3 mesačné dieťa slabo dvíha hlavičku

lubkaj38
23. apr 2012

Ahojte mamicky. Moj syncek ma 3 mes. a 2tyz. a boli sme dnes v poradni. Mame krasny 6900g a 62cm. Na to ze sme sa narodili v 34tt krasne rastieme. Ale drobcek nechce vzdy zdvihat hlavicku. Ked sa mu chce zdvihne ale este vela krat mu aj pada. A neudrzi sa dlho. ☹ Odporucili nas rehabilitaciu. Ak su tu mamicky co mali podobny problem a mozu tu hodit nejake nazory alebo skusenosti budem rada.

xlucia
23. apr 2012

@lubkaj38 no ved je este malicky.., pocvicite a bude dobre. cvicenim mu spevneju svaly.

cecil36
23. apr 2012

Vobec sa tym netrap a daj mu cas, nie vsetky deti su tabulkove a je to tak v poriadku. My sme mali rovnaky problem. Nehcel byt na brusku ani za svet, vrestal, ked sme ho tam dali co i len na minutu. Dr. nas vsak upokojila, ze ked nezacne dvihat cca do troch tyzdnov tak nech vybehneme na rehabku, ale ze podla nej to bude ok. A aj tak bolo. Zo dna na denzacal krasne drzat hlavicku, otacat nou na vsetky strany 😀 a predstav si, ani pri tom neplakal. Keby ho nevidim den predtym tak si myslim, ze ma niekto klame 😀 A o dva dni na to sa zacal prevracat na brusku. Takze neboj bude to ok 🙂 Len ho na to brusko davaj a uvidis, zapaci sa mu .-)

bocianka123
23. apr 2012

@lubkaj38 ahoj, môj mladší syn je narodený tiež v 34 tt (na jeho začiatku) a mali sme rovnaký problém. Ale časom začal hlavičku dvíhať aj sám, hoci sme začali cvičiť. Treba veriť synčekovi a všetko časom dobehne. 🙂 . Motivovať - dávať mu hračky , aby sa na ne pozeral so zdvihnutou hlavičkou, hravo cvičiť s ním na fit lopte atď.

lubkaj38
autor
24. apr 2012

@bocianka123 dakujem a chcem sa spytat ci to malo vplyv napr. aj na to ze zacal neskor sam sediet alebo neskor chodit? alebo s tym ste uz nemali problem?
ja som pokojna verim ze to syncek v pohode zvladne a bude drzat pekne hlavicku ale ta nasa pediatricka mam pocit ze chce od neho aby uz aj chodil. susedka je zdrvotna sestra povedala ze diata ma pevne drzat hlavicku az ukonci 4 mes. do vdety je uplne normalne ak mu sem tam este padne hlavicka, len ho treba davat na brusko nech cvici.

bocianka123
24. apr 2012

@lubkaj38 pravdupovediac, nikdy som si to tak nespájala. ja tie ich tabuľky nemám rada, ved každé dieťa je iné. A hlavne predčasne narodené. každémá svoje tempo. Hm a inak máte krááásnu váhu 🙂 môžem sa spýtať, s akou váhou sa tvoj malý narodil? Môj mal takúto váhu snád až ako 7 mesačný🙂.
a ešte k tomu sedeniu, chodeniu a ostatným veciam - pretáčať sa mi začal až ako 6,5 mesačný, potom 8-mesačný už pekne 4-nožkovať a zároveň pár dní na to sa postavil na nohy a to robí doteraz. teraz prejde už sám popri nábytku a už skúša aj bez pomoci... ale to len tak že predpaží ručičky a sa akoby "hodí" dopredu - na nohách . Ale sedieť ako tak rovno bez opory - až okolo 9 mesiaca. On má všeobecne slabý chrbátik, ale časom ako 4-kuje sa mu chrbátik lepší a posilňuje. 🙂
a všetko píšem v "reálnom" veku, nie korigovanom.

lubkaj38
autor
24. apr 2012

@bocianka123 narodil sa mal vahu 2400g ale v nemocnici mi schudol. Z nemocnice sme odchadzali tak mal 2230g isla som na vlastnu ziadost domou. syncek bol v poriadku len papat nechcel. 10 ml mi pil aj hodinu. aj to len z flase. ale ked sme prisli domou on sa mi za ten tyzden tak krasne rozpapal. mesiac sme sa doma trapili s papanim. Ale zvladli sme to. Dnes naopak nemozem ho niekedy zastavit 🙂 ked sa narodil bol dost ospaly casto som ho na to papanie musela budit a aby mi nezaspal skor ako sa napapa. Teraz je uz iny. Je hravy, chce sa salit 🙂 je to moj pokladik ale co som ho dnes pozorovala ked sme cvicili tak ja mam pocit ze on nema problem drzat hlavicku ale skor sa zdvihnut na tych ruckach ked je na brusku. on nevladze sa drzat dlho na ruckach. tak budeme dalej po 5min cvicime vzdy ked vstane a napapa sa pockame kym mu to stravi a potom ked sa chce hrat tak to vyuzijem a cvicime formou hry 5-10min kolko vydrzi.

bocianka123
24. apr 2012

@lubkaj38 tak to mal aj peknú pôrodnú váhu. a kojíš ho ? ja si myslím, že to čo robíš, dobre robíš. uvidíš, ako to pôjde, ale podľa môjho laického názoru to bude dobré 🙂 .

katren
24. apr 2012

@lubkaj38 rehabilitacie neuskodia......
moja Dominicka bola sikovna, vedela sa rychlo pretacat, krasne drzala hlavicku a nemala skratka s nicim problem....od 9 mesiacov chodila s nami za ruky a od roka celkom sama.....
Michal sa narodil PO termine, je to total lenivy chlap, ktoremu sa nic nechce....hlavu sice drzal krasne, ale ze by sa zdvihol, nebodaj pretocil v 4-5 mesiacoch....no nehrozilo.....pretacat sa zacal asi pred 2 mesiacmi, to mal 7 mesiacov, oooooooooooooovela neskor ako jeho rovesnici.....nohy este neprisiel na to, na co ma, nehrozi, aby sa postavil alebo nieco ine...sam este bez podpory poriadne nesedi.....no proste...ked porovnavam s Dominickou, tak som myslela, ze je nejako pozadu alebo co, ale on ma proste ine tempo, sice mu to trosku trva, ale vsetko krasne dobieha 😉
hlavne nestresuj 😉

kveta
24. apr 2012

@lubkaj38 Ahoj, Tvoj bol nedonoseny sest tyzdnov, takze od jeho veku tri mesiace a dva tyzdne odpovitavaj vzdy sest tyzdnov a to je jeho vek co sa tyka psychomotorickeho vyvinu.. dvojmesacny este nemusi zdvihat hlavicku, teda este stale je v norme... Zatial nie je dovod na obavy, ze by bol opozdeny, neboj. ;)

lubkaj38
autor
25. apr 2012

@bocianka123 a tvoj aku vahu mal? nekojim uz ho po mesiaci som to vzdala. pri prsniku mi plakal nechcel tahat ... ty si kojila?

lubkaj38
autor
25. apr 2012

@katren ja nestresujem to moja pediatricka 🙂

hajanka
25. apr 2012

neterka chodila na masaze, cvicenia, rehabilitaciu, mala hypotoniu, znizeny svalovy tonus (navyse mala aj torticollis), pekne sa to cvicenim upravilo. Su tu o tom uz otvorene diskusie, tak skus dat do vyhladavaca 😉