Ahojte. Prosím vás o radu, ak mi viete pomôcť. Máme doma takmer 3-týždňovú dcérku. Narodila sa v termíne, avšak s nízkou pôrodnou váhou 2600g. Okrem toho, že bola pár dní v inkubátore kvôli tomu, že si nevedela udržať teplotu, nemala žiadne iné známky nedonosenosti alebo problémy. Jediný problém je ten, že stále spinká, aj 6 hodín vkuse v noci, 5 hodín cez deň. Dr. mi ju kázala budiť na kojenie, lebo vraj nemôže mať také dlhé prestávky, nakoľko za týždeň pribrala len 50 g. No ja ju na to kojenie neviem zobudiť. Nech robím, čo robím, stále spí. Keď sa sama zobudí po tých 5 hodinách, tak len tak cucká, proste nepije poriadne, medzitým zaspí, zas pocucká len ako cumlík, potom dva glgy prehltne a tak. Toto robíme aj tri hodiny, myslela som si, že jej to teda stačí, ale nestačí, keďže nepriberá. V nemocnici ju naučili na fľašu, dnes som jej skúsila dať aj ja fľašu, aby som videla, koľko naraz vypije, no tú odmieta a z prsníka pije veľmi málo aj to po dlhých prestávkach. Neviem, čo mám robiť, som z toho zúfalá. Viete mi poradiť? Ďakujem
Ahoj, moja malá tiež tak spinkala, ale nakoniec zistili, že má novorodeneckú žltačku, tak sme museli ísť do nemocnice. Keďže mala tú žltačku, väčšinou spala, zobudila sa a znovu spala a nepriberala, pretože si len cucla a spala ďalej. Dieťa má dosiahnuť pôrodnú hmotnosť do dvoch týždňov, no moja ju dosiahla keď mala cca 1mesiac. Musela som ju aj dokrmovať, no potom som postupne fľašu vysadila. Skús ju zobudiť tak, že ju rozbalíš, mala by sa prebrať, poprípade to konzultuj s Dr. nech Ti poradí.
@lalia2 ja som mala takýto problém sdcerou,ale ona bola naordená skor,tak mi povedali,že dospáva,čo zameškala v brušku.......ale mne kázali tak budiť,že ju mám prebaliť pred každým papaním,tým sa dieťa preberie trošku a tak skúsiť papať.....a toto sme robili dokola každé dve hodky 😠
Inak moja dcéra sa "prebudila" doslova zo dňa na deň a trvalo to asi také tri týždne,potom to bolo lepšie 😉 ,ale pili sme z flaše,to sme dostali príkaz od doktorky,nakoľko vobec nechcela ťahť,keďže stále spala 😝
bud sťastná, že ti stále spí keby ti stále vrieskala by si videla čo je to decko a by ťa prešla aj radosť na druhé ako mna 10 rokov som sa zapovedala po prvom synovi, že deti nechcem ani vidieť a a j tak bolo tak cen si čo máš doma....
jednoznačne dieťatko patrí do rúk odborníkovi,ktorý posúdi prečo je taká spavá a nepapá..
Ahoj, moja malá tiež stále spala a nedala som zobudiť. Vraj mala novorodeneckú žltačku. Musela som ju dávať na priame svetlo a tiež nechcela papať. Len tak cuckala z prsníka a vždy mi na ňom aj zaspala tak som musela začať prikrmovať. Moja nemala problém s fľašou a preto dobre priberala. Ako píše zuzana17, skús ju prebaliť, ja mám ortopedické nohavičky na suchý zips a na ten blbý zvuk sa teraz vždy preberie. Vyskúšaj aj iné fľaše, možno jej nesedí ten dudel, čo práve používaš, ja mám AVENT a som spokojná.
moja dcéra bola takáto spavá ale len v nemocnici a tam mi sestričky kázali davat jej čo i len po malých lyžičkach do pusy. zvyklo ju to prebrať a nakojila som. 🙂 😉
@lalia2 kde si rodila? mne sa moj maly narodil predcasne ale s podobnou porodnou hmotnostou - je mierne hypotonicky co sposobilo ze nevedel sat - nevladal... mali sme rovnaky problem a teda sme sa v nemocke natrapili pokial sme ho naucili pit aspon z flase - nechceli nas pustit domov pokial nezacne priberat - on bol ale na Jiske tyzden aj na podpore dychania kedze mal aj apnoe pauzy...
ja som ho tiez musela budit - ucili ma to v nemocke - rozsvietit svetlo, sproste dietatku do oci, nasledne uplne rozbalit - nam vzdy kazali prebalit pred krmenim, ze to trosku babo preberie... potriet ritulku trosku vodou - a potom nam rehabilitacne sestry ukazovali reflexne body ktore som malemu na tvaricke vzdy stlacala pred krmenim - ma to podporit jeho saci reflex a zaroven ho to prebrat - vola sa to orofacialna stimulacia - skus to pozriet na nete - ja som to s nim robila az do 3-tieho mesiaca - nam sa podarilo v 6-tich tyzdnoch prejst na plne kojenie ( to som mala viac menej zakazane pokial nebude mat 3.5kg lebo ho kojenie velmi vycerpavalo a potom bol este spavejsi...) - zial aj tak priberal malinko a v 4-tom mesiaci sme presli na dokrmovanie...
kojime ale doteraz , hlavne v noci... malinky uz prebehol svojich vrstovnikov - ma skoro 9kg 😉
@lalia2 laila inak mi pride nezodpovedné od dr aby ti kazal prist na prevázenie po tyzdni. my ked sme mali problém s priberanim tak sme chodili dva týzdne v kuse kazdy druhy den na prevazenie aby dr. videla či pribera alebo nie, hrozila nam kvôli tomu nemocnica. ja byt tebou rano nacupitam k dr ze sa to nezlepsilo, nech malú prevazi a nech usudi dalši postup. a s tou zltačkou to môze byt tiez pravda ze detičky sú vtedy viac spave. Neodkladaj to a rano chod k dr. a trvaj na postupoch. malička potrebuje pribrat. 🙂 😉
určite to nie je ok. dôvod môže byť žltačka alebo len spavé dieťa. tak či onak to treba riešiť lebo neprospievanie je vážna vec. môžeš si kúpiť detskú dig., váhu ak by to pretrvávalo a budeš mať dušu na mieste
a navyše jej hroz dehydratácia. na to pozor.
Známky miernej dehydratácie
suché ústa, suchý jazyk, málo slín
pri plači dieťa nemá slzy
dráždivosť alebo únava, dieťa je príliš pokojné, ukladá si hlavičku
dieťa nemočí 3-4 hodiny (deti do pol roka života)
nemočenie 6-8 hodín u ostatných detí
mierne vpadnutá veľká fontanela u dojčiat
Ak má vaše dieťa tieto príznaky, navštívte lekára. Už v tomto štádiu lekár musí zvážiť prípadnú infúznu liečbu.
Ťažká dehydratácia
veľmi suché ústa a sliznice dutiny ústnej, suchý jazyk
suchá poddajná koža, hlavne na brušku, vnútorných stranách stehien a ramien, ľahko urobíte kožnú riasu, koža ako keby bola voľná
ochabnutosť
prepadnuté oči
jasne vpadnutá veľká fontanela
dezorientácia
plytké a zrýchlené dýchanie
zrýchlený pulz
nemočenie viac ako 6-8 hodín u deti do 3 rokov
nemočení 8-10 hodín u starších detí
Ak má vaše dieťa tieto príznaky, vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.
@lalia2 ked ti z prsnika len cucka a nepije, skus do nej mliecko liat po lyzickach, uuuplne pomalicky aby jej to z tej lyzicky tieklo, jednou rukou jej chyt obe rucicky, aby ti to nevyliala, aspon tak skoro nezaspi, ked bude musiet preglgat, prvymi sa mozno bude zakuckavat, ale snad sa to rychlo nauci spracovat, je to male mnozstvo... a keby ju to dobre prebralo, tak sup s nou na prsnik...
@davidka27 neviem ci si nezaregistrovala ze mala jej nepribera, myslim ze tvoja reakcia je trosku mimo ak si myslis ze je super ze jej mala tolko spi...akoze chapem ze si si uzila svoje, ale myslim zeby si nebola stastna v tomto pripade...
@lalia2 jednoznacne chod k lekarke, nie je to normalne aby tak malo papala, akoze to spanie ok su deti ktore treba budit aby papali, ale nie ze spapaju tak malo...drzim palce
Ešte som zabudla napísať, že v pondelok bude mať presne tri týždne a váži lan 2700 g, čiže len o sto gramov viac ako pri narodení. Dr. mi povedala, že o týždeň máme prísť na preváženie,a k by sa mi niečo nezdalo, tak aj skôr...