22 mesačne dieťa nerozpráva a nič ho nezaujíma

saska121212
10. dec 2020

Ahojte, je normálne že 22 mesačný chlapček nerozpráva, vie iba ukázať čo chce a povedať toto?
Nikdy nepovedal mama, baba, nič .. povie iba toto
Nereaguje na svoje meno, hračky ho nezaujímajú. Nereaguje na otázky, nič ho nezaujima, keď mu niečo ukazujem odíde preč lebo ho to nezaujima. Počas dňa vôbec neposedí iba ak pred tv.. Ma rad rozoberať hračky, znova ich skladať, stále behá so zubnou kefkou, rád púšťa autíčka, sem tam sadne na odrazadlo, rad vyberá hrnce, búcha s nimi, pozerá aj rozprávky, rad “číta” knihy s autami, po každom členovi rodiny lozí, nenechá ho napr najesť sa, rad mieša kávu alebo čaj s lyžičkou.. . vraví len svoju rečou ktorej nikto nerozumie. Už ma nebaví stále počúvať prečo nerozpráva, prečo nepočúva, prečo ho nič nebaví,prečo nereaguje na svoje meno, prečo ma stále plienku, prečo nepočúva napr “pod sem”, “nechod tam”
Ak niečo nie je podľa neho, čo chce robiť tak sa hodi o zem a začne vrieskat.. potom sa postavi a búcha si hlavičku o stenu, dvere. Niekedy plače tak, že sa pozvracia..
myslite, že to môže byt neurologického pôvodu ?
Dr s tým nič nerobí, vraj je to normálne veľmi živé dieťa a je v poriadku.

patusikk
10. dec 2020

Nemôže to byť autizmus alebo niečo take? Že má taký svoj svet? Chodte skusiť isť za nejakým odborníkom alebo zmeniť doktora

anjelicek26
10. dec 2020

@saska121212 tak moji v tom veku boli vsetci takyto, proste vsetci styria mali neskory nastup reci - teda do 2,5 roka fakt ta mama, ocko, macka a aj to, lebo to pre nich bolo dolezite. Mne presne popisujes normalne zive dieta v tom veku, proste ma na salame, ze mu nieco hovoris, ide si svoje, rozoberat, skladat, trieskat, revat a hadzat sa o zem, normalny denny program takmer dvojrocneho dietata. Vravim, ja som v tomto kludna, zo styroch deti malo nakoniec problem len jedno (a to bol sluch), ten sa proste do 3,5 roka nerozbehol, ako 4,5 rocneho ho operovali a vsetko dobehol behom dvoch mesiacov. On ale potom uz rozpraval po 3,5 roku, proste mi odcital s pier aj ked bol takmer hluchy... ale to som nechcela....ak mas fakt pocit, ze sa nieco deje, pockaj tie dva mesiace, budete mat poradnu, spytaj sa k usnemu, spytaj sa k neurologovi, nech ho aspon pozrie. Ale na stresovanie a nebodaj autizmus je fakt skoro. Nerobi nic, co ine zdrave deti tiez nerobia. A viac ako polka deti v jeho veku ma este plienky. Prosim - uzemni trochu okolie a ich rady, bude ti hned lahsie.

pribinak
10. dec 2020

Už iba čakám kedy sa tu zbehne úderka odbornicok o autizme.
Však si vymenovala kopec veci ktoré ho zaujímajú. Chce objavovať svet a nie sedieť na riti a pozerať do kníh. To bude robiť v škole
Je živý, zaujímajú ho autá, je kontaktný, nebojácny. To je úplne super
Nechaj ho nech si užíva ešte detstvo

taga
10. dec 2020

Mas uplne normalne dieta! Na kazdu z tych blbych otazok je jedina spravna odpoved - pretoze ma 22 mesiacov!

saska121212
autor
10. dec 2020

@anjelicek26 ďakujem krásne za odpoved.. ide do škôlky ako 2 ročný tak snáď sa to tak zlepší, je pravda že je veľmi máličko s inými deťmi keďže ma len mna. Možno to pôjde 😊

@pribinak Áno, dosť ma aj okolie straší že je určite autista.. zaujíma ho veľa veci, ale na krátku dobu. Neobsedi proste pri ničom, rad sa naháňa, hra sa s kamienkami, šteklí sa veľmi rad, tancuje, momentálne trúsi vianočné oplátky na maličké časti a tie papá😂 popritom behá po byte a kričí. Skôr ho zaujímajú hrnce, vyberanie pradla z pračky, šroubovanie, teraz ho zaujímajú aj vkladačky, rad kreslí😊 snaaaad budeme v poriadku a všetko dobehneme.

saska121212
autor
10. dec 2020

@taga ďakujem😊 hlavne mi všetci vravia “a on ešte nosi plienku?”
Nosi, cikat vie, drzi kym ho nedám na nočník, nevie sa pýtať ale vie čo ma robiť do nočnika. Akurát to kakanie nám nejde. Len do slipakov stále pusti

ludinka
10. dec 2020

@saska121212 môj syn bol v tomto veku tiež taký, ale ak ti tu hovoria že je normálne aby v tom veku nereagoval na meno a nerozumel základnym pokynom tak ich nepočúvaj.
Sú to príznaky nejakej poruchy, najskôr to bude oneskorený, alebo narušený vývoj reči.
Určite odporúčam návštevu logopeda. Neodkladaj to čím skôr s ním budeš pracovať tým lepšie.
Hovorím z vlastnej skúsenosti, môj syn má disfaziu a tiež v tom veku nereagoval na meno a nerozumel ani základným pokynom.

sono2
10. dec 2020

@saska121212 ja Toto keď počujem tak sa to týka chlapcov. Autizmus je podľa mňa absolútne viditeľný v tomto veku. Komunikujete spolu? Pozerá sa na teba. Ohľadom plienky má čas. Deti najskôr v 2,5 rokov sú suché.
A keď je podľa doktorky normálny, nechápem, čo tu riešiš

anjelicek26
10. dec 2020

@saska121212 podla mna drviva vacsina tych ludi, co ti hovoria, ze je to autizmus absolutne nevedia, co to znamena. Co to skutocne znamena. Nemusite nic dobiehat, podla mna ste absolutne absolutne v poriadku. Ak ta to potesi, tak moje deti napriek neskoremu nastupu reci patria k najlepsim v triede a chodia na dobre skoly, absolutne nerozoznas rozdiel, ci Petko Ferko Durko mal plienku do 1,5 roka ci do troch, je to kazdemu uplne jedno. to iste co sa tyka reci a podobne... aj nas najneskor rozpravajuci synator - ma neskutocnu slovnu zasobu... ano samozrejme sme s nimi pracovali a kolektiv pomohol. Hlavne bud kludna, vsetko zvladnete, nech sa deje co sa deje.

sono2
10. dec 2020

Jaj, tak že nereaguje na meno to som prehliadla. To veru neni dobry znak. Myslím že v tomto veku môžeš ísť už na nejaké špeciálne vyšetrenie

ludinka
10. dec 2020

@saska121212 tie ostatné veci, ako že ma plienku a nerozpráva, pri ničom nevydrží sú v tomto veku naozaj v pohode ako píšu ostatné mamičky, s autizmom vôbec nesuvisia

sono2
10. dec 2020

Tak ja čo poznám tak kamarátky syn je takýto, ešte mi hovorila že pôjde asi na ušné keď mal dva roky, že ju akoby nevníma a ja som hneď vedela že nebude úplne ok. Potom som ho videla s odstupom pol roka a bolo mi absolútne jasné a tak aj je, že je autista.

barborka106
10. dec 2020

Ako učiteľka v MŠ to vidím každý deň. Každé dieťa je iné a vyvíja sa individuálne, či už po kognitívnen, emocionálnej a psychomotorickej stránke. A samozrejme je to aj s rečou. Reč dieťaťa je ovplyvnené rôznymi faktormi - napr.: komunikačné prostredie doma/v inom prostredí, záujem dieťaťa o iné aktivity, prvé hlásky/slabiky. Nebojte reč sa dostaví - podľa môjho názoru.
Pekný večer 🙂

sono2
10. dec 2020

A vie sa s inými deťmi zahrať?

evkamotka
10. dec 2020

Mne skor napadlo, ci dobre pocuje, ak nereaguje

Moj zacal rozprávať aj sme zrusili plienku ked mal 2.5r takze 22m je v mojich ociach v pohode. Kamoskin mal plienku do 3.5 aj az vtedy zacal rozpravat. A je ok.
Inak to ze neobsedi a robi si co chce je podla mna normalne ved ma 2r 🙂 ale tak ty ho vidis nazivo, ci je ocividne "cudny" alebo nie

saska121212
autor
10. dec 2020

Sem tam zareaguje na meno, ak dám vyšší hlas. Počuje, určite počuje. Napr, teraz sme spolu supali zemiaky, sadol si ku mne a sám ošupal takmer cely zemiak. Vie sa hrať aj s inými deťmi. Najmä , ak jeho 5 mesačný bratranec plače, nosi mi všetky hračky čo vidí, aj taniere príbor a čokoľvek.

majamat
10. dec 2020

@saska121212 dieta v tomto veku nevie dlho udrzat pozornost, preto ho veci zaujimaju kratko., je to normalne. mozo su niektore deti na tom o kusok lepsie, niektore horsie, nevyvija sa kazdy rovnako. u deti do 3r sa rpiridzene zvysuje aktivita a prave chlapci mavaju aj castejsie ADHD, cize aj to moze byt pricina, ale samozrejme nemusi

siska53
10. dec 2020

@saska121212 mam.chlapca a dievca..obaja sa odploenkovali a zacali rozpravat az po 2,5r. A tiez ich bavili take tie ine veci, ako aj hracky a knizky, ale aj nakladanie a vyberanie z pracky. Maly bol velmi zivy, stale lietal, hybal sa. Vela sme ale chodili medzi deti von, on bol vtedy dost spolocensky, dcerka zas bola odlud..
Deti su rozne, ten tvoj mi pride ako bezne zive dieta..

janapeterjana
10. dec 2020

@saska121212 ahoj, ja s mojim drobcom dosť behám po doktoroch a z toho čo píšeš, by som sa zamerala asi na to porozumenie.. Už by mal vedieť najjednoduchšie pokyny, typu podaj, poď sem, ideme papať, otvor / zatvor, a pod. Možno si to dala len ako príklad a veľa veciam rozumie. Ak nie, riešila by som to. Alebo mi napíš.

megyi1711
10. dec 2020

@saska121212 skoro ako keby si opisovala mojho,moj ma 23 mesiacov a tiez este nerozprava iba take to svoje jajajaj,bababa,tototo,daj...tiez mam pocit ze ma na haku totalne co hovorim, snazim sa snim vela komunikovat vsetko opisujem,knizky pozerame komentujem on sa velmi rad hrá ale nejako ho nezaujima co mu hovorim..je inac dobrucky,ked poviem na nieco nono tak pocuvne,aj ked poviem daj mi pusu tak dá, alebo ked sa spytam aky bude velky tak zdvihne rucky hore,takze pocut pocuje ale zaujimaju ho "svoje veci" a to ako sa hra on.darmo si k nemu sadnem ze skladat kocky a pod.,chvilku pozera hra sa ale potom si ide po svojom..vybera mi sufliky,hrnce,pradlo z kosa vsetko ho zaujima asi ako kazde dieťa ale hovorit ani za svet..tiez ma unavuje pocuvat okolie preco este nerozprava a uz by mal..hlavne mama a svokra ach..tiez ma to stve alepredsa ho neviem k tomu donutit..uz som milion clankov precitala co robit a vsetko robim spievame opisujeme rozpravame hrame sa ..uz len čakám snad to pride..a okolie (mama,svokra)miesto podpory a pomoci len kritizuje a potom sa cítim ako neschopna matka napriek tomu ze fakt robim pre to dieta vsetko co sa da

majamat
10. dec 2020

@megyi1711 som sa musela pousmiat, moja dcera sice rozpravala, aj pocuvala na meno, ale mala svoj rozum. od narodenia bola zurivec, nenormalne priecna a tvrdohlava.
mala so castokrat rovnake pocity - ze som neschopna matka. asi s tym musi prejst vacsina matiek.

majamat
10. dec 2020

@megyi1711 a teda aj teraz mam obcas take pocity. minule sme mali vyzny rozhovor s mojou teraz uz 10r dcerou. ona sa s nami nevie pekne rozpravat, len drzo odvrkne. a vyhovara sa na pubertu, hroza.

lucilaines
10. dec 2020

Mam 25 mesacneho syna a zaroven v mojom blizkom okolo chlapceka, co ma tri roky a asi v dvoch mu zistili autizmus. Mozem ti kludne povedat, ze tvoj syn je uplne normalny. Aj moj ma este plienku, hovorit zacal tesne po dvoch rokoch a pomaly sa to rozbieha. Ten chlapcek s autizmom praveze vedel udrzat pozornost pri jednej cinnosti aj hodinu. Ked sme s nim niekde boli, vsetci rodicom hovorili, ake maju stastie, ze take dobre doeta este nevideli, on sa proste sam vybral niekde na druhu stranu zahrady a pol hodinu si tam prekladal kamienky a bol spokojny. To co popisujes ty je uplne normálne dieta.

majamat
10. dec 2020

@lucilaines to si mi pripomenula tiez jedneho chlapca. aj hodiny sa vedel venovat jednej cinnosti, stale opakovane dookola, kazdy den. ked ho neikto vyrusil, velmi sa nahneval a zacal inde odznova. veru,a utisti vedia poornost udrzat skoro. a nevedia sa hrat s inymi detmi. su skor damotari, lebo inym detom nerozumeju.

megyi1711
10. dec 2020

@majamat aj ja mam pocit ze ma taky "svoj rozum" vsimam si to ze vela krat ked mu nieco poviem on si ma vsimne a vie ze od neho nieco chcem ale schvaaalne ujde predomnou alebo sa otočí ako by nič da sa vidieť ze proste "mama daj pokoj"...doteraz mi aj spapal vsetko teraz uz zacina vymýšľať,kolko krat aj ho zavolam pod ideme papat,pride k jeho stoliku pozrie do taniera co tam je a ked sa mu to nepozdava odide preč..proste strašný ignorant mi príde 😃 ale nie ze by nechapal ale skor ze ma na salame..moze to tak uz byt ze je taky uz odteraz?🙄🥴 ja som snim stale sama,manzel v robote do vecera,a aj moja mama aj svokra pracuju takze tie pridu len raz za tyzden na kavu pozrieť skritizovat a idu preč..cize nonstop sme sami..par krat tu boli kamosky co maju deti ale nehrali sa spolu lebo len zapasili o hračky potom bol rev takze tak 😃 a tato korona do toho ze nikam nevieme chodiť to nam veru nepomaha..on je uz tak zvyknuty doma ze ked ideme na návštevu tak mrnci nechce tam byť..ach zufalaa som uz z toho celého

saska121212
autor
10. dec 2020

@lucilaines hmm keď si to takto vezmem, aj my keď sme von tak sa dokáže hrať pól hodinu s kamienkami, hlinou, snehom.mozem ísť aj preč a pn ostane na zemi sedieť a hra sa. Aj mu zakyvam papa a idem preč, nejde za mnou. skúsim sa teda ešte opytat doktorky, čo mi na to povie.

nika_m
10. dec 2020

Ahoj...moj maly ma 22m tiez...rozprava svojou cinstinou, inak povie mama, tata, baba, papa, mnam, havo, halo a kavu (ked si robim kavu :D ), tiez po mne lezie hore dole, nevydrzi sa hrat extremne dlho s nicim, knihy ho nezaujimaju skoro vobec, rad si sklada lego alebo sa hra s autickami...pri tv ak je to rozpravka alebo spievankovo a tieto programy detske tak posedi, potancuje si, ked idem varit tak uz musi dotlacit stolicku a miesat...tiez je nervak ked nema co chce, akurat si nebucha hlavku a nehadze sa o zem (dufam ze to ani nebude )...a taktiez ma plienku 🤷 niekto rozprava skor, niekto neskor - jeho sesternica o 3m mladsia pekne opakuje, ukazuje zvieratka a rozumiet jej vsetko napr...nemyslim si, ze by si mala hladat problem vo svojom dietati...ak sa ti to nezda uplne tak ries odbornikov ale ma len 22m, nemozme chciet aby uz sa sami zabavili cely cas a aby obsedeli na jednom mieste...chcu objavovat svet

ludinka
10. dec 2020

@saska121212 a keď ťa chce na niečo upozorniť ukáže na tú vec prstom a pozrie čo ty na to?
Keď sa ho opýtas napr. chces pit , papať zakyva hlavou áno, nie? To sú prvé znaky reči, ak to ešte nejde určite sa objednaj na logopediu, to je to najlepšie čo môžeš urobiť, logopedka tá už potom nasmeruje čo ďalej.
Možno ho stačí len trošku nakopnúť a pôjde to.

ludinka
10. dec 2020

@saska121212 a dôležité je aby nebol doma pri telke, mobile atď...

majamat
10. dec 2020

@megyi1711 niektore deti su tvrdohlavejsie, moja dcera bola tvrdohlava za 5 deti, mohla som co som chcela a nepohla som s nou. tvoj drobec aj ked sa nenaje,a le pride sa pozriet, co je. proste na to nema chut.
co sa tyka hry z inymi detmi, 2r dieta sa s inymi detmi nevie hrat. je to prirodzene. tato schopnost prichadza az v skolke, cize az niekedy po 3r,a le neviem presne kedy. ako som pisala, dietatu do 3r sa zvysuje aktivita, cize ak je dieta aktivne, ma rychly myslienkovy pochod, nedokaze sa dobre sustredit, to moze mat suvis, toto sa deje aj u deti s ADHD, ale teda v tomto veku je toto este prirodzene a u zdraveho dietata by to malo ustupit.

no moc sa rozpisuje, chcela som hlavne napisat. 2r dieta moze byt dost aktivne, zvlast chlapci su, nevie udrzat pozornost, nevie sa hrat s rovesnikmi, este moze byt na plienkach, este nemusi rozpravat. kazde dieta je ine, neiktore to uz zvladaju, ine nie.

kamosky syn - ten autista, on zacal hovorit neskoro ( neviem ci az v 4r ),no neskoro zacala aj jeho sestra ( okolo 3r) a ona nema autizmus. proste v tomto veku je to vsetko este take neiste a toto vsetko co pises moze robit aj zdrave dieta.