3ročný syn všetkých škrabe. Čo máme robiť?

vejinka
4. júl 2011

moj syn skrabe tusim od narodenia a este stale ho to nepreslo.skrabe ked drzi sa za ruku skrabe pri krmeni skrabe pri hrani a skrabe aj mladsieho brata. Ked ich minutku necham pri sebe mladsi sice nekrici ale starsi ma zaborene nechty v malinkej rucicke.trha mi to srdce ale neviem co robit.on ho lubi aj nas lubi ale vsetkych skrabe az do krvy.

kamilka22
4. júl 2011

moj syn skriabe, ale len ked je "nahnevany", ma rok a pol. Ale na tvojom mieste by som to riesila asi uz psychologom, niekedy vie cudzi clovek dostat z dietata viac nez ti najblizsi. Mozno ma v sebe nejaky blog. Stacilo by ho odstranit a bol by pokoj. Drzim palce, nech sa to podari odstranit pred jeho nastupom do skolky. Verim, ze Ta to trapi. Moj syncek je este maly, ale tiez ma to hneva. Specialne, ked ublizuje starsej sestricke, ktora by mu v zivote nic zle neurobila.

vejinka
autor
5. júl 2011

@kamilka22 keby to bolo obcas tak to chapem ale on to robi pri akejkolvek cinnosti.vcera vecer pokojne lezal v posteli pritulil sa ku mne a chcel ruku pozrel mi do oci povedal ako moc ma lubi a v tom mi slzy vyleteli co ma skrabol.nerobi to v zlosti proste musi inak by sa mu neratalo.zatial do skolky tento rok nejde uvidime potom.tak isto skrabe aj mensi syn.ale ten ma 9 m.

sisaha
5. júl 2011

@vejinka mne to pride tak, ze mu sposobuje radost, ak ublizuje druhym... On sa ti pozera priamo do oci a caka reakciu na bolestivy podnet. Skusala si mu to vratit? Viem, ze to nie je riesenie, ale ci si uvedomuje, ze to druheho boli... ak ano..tak urcite by som to riesila s psychologom (psychiatrom)......

vejinka
autor
5. júl 2011

@sisaha ano vie ze to boli..skusala som mu to vratit chvilku plakal a potom to urobil znova. Ku psychologovi nepojdem zatial ale ideme koncom mesiaca pediatricke na trojrocnu prehliadku tak jej tam poviem ze toto robi ak nas niekde posle tak pojdeme ak povie ze to robi kazde dieta tak nepojdeme.nemam to s kym porovnat len s jeho bratom a ten to robi tiez

sisaha
5. júl 2011

@vejinka nerobi to kazde dieta..., to vyzera na nejaku neurozu. Urcite by som sa tym zaoberala, aby sa z toho neskor nevyvinula nejaka porucha...

martinka17
5. júl 2011

@vejinka tiež by som to asi radšej riešila s lekármi ako na fóre 😉 a ja poznám jedno podobné dieťatko, žiarlivosť ho núti na maminku volať ubližovaním okoliu ☹

kamilka22
5. júl 2011

@vejinka Mne to pride ako zlozvyk, ale mam pocit,ze sama neprides na to, ako ho odstranit. Verim, ze robis vsetko preto. Ja by som sa asi obratila na psychologa. Odbornik moze na celu vec vniest nove svetlo - nejaku "fintu" a mozno sa ani nenazdate a prestane s tym. Pride mi to ako s obhryzanim nechtov, prosto je zvyknuty to robit. A mladsi zrejme opakuje po starsom.

snehulienka
5. júl 2011

@vejinka ahoj, konecne niekto kto ma rovnaky problem. moja dcera ma stipe/skrabe na laktoch alebo aspon na ruke hocikde, kedykolvek sa da. robi to akosi podvedome. ked nema dlhe nechty, tak ma to az tak neboli, uz som si zvykla, ale ked jej to zakazem, tak je zuriva chce to silou mocou. volakde som citala ze je to prejav dominancie. babku nestipe. len tych podriadenych.. neviem co ti na to mam poradit, tiez som niekedy zufala. ked budes vediet riesenie a nezabudnes na mna, prosim daj mi vediet. mala ide od januara do skolky, snad nebude nikoho stipat. aj som pisala na nete psychologicke a ta mi len napisala ze by som jej to nemala dovolit..

vejinka
autor
6. júl 2011

@snehulienka to ma tesi ze niesom jedina.ja mu za to skrabanie aj po zadku dam a prestane na chvilu ale vdy sa k tomu vrati.nastastie brata mu nedovolim skrabat a uz ich z oci nespustim.ma dni kedy je fakt zlaty hra sa nerobi zle ale ked ma zly den ani oci poriadne neotvori rano a uz skrabe.striham nechty casto aby nas to menej bolelo.vzdy ked poskriabe tak ho vyhresime a podla mna sa to zredukuje kym pojde do skolky a ked to spravi v skolke a druhy ho udrie tak s tym dufam prestane.jasne dam ti vediet co zabere.

vejinka
autor
6. júl 2011

mimochodom ja som vraj tiez takto skrabala ..teoreticky by to mohlo byt dedicne?

sisaha
6. júl 2011

@vejinka dedicne urcite nie... Zdedit mozes farbu vlasov, farbu oci, choroby. toto je o vychove a o tom, co dietatu dovolime...

vejinka
autor
6. júl 2011

asi to bude fakt o tej dominancii v rodine ale co sa tyka vychovy a o tom co im dovolim tak nemam pocit ze by som zlyhala alebo nieco zanedbala som dost prisna ale niesom teror.robi to od narodenia nezyskal to pozorovanim ale naucenim sa

sisaha
6. júl 2011

@vejinka netvrdim, ze si zlyhala, len treba nastavit pravidla a dodrziavat ich. Dieta musi vediet co sa smie a co nie. Predstav si, ze bude ublizovat inym detom. A to nehovorim o tom, ze tym moze nastvat niektorych rodicov a deti mu to budu vracat, pripadne sa mu bude niektory z rodicov vyhrazat, ze ho zbije on... Skratka, treba si uvedomit, ze to je patologicke spravanie sa v socialnej oblasti a riesit to a necakat, ze to prejde samo, alebo si to nevsimat.

vejinka
autor
6. júl 2011

@sisaha robim co mozem

sisaha
6. júl 2011

@vejinka nestaci iba vyhresit, treba mu stanovit hranice. Poskriabal si, tak odid z hry.., ..teraz nedostanes tuto hracku.., mozes sa vratit do hry az sa ospravedlnis a slubis, ze to uz viac nespravis... a pod. A je nutne prikazy, zakazy dodrziavat. Takisto aj odmeny... Ak nenastane zlepsenie, tak vyhladat pomoc psychologa. Az mu v skolke budu skrabance vracat ine deti bude neskoro... nielen ze sa s nim budu odmietat hrať, ale učitelka ho bude od nich separovat, alebo inak trestat...Treba to riesit uz teraz.

vejinka
autor
6. júl 2011

@sisaha skusim a potom napisem ci nastalo nejake zlepsenie .diky 😉

dulkagabulka
6. júl 2011

@vejinka suhlasim so @sisaha
treba to riešit..a myslim,že to čo navrhla ona je spravny postup..
treba mu ukazat hranice- jednoznačne ich stanovene nema..
a tie sa nestanovia bitkou,ale anjelskou trpezlivostou spojenou s DOSLEDNOSTOU..ak raz povieš, že ked poškrabe bude mat zakaz sledovat rozpravku /vymyslela som si/tak to musiš dodržat- tam neexistuje žiadna vynimka, kedy by si mohla povolit..
a ocenovat to dobre- to je tiež doležite
možno to bude stačit urobit iba raz- dvakrat a budeš prekvapena učinkom

mne sa napriklad osvedčilo aj večer rozpravat rozpravku,kde som zakomponovala chlapca, ktory robil niečo take ako on..a potom som sa pytala, čo si o tom mysli, či si mysli,že to bolelo toho druheho atd..

želam pevne nervy a vela trpezlivosti