Ahojte, lekarka mi minule pri poslednej kontrole povedala ze mam malej 3 mesacnej davat ovocne stavy ale men sa to nezda ved ovocie je aelrgen pomarance atd,.. a vobec je este podla mna mala na to aby dostavala nejake ovocne stavy alebo sa mylim? chcem proste vediet nazory ostatnych. )A este sa chcem spytat ze mala si stale strka prsty do ust az ju nieekedy az napne a pritom nieje hladna a strasne slinta co to moze byt? dik za odpovede 🙂
Nedavala by som ziadne stavy. Kym je dieta kojene, nevidim dovod na ziadne ine tekutiny. Mozno ak je na UM, tak maximalne prevarenu vodu. Aj to len v lete.
A to druhe mozu byt zuby alebo proste len tvoja dcerka zistila, ze ma ruky a skusa, co sa s nimi da robit. 🙂
Asi je ešte zo starej školy... keď som bola ja malá, moja mama mi tiež dávala ovocné a zeleninové šťavy od ukončeného 2. mesiaca a neuškodilo mi to. I keď dnes, s tými všetkými postrekmi...no neviem. A pochybujem, že pediatrička myslela citrusové šťavy....skôr jej podľa mňa išlo o jabĺčka, hrušky, mrkvu a pod. a aj to nie v nejakom neprimeranom množstve...možno tak jednu, dve kávové lyžičky... ja osobne mám takmer 4 mesačnú dcérku a už tiež vážne uvažujem, že jej niečo do jedálnička pridám.... ale je pravda, že ja už nekojím, sme len na UM. Podľa mňa je to na tvojom rozhodnutí.
je jedno ci je kojena ci nie..na stavy ma este casu dost...radim pockat 😉, uplne jej staci tvoje mliecko, ..to ze si strka prsteky do pusinky..tak to skratka babätka robia, ..skus ju niecim zaujat..ked pises, ze si ich dava prilis hlboko...slintat ti bude este dlho..to k detickam skratka patri, je to normalne 🙂
suhlasim s @rozpravocka akurat s tou vyhradou, ze ked sme my boli mali, ovocie sa postrekovalo este vacsimi jedmi, nez dnes 😝 😉 teda pokial to neboli priamo jablcka z babkinej zahrady, ale teraz mas zas bio ovocie...
inak este aj isty MUDr. Miroslav Matousek vo svojej knihe Prvni rok ditete z roku 1988 pise ze: Od tretiho tydne (!) dodavame ovocne stavy. Pro zacatek je nejvhodnejsi stava z jablek nebo mrkve...
no, dnes sa uz nad tymito nazormi len pousmejeme a pokrutime hlavou 😉
toto nemyslis vazne? to ti povedala dr??
kym je dieta kojene do 6mes nepotrebuje nic okrem mliecka,potom mozno cajik,mrkvu a pod ale 3mes ovocne stavy?? 😝
pokym nieje dieta kojene tak po ukoncenom 3 jablckova,alebo mrkvova stava nezaskodi 😵 -citrusy nie.
ako bolo spominane-par malych lyziciek.ved uvidis ci na to dieta nejako negativne zareaguje 😉
Podla mna urcite nie. Mnohi lekari ani cajik v takom veku nedoporucuju, nieto este stavy. U nas len mlieko, cajik uplne sporadicky v tom veku, stavy ani teraz este nepije a to ma 7 mesiacov. Zatial mu stale staci mlieko a obcas caj, aj to zacal aspon trosku caju denne az v 6. mesiaci (viac ako 50-100 ml aj tak nevypije, niekedy ani to nie). Nasa pediatricka by bola urcite naopak proti.
preboha!
urcite nie, ved prikrmy sa zavadzaju bud od ukonceneho 5. alebo 6 mes., podla toho, ci je dieta dojcene,
alebo je na UM, a vtedy sa moze zacat podavat nejaka stava ale nie koncetrovana a nie citrusy, skor
jablcna a nie dzus ale doma odstavena.
3 mes. babo ma byt bud plne kojene, alebo na UM, ani caj mu netreba, ved nie je horuce leto a v mlieku
ma vsetko to, co potrebuje, aj od hladu aj od smadu.
v ziadnom pripade!!! najskor az po roku...
netreba vzdy pocuvat pediatra, treba si najst info na nete, spytat sa mamiciek ktore maju skusenosti, tie ti urcite lepsie poradia ako nejaky "mudr"...
ja by som tiez nic nedavala,ale napriklad kebyze ma niektore babatko so stolicou tak maximalne stavicku z jablk 😉 ale ako pisem inac nie 🙂
my ovocne stavy pijeme od pol roka cca. Boli sme na UM, tak som zacala davat aj vodicku, ale tej mi moc nepila, tak som dala jablkovu stavu prvu, potom broskynove a tak....proste ovocie, co sa pestuje u nas.....citrusy vyskusala po roku cez Vianoce, alergia sa nevyskytla, tak sme dali aj dzusik....ale zriedeny 😉
teraz pije len cistu vodicku 😎
osobne som minule skoro z noh padla, ked mi mama povedala ze od 6 tyzdnov mi davala pomarancovu stavu 😕 😀 😎 mozno je pani doktorka len starsej skoly 🙄
určite nie, moja mama tiez do mna davala ovocné sťavy uz ako mesačnej lebo jej to pediatrička kazala a mala som potom alergiu na ovocie do puberty a bolo to strasné, mala som z ovocia ekzem ked som sla do puberty tak to nejak zazrakom vymizlo, no nerada na to spominam ☹ .... ak davas UM tak davaj len vodu prípadne čaj ak vodu odmieta.
tie prstíky v puse, to je v pohode, babatka si cucaju ručičky, prsteky a slintaju a slintaju.... bude to robit ešte dlho 😉
urcite nie...mne lekarka za len myslienku na to vynadala, a to som sa jej pytala iba na mrkvovu stavu od 3. mesiaca, lebo svokra jej uz chcela davat......povedala ze iste nie,ak nechcem aby sme prisli k alergiam a kolikam zbytocnym.....my sme na UM, mame 4 mesiace a 1 tyzden a nezacala som este prikrmovat.....pockam este aspon mesiac....podla odporucani WHO sa ani prikrmy od ukonceneho 4. mesiaca u deti na UM nemaju davat...az po 6. mesiaci.......nic nezmeska a aspon minimalizujem alergie a podobne veci.....akurat uvazujeme o zmene mlieka uz na 2, zatial miesam 1 a 2, lebo 2 ma viac zeleza, aby dieta nebolo anemicke a aby potom nemaloo velky skok z 1 na 2.....
sme na UM a nedavame vobec nic ine....len niekedy svokra do malej natlaci vodu ale netreba......nic jej neujde, neboj sa...este sa napapa v zivote 🙂
co si pre boha moj maly ma 3 mesiace je na UM a cajik pije cajik feniklovy aj harmancekovy...a to nie je leto, on by ani nezaspal bez cajika.vobec nie je divna lekarka, to len dnesne mamicky su divne , nasmu malemu davame zuzlat aj korku chlebika a ako sa tesi...a ked dovrsi 4 mesiac zaciname prikrmovat! Nase mami a babky by kde boli keby takto robili:Djaaaj mamicky mamicky, ste postihnute premodernizovanou dobou!:D
a ja mimiochodom neuznavam tie reci , d typu do 6. mesiaca nepotrebuje nic okrem mlieka....atd:D ste velmi "scitane" , ktore dieta vam kedy povedalo , ze nepotrebuje nic ine:D
Lukas vela papkal,tak som od 1tyzdna zacala davat cajik len bylinkovy pomahal nam aj na brusko,lepsie nez drahe lieky na naduvanie,stavicky zacnem az teraz ked prikrmujem. 🙂
bastilly, radsej sa zdrzim. Kedysi ani nebolo tolko alergie na lepok, nebolo tak znecistene ovzdusie, neboli tolke alergie. Ty vychovavas svoje dieta v inom obdobi ako vyrastali tvoje babky, tvoji rodicia a ty. Keby si tvojmu dietatu dala cokoladu, ver ze mu bude velmi chutit a kopec inych pre nas dobrot by mu chutilo tiez.
Vacsina zdrojov uvadza zavadzanie prikrmov vo veku 6 mesiacov pri MM a 5 alebo 5,5 mes. pri UM.
Ahoj aj ja si myslim ze ak chces dat svojmu dietatu dobry zaklad do zivota, co sa tyka stravy, nepotrebuje nic len mliecko.to nase stare mamy to zeny moje robili spravne.....nosili svoje deti v satke na chrbte a kojili, kojili, kojili,....nase mamicky uz podlahli reklame , za komacov kto nemal pekucke tucnucke babatko, hned mamicku ohovorili, ze jej dieta hladuje, a tak nas odstavovali od MM a tlacili pekne do nas UM.moja bude mat 8 mesiacov ale do 6 mesiaca papala len mliecko a obcas vodicku.teraz uz papame zeleninku, masko, ovocie na olovrant, no stavy davam len ak sa nemoze vykakat...inak len cajik a vodu.a co sa tyka toho zuzlania rucicky 🙂 , aj nas tak natahovalo, odkedy si vie trafit ruky do ust, su najlepsie na svete 😀 .najprv som myslela ze to budu zuby, lebo aj slinenie bolo extremne,ale zubky nam vysli az minuly tyzden.... 😀 ....vela zdravia prajem...🙂
mamičky.............. vacsina z vas papagájuje stále tu istú pesničku, ktorej autorom je WHO a volá sa odporúčanie atd........ vy nehovoríte vlastné názory, ale len opakujete niečo čo povedala nejaká WHO a beriete to ako svaté..........tá istá WHO pred časom hovorila, že treba jesť vajíčka a tak bolo omielané že "jedno vajce denne" a potom tá istá WHO povedala, že nie, stop vajíčkam- sposobuju cholesterol a no a teraz zase sa vyzýva ku konzumácii vajec........ a tak isto to je aj s výživou babeniek, raz je také odporúčanie a za 15 rokov bude uplne ale uplne iné a na vás budu vase deti mozno pozerať ako na barbarov co deti týrali hladom ked im do 6 mesiaca dávali len a len mlieko....... 😀
...............nikto sa nespýtal, aký mala dovod lekárka dat taku radu- a asi dovod mala.......zriedené ovocne stavy z ovocia ktore sa vie dopestovat aj v nasom zemepisnom pasme v primeranom mnozstve nezaskodia...aj ked osobne by som volila radsej stavu zo suroveho zemiaku, cvikly a mrkvy... zriedenu a len par kávových lyziciek..... a este predsa len jeden mesiac pockala-do ukonceneho 4 mesiaca............ ale celkom iste od toho ani teraz babenko neumrie......
...naopak, páči sa mi názor vacsiny, ktorým odmietate kupované výživové sajrajty........ správne, určite tam sú látky o ktorých výrobca radsej pomlčí...........
ahoj...pripajam sa k nazoru vacsiny mamiciek...ovocne stavy (odstavene z ovocia, alebo kupene...zriedene), sme zacali davat cca v 6 -7 mesiaci...(z citrusov az po roku...na zaklade rady nasej doktorky) a vtedy sme vlastne zacali aj so zeleninovymi a ovocnimi prikrmami 🙂 ...co sa tyka sliniek a "zuzlania" ruciciek, tak to robili aj moji od dvoch mesiacov a tiez som spekulovala, ci im nejdu zubky, ale bolo by to prilis skoro...takze, asi dcerka zistila, ze ma rucicky a skusa na co su 😉 a ze viac slinta?...tak, ked ma nieco (rucicky, hryzatko...) v pusinke, tak sa teoreticky tvori aj viac sliniek....
Nechápem prečo si niektoré mamky myslia že malé bábo je zmenšený dospelý a môžu mu dávať jesť a piť to čo oni.Dajte im čas nech sa im vyvinie tráviaci systém, ktorý je prvé mesiace prispôsobený hlavne na trávenie materského mlieka s jedinečným zložením a nič iné mu nechýba. Možno,že v minulosti dostávali deti už prvé mesiace aj tuhú stravu lenže to nebolo tak znečistené prostredie, nebolo tak kontaminované ovocie a zelenina a starí rodičia nevedeli čo je to alergia. Podobne sa trápim so svokrovcami, ktorí by môjmu synovi dali jesť už po prerezaní 1.zuba bryndzové halušky.Deti o nič neprídu a na všetko majú čas...Citrusy by som dala jednoznačne až po roku, s mrkvovými šťavami by som bola opatrná hlavne u malých niekoľkomesačných detí- často mrkvy obsahujú prekročené množstvo dusičňanov čo môže deťom ublížiť. Ovocné šťavy podľa mňa nie sú dobré aj preto že obsahujú veľa cukrov, hoci prirodzených a veľa zbytočných kalórii čo môže viesť k nadmernému priberaniu.
Bolo zaujimave citat vsetky vase nazori ale ked je dieta len na UM urcite mu treba bud vodu alebo caj.to vam povie kazdy lekar.
cica28, nesuhlasim, moj maly je na UM a 6 mesiacov pil len mliecko, stacilo mu to. Este vodu pochopim, ale caje? naco? tie umeliny, co predavaju, sa nedaju nazvat tekutinou a ani sa za tekutinu nepovazuju, akurat sa vytvara zavislost na flasi s cajom.
A k tomu zuzlaniu ruk, je to normalne, ako prislo, tak aj odide 😉 a nic to neznamena...
cica28 ja mam zasa iny nazor..podla mna ak je na Um tak cajik treba dat...detsky bylinkovy..nie granulovany-ten urcite nie......predavaju v lekarnach-klas.sypany ci v sackoch🙂a asi naj pre take malinke je feniklovy..ale skus sa opytat v lekarni....stavy este nedavaj ako radili aj ostatne mamicky..bud cistu dojcensku vodu alebo bylinkovy caj🙂detsky
Ahoj ja som davala prve po lyzickach prve zeleninovu konkretne mrkvicku po lyzickach stavu a potom az ovocie tiez prve po lyzickach. Ale z ovocim som zacala okolo 4,5 mes. A davas jej cumlik? Lebo moja si tiez strkala prsky do ust a potom ked som jej dala cumlik tak prestala. 🙂
mňa táto otázka skôr zaujala, ako šokovala, avšak to iba preto, lebo som sa už s týmto odporúčaním stretla - u pediatričky mojej kámošky, tiež v 3 mesiacoch a tá dokonca radila okrem mrkvy, jabĺčka aj pomaranč... Vtedy som riadne otvárala oči aj ústa...
Môj názor - je veeeľmi zavčasu na takéto experimenty. Materské (ak to nejde, tak umelé) mlieko je to, čo bábätko potrebuje v tejto chvíli a vystačí si s ním do ukončeného 4. mesiaca určite a, odhliadnuc od všetkých štúdií, myslím si, že aj dlhšie. Ďalšia vec je: áno, možno nám niektorým naše mamy dávali šťavy, kôrky a podobné veci skôr, avšak jablko bolo jablkom, mrkva mrkvou, paradajka paradajkou a nielen niečím, čo sa tak vyzerá. Vtedy sme vedeli, čo jeme. Dnes... Určite by som so šťavičkami počkala.
A slintanie a spol. - vidím za tým zúbky. Možno prídu skoro, možno potrvá, kým ich uvidíš. Ale "pôda pre ne" sa už chystá 🙂
Možes si vybrat--- http://www.szs.edu.sk/dvs_98/umela_v.htm --,alebo rada doktorky z internetovej poradne
http://www.mamaaja.sk/Activeweb/Poradne/Otazka/... ja osobne si mylsim,že dieta nič nestrati tym,že nebude pit ako 3m stavy,skor naopak.
no ja by som ovocné šťavy 3 mesačnému bábu určite v žiadnom prípade nedávala!!! a už vôbec nie citrusové, citrusy deti nemôže do 2 rokov, sú silné alergény!!! jablko, babánik, broskyňa sú relatívne neškodné, ale určite nie od 3.mesiaca...šak príkrmy sa zavádzajú od ukončeného 4.mesiaca ak bábo nie je kojené...dovtedy by jeho strava mala byť výlučne mlieko preboha!!! Vymeň pediatričku! 😠