Ahojte, chcem poprosit o pomoc a váš názor. Moja 21M dcérka mi prechdádzkach vonku nechce dať ruku, stále uteká, alebo ide iným smerom. Keď ju chcem niekam navigovať, tak začne plakať a hodí sa o zem. Potom chce ísť už iba na rukách, čo sa zase mne nepáči, keďže má 15,5 kg.... Dnes mi rupli nervy a dala som jej za to i po zadku a teraz ma to veľmi mrzí.... ☹ Na každé ihrisko musíme prejsť určitú časť popri frekventovanejšej ceste, takže ju potrebujem zobrať za ruku. Ďakujem
ahoj my mame to iste, a to ma drobec 2,5 roka. snazime sa ho nejak zabavat aby si neuvedomoval, ze ide za ruku alebo sa co najviac vyhybame rusnym uliciam-a to rano chodime do jasliciek...alebo sa s nim hram, ze akoze spolu behame, drzime sa za ruky a bezime vedla seba. podobrotky to ide vysvetlit tazko, tak niekedy "zdrapim" za ruku a taham-hlavne okolo cesty. ale je to uz lepsie nez pred rokom 🙂
@romana01 A v kočíku už nechce sedieť? Ja mám tiež 21 mesačného chlapčeka, a keď s ním potrebujem zájsť ďalej, tak ho šupnem do kočíka. Cestou sa spolu rozprávame, snažím sa ho vždy nejako zaujať, a ani ho nenapadne, že by šiel peši. Potom, keď prídeme na ihrisko, tam ho "vypustím", vybehá sa, unaví sa a potom si znovu sadne do kočíka a ideme domov. Kým bolo teplo, tak sme išli aj na bicykli - sedel pekne pripútaný v cyklosedačke a bolo to v pohode.
Píšes o mojej? 😀 Je rovnako stará a robí to isté.Mám vôbec problém ju dostať von. A to je tak naviazaná na tatu,že akonáhle sa on začne obliekať,reve jak pavian a nechce sa pustiť jeho nohy, čo sa bojí,že odíde bez nej. Tak on je zavrety v izbe a kým ju neoblečiem, nevychádza.Tiež som už na prášky z nej,vôbec neviem,ako na ňu,niekedy Mam pocit,že mi vôbec nerozumie.
mame doma to iste, drobec ma teraz presne dva roky a cakame dalsie babo, uz ju ani nevladzem zdvihnut zo zeme, ked sa tam tak vyvali.. Vypada ako mrtva, ani nerobi randal, len sa jej tazi vstat a ist mojim smerom a to ju treba zodvihnut, chvilku vziat na ruky a potom uz ide sama kus.
Co s tym, tak co stym?
Ale co je zvlastne, tak s oteckom, alebo starymi rodicmi ide normalne bez problemu, ale akonahle uvidi mna, zacne streckovat, vyvali sa na zem a uz sme dosli.
@romana01 a preco nepouzivas kocik? najma ak ides popri frekventovanej ceste....ide o bezpecnost a tu musis zabezpecit ty, nie 21 mesacne dieta. Je normalne, ze nechce chodit za ruku, je normalne, ze uteka. Nie je vsak v pohode za to dieta capat po zadku (myslim ako vychovna metoda, nie ked rupnu nervy, to sa stane kazdej z nas 😉), ona si este neuvedomuje, co sa moze stat, ak sa nahodou vytrhne a utecie na cestu. Takze trpezlivo vysvetlovat a na dlhsie trasy popri ceste, ci do obchodu by som rozhodne pouzila kocik. Na vychadzky mozte chodit do parku, kde je to bezpecne. Ja som chodila najprv len okolo domu a neustale vysvetlovala, ze sa musi drzat za ruku a ze musi davat pozor na cestu a pod. A deti pochopili, nikdy mi na cestu neutiekli, ani som ich nemusela nikdy vychovavat capanim po zadku. Ale v kociku sedeli dlhsie, ako sa slovenskym mamickam paci 😀.
@romana01 z toho musí len vyrásť. Prežívala som to iste. Navyše nas chcel dokonca rozhodovat o tom kam pôjdeme. Teraz ma tri roky a je úplne iný. Mala ma vzdor. Musíš to len vydržať 🙂
V kociku mi vydrzi tak 1/2 hodku potom chce ist von a nazad do kociku ani za nic. No a potom utekam za nou, pre kocik sa musim vracat s nou na rukach a som tam, kde som bola + este s kocikom. Ked jej to vysvetlujem, nemam velmi pocit, ze mi rozumie, zacne sa hnevat.... a sup ho na zem. Myslim, ze by uz v tomto veku uz mala chodit za ruku, len neviem, ako na to. Inak nemam s nou problem, nie je zlostna a dokazem ju zaujat niecim inym, akurat tu ruku, alebo nasmerovanie na urcity smer, to je hroza.
@romana01 @syrik @dazdovka Baby, nehovorim, ze to nie je na nervy, ale je to chovanie uplne primerane veku 😀 Aj moje dostali casto krat na zadok, aby vedeli, ze taketo chovanie nie je spravne, ale situaciu to neporiesi... Mne pomohlo to, ze som ich nenutila drzat ma za ruku, ale drzali sa trebars mojej kabelky, alebo tasky s nakupom, starsia sa neskor krasne drzala rucky kocika... za ruku nechceli, ale takymto sposobom to islo a postupne si zvykli. Ale bola som na ne prisna, vzdy dostali na zadok, vysvetlila som im, ze mamina ich lubi, ale ze toto nie je spravne... 2 rocne dieta uz tomu rozumie 🙂
@dazdovka Velmi dobre si pamatam moment, kedy som bola s oboma babami v Eurovei a starsia sa mi hodila na zem a nie a nie vstat... kopala okolo seba, ludia po mne pozerali... v druhej ruke som mala kocik so 6 mesacnou druhou dcerkou a bola som tehotna s nasim tretim babom... Vies si predstavi to zufalstvo??? Drzim palce, treba to vydrzat, zlepsi sa to.
@romana01 no ja teda nepoznám zdravé 21 mesačne dieťa ktoré ochotne drží matku za ruku. Ako som napísala o príspevok vyššie - vyrastie z toho.
Inak ja som používala kočík, auto (prevažne - lebo inak by sme sa nikam nedostali) a firstbike - dala som mu batôžtek s voditkom a išlo sa. Vždy pred prechodom cez cestu som ho za to voditko potiahla, nahlas som komentovala co robím (pozriem doľava...) a o dva dni uz pred cestou zastavoval sám. Ale ajtak bol príliš rozptylitelny vsetkym naokolo a tak sme voditko používali cca. do 2 a trištvrte roka.
A ešte som mu pred spaním rozprávala rozprávky (on určoval o com chce rozprávku) a do nich som vždy zakomponovala "náuku o cestnej premávke" 😀 napr. maly zajko sa v lese stratil, lebo odbiehal od mamičky a chcel ho niekto ukradnúť. Alebo ušiel na cestu a zrazil ho kamión... Maly mi ich potom vždy opakoval ked sa mu zdalo, ze som neposlušná 😀
@romana01 ja som,vzdy v tom,obdobi chodila s kocikom. Aj na ihrisko,aj do obchodu. Moja 21m. ma sice len 9,5 kg,ked je oblecena,tak viac 🙂),ale to je jedno. Akonahle syn v tom case,alebo dcera zacali toto robit,ze nechceli ist,kam,sme potrebovali,alebo nechceli odist z ihriska,sli do kocara.syn sa v toto obdobie i hadzal o zem. Nepomohol si. Bud bol niekym odneseny alebo mnou posadeny do kocika(bola som,tehotna,nosit som,ho nemohla). Samozrejme,ze som,im to aj predtym vysvetlovala.syn to casom,pochopil,dcere davam,cas na pochopenie,ale musi zistit,ze ked odmietne,nasleduje kocik.verim,ze to pochopi uz coskoro. U syna to vyriesil cas. Trraz ich pred odchodom,upozornim,ze ked pridem za nimi druhykrat,ide sa domov a on to chape. Dcera este nie.
a mimochodom,ja som sa tiez ako decko neznasala drzat za ruku,tiez so mnou bojovali. A ako dospela na tom u svojich deti trvam.
@romana01 no nasa mala bola taka ista a preto sme boli nuteny vsade brat kocik..teda pokial sme neprisli na konkretne miesto ,kde som ju mohla vypustit..a velmi velmi casto robime prechadzky za mesto,kde su rozsiahle a bezpecne miesta,kde jej nic nehrozi a kde moze len behat a behat a behat a moze ist kam chce..toto mame az do dnes..ked ma napr.kamosky co maju deti zavolaju ze podme si niekde sadnut na kafe aj s deckami,alebo na pizzu,tak hned sa zasmejem a odmietnem,lebo viem ze mi nevydrzi na takom mieste..mi sme museli zvolit prirodu,lesi,hory a podobne..vonku ked sme a chceme sa najest tak len na stojaka,nejaky hambáč alebo hotdog do ruky..proste ziadne ine aktivity nehrozia..a viem ze jej to tak vyhovuje..je rada ked moze behat kam chce a nikto jej v nicom nebrani..lebo u nas na sidlsku chodia napr.auta aj po chodnikoch..cyklisti idu ako blazni a ihriska su prepchane..ine nam ani neostavalo.. 😀
proste sa treba prisposobit ked mas prilis zive dieta..taketo deti sa musia prote vyblaznit,vyjašiť a potom sú šťastné..
@dazdovka asi vie,ze ty nemozes kvoli babatku. Ja som,inak od 7.mesiaca uz sama s,nim,von,nechodila,lebo raz strajkoval a mala som,problem,ho dostat do buginy,potom,mi tvrdlo brucho,tak som sa uz bala. A u neho nepomohlo ani capnutie,dohovaranie,nic,jednoducho najlepsie bolo bez reci ho odniest prec,alebo nasilu strcit do kocara a ist.
trvalo to asi cca od 19.-20.mesiaca a skoncila nejak,po 2.roku. Zas bolo nieco ine,ale vyriesili sme,kazda etapa ma asi cosi.
@romana01 ja mam tri starsie sestry, ktore uz maju velke deti. Nikdy s tymto nebol problem, proste sa museli drzat na ceste za ruku a nic ine neexistovalo. Ked boli malí, ja som mala okolo 14rokov a nemala som problem niekde vziat na prechadzku vsetkych troch najstarsich, ked mali 2-3roky. Museli to respektovat, alebo sme nikam nesli a isli domov. Teraz mam 4rocnu dcerku a nikdy s tym nebol nejaky problem, sice sa obcas stalo, ze sa chcela pustit, ale ja som jej vzdy poriadne vycistila zaludok, musela proste pochopit, ze na ceste je to svate pravidlo a basta. Ide predsa o bezpecnost a keby sa nadalej trhala, tak v takomto pripade dostane aj po zadku.
Moja malá robila to isté a teraz po novom roku sa v nej niečo zlomilo.. A podáva ruku a chce ísť za ruku hocikde, jasné, že je občas jak z divých vajec, ale vždy sa zastavíme, vysvetlím jej, že tu alebo tam nemôže bežať a ona poslúchne..
Ten čas príde, neboj, ja som tomu tiež najskôr neverila, ale stalo sa. 🙂
Zatiaľ to skús riešiť kočíkom, alebo odrážadlom.
@romana01 a do toho kocika ju prosto musis napchat. Bud-alebo. Bud pojde za ruku,alebo do kocara a domov. (ak nemusis nieco nutne vybavit ci nakupit,ale to asi chodite autom,ci a kocikom urcite). Ja som,si i ihrisko vyriesila. Vysvetlila pravidla. Ak porusil raz,prislo upozornenie. Ak uz 2.x,slo sa domov. A rychlo sa naucil.a planujem to zopakovat,ked pridu lepsie ihriskove casy.
a nasa robi to,co tvoja,takze vaacsinou konci v kocari,ak odmieta spolupracovat. Verim,ze jej csom "docvakne".
moj ma 2 roky a robi uplne presne to iste. verim ze ho to coskoro prejde, uz si nevsimam pohlady ludi ked sa maly pleskne o zem a vrieska ako by som ho z koze drala 😀 aj ja som mu parkrat za to capla po riti, ale nemalo to ziadny ucinok. skor sa ho snazim na nieco nalakat, pozri tam je havko ideme sa nanho pozriet a podobne..
Ďakujem vám za povzbudivé slová, veľmi ste mi pomohli. Skúsim to ešte s kočiarikom.... uvidíme, možno treba počkať 2 mesiace a bude to o inom. Želám krásny deň🙂
No ja som mojho trenovala 😀 , on behal cesta necesta zasadne opacny smerom a ked nebolo po jeho tak sa smaril o zem a bolo, no zopar krat som ho musela tahat za ruku az domov ale pomohlo, proste som mu povedala ze bud pojde na urcitych usekoch so mnou za ruku alebo ideme domov. Dolezite je len vydrzat ten ich natlak, ono je to tazke ked na teba cela ulica pozera ale co uz, nikto nie je dokonaly 😀 . teraz si dame dohodu pred kazdou prechadzkou, vzdy malemu poviem ze ma bude posluchat, bude na mna cakat a cez cestu pojde len so mnou a pockam kym mu to ta mala hlavicka spracuje a dohodneme sa. Za kazde drzanie za riku ho aj patricne vychvalim a poviem mu aka som na neho hrda. Trvala to ale zacina to zaberat, musis len najst sposob co zaberie na tvoju malu. A neboj, kazdej z nas sem tam rupnu nervi, je to normalne kedze sme ludia 😅
Toto mi robi aj starsia dcera. Ked vidim ostatne deti ako idu pekne za ruku tak si pripadam totalne neschopna. Horsie je, ze ked ideme von tak beriem aj syna v kociku a tym padom je to tazsie, vtedy za ruku ani nejde. V kociku uz nie je od 2 r. a vlastne by som ani nechcela znova vytahovat dvojity kocik (akurat ho predavam). Uz som jej viackrat povedala, ze cez cestu mi musi dat ruku, ale akonahle vyjdeme na chodnik tak ju pusti. Sice sa nehadze na zem, ale ked ju chytim za ruku a nechce tak sa rozcerti a reve na celu ulicu. Uz sa to zacina zlepsovat, ale stale jej musim pripominat, ze mi ma dat ruku inac s nou uz von nepojdem.
U nas to byvalo to iste. Teraz mame 25 mesiacov a uz asi mesiac sa da pekne chytit za ruku a vysvetlit si. Predtym robila to, co tvoja, letela, kam sa jej chcelo, mohla som na nu pekne alebo prisne. Urcite sa to zlepsi.
No poobede som skusila metodu kocik, alebo ruka (ciel bola navsteva mojej maminy). Prva cesta presli sme cca 200m a zacala sa vykrucat a hnevat, tak sup do kociku. Potom druha cesta, predtym som jej vysvetlovala, ze ruka musi byt. Az som skoro odpadavala od blaha (presli sme skoro pol cesty), no ale potom sa zase zasekla a sup do kociku. Uvidime zajtra, ale toto povazujem za celkom uspech🙂. Drzte palce!
Skusila, aj ho chvilu sama tlacila, ale potom bol zase problem, ze som sa ho nesmela dotknut ja, ona ho chcela kocikovat sama.... no a ze chodnik, auto, co to zavadzia!
Ahojte, chcem sa podelit o nase napredovanie. Dat po ritke ozaj nezabera, miesto toho som ju silno objala a hladkala som ju, az kym sa neupokojila. Akosi pochopila, ze placom nic nedosiahne, maximalne sa potulka. Netvrdim, ze je to este na 100%, ale pokrok je obrovsky. Uz prejdeme do parku, na stadion, co som dakedy ani nesnivala. No kocik mam stale po ruke... keby nahodou. Dakujem este raz za podporu a rady🙂
@romana01 my sme si to vzdy vysvetlili doma predtym, nez sme sli von, v ktorych usekoch ma musi drzat za ruku.. v opacnom pripade, ak nexcel sli sme domov.. dostal vonku jedno varovanie, ze sme sa doma nejako dohodli a ked to nexcel dodrzat, zial odchod domov