3,5 ročná dcérka ma odmieta, keď je u babky

sunshine007
17. mar 2021

Ahojte, mám 3,5-ročnú slečnu, ktorá je od narodenia veľmi temperamentné, uplakané a náročné dieťa, doteraz v noci veľmi zle spáva, poobede spánok bojkotuje. Keďže manžel ťahá týždňovky, ja nepretržitú prevádzku, pred časom mi ju moja mama strážila u seba doma aj v noci. Keď som po malú prišla, už bola značne vyčerpaná, ale zarazilo ma jej správanie. Odmietala ísť ku mne, rozprávať sa so mnou, privítať ma, obliecť sa. S obrovským vreskotom som ju nasilu musela odniesť do auta, kde takmer hneď zaspala od únavy. Teraz je u babky druhú noc, má sa super, som rada, že je samostatná. Ale vôbec nechce so mnou telefonovať, dokonca tukala prstom do telefónu, aby "babka vypla zlé mamisko". Tentoraz sa k babke vyslovene pýtala a dokonca zahlasila, že tam chce ostať bývať, lebo babka je lepšia. Keď som sa jej pýtala, či pôjde so mnou domov, tak nie, lebo čaká na ocka a so mnou nepôjde. Som z jej správania zmätená, máte niektorá podobnú skúsenosť?

annamalaga
17. mar 2021

V práci sa ti asi nedá poľaviť,že by si bola s ňou?

cookie29
17. mar 2021

@sunshine007 normálna prirodzená reakcia. Ty si ju tam nechala bez Teba tak sa Ti mstí. Teda ona by to takto určite neformulovala ale zhruba o to ide. A ventiluje.

sapetka
17. mar 2021

@sunshine007 tiez si myslim ze normalna reakcia. Nemas na nu cas a tu je vysledok.

sunshine007
autor
17. mar 2021

@annamalaga už som si znížila úväzok a nemala som v pláne dávať malú k babke na noc, ale ona sa tam vyslovene pýtala, chcela ísť na "prázdniny". Od roka je veľmi verbálna, komunikuje už ako školáčka a naozaj veľmi veľa vie vyjadriť, aj to, čo sa jej nepáči a prečo.

sunshine007
autor
17. mar 2021

@cookie29 a má to súvis so vztahovou väzbou? Je si vo mne neistá? Alebo nie je pripravená byť v noci bezo mňa? Mám len ju, nikdy som toto neriešila, preto sa radím.

sunshine007
autor
17. mar 2021

@sapetka áno, už 3/4 roka pracujem, času je pochopiteľne oveľa menej, ale ja som si myslela, že jej urobím radosť, keď ju nechám u babky, kde sa vyslovene tešila a pýtala sa tam.

heleninamama
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cookie29
17. mar 2021

@sunshine007 keď pri Tebe ventiluje a mstí sa tak preto že vie že tvoja láska je nepodmienená. V inom prostredí sa dieťa prispôsobí. Či to je v jasliach škôlke dokonca často aj pri otcovi ... pretože je naprogramované prírodou na prežitie. Ale všetko to v nom vytvára tlak a ten vyventilujem len pri Tebe.
Akože to je veľmi zjednodušene. Mne drobec v jasliach ráno vyvadzal koľko to slo lebo tam nechcel ísť a večer robil cirkus lebo nechcel domov... tak som o tom nemalo prečítala

sapetka
17. mar 2021

@sunshine007 skus sa mozno s mamou porozpravat, aby ked na to pride malej povedala ze maminka musi pracovat aby ste mali peniazky.: ze aj ine maminky pracuju atd... nesmie ju podporovat v jej pocitoch ale naopak

sunshine007
autor
17. mar 2021

@cookie29 ďakujem za objasnenie, presne takto som to vnímala - akoby ma za niečo trestala, ale nechápala som prečo, keď som jej vlastne urobila po vôli, myslela som, že bude mať radosť a všetko mi referovať ako vždy

sunshine007
autor
17. mar 2021

@sapetka zo začiatku sme jej to takto vysvetľovali, aj moja mama, dcérka tomu rozumie.

laura_222
17. mar 2021

@sunshine007 moja mala 3,5 roka presne to iste, ked je s babkou posiela ma prec. Ja som v 35 tt a na rizikovom tak obcas ju vezme na prechadzku pani co nam chodi upratovat( pozna ju od narodenia a uz par krat ju strazila) dokonca aj ked idu s manzelom cez vikend na ihrisko bezomna vzdy dojde na mna nahnevana. Mam presne ten isty pocit co pisu baby vyssie ze sa “msti” ze som ju nechala. Ale vzdy to trva len chvilu. Vsetci jej hovoria ze mam babtko v brusku a musim viac oddychovat a vzdy ju ubezpecim ze ju lubim aj ked mi povie ze ona mna nie. Myslim ze tak ventiluje stres. Hlavne Tvojej dcerke musi aj babka neustale opakovat ze maminka musi pracovat aby zarobila peniazky aby sa mohla o nu starat..

letfenixa
17. mar 2021

@sunshine007 tvoja dcérka sa ti môže zdať, že krásne komunikuje a verbalizuje, ale stále je to malé bezbranné dieťa, ktoré musí robiť to, čo od neho chcú dospelí.

sunshine007
autor
17. mar 2021

@laura_222 tak to vám krásne vyšlo, na konci prvej rodičovskej hneď druhé bábätko 🙃 krásny zvyšok tehotenstva, hádam to tie naše rebelky prejde... Keby ony vedeli, ako nám dokážu zahrať na city 🙈

sunshine007
autor
17. mar 2021

@letfenixa to je pravda, len ja som ju teraz k babke nenútila, ona tam vyslovene chcela ostať spať, veľmi sa tešila, balila sa, hneď sa prezliekala, boli sme pochystane do 10 minút, čo inokedy nehrozí.

letfenixa
18. mar 2021

@sunshine007 áno, predpokladala som takúto odpoveď, dobré, tento jeden raz tam chcela ísť sama, ale tie ostatné razy predpokladám, že to bolo tvoje rozhodnutie.

sunshine007
autor
18. mar 2021

@letfenixa bola tam len 2x. Prvý raz to bolo nevyhnutné, druhý raz sa vypýtala sama.

engynka
18. mar 2021

Teraz o takomto spravani bola lajfka na FB s jednou psychologickou. Vysvetlovala tam, ze preto deticky sa takto soravaju lebo ten rodic, vacsinou teda mama, je ten co robi okolo dieta aj povinnosti teda pod jest, pod upratat, pod sa kupat, pod prebalit, pod cikat, pod obliect atd. A ten druhy rodic, vacsinou otec (ale teda mozno aj stari rodicia), je ten rodic s ktorym je sranda a nedava tolko tych povinnych prikazov. Psychologicka hovorila, ze povinnosti okolo dietata maju mat rodicia rozdelene a mama ma byt tiez na zabavu a otec tiez ten co v podstate prikazuje a organizuje. Prejavom toho je presne to ze aj ked s dietatom travis viac casu, tak aj viac samozrejme organizujes cas a povinnosti a to sa dietatu nechce a vyskedok je, ze uorednostni toho rodica s ktorym je viac sranda a potom je mam zla, mama ble atd.
My mame mensie dieta ale teda uz teraz vidim, ze tatik je ten super s ktorym je sranda a aj ked napr kupe kazdy vecer otec, tak nikdy nezahlasi pod ideme kupat (prikaz/povinnost), vzdy im to ja pripravim a zavolam ich - takze aj to je chyba u nas a moze to gradovat vekom.