25 mesačný chlapček sám nechodí

mamka15
13. apr 2016

Ahojte,mam 25 mesacneho chlspceka ktory ma vrodenu chybu,teda zuzenu pulmonalnu chlopnu.miernu astmu a reflux.sme sledovany na neurologii tam mu zistili hypertonus ,rehabilitujeme.s prestavkami lebo mali strasne pri tom reve bojisa ma aj silny selest najnouvsie nam psychologicka povedala ze ma oneskoreny vyvin ze akokeby nemal dva roky ale jeden rok.mali sa sam bez pomoci nepostavy a chodi iba za oporu ked ho chytim za obydve rucicky.robyli mu uz dvakrat genetiku a nic nezistili.vydiet na malom ze chce chodit no syrasne sa boji,inak je velmi zivy prosim ma niekto nejake skusenosti.dakujem

tova
14. apr 2016

cvicit, cvicit, neporovnavat vobec , pokial napreduje, zlepsuje sa to je jedno akym tempom, raz ked sa to nauci uz bude vediet na cely zivot. Davaj ho aj do choditka, nepocuvaj blbosti ze nie su dobre, pre deti ktore od strachu radsej nebudu chodit vobec je choditko dobre, lepsie ako ked nechodia vobec. Najdi mu cim najvacsi priestor, chodbu dlhu, von rovnu terasu (ale zase aby sa niekde neprevratil a bude sa bat aj toho) a nech sa vybeha. A co tie hracky choditka co by tlacil pred sebou? musi byt tazsy aby sa neprevazil. http://www.vinsani.com/media/catalog/product/ca...

mamka15
autor
14. apr 2016

Tova,ma aj take choditko tlaci ho len vtedy ak ho chytam za boky sam nechce lebo sa boji ze spadne a pritom este nikdy nespadol mali nema stabilnu rovnovahu mozno je to tym ze na dva roky ma malu vahu.neviem som uz strasne zufala

luciferkax
14. apr 2016

ahoj, môj syn je predčasniatko , ktorý bol ináč uplne ok, bez diagnoz a aj tak začal chodiť sám až ked mal dva roky....

lolitka25
14. apr 2016

@mamka15 lahko sa mi to pise,ale najviac ti pomoze trpezlivost. Dolezite je ze robi pokroky aj ked pomaly a malinke. Neboj sa raz sa to nauci. Mozno o pol roka mozno o rok... Cvic s nim a hlavu hore. Zvladnete to.

ajko
14. apr 2016

Ahoj. Máme suseda, ktorý taktiež začal chodiť až okolo dvoch rokov. Tiež má oneskorený vývin - presnú diagnózu však neviem. Viem že rehabilitujú, chodia aj na Kováčovú. Momentálne bude mať už deväť rokov ale je ešte len prváčik. Chodí však do normálnej základnej školy, nepotrebuje špeciálnu. Aj rozumček sa krásne vyvíja, len s oneskorením.. Každopádne je to krásny chlapček, v podstate mu nič nechýba, len sa mu treba podstatne viac venovať, nakoľko sa všetko učí trošku ťažšie a oneskorene v porovnaní s rovesníkmi. Keby ho stretol niekto na ulici, kto nevie, že už má toľko rokov, tak ho jednoducho zaradí medzi prváčikov a absolútne nič nerieši..

mamka15
autor
14. apr 2016

Ajko,prosim tA a kedy zacal chodit ten dävet rocny chlapcek lebo moj ma dva roky a jeden mesiac ale vyzera tak na rok a vazi 9,400g

mamka15
autor
14. apr 2016

Viete moj syncek bol narodeny v 40 tyzdni a jeho porodna vaha bola 3447g a merial 51cm tak ze bol vpohode len potom to s tou vahou kolisalo raz dole potom hore som uz v koncoch s toho ze sam nechodi

janickacrazy
14. apr 2016

@mamka15 neskúšali ste plávanie? to je dobré na celkové posilnenie svalstva, mohlo by mu to pomôcť, tiež by som na tvojom mieste vybavila kúpeľný pobyt v Kováčovej, odporúčanie ti dá neurolog

ajko
14. apr 2016

@mamka15 neviem presne. Skúsim osloviť rodičov, či by ti nemohli napísať ako to bolo s nimi presne..

miajulia
14. apr 2016

Ahoj @mamka15, kontaktovala ma ajko, manžel má chlapčeka s prvého manželstva ked som sa s ním zoznámila tak sme začali riešiť drobca v tedy mal necelé tri roky, čo už bolo na hrane. Neodporučila vás neurologička na ct hlavičky? nám práve tam poukázali že syn má celebrálnu formu dmo ( detskej mozgovej obrny) t.j. v preklade zaostalý vývoj cca dva roky a viac plus pridružené komplikácie, svalový tonus, oneskorený vývyn reči. to čo sa detičky učia prirodzene rozprávať a napodobnovať ho musíme učiť, tak isto si začni všímať či vie opakovať jednoduché úkony po vás. dieťatko to môže do šiestich rokov hravo dohnať pretože dovtedy sa ešte mozog a mozgové zakončenia ešte stále dokážu vyvýjať ale treba ten vývin podporiť. to znamená veľa trpezlivosti a času.
Takisto denne cvičiť naťahovať šlachy formou hry, plávanie posilovanie poprípade chodiť na koníky ak je to možné. Hlavne sa netreba nechať odbiť doktormi a treba si obehať všetko a pýtať odporučenia nielen na neurologiu psychologiu ale aj na logopediu a ortopediu aby ste podchytili čo sa dá skor ako to prepukne. Je doležite hlavne s ním vela pracovať lebo ako nám bolo vysvetlené rečové centrum je prepojené s pohybovým takže ak sa pohne s jedným pojde aj druhé. Neviem ako ste na tom zo stravou a samostatným jedením . Ak ťa niečo zaujíma konrétne kludne napíš takto v rýchlosti ma nenapadá čo by sa ti mohlo hodiť 🙂. 😉

miajulia
14. apr 2016

ozaj boli ste na sono klbov?

mamka15
autor
14. apr 2016

Ahoj miajulia chodi ten chlapec respektyve kedy zacal a ako bol na tom pred chodenim co vedel.nam na neurologii robia iba genetiku teras to bude druhy krat nic ine a s malim sme boli na sono klbov ked mal tri mesiace a tam bolo vsetko v poriadku skor by som povedala ze mali ma problem stym ze sa boji pustit sam je to taky strachoput a aj to svalstvo je problem .a stou recou vie povedat mama,dada,gaga,de,deje,havo,baba,a vela blaboce to mi az tak starosti neroby len to chodenie

miajulia
14. apr 2016

začal tak v dvoch rokoch ale veľmi málo, nevládal chodiť, často plakával že ho bolia nožičky. Potom ako sme začali každý deň chodiť peši ,( skovali sme kočík ). - spevnilo sa svalstvo, chodza bola ešte asi rok nestabilná ale každým mesiacov vládal viac 🙂 . učili sme ho skákať, kupili sme malú trampolínu, aby si tak nezaťažoval velmi klby, boli sme na ortopedii kde mu pravidelne chodíme každý rok dávať predpísať vložky do topánok na mieru. Skúste sa tam objednať. Možno ho naozaj bolia nôžky pri chôdzi. Čo sa týka reči s nami je to ťažšie pretože máme ochabnuté svalstvo aj v krku a tak trénujeme aj výslovnosť, cvičíme jazykom, chodí k logopedičke , síce mu rozumieť ale hovorí ako štvoročný- 5ročný, má problémy s hrdelnými hláskami ako ch h a tam kde treba dvíhať jazyk ako l r... ale všetko je to o treningu. tak isto ako mal problémy s chôdzou tak aj s ručkami, teda jedenie dvíhanie lyžice, mal problem zodvihnúť ruky nad hlavu a upažiť predpažiť a udržať ich v tej polohe, v dvoch troch rokoch by to mal zvládnuť tak ako skákanie, neskôr stáť na jednej nohe a typické cvičenie ako trafiť sa ukazovákom zo vzdialensti 30cm na nos so zatvorenými očami. Ak má problém len s nôžkami tak to nebude až také strašné, potrebuje len zosilnieť, ak aj s rúčkami, určite by som išla za tým ďalej.

mamka15
autor
14. apr 2016

Miajulia podla mna ma rucicky v pohode je nanom trocha vidiet ten spomaleny vyvin lebo ked ho chcem naucit nieco aby pomne opakoval tak nechyta sa alebo sa mu nechce neviem iba sa zomna smeje.on si robi to co chce on inak je to riadny bitkar skor sa mi zda ze je na svoj vek dost vybyty sama neviem co si mam mysliet ci ten strach s chodenia prekona ci je za tym ten selest neviem,jeto snim tazke lebo zo sedu sa namna vytiahne aby som ho zobrala ale ked niesom prinom tak sam nevstane ostane sediet ako som ho dala iba sa toci na zadku nestvornozkuje ani sa neplazi.ked sedi na sedacke tak mi chyti len ruky a s nohami sa posuva dole a zosmikne sa na zem chyti sa stola a zacne chodid do okola tak neviem co snim mam robit.

miajulia
14. apr 2016

to, chce len čas a sledovať, štvorkoval pred tým a prestal? alebo vôbec neštvorkoval a ani sa neplazil, to je totiž velmi dôležitý medzník vo vývoji batoľata, štvorkovaním a plazením sa posilnuje chrbtica a svalstvo takže skôr ako ho naučiť chodiť ho treba zapájať do tohto. tak ako sa drobcom kupujú hračky na natáčanie ktore sa plazia po podlahe a deti sa za nimi snažia pohybovať, tak mu treba skúsiť niečo také čo zbožnuje posuvať zakaždým ked bude chcieť na to dočiahnuť . motivovať ho k pohybu formou hry aby zabudol na strach a ostatné veci naokolo. odputávať pozornosť od toho čo robí 🙂 . Hlavne sa nenechajte odbiť, skúste poprosiť vášho detského doktora kam by vás ešte mohol odporučiť, možno može byť problem aj v chrbátiku. boli ste na rengéne? vylúčili mu všetky tieto záležitosti? ak áno tak sa určite drobček chytí len to chce veľa času a trpezlivosti 🙂 , detičky sú veľmi húževnaté a vy to máte podchytené od začiatku 🙂

miajulia
14. apr 2016

Nám pomohlo: hydroterapie, masáže, treba skúsiť aj baboath koncept, vojtova metoda je dosť drastická na mna ::(, za dlho sme este aj ked sa naučil chodiť tak chodil po špičkách, takže používať všetko na uvolnenie svalstva a netreba sa báť dieťa nosiť na rukách, ale správne. Ono je to všetko prepojené svalový tonus može vznikať aj koli srdiečku či refluxu, ale je to aj opačne že reflux a problemy so srdiečkom má koli svalovemu tonusu, všetko je prepojené v mozočku. za to je dobré vedeť výsletky z ct hlavičky nám potvrdili že je chyba práve tam. Vzniká to napríklad pri pôrode ked je dieťatko pridusene alebo po porode nedostatočne neokysličené, ale sú aj iné faktory, ako dedičnosť. ale dá sa to zvládnuť ak je to živé dieťatko tak to bude hračka :D

mamka15
autor
15. apr 2016

No snim je to tazke vzdy ked ho dam nazem ci uz sediet alebo na brusko dam mu tam hracky volam ho on vzdy reve dokaze revat aj hodinu namiesto toho aby sa snazil tak len reve neviem ako ho mam naucit plazit sa to nikdy nevedel on dlho necedel sa sam posadit naucil sa to az mesiac po jeho prvych narodeninach.alebo vstat s lahu do sedu naucil sa to sam od seba iba asi pred 3-4 mesiacmi neviem ci to suvisi s tym vyvojom ale snim je vsetko tazke lebo jeto velky placko

janickacrazy
15. apr 2016

@mamka15 treba ho dávať hlavne na bruško, nedávaj ho do sedu, dieťa sa má najskor naučiť plaziť a štvornožkovať a až potom sa naučí sám si sadnúť, ked ho ty dáš do sedu a on sa z neho nevie sám dostať, to znamená, že je to pasívny sed a to nie je dobré, skús si o tom niečo preštudovať, na rehabilitácii ti o tom nepovedali? cvičíte aj vojtovku?

jakobsapple1
15. apr 2016

Nemusite nic vzdavat, moj syn zacal chodit ako 2,5 rocny. Od roku sme rehabilitovali intenzivne, pretoze do roku sme mali rozne ine tazkosti. Teraz ma 7 rokov a chodi do normalnej skoly je sice menej samostatny a mame stale rozlicne tazkosti ale je to v podstate ok. Urcite doporucujem cvicit... my sme hypotonici, vy ste hyper a to je trochu ine. do 3 rokov sme cvicili vojtovku a keby zvladam tak by som ju bola cvicila aj dlhsie, pripadne aj teraz. Nas vojtovka urcite zachranila po vsetkych strankach. Teraz chodievame uz len do kovacovej.Ak chcete mozete mi poslat spravu, napisem vam viac.

mamka15
autor
15. apr 2016

Ahoj,prosim vas napiste mi ako natom bol pred chodenim co vedel co sa tyka chodze a tak.a sediet zacal sam to som ho vobec neucila pekne sa z lahu vie sam posadit len to plazenie a stvornozkovanie mu vobec neide na brusku nechce byt hned sa pretoci na chrbatik alebo len place od narodenia place a nechce byt na brusku ale ja ho stale davam