Ahojte maminky, idem si k vam po radu. Syn má 2 roky a 7 mesiacov a ešte nerozpráva a ani necikáme do nočníka - nevie tam obsedieť. Je dosť živý a stále len behá. Už neviem ako k nemu pristupovať aby začal rozprávať, veľa na neho hovorím, skúšam to cez knižky, pesničky, no nič nezaberá. Keď mu začnem čitať knižku začne sa hnevať a zatvarať ju ked si ju sám len listuje je to OK prelistuje ju aj 2-3x. Zdá sa mi, ako keby nevedel udržať pozornosť, keĎ na neho niečo hovorím, často krát pozerá niekam inam ako keby ma vôbec nepočúval. Keď mu poviem sebino daj mi cmuk, pobozka ma, urob prosim prosim poprosi rúčkami, urob moja pohladka ma, no ked mu poviem ukaž noštek tak buď nespraví nič, alebo mi dá božtek... ale ked on nieco chce da mi cmuk, poprosi, pohladka ma.... ked chce nieco podať dovedie ma za ruku na miesto kde to je a caka kym to dostane skusam na neho hovorit sebinko chces brumika tuto hore chces ho papat a on nic... jedine co povie je iiiiiiiiii, alebo ked manzelovi pride sms ma nastavene zvonenie vytie tak aj on vyda taky podobny zvuk alebo ked nieco zapocuje tiez podobny zvuk vyda no nerozprava, jedna znama ma dost vydesila jej dcera ma adha a ze sa jej zda ze aj moj to ma lebo stale beha a je nepozorny, pytala sa ma ci ked je obuty v topankach beha po spickach, ebo ze aj to je znak tohto syndromu, ale nas sebik beha po spickach le ked skace alebo tancuje v topankach chodi ekne rovno, uz si neviem dat rady, nemate niektora podobnu skusenost? po pripade nie ej tu daky logoped alebo detska psychologicka co by mi vedela poradit? dakujem
mozno len pre take ukludnenie, kamaratka mala syna(teraz uz 9tak) a do troch rokov ani slovko, tiez bola nestastna z toho , a jak dovrsil tri roky ,tak spustil cele vety, hovorila ze vyzeralo to jak keby si to cely cas v hlave uklada a zrazu spustil cele suvisle pekne vety.... a bolo po probleme.
Inak ja mam doma ADHD dieta,ale zistili sme to az v 1 rocniku na zakladke, dovtedy bol zivy dost ale nezdalo sa nam nic extra,ani v skolke ucitelky nehovorili ze by bol iny alebo podobne...
pozerala som dake info o tom a pisalo sa tam, ze deti s adhd maju problem so spankom.... no u nas to tak nie je zaspi vecer o 21.30 zobudi sa okolo 6.00 a potom cez den prespi aj 3-4hodinky
Čo na to hovorí tvoja detská lekárka? Inak moji synovia tiež dlho nepovedali prakticky nič a zrazu zo dňa na deň úplne všetko, ako keď otvoríš kohútik s vodou, dokonca relatívne aj gramaticky správne, dovtedy som zažívala priam zúfaltsvo z toho ich áááááá, éééééé, íííííí a ukazovania. Tiež boli strašne pohybliví, divokí, tak si nerob stresy. Kedysi, kdesi som čítala, že dieťa dokáže hovoriť až keď mu jazylka dorastie do správnej veľkosti, ale neviem, či to tak ozaj funguje.
tak zas deti celkovo vela behaju a tak, moj druhy je tiez akcny, ma 2 roky aj 4 mesiace ale on sa dost blazni s tym starsim hyperaktivnym... to ani neriesim, samozrejme dufam ze nebude ADHD jak starsi.
No prejavilo sa to hned v prve dni a to nesustredenostou, cize neobsedel na hodine ani 10 minut nie to este 45minut.... teraz je to uz lepsie, ale stale vynika..... ale zas co sa tyka ucenia ide mu viacmenej vsetko,v tom je sikovny....
tuto strasne zalezi od ucitelky,su ucitelky co to neakceptuju a bohuzial dieta ma smolu ale nastastia s nasou sa da....
Ale myslim ze zbytocne sa trapis, to je skoro a vobec to tak ani zdaleka nemusi byt.
a spanok? moje maju ukazkovy spanok od narodenia, aj ADHD nas ma ukazkovy spanok, spi jak zarezany, toto vobec na neho nepasuje.
no aj neurologicka.... najskor sme boli u psychologicky a ta nas poslala na neurologiu.
Neviem presne od akeho veku, ja som to nikdy neriesila,prvy krat som sa stym stretla v tom prvom rocniku.
ADHD sa tazko utcuje detom do toho 6 roku. Mojej bolo diagnostikovane, ked nastupila do skoly. Dovtedy som si tiez hovorila - a co, ved deti su zive. Ale ked neobsedela v lavici, ucitelku ani nevnimala museli sme to riesit. Cppap, potom neurologia, indi.plan v ZS.... Nakoniec pomohli pevne pravidla, ziadne take, ze neposluchnes nieco sa zakaze, ale vecer sa aj tak povoli a dovoli. Uz neustupim a fakt to pomaha
ale urcite, drzim palce
@nanulka24 on ked sa s niecim zabavi ako napr knizka ze listuje tak aj na nocniku obsedi aleb kocky dokazeme stavat aj hodinu len ho to musi bavit ak ho to nebavi a odmieta to tak je to bez sance... a prepac ze sa tak spytam ale v skole sa chova inak len v tom ze neobsedi? alebo tieto deti maju aj ine poruchy spravania? lebo napr dcera tej znamej si od kazdeho drzi poriadny odstup ledva ti poda ruku vystiskat ta to vobec ani ty ju nemozes...
Ja ti napíšem svoju skúsenosť. Stredná dcéra v 2,5 roku vedela iba pár slov, na všetko ukazovala toto... Všetci vraveli, že z toho vyrastie, má čas atď, nakoniec z toho vyšlo narušený vývin reči. Má aj epi. Psychiatricka jej chybne diagnostikovala adhd, po cca štyrom rokoch sme zistili, že ho nemá.
Nepíšem to aby som ta vystrasila, no ja by som skočila k logopedovi. Keď už nič, tak pre svoj vlastný pokoj živý a neposedny, nepozorny ešte nemusí byť adhd ja som na fb v skupinke kde sú maminy s adhd deťmi a to je dosť o inom. Keď budeš chcieť napíš mi spravu
@smile31 neobsedi, otaca sa, neustale manipuluje s predmetmi - struhadlo,guma hocico proste v ruke musi nieco mat, ale ma to dovolene lebo podla ucitelky je potom spokojnejsia. Co sa tyka socialnych kontaktov, podla správy psychologičky je velmi kamaratska, komunikativna, veselej povahy ale ľahko ovplyvnitelna - to ma trapi, lebo už sme sa par krát dostali do problemu. Cize pravý opak. Ono to nejde tak skatulkovat, ty si hyperaktivna a musia na teba sediet vsetky príznaky. Moja napr. paradne spí, kamoskin tiez ADHD nespi este ani o 11. Ale teda zivost, rychla dekoncentracia a presýtenie niektorých cinností to sedí.
@smile31 nie, v kontakte s druhymi, či detmi alebo dospelými nieje žiadny problém. Stupne diagnozy niesu, bud si alebo niesi, ale pri vyšetrení sa skuma intelekt, ako je dietko dozrete, aku ma slovnu zasobu, verbalnu a neverbalnu komunikaciu... Od toho dost zavisi ako bude v buducnosti zvladat skolu. Ak ma dobrý intelekt tak až na napominanie aby daval pozor tam vacsie problemi niesu.
Ahojte, moj syn 7r. je tiez ADHD, mysleli sme si to uz od 3rokov, v 5-tich nam to potvrdila neurologicka, tiez ma problemy s rozpravanim, sekundarne sa to odvija od ADHD. Logopeda navstevujeme od 4r. Momentalne chodi do sukromnej logoskoly. Absolvoval mnozstvo vysetreni v CPPP, DYSCENTRE, NEUROLOGIA. V skolke sa prejavoval kamaratsky no nevedel co "s rukami" potreboval fyzicky kontakt so spoluziakmi ci to bolo objatie, buchnutie, pohladkanie atd. Celu skolku sa mi rodicia stazovali nanho, no vysetrenia agresivitu nepreukazali. Jednoducho sme to "pretrpeli" a aj rodicia boli neskor trpezlivejsi, dohovor pomohol nakratko. Z vlastnej skusenosti vam mozem poradit to co nam pomaha: dostatocny spanok, režim, disciplina, obmedzit cukor a trvajte si na svojom, jednoducho musi dotiahnut veci do konca. A kludne sa poradte so svojou doktorkou alebo logopedom, oni vam lepsie poradia, tu na MK najdete vela rád ale je to u kazdeho individualne. Radsej rieste problemy s predstihom aby ste to do nastupu do skoly stihli ako si potom robit vycitky. Prajem vela trpezlivosti
@miricaaa dakujem za rady! praveze on takto s dotykom nema vobec problem jediny jeho problem je ze sa strasne rad nahana a tak chodi za detmi a len ich tak trosku ruckou ako keby potisne nech tekaju inak zeby ich chcel bit bozkavat chytat to vobec nie... on je na velmi sikovny len nepozorny...
Tazko takto cez net radit, lebo podla popisu mi to pride ako klasicke 2,5r dieta.. Nepoznam dieta ktore v tom veku obsedi a dokaze venovat pozornost dlhsie ako par sekund..
Co s vymyka normalu je to rozpravanie, ale to do 3ch rokov sa tiez stava - moj prvy do 3rokov vrcal maximalne povedal ato (auto).. Potom sa rozrozpraval a je to bezny chlapec.. Mozno prave menwj na neho rozpravat, lebo pises ze na neho rozpravas vela.. Ja som na syna tiez vela hovorila, podla mna on ank nemal potrebu nieco mi vraviet, ved som stale rozpravala ja.. ostatne moje deti su v tom rychlejsie (dcera zacala velmi skoro hovorit, treti syn uz par slov povie) mozno prave preto ze nemala som\nemam tolko casu riesit ich rec a rozpravam skor na ostatne deti a to male je skor pozorovatel..
Samozrejme, ak mas obavy najlepsie ti poradi vas pediater - pretoze ten dieta vidi a vie zhodnotit co je a co nie je v norme..
@jana_eyre dakujem za nazor urcite za lekarkou pojdem a porozpravam sa s nou ...ona mi tiez povedala ze ma cas do 3r. ale ze ked nezacne tak logopedia a asi psychologicka...napr teraz ked sa zobudil na mna zacal vykrikat take to svoje iiiii a a a aieee a podobne ale mama nepovie
@smile31 prosim ako ste dopadli? Ako keby som citala moje slova…
@smile31 ako mne sa to zdá veľmi málo bohužiaľ 🥹 mám 10 mesačnú dcérku a vie a rozumie mi toho podstatne viac ako Váš synček. Vie dať papá, "5", poslať pusu, ukázať na mne bábika kde má očko, nos, uško, ručičky, nožičky. Vie napodobniť ježka, rybu, leva, mačku. Keď jej poviem, že ideme papať tak hneď mňam mňam, alebo podaj mi loptičku tak podá, uloží zahodí. Keď ju pochválime zatieska si.
@barborakarin klikni na profil, myslím, že synček má PAS
@barborakarin ahoj.... Nakoniec NKS a autizmus...
@chrumka333 áno Sebko má PAS...
este by som dodala , ze ked mu poviem napr ze sebinko ideme von kde mas boticky tak ma hned caka nastupený v chodbe s topankami v rukac alebo deme sa okupkat do vane tak stepuje ri vani, akoze myslim si ze mi takto v elku rozumie alebo ked mu poviem ze ideme papat sadka si na gauc a caka...