Ahojte maminky, idem si k vam po radu. Mam synceka, ktory ma 2r a 7 mesiacov. Je to zlaty, vyrecny chlapcek, Od malicka bol sice narocne dietatko, nechcel byt ani chvilku sam, je tvrdohlavy, ale inak zlaty a bystry. V poslednej dobe ale cim dalej tym viac sledujem, ze nechce byt v spolocnosti deti. Napr. ked ideme na suchacku a chce sa suchnut, tak tam nejde, kym odtial neodide posledne dietatko. Chce byt na nej sam. Nerobi detom zle,neposiela ich prec, len proste nechce byt s nimi. Alebo ideme na pieskovisko a uz dopredu sa pyta, ci tam budu deti. Ak poviem, ze asi ano, ved deticky sa radi hraju na piseku, tak tam uz ani nechce ist. stale dookola vysvetlujem, idem prikladom, hrou sa ucime, ale nic, proste nechce byt medzi detmi. Vlastne chce byt len a len so mnou. Ani ku starkovcom ho nemozem dat, lebo to jednoducho s nim nezvladnu. ani s manzelom nevydrzi dlhsie ako hodinu. A este k tomu sa nechce podelit o hracky. Vtedy dostane taky amok, krici, reve na to druhe dietatko...amen. Neviem, ako sa zachovat. co robim zle. Vzdy mu vysvetlim, ze to nie je pekne a bla bla bla, proste uz som ako verklik. Doma sa hrame na poziciavanie, s ockom sa delime a ja uz neviem co dalej vymysliet, nic na neho neplati. Ani po zadku. nic. som zufala. Viem, ze toto je obdobie vzdoru, ale fakt neviem, ako sa zachovat, aby som ho naucila sa delit a aby chcel chodit medzi deti...ved teraz ide do skolky od septembra, neviem si to vobec predstavit. Prosim, neodcudzujte ma, hladam podporu, pomoc....dakujem
náš starší syn sa tiež stránil detí, nedajbože sa k nemu nejaké dieťa priblížilo alebo dotklo 😀 zmenilo sa to postupne, keď sa narodil mladší syn a keď ako 3,5-ročný nastúpil do škôlky. Teraz nemá s deťmi problém, rýchlo sa zoznamuje s novými deťmi, proste zmena 😉 treba dávkovať postupne, my sme začali veľa chodiť do zábavných centier a podobne, skrátka, nestrániť sa detí. Nerobíš chybu, "dávkuj mu deti" postupne naďalej 😉
@suz2 toto je normálna vývojová fáza niektorých prvorodených detí... aj v mojom okolí prvorodené deti sú háklivejšie na svoje veci a ostatné deti im akoby vadili. Ešte tak nutne ostatné deti nepotrebujú, tak si môžu dovoliť takto "vyvádzať". Po čase budú mať potrebu kontaktu s inými deťmi a budú nútené sa podeliť a spolupracovať pri hre, inak budú vyčlenené z kolektívu. Takže časom sa chlapec naučí, že ak sa nepodelí, tak sa s ním nikto nebude hrať a on sa predsa bude chcieť hrať! Poprípade sa situácia zvykne zmeniť príchodom mladšieho súrodenca ako píše @snopkulka
Inak milý výraz "šúchačka", som sa pousmiala, lebo som to počula prvý krát, odvodené od slova šúchať. U nás sa používa šmyklávka, šmýkalka 🙂 odvodené od slova šmýkať.
@suz2 ahooj
aj moj je podobný ako tvoj malý...v auguste bude mat 3roky..hlavne v požičiavaní hračiek je to katastrofa..plač,krik,rev až mi trhá bubienky,hodí sa o zem...ja som už rezignovala,nepomáha nič,len čakám kedy to ustoji,snad raz.. 😉
o hračku sa musí podeliť,či sa mu páči či nie,hoc aj vrieska atď..nedovolím mu aby on si mohol od hocikoho požičať a ked príde k lámaniu chleba,tak nedá nič zo svojho...sice neviem kedy sa to naučí..už je to dosť dlho..ale nepovolím,hoc už niekedy sa citim vonku fakt blbo...ale čo už... 🙂
a jeden čas sme robili takto že akonáhle vystrájal vzala som ho domov...
@suz2 podla mna je to uplne OK.. aj moj bol taky, nexcel sa ist smyknut kym tam dakto bol, ani len nevyliezol.. je to normalne, vobec sa tym netrap, on sa xce hrat sam a xce byt max s tebou o tom ten detsky svet je do troch rokov vnima seba a teba ako jedno, ma na haku nejake ostatne deti..
neboj moj bol taky isty.. vsetko sa zmenilo po nastupe do skolky.. ale bol to brutus.. zo zaciatku iba reval.. vsetky hracky zhadzoval z policky... schovaval sa pod koberec alebo hodil detske hrable,ale nastastie trafil ucitelku..plac neutichajuci aj 3 hodiny.. toto trvalo 2 az 3 tyzdne.. bolo to pre nas velmi tazke obdobie. potom asi 4 mesiace iba rano 5 min.plac ale nezapajal sa do ziadnych aktivit,lebo sa bal deti.. a tak sme mu dali pauzu-bol asi 2 mesiace doma,pretoze bol aj stale chory.. a potom ked nastupil tak uz bolo dobre.. pekne spolupracuje a ma uz aj kamaratov a hlavne sa neboji deti.. tak sa neboj.. sice to bude pre neho zo zaciatku velmi tazke.. odporucam zo zaciatku davat iba do obeda do skolky a na 3 dni do tyzdna, aby mu to nebolo vela.. postupne pridavat dni..a hlavne pripravit sa na to psychicky, ze to bude veeelmi narocne.. a teraz ho pripravovat tak,ze aj na ruky ho zobrat a posadit k detom do pieskoviska.. hlavne nestranit sa deti..
@suz2 Ahoj, moja dcerka má 3 roky 2 mesiace, a je to takmer to isté...Odmalička náročná, tvrdohlavá, a deti moc nemusí, teda teraz pozorujem, ze tie menšie.....skor vyhladava staršie.Inak velmi zlatá, rozumná, a tiež nepožičia nič ani za svet 😒 ....Ja sa niekedy tak hanbím na ihrisku, že by som najradšej zrástla s lavičkou, ked dcerka začne vystrájať kvoli hračkám 🙂 ....Uz cestou na ihrisko vykrikuje: a nič nikomu nedám. Snažím sa naozaj denne, vysvetlujem, opakujem, ukazujem, chválim, ale nič nezaberá. Ona proste nedá nikomu nič, a hotovo. Taký istý postoj má aj ku pozdraveniu sa. Ona sa proste nebude nikomu zdravit a koniec, nic s tym neurobím...Uvedomujem si, ze aj ja som dost tvrdohlavý clovek, ale toto je mega. Drzím palce, nech to zvladneme a hlavne, nech sa deti presunú z tejto fazy zase do inej... 😉
@suz2 moj maly nebol dva krat spolocensky, tiez sa najradsej hral sam a hracky pozicat ani za svet (i ked nie az takto), ale od nastupu do skolky od 2,5 rokov sa to uplne zmenilo....uplne v pohode teraz
podla mna to je prechodne
pamatam si, ze niekoho videl prichdzat z 20 metrov a ihrisko a hned zacal bleskovo pakovat a schovavat hracky....teraz ziadny problem
neodsudzujem - myslim, ze v skolke sa to mas sancu zmenit a dost vyrazne
@suz2 Ja by som ztoho že sa nechce delit o to čo je jeho,nerobil až taky problem,teraz on ma potešit niake druhe dieta na ukor seba? Tiež som velmi davno učila dcerku že sa ma podelit,a potom som sa zamyslela,ked raz pršalo a navrhla my aby som požičala daždnik vedla cudziemu možovi,ktory ho nemal..tiež cudziemu hocičo nepožičiame,tak prečo to chceme od vlastnych deti? Teraz už to robim tak,že ak je niake dieta u nas,a chce prave to čo ma moja,tak navrhnem mu iny hračku,ale naoplatku ked sme mi niekde a moja chce to čo ma druhe tak jej poviem že je je to toho dotyčného vec,a je len nanom čo jej ho požičia,a ked nie nič sa nedeje,lebo aj u nas o svoju hračku rozhoduje sama. Premna to pride takto spravne.
@suz2 My mame o par mesiacov menej, maly je prvorodeny, teraz ma malicku sestru a robi presne to iste... robi to skoro cely zivot, deti sa sem tam strani, niekedy zase nie, ale urcite nic nepozicia, malokedy sa rozdeli. deli sa len s nami, teda s tymi ktorych ma rad, cudziemu by nic nepozical asi. myslim si ze preco by aj mal. to ze sa vyslovene bal deti ho preslo, teraz ide na ihrisko aj ked sa tam hraju iny, ale musim tam byt aj ja, tiez ho nemozem dat ako ine mamky spat k rodicom, lebo jednoducho chce ist spat so mnou. ani s tatom nepojde. nemyslim si ze to nie je normalne aj ked je to otravne. len mame problem ze je tu teraz aj druhe babo ktore ked chce papat potrebuje maminku a zachvilu aj ono bude chciet mat svoje hracky a henten nas spunt si zatial vsetko privlastnuje tak som zvedava.
@suz2 @dadka28 ahoj nemam dieta ale riesili sme tieto veci s kamoskinim synom a to bola katastrofa. nechcel sa s nikym o nic delit. vrieskal na cele pieskovisko, ulicu,on si hracku pozical a on nechcel dat ... bolo to tazke. mna tieto veci dost zaujimali ze preco to tak je a aj na adopcnych sedeniach so psychologickou sme to riesli. ono kazde dieta je ine a poviem ti to len z takeho psychologickeho hladiska ako som to citala a ako to bolo mne vysvetlene ..ze dieta si po roku zacne uvedomovat, ze veci a osoby, ktore pri nom nie su nezmiznu, ale ze su tu stale a to suvisi aj s vecami, predmetmi .. zacinaju si uvedomovat seba a aj to co patri im a z toho vyplyva ta uzkost, ze ked nieco musia dat , boja sa ze sa im to nevrati ...je to az taky uzkostny strach a nesuvisi to vobec s tym ze by bolo dieta nejake lakome, proste je to o tom, ze si uvedomuje svoju identitu a nechce prist o nieco co je jeho, lebo nerozumie, ze ta vec sa mu ked si to niekto poziaca aj vrati.
mozno to treba dietatu povedat, ze sa mu to vrati nech sa neboji, pripadne, ze treba urobit vynimku, ze tato hracka je len tvoja a poziciavat ju nikomu nebudeme..pripadne pred odchodom z domu sa dohodnut, o kotru hracku je ochotne sa podelit a povedat mu, ze sa mu hracka vrati, ked ju pozicia ...aj psychologicka hovorila, ze u nej je casto bytka o hracky a rev na raty ..tak je to normalne neboj a podla mna z toho vyrastie..
s vami sa podeli lebo vie ze va moze doverovat a ze mu tu hracku vratitie a cudzie deti nepozna..
co sa tyka toho ze sa nechce s nikym hrat ..mozno nebude nikdy extrovert a podla mna tie socialne kontakty sa rozvijaju az neskor.. je mozno viac hamblivejsi a uzkostnejsi, ale neboj v skolke to dobehne..nestresuj sa s tym a podla mna ho nenut ..asi na tie socialne kontakty nedozrel a chce byt s tebou . a je to aj tym ze je mozno jedinacik
@suz2 bol ako babatko v pravidelnom kontakte s detmi? novymi ludmi? novym prostredim?
@suz2 normalka..moja bola od 3-4m.zvyknuta na deti na ihrisku a aj tak je taky odlud. Tiez mala obdobie,kedy odmietala vsetkych okrem mna a mojho otca. A tatina vacsinou odmieta stale.
Pozicanie hraciek nehrozi,malokedy pozicia.
Bala som sa,ako to bude,v 3.r.nastupila do skolky,place rano a aj chora bola,ale cuduj sa svete,uz spomina,s kym sa hrala..uz ma kamaratky.. Dovtedy nic,aj na cvicenie pre deti sme chodili a nepomohlo..
Takze daj mu cas..
@katarinamarkova to s tym nesuvisi..aspon u nas nie..nasa bola,ale akosi nepomohlo.
@suz2
ja by som poradila stretavat sa s nejakou kamaratkou ktora ma dieta v podobnom veku a postupne ho zvykat na deti. moj syn tiez nebol velmi spolocensky ako male dieta, vystacil si sam, so mnou, deti nejako nevyhladaval. neskor sa mu narodil brat a s nim su nerozlucna dvojka.
ked si to tak vezmes tak v takom malom veku je detom vlastne lahsia socializacia a komunikacia s dospelymi, s nimi sa vedia lahsie dohodnut, dospeli sa s nimi nenatahuju o hracky, je to pre nich vyhodnejsia partia z ich pohladu. 🙂
ja som sa snazila skamaratit ho s jednym dietatom, nie vela deti naraz a uz vobec nie cudzich. a postupne to islo. zvykol si na nich a vytvorili sa medzi nimi kamaratske vztahy, niektore trvaju dodnes 🙂
@katarinamarkova chodili sme k nasim, chodili nas navstevovat moje tety, raz az dvakrat do ryzdna sme chodili ( aj chodime) do herne... Myslim, ze bol dost socializovany...
@suz2 nie každé dieťa potrebuje nutne k hre iné deti, ale tvoj synček sa tak správa preto, lebo mu to je z tvojej strany umožnené. Nemôžeš ho dať ku starkovcom? S manželom nevydrží dlhšie ako hodinu? Nežartuj. A keby si tak náhle musela ísť do nemocnice? Zbláznil by sa? Určite nie, len by pochopil, že aj iní naokolo majú svoje potreby. Je síce vo veku, keď má právo na vzdor, ale je na rodičoch, ako sa k tomu postavia. Ak nechceš, aby to mal v škôlke veľmi , veľmi ťažké, tak budeš musieť zmeniť svoj prístup k nemu. Inak škôlka mu veľmi pomôže, aj keď sa obávam, že to bude pre neho nesmierny stres - nevydrží bez teba hodinu, vieš si predstaviť, ako bude existovať v škôlke celý deň? Nedokáže sa deliť o hračky, s tým si učiteľky poradia, ale on sa bude cítiť frustrovaný a nepochopený,lebo doteraz zažíval niečo iné. Najvyšší čas niečo s tým urobiť. Ako reaguješ napr. v herni, ak sa nechce podeliť o hračky?
@timea7 nuz ja by som ho ozaj rada nechala pri nasich na dlhsie, ale oni uz do toho idu s obavami a po polhodine -hodine volaju, aby som prisla. Uz sme sa o tom rozpravali, ale nejak sa nevedia odhodlat. Navyse mamka zije s partnerom, nie s mojim ocinom, kt. zomrel, v partnerovom dome, tak ju nemozem nutit aby si tam maleho nechali... Svokrovcov nemam. Muz chodi z roboty okolo 18:30, rano odchadza o 6:00. Prichadza unaveny. Maly na neho nie je zvyknuty, lebo su malo spolu. Asi by som mala nyt viac sebecka, poslat muza s malym von aj podvecer a nozno keby som si konecne aj ja oddychla, lahsie by sa mi vsetko zvladalo. Ale moj muz bol doteraz id nrodenia von s malym sam len 4x. Viem, hroza...
V herni, ked sa nechce delit, vysvetlim mu, ze su to hracky pre vsetky deticky, ze uz sa pohral, nech pozicia a my si vyberiemenieco ine. S tym vacsinou nie je priblem, nakolko chape, ze hracky v herni niesu jeho. Problem je napr. ked von berieme odrazadlo, to uteka pred detmi, lebo sa boji, ze niekto vobec k nemu pride a vezmemu ho. Ak sa dieta priblizi, krici. Vzdy vysvetlim, ze nu vratia. Akebo ak nechce pozicat, nech to aspon pekne povie, nie s krikom. Darmo
@suz2 tak to chápem, že mame dieťa nemôžeš len tak strčiť,keď žije s partnerom a dávať večer mužovi,ktorý je unavený dieťa by som tiež nedávala. Ale cez víkend mu ho môžeš postupne dlhšie a dlhšie necháva, V tej herni to robíš rozumne, ja som to chápala tak, že nechce požičať spoločné hračky, svojich sa deti ťažko vzdávajú...Čítala som tvoje príspevky aj v iných témach, čo sa týka kojenia a uspávania, väčšinou končili tým, že z toho vyrastie a vždy si sa prispôsobila dieťaťu, čo nie je dobré. Jemu sa naozaj nič nestane, keď si trochu poplače a zistí, že aj ty máš svoje potreby. Áno, musíš byť viac sebecká, možno si mužovi nedôverovala, možno nie je zvyknutý, ale dieťa je aj jeho.Škôlka mu veľmi pomôže, ale musíš ho pripravovať, najprv nechávať dlhšie a dlhšie s manželom, bolo by fajn, keby ste mali známych s malým dieťaťom, u ktorých by sí zvykol natoľko, že by tam niekedy ostal bez teba. Držím palce.
Baby pridavam sa lebo sa to tyka aj mojho synceka.Od mala s nim chodim po ihriskach hral sa pekne pozical nebal sa navstevy chodili s detmi k nam my k nim aj do detskych centier sme v zime chodili.teraz mal 3 rocky a zhruba 2 mesiace pred narodeninami u neho pozorujem zmeny v spravani.nechxe pozicat hracky doslova mi povie aby som odlozils do tasky ak sa citi ze mu niekto co i len pozera na hracku ak som spociatku neustupila a trvala na svojom ze pozicaj tak mal az zachvat placu ze on tam byt nechce a chce ist domiv..pritom mu nikto nevzal nasilu neublizil..dovetdy som ho mohla dat k starkym aj na tyzden spal u nich bol stastny ze je u nich teraz??nemozem ist ani do obchodu ako place nechce ostat s nikym sam iba ak som tam aj ja...s manzelom ostane ale 10000x sa opyta kde som sla a kedy pridem.aj deti ako by sa zacal stranit nevyhladava ich alebo sa pohra napr.s bratrancom a po case sa mu cosi znepaci bud sa pohrkaju medzi sebou alebo si minule dali navzajom po hlave a uz plac a chce ist domov..syncek je jedinacik ma hracky ale vzdy som ho viedla naucit sa delit a nevychovavat ho sebecky a vsetko mu dat..vela veci si vynucuje placom resp.hned place ak sa mu nepaci.inak je uzasny mily sikovny vnimavy vela a od mala rozprava je inteligentny a pali mu to.teraz v sept.hned zaciatkom mam termin porodu pripravujeme ho od sameho zaciatku ze bude mat sestricku tesi sa len neviem ako to bude prijali nas do skolky prave od septembra nastupuje zacinam mat hruzu ako to bude zvladat ked nechce s niktm okrem mna byt..ked zacne plakat ako minule u svokry bol necelu hodinu a volala ze uz nevie ako na neho ze ma zachvat placu ani dohovaranie ani odreagovanie na vsetky mozne sposoby nepomohlo uz volala so slzami v ociach ze sa boji ako strasne place stoji pri dverach a domov a domov...vsimla som si dievcata ze vase prispevky ste pisali uz skor tak zmenilo sa nieco u vas odvtedy?najhorsie je ze svagrine maju pokojne deti od mala a aj mensie ako moj nevedia to pochopit pozeraju na mna ako keby som bola neschopna no ja fakt nechapem preco a kedy nastala taka velka zmena v spravani ci to je vekom obdobim vzdorom surodencom...bojim sa co bude..
@orieska325 Podla mna to moze suvisiet so sestrickou...nevie presne,c to pre nejo znamena..
Skolku by som mozno odlozila uz i s ohladom na babo kvoli chorobam,co maly bude (moze) nosit.
Nasa uz nie je taky odlud ale vlastne rok to trvalo skoro,nez sa tak viac zacala hrat s detmi. Teda s bracekom sa hravala aj predtym,len cudzie deti nie. A je aj milsia k tatinovi,uz viac za nim pride pritulit sa,dat pusu a tak.
Aj skor pozicia,minule takemu rocnemu stuplovi pozicala odrazku..ale na daktore veci je citliva,ja ju poziciavat nenutim. A starsi zas nemal.problem cokolvek pozicat,teraz je viac majetnicky,aj ked minule pozical hracku kamosovi a nebyt mna,doteraz ju nema. Lebo uveril,ze hrack odletela. Tak som sa porozoravala s jeho mamou,v priatelskom tone a hracka sa nasla.
Hlavne sa priprav,ue moze byt horsie obdobie,daktore deti maju vzdor az v 3.rokoch. Nas bok zlostny akurat tiez,ked som.bola tehotna,to mal medzi 20-24m ,no smerom k 2rokom to ustavalo,ciue ked s anarodila mala,bol v podstate ok,uz to bolo mierne. S dalsimi cyklami neskor- slaby vzdor-silnejsi vzdor a tak dokola.
@siska53 dakujem ved prave si myslim ze je to vzdor mixovany s obdobim cakania na sestricku..s tou skolkou ma to mrzi bol problem dostat sa doslova sa za nas prihovorili bojim sa ze ho pak nevezmu.na 1 strane myslim ze by sa tam odreagoval od toho co ho caka doma alebo ze naopak bude doma bude stale pozerat na to ako sa staram o male atd...chcem sa venovat viac prave syncekovi ked bude ovsem kludne babatko a nie ako syncek ze som pri nom nic nespala a on plakal vsade a vzdy kociar nehrozi skratka bol to krst ohnom po cca pol rocku to ustalo a zacali sme sa chapat☺
moja malá má 2 roky aj 2 mesiace a je presne taká istá...už som z nej hotová...deti tiež nemusí, hlavne tie v jej veku...staršie vyhľadáva, najlepšie takých chlapcov, školákov, čo si kopú loptu 🙂 síce sa spustí na šmýkalke, aj keď sú tam iné deti, ale žeby sa chcela nejako hrať, to nie...a s hračkami to máme rovnako...ani za svet nedá nič...ojedinele sa stane, že niečo požičia..na druhej strane od detí chce všetko čo vidí...tiež neviem ako na ňu, aby sa to naučila...do školky ju idem dať v septembri a už mám nočné mory...bude to tažké, ale ja verím, že tam sa všetko naučí...aj deliť sa o hračky..doma je jedináčik, u našich jediné vnúča, od narodenia náročné dieťa, predčastniatko...keď jej nevyhoviem, tiež vzdoruje..dakedy sa cítim ako neschopná a rozmýšlam, prečo je taká...zvedavá som, čo tu napíšu iné maminky 🙂