3 ročná dcérka sa v noci bojí

gubcikova
30. okt 2012

ahojte.vyskytol sa u nás problém.dcérka má 3roky a začala sa v noci báť.od necelých 2 rokoch spáva sama v izbe v tme.keď sa syn narodil mysleli sme si že bude žiarliť a bude chcieť spávať sama,ale spala.syn má teraz 9mes a ona začala v noci vymýšľať že sa bojí.bojí sa vraj radiátoru a ten má vraj zuby a ju pokúsal.celý deň sa hrá v izbe,na obed tam spí,večer si tam pozerá v tme rozprávky na tv a je dobre nič nespomenie.no akonáhle sa má ísť spať nastáva boj.mm keď v noci plakala ju zobral k sebe a to som mu vravela že to nemá robiť.tak teraz muž musí s nou spať.keď začne plakať tak sa zakryje paplónom a pod ním plače a trase sa.vymýšľa si to,alebo naozaj v tomto období deti mávajú takéto stavy?rozmýšľala som aj nad kúpou homeopatík na spánok a nervozitu

bets
30. okt 2012

ja detsky strach beriem vazne. hlavne ked aj povie, coho sa presne boji. rozumiem strachu z radiatora, verim, ze sa ho moze bat a moze v noci posobit strasidelne.
snazila by som sa najst vhodne riesenie, napr. nejakym sposobom ozdobit radiator, aby neposobil tak chladne. pri takom malom dietati aj s nim spavat, alebo nechavat zapnute male svetielko kym nezaspi, stale dieta ubezpecovat, ze sme na blizku a moze kedykolvek zavolat, dobehnut do nasej postele.
moj syn 9r. sa bal nedavno, lebo v skole si pozerali uputavky z nejakeho strasidelneho filmu. chcel ist spat k nam, tak som s nim hladala kompromis a nakoniec spal s dcerou v izbe, zaspaval pri zapnutom svetle v chodbe. ako sa zacal bat, tak aj prestal. v ziadnom pripade som nezlahcovala jeho strach, ani sa mu nesmiala. dala som mu najavo, ze ho chapem. na druhy den bolo po strachu.
ked boli deti mensie, tak sa dlho bali meteoritov a sopiek (ze padne/vybuchne a zomrieme). tak sme sa o tom vela rozpravali, pozerali dokumenty, zo strachu potom skor vznikol zaujem.

ematko29
30. okt 2012

Deti mávajú také sny,moja už 7ročná má také sny ale trochu iné vvzhladom k veku.Jej sa sníva,že sa stratí alebo,že ja sa jej stratím,že jú niekto nahána ataké.Ked sa nám narodila mladšia tak staršia mala4roky spávala snami až kým mladšia nemala 2roky anasťahovali sme ju k nej.Jeden čas spali pekne sami,ale teraz je to väčšinou tak,že ked sa ráno zobudím tak sú obe nasáčkované v manželskej posteli 😀 😀 😀 Vela som Ti neporadila,ja len ,že niesi sama

bazarocka
30. okt 2012

ju to časom prejde, je dobre že váš manžel ide pri ňu keď sa bojí, som dospelá, ale mám ešte v živej pamäti ako som sa bála keď sa večer zhaslo, mala som bujnú fantáziu ( čo mi zostalo doteraz 😀, ale v iných veciach) , a všetko mi pripadalo po zhasnutí v izbe strašidelné a ísť v noci na wc to bola pre mňa nočná mora, bála som sa že z neho niečo na mňa vylezie, tieto stavy som mávala len v noci a časom ani neviem ako ma to prešlo, naši pre to nemali pochopenie tak som spávala sama, ale dodnes mám na to zlé spomienky

vanes10
30. okt 2012

ahoj.asi je to zvlaštne,ale moja 4r.dcerka robí to isté.pred 2rokmi sme jej kúpili babiku,ktoru nedala nikomu.nikto sa jej nemohol ani len chytiť.sama si ju ukladala spať,prezliekala si ju.proste všetko sama.pred týždnom raz večer išla pekne spinkať(spáva sama v izbe),zrazu len velký plač,že babíka jej robí zle.a od vtedy ju nechce ani chytiť do ruky.ked sme sa jej pýtali,čo robí babika,tak že jej stale vyprava a nenecha ju spinkať.teraz už spí dobre,ale babika je v inej izbe.

gubcikova
autor
30. okt 2012

@vanes10 no my radiátor asi nepresťahujeme 🙂 boli sme u dr.na kontrole a medzi rečou som jej to spomenula a ona pozrela na malú a vysvetlila jej že radiátor je kamarát a má ho každý večer pekne pohladkať a dať mu papať rožtek a ísť buvať,že radiátor si rožtek spapá a ju si nebude všímať.ja som jej vysvetľovala,že radiátor je kamarát a dáva nám teplúčko.
@bets radiator je za záclonou a závesmi.skoro ho ani nevidno 😖 tak neviem.pozerá večer vo svojej izbe rozprávky .od 19tej leží a pozerá.ked už je 20:30 idem jej ho vypnúť že už má spať no a vtedy začne boj.svetlo sme jej zapli aj dvere sme jej nechali otvorené ked bola ešte hore no nedala si vysvetliť.v noci má stále otvorené dvere.už som rozmýšľala aj mladšieho dať do izby či ona skôr nežiarli že on spí s nami,ale on chodí spať o 18:30 je kojený a na to by trpela len ona.potom vidím ešte jedno riešenie,ale nie moc dobré.presťahovať jej postel k nám a ked bude aj malý väčší ich tam dať oboch.

gubcikova
autor
30. okt 2012

@vanes10 a ešte som zabudla..presne to isté aj u nás začína sa báť vecí ktoré predtým mala rada

vanes10
30. okt 2012

@gubcikova môj muž má nato vysvetlenie,ale ja tomu neverím.malá nam začala toto robiť v ten den ako zomrel svokor ☹ a tú babiku má od neho.

gubcikova
autor
30. okt 2012

@vanes10 môže byť.ja verím na niečo medzi nebom a zemou.

ivett1
30. okt 2012

aj naše deti mávajú takéto stavy ... hlavne, keď pozerajú tesne pred spaním rozprávky a potom idú rovno spať... my sa tomu vyhýbame...pozrú si rozprávku a potom si ideme ešte spolu čítať do našej "veľkej" postele a až potom ich uložíme do postieľok ... niekedy je to ok, niekedy prídu v noci naspäť ... hlavne dcérka (má 6 rokov a chodí už do školy) je v poslednej dobe viac "senzitívnejšia" ... synček, ten väčšinou "vykrikuje" zo spánku ... keď má "obdobie", že sa v noci bojí... keď bol menší, nechali sme mu svietiť nočné svetielko
... inak, tiež si myslím, že netreba takéto nočné strachy podceňovať ... dokonca, aj ja mám niekedy v noci strach a to aj zo známych vecí, hlavne, keď som sama v byte ... aj keď v ňom poznám každé miestečko, aj tak mám niekedy taký divný pocit ...a vtedy mi fakt zaberie, že všade rozsvietim a hotovo ...😀 ...

elmelpel
3. nov 2012

@gubcikova ahojky, my sme mali so synom podobny problem, velmi sa bal tmy, tvrdil, ze ked zhasnem vidi rozne postavy, tiene a pod. Mimochodom ma velku predstavivost. Riesila som to tak, ze som nechala svietit lampicku, alebo svetlo na chodbe. Neskor, ked sme boli kvoli odkladu do skoly u psychologicky, poradila mi, aby som dala synovi vecer baterku a on ked ma pocit, ze nieco zle vidi, aby si posvietil a presvedcil sa, ze tam nic nie je, ze je to len tien a odraz svetla z ulice, auta atd. Musim povedat, ze to pomohlo, zaspaval ovela kludnejsie, avsak donedavna, ked potreboval ist v noci na toaletu budil svojho o 2,5 roka mladsieho brata, aby mal doprovod 😵. Bud to prejde vekom, alebo si priprav rozne vtipne veci na vecer, aby sa uvolnila. A suhlasim s ivett1, pred spanim pozeranie rozpravok rozvija predstavivost, ked sa telka zhasne. Oni to vsetko prezivaju s hrdinami rozpravky 🙂 Skus este oblubene pesnicky, alebo spievat, aj to u nas zaberalo a u najmladsieho funguje aj dnes 😀 Drzim palceky.

gubcikova
autor
5. nov 2012

@elmelpel ďakujem.radiátor som pokreslila jej obľúbenými postavičkami(vlk a zajac,krtko,pat a mat)tak už sa ho nebojí.večer pozerala len krtka.no ona nemá strach z iných vecí len s toho radiátora mala.na wc ide pekne sama v noci.už sa radiátora nebojíme a ide pekne spať.skúsila som formou dohody to má najradšej.máme napr.dohodu že do parku ide peši a ked ide s parku tak môže sa ísť postav isť postaviť na kočík.tak sme uzavreli aj dohodu,že ked prídem a poviem že je čas buvať,vypne si tv a zažnem jej malé svetlieko a že ked už s tatinom pôjdeme buvať tak jej ho vypneme.zatiaľ musím zaklopať spíme bez plaču

nili
6. nov 2012

Uz par dni mame podobny problem ... dcera ma 31 mesiacov, je velmi velmi citliva, v poslednej dobe musime zapinat velke svetlo v spalni, mala lampicka uz nestaci. Spi s nami vo vlastnej velkej posteli. Krasne zaspi a zrazu rev, az sa trasie. Nepovie coho sa boji, co sa jej snivalo len chce ist prec zo spalne. Vela sa o tom rozpravame, povie, ze sa boji tmy. Verim, ze z toho vyrastieme a zatial nechame velke svetlo kym nezaspi a lampicku na celu noc.
Drzte sa mamicky!

mojgoral
14. dec 2018

Moja dcera ma 3 roky a tiez sa boji spat v izbicke. Zacalo to tento tyzden ze z poza postele ide prach a ten robi na nu take vaaa. Spava v izbicke zo svojim psikom ktoreho dostala na 1.narodky aj koli takymto veciam aby sa nebala ze on ju strazi tak ked jej ho pustime dnu tak je pokojnejsia ale ak nezabera ide zaspavat k bracekovi rocnemu do nasej spalne a potom ju prenesiem ked idem spat. Rozpravky pred spanim ma zakazane nerobi to dobre.