........synček ma 4 mesiace a dva tyzdne
@domak2 no uz som kontaktovala..ona mi povedala,ze sa mam snazit co najviac kojit no a to robim kazdu asi hodinu a pol uz tri tyzdne....aj v noci,ale pribera len pomaly a vela kaka,neviem mozno ma rychle spalovanie alebo co neviem ale vypada byt taky spokojny stale sa usmieva hra,tak neviem
moj syn ked mal 4mesiacie vypil za den mozno 3dcl mlieka co je fakt velmi maalo a potom mi uz zacal pekne papat 🙂 asi ma len krizu alebo nieco take ze sa mu chce papat uvidis potom ti bude papat . pre mna to bol velky stres ze nepapal a potom mi teta psychologicka povedala nech sa tym nestresujem ze mozno mu o staci teraz a ked som sa prestala zaoberat kolko papa zacal sam od seba papat. deti zvyknu mat rozne "chutove" obdobia 🙂 prajem vela sil
@petra8786 rozhodne si dohodni osobné stretnutie s laktačnou poradkyňou - www.mamila.sk , aby ti skontrolovala dojčenie, po telefóne nič nerieš... ja vďaka LP dojčím... nedám na ne dopustiť.. 🙂
@carodejnica ok dohodnem,moje dojčenie si myslim,ze je ok,len malemu stači malo..hm no neviem ..uvidime 🙂
Jeho váha je na vek primeraná, i 200g za mesiac je postačujúce. Potom však spomínaš chudnutie. On málo podľa Dr priberá, alebo aj naozaj chudne? To sú 2 odlišné veci. Ak chudne, treba to riešiť i za pomoci lekára, môže ísť o nejaké ochorenie. Ak len málo priberá, môže to byť len odhad lekára- nie vždy správny, ale môže ísť o problém správnaho dojčenia, alebo o problém zdravotný, Ťažko takto posúdiť.
Ak však len "málo" priberá, ale inak prospieva a nemá žiadne zdravotné problémy, dobre napreduje a je spokojný, tak je zbytočné niečo riešiť. Každé dieťa priberá inak, každé je inak proporčne riešené. Chudé bruško nie je indikátorom zdravia.
Skús naozaj skontaktovať laktačnú. Ste vo veku, kedy postupne začnete zavádzať príkrmi: zeleninku, mäsko, ovocie. Uvidíš ako bude papkať potom.
Len mi je zvláštny prístup Dr. UM nič nerieši. Ak máš MM je iné mliečko zbytočné. Ak má Dr podozrenie na nejaké ochorenie, mala by ho vylúčiť. Odporučiť UM ako "liek" asi nie je najrozumnejšie.
@petra8786 Chudé bruško? Môj malý má teraz skoro šesť mesiacov a podľa mna ešte neváži asi sedem kg. Od narodenia bol dlhý a chudý, tak ho predsa nebudem napchávať keď nechce. Len ho dojči a možno skús trošku spestriť stravu, aby malo mliečko viac živín a uvidíš....Keď nechce, ja by som ho rozhodne umelým nedokrmovala, ak tak radšej by som už skúsila mrkvičku varenú....my už tiež trošku testujeme.....ak je spokojný, tak mu podľa mňa nič nechýba....Ak sa ti aj potom bude zdať, že nepriberá, skúste navštíviť nejakého odborníka....
bože neznášam takéto dr.moja malá sa narodila ako 2800g,domov sme šli ako 2660g a v 3mes.mala len 3770g.teiž ma nútila.zmenila som a naša dr.mi na to len povedala-priberať priberá aspoň niečo,zdravá je tak nech vás to netrápi.teraz má 3roky 4mes a váži 12,5kg
@gubcikova ved aj ja si myslim,ze doktori nemusia mat vzdy pravdu podla mna ma len stresuje,..lebo som veganka alebo co tak ma chce nastrasit ze bububu ..ze maly je chudy co neni ma lica a dvojitu bradu 🙂...a nechudne nejak vela schudol len raz asi 40 gramov a odvtedy pribral za tri tyzdne cca 250gramov...
@petra8786 a akú mal pôrodnú hmotnosť. Napr. moja sa narodila maličká 1910g a v 2. mesiacoch mala 4000g. Ale potom to šlo už pomaly - v 4 m. 5450g ale v 7m. 6000g a teraz má 10 mesiacov a 6800g. Bola plne kojená do 5 mesiacov, potom sme začali s príkrmami. Na tvojom mieste by som možno vyskúšala na noc mliečnu kašu (menšiu dávku ako v návode - aby mu nebolo tažko) + plne kojiť. Ja viem,že by sa malo začínať zeleninka + mäsko ale ja som pri oboch deťoch začínala kašou a umelé mlieko nikdy nemali.
@petra8786 Hovorí sa, že bábo by malo mať v 6 mesiacoch dvojnásobok - čiže tvoj 7300g - čo asi nestihne - ale každé bábo je iné. Niektoré sa narodí malé a v roku má 12 kíl a niektoré sa narodí 4 kilové a v roku má 8,5kg. A čo sa týka toho bruška - mojej upravujem všetko v páse, oná nemá tie bábetkovské záhyby. Syn ich mal a teraz v 5,5 roku má rovnakú hmotnosť ako jeho kamoška čo do 3 rokov nejedla takmer nič - a to doslova. Ja by som začala na večer kašu a po ukonč. 5 . mesiaci zelenina + mäskom, po šiestom ovocie na desiatu a tak postupne.
Ahoj @petra8786 my sme mali ten istý problém ako ty. V štyroch mesiacoch mi Maťko prestal priberať. Dovtedy priberal krásne minimálne 600g za mesiac a zrazu sme sa zastavili ostal stáť na váhe a za 3 týždne sme pribrali 40g! keďže môj drobček je alergik a máme škaredý ekzém na líčku už od dvoch mesiacov hoci ho plne kojím, dr sa rozhodla že nebudeme bábo zaťažovať umelým mliekom ale mám ďalej pokračovať v plnom dojčení a začať mu pomaly dávať zeleninku, mäsko, ovocie. Prvé dni boli len o akomsi ochutnávaní mrkvičky, zemiakov, brokolice... Ovocie mi odmietal úplne. Najviac mu zapasovalo keď konečne dostal mäsko. Postupne sme sa rozpapkali. Z pár lyžičiek sme pokročili na štvrťku misky a za tým moje mliečko. Nepriberáme už obrovskými skokmi no priberáme. Maličký je spokojný, nižšia váha mu umožňuje byť dokonale obratným - pokúša sa už liezť po podlahe hoci sme mali teraz len 6 mesiacov. Pôrodnú váhu sme nezdvojnásobili chýbajú nám k tomu ešte viac ako 300gramov (máme 6700g) ale pre mňa je podstatné že Matej je spokojné bábätko.
@petra8786 , mala som podobný problém s malým, ale mne dokonca schudol 😒, na 3. mesiace mal o 200g menej ako na 2 mesiace, dovtedy priberal, čo mesiac, to kilo. Tiež ako tvoj bol aj môj spokojný, usmievavý, takže som bola v tom, že mliečka mám dosť a toto bol pre mňa nepríjemný šok. Zistila som po porade s laktačnou poradkyňou, že malý nemal úplne správne prisatie a nevypil MM takzvane do dna, t.j. nepil veľa to zadné tučné mliečko. Takisto tým, že menej vypil, sa tvorilo vždy o trošku menej mlieka, zase nedopil do konca a tak dookola. Navyše sa mu stiahol žalúdok a tak mu stačilo na nasýtenie menej mlieka, na priberanie to ale bolo málo.
opatrenia, čo nám pomohli: po dokojení som si odstriekavala z prsníkov to zvyšné tukovejšie mlieko a dokrmovala som ho lyžičkou, hoci si nepýtal (ale neprotestoval), tým som mu pomaly rozťahovala žalúdok plus dostal viac kalorickejšieho mlieka. Plus som brala benedikt a senovku na zvýšenie tvorby MM a viac som pila tekutín.
Po týždni sa zastavilo chudnutie, ďalší týždeň za 4 dni pribral 200g.
Momentálne má 7 mesiacov a 7kg, nepriberá nejako enormne, ale je v norme a zdravý, posledné 2 mesiace pribral 450g mesačne, čo je na tento vek normálne priberanie. 😉. Držím palce, nech sa problém vyrieši, snáď to pomôže aj iným mamičkám.
Baby mame podobny problem, mala ma 5 mesiacov a za poslednych 6 tyzdnov pribrala len 200 g a lekarka nariadila zacat prirkmovat, lebo je to strasne malo, tak skusime zeleninku a masko a budem pevne dufat, ze priberie. Nerada by som ohrozila kojenie.
@bodka70 dakujem ti za rady..pridu mi velmi doležite a ktualne pre moju situaciu..mam dojem ze je to aj moj problem.....tiež som si zakupila senovku a benedikt..dufam,ze mliečka bude viac a maly bude pekne priberat,zatial som zacala trosku prikrmovat zeleninkou,len brokolicu a mrkvicku zatial..ale aj tak nejaksi nepribera..uvidime..este sme len v začiatkoch...🙂tak este raz dakujem 🙂
@petra8786 ahoj ako ho kojíš a má len 4 mesiace tak mu nedávaj ešte žiadnu zeleninku 🙂 ........máš naliate prsníky?.... cítiš po kojení úľavu....dostáva sa ti zadnému miečku...prsníky prestriedaš pri jednom kojení, alebo pije len z jedného a ďaľšie kojenie z druhého prsníka......určite sa spoj s laktačnou.....ja si myslím že ti menej vytiahne ako ostatné deti v jeho veku a napriek tomu je spokojný............pretože deti sú fakt individuálne....no chudnúť by nemal.......skús ho u doki pred kojením a po kojení odvážiť koľko toho spapa.................. 😉
moja malá bude mať už rok, a je plne kojená. Moc by som sa nespoliehala na to, že keď začneš dávať zeleninku ..atď..., tak že ti bude priberať, lebo ak bude papkáč a bude mu chutiť tuhá strava, tak o.k.. Ale môže sa stať, že dlho ti bude odmietať tuhú stravu, takže budeš na tom istom.
Materské mlieko do jedného roka tvorí stále základ výživy. Príkrmy tvoria len doplnok stravy, u kojených detí. Ak budeš kojiť, tak v podstate máš po starostiach.
Ja by som sa tiež poradila s laktačnou poradkynou, lebo môže byť, ža bábo ti málo pije zadného tukového mliečka. Alebo proste je také bábo, nemusí byť každé váhovo podľa tabuliek.
A ešte k tomu kojeniu - moja malá ceconí od narodenia každú hodinu, v noci každé dve - a drží ju to doteraz. Po kojení bola a je vždy spokojná, odfukuje - a ja to či kojím každú hodinu alebo dve neriešim. Prikladám na požiadanie. Až teraz keď je už väčšia a ju zaujíma viacej vecí tak vydrží cez den aj dve hodiny. A čo sa týka príkrmov, tak mi zje tak po štyri lyžičky. A vdaka tomu že kojím, tak nemusím sa strachovať, že mi nič z tuhej stravy nezje. Ale samozrejme stále jej lyžičkou ponúkam jedlo, rožtek žužle, sušienky. Proste na tú tuhú stravu si nie a nie zvyknúť.
@sybo5
@sendy182 už sme začali so zeleninkou na odporučania laktačnej od mamila.sk ...zeleninka mu mooc chuti nevie sa jej dojest najviac brokolica,teraz davame špenatik ,mrkvu a velmi mu to chuti praveze pomaly začal aj priberat ale davam mu len po kojeni asi 5malych lyžičiek zeleninky varenej......popritom som od laktačnej kupila senovku grecku bilinky a benedikt...mlieko sa mi začalo super spustat aj kazdu polhodinu asi..takze uz mam mlieka myslim dost..konecne sa to napravuje vsetko jak ma byt..maly mi uz pribral zrazu 300gramov za par dni 🙂
Ahojte. novšiu tému som nenašla a nechcem zakladať novú o tom istom probléme. Hoci som si tu prečítala snáď všetko, aj tak si neviem poradiť.....
Malý do 4m priberal celkom pekne, niekedy viac niekedy menej ale od začiatku 4m v podstate stojí na váhe (teraz má 5m1t) Dr mi povedala nech skúsim po kojení zarobiť trošku UM či náhodou nie je ešte hladný. Dovtedy papal pekne, vypil oba prsníky a sám sa odpojil. tak som myslela že keď ich vypije oba, môže byť že je ešte hladný. V ten deň som dostala prvú menštruáciu a mlieko zrazu strašne ubudlo tak som minula skoro všetky zásoby mrazeného. na ďalší deň sme začali po kojení dávať už aj UM a ja som pila laktačné čaje, benedikt, senovku,.... mlieka mi postupne pribúdalo ale malý začala odmietať prso a chcel len flašku. dala som mu jednotkový cumel pre novorodencov ale aj tak uprednostňoval flašu. po týždni som už mala mlieka že mi liezlo ušami a neustálym skúšaním a prikladaním začal po troške aj z prsníka piť (dovtedy som odsávala a dávala z flašky -ak bolo málo tak aj UM). Teraz po vyše týždni malý nechce ani flašu ani prso..... som už na prášky z toho. od narodenia kojenie trvalo okolo 10 min, teraz ledva 5-7 min. a potom spustí rev a odtláča ma. to isté aj pri flaške. len ju zbadá a jačí. keď mu ju dám nasilu tak mlieko vytláča jazykom von..... ale koľkokrát vidím že je hladný, ústami hľadá prso ale keď mu ho dám tak vypluje vrieska. Od 2m. prespí takmer celú noc. večer jedáva medzi 7-8 a vydrží do pol 5, posledné dni dokonca do pol 6. nad ránom papá úplne ukážkovo v kuse ťahá aj 15 min a rýchlo glgá, len cez deň je to kríž...... napadá vás niečo? nepomáha ani ponúkať mu každú chvílu a ani ho nechať vyhladovať......
@katka708 To je štrajk sposobený flašou. Kvoli tomuto ja nie som zástancom mrazenia mlieka a vyťahovania ho a dávania na flašu. Tu ti pomôže už iba laktačná poradkyna a pevné nervy. Technika kontakt koža na kožu a dúfať že ho to zláka na prsník. O tom všetkom ti povie laktačná. Kojené deti sa dokrmujú iba cez suplementor a po prste. Nie cez fľašu.... kontaktuj mamila.sk je tam zoznam poradkýň.
@zuzi0110 tie som už kontaktovala mailom keď mal malý prvý štrajk v 2mesiaci ale neozval sa mi stade nikto. ale teda môžem skúsiť znovu. tak ale keď ten štrajk spôsobila flaša, tak prečo z nej nechce piť. Ja už som odhodlaná mu aj odsávať a dávať z flaše len aby jedol, ale on ako keby nepotreboval mlieko k životu.....
fuuha, no ak zacal este aj po prikrmovani nutrilonom chudnut, tak asi treba dat vysetrit traviaci trakt, mozno mu nieco telo nedokaze travit. Ale ja zas nie som nejaky znalec, skusila si kontaktovat laktacnu poradkynu?