20 mesačný syn nechce sám papať

suchzuz
4. jan 2016

ahojte.bude mat 20mesiacov a nechce sam papat,vsetko uspini vratane mna ,steny,zeme..zaroven vyjeda hlinu z kvetinaca-a to nechapem normalne nezje ale vyjedat bude tu hlinu,snazim sa mu davat pestru stravu,zeleninu,ovocie domace presnidavky,kompoty ma rad,tvaroh s jogurtom,aj som sa ho snazila motivovat...par krat zobne a vymysla a mne nervy tecu.aj som skusala davat mu mensie davky castejsie aj ho nechat vyhladovat...idu mu aj posledne tie druhe stolicky vrchne obidve..nevydrzi sediet na nocniku ani nechce,pri nicom nevydrzi dlhsie nez dve minuty..je iny ako starsia dcera uplne.viem ze na vsetko treba cas nenutim ho aj ked skusam sem tam..neviem ako na neho.ja mam trpezlivosti dost ale uz ju stracam akosi.viem ze vsetko chce svoj cas kazde dieta je individualne a tohosa ajdrzim .urcite ste mali podobne mozno rovnake skusenosti,len ste cakali kym pride jeho cas alebo ste skusali nieco vymysliet?

evittam
4. jan 2016

@suchzuz Mám 2-ročnú dcérku - sama ešte nepapá - normálne ju kŕmim-zje všetko......Má ešte čas 😉 .

seahorse27
4. jan 2016

Kvetinace treba vylozit mimo dosah dietata a problem s jedenim hliny bude vyrieseny 😉 Co sa tyka samostatného jedenia, ja som dceru tiez dlho krmila a teraz ma takmer 7 rokov a normalne sa naje sama 😀 Ale nie, srandujem....vzdy bola leniva, tiez vsetko zaspinila, tak som ju radsej krmila ja. V 3 rokoch nastupila do skolky a do 2 tyzdnov sa vedela krasne napapat sama...takze by som to nijako nesilila, ono to pride 🙂

pribinak
4. jan 2016

Jaaaj hlinu jedol aj moj syn a ako mu chutila, dal jej prednosť pred piškótami :((( skoro ma vystrelo ;)))

Potom prisli prvé letne jahody a na hlinu zabudol, nic mu nebolo, akurat obsah plienky bol čiernejší

Nechaj ho tak, vsak to je este take vacsie babo, urcite je v niečom rýchlejší a šikovnejší ako sestra

sardinka335
4. jan 2016

@suchzuz ako mne pride v podstate ok ze ešte sam nepapa, ale ako aby som po kazdom krmeni mala barák ako ,,svinco,, tak to som ja nezažila...Skor tu vidim problém ze vymyšla. Moje deti kazde sedelo v stoličke na jedenie - to sa nepytam či chce nechce...proste jeme za stolom, odmietam nahanať po byte a podobne chuťovky a papame - jasne ze kolko krat nechceli...niekedy to išlo lepšie a niekedy horšie, ale rituál stale ten istý. Ked budu naše deti robiť len to čo sa im ,,chce,, tak to dopadneme ...Ja som mala aj tu redukciu na wecko - ale proste pár minut som ich tam držala...proste teraz sedkaj a skus, chvilku..alebo som sedela pri nich ked boli na nočniku. Podla mna ti chyba nielen ,,gríf,, ale aj doslednost...panko nechce tak nič sa nekona..Okrem toho ja som ,,stenofob,, a naozaj nemienim mať steny ako v pravekej jaskyni len preto lebo mam male deti. Chytali steny alebo išli do kochlikov? Razne som ,,zahučala,, NONO!! Syn vyberal hlinu a tak som mu capla po ruke ked NONO nepomahalo...potom to prestal robiť, zase je normlane ze skuma ale tiež ,,odsat podsať,, Na kreslenie mame papier - všetko sa moze čo sa týka tvorby ale na steny nie - mame na to stol v kuchyni.

timea7
4. jan 2016

@suchzuz je v období, keď ho láka všeličo, čo nemôže, odstráň z dosahu na nejaký čas črepníky, o pár mesiacov už bude jednoduchšie sa s ním dohodnúť. 😉 Čo sa týka jedenia, daj pred neho jedlo a lyžičku, ak nechce jesť sám, tak do dokŕm. Ak začne vymýšľať, daj ho zo stoličky dolu a končíme. Alebo sa bude jesť slušne za stolom, alebo vôbec. Do ďalšieho jedla nič, ani kúsok ovocia, ani chrumku, ani piškótu. Píšeš, že si ho nechala vyhladovať, koľko? Určite nie dva dni, lebo by zjedol aj teba a by si rozmyslel, či bude jesť, alebo robiť s jedlom somariny. Robí len toľko, koľko mu dovolíš, je normálne, že v jeho veku skúša.

bonaqa2013
4. jan 2016

nervy ti tečú zbytočne.... s deťmi bývajú problémy....

suchzuz
autor
4. jan 2016

vyhladovat do dalsieho jedenia aj kusok dlhsie🙂.inak zo stolicky mi vylezie..dva krat obtre lyzicku niekedy aj viackrat da ju spet a zacne sa vrtiet niekedy ho horko tazko dokrmim vylezie zo stolicky na jedenie a z normalnej zlezeautomaticky,inak ked chce tak sa najje dobre aj obsedi,musim len vydrzat.dneska sa ho pytam ze kde pojde cikat a on nieze by utekal k nocniku ale postavil sa pred wecko.moznobude skor sediet na wecku ako nocniku u neho tomoze byt opacne nez u starsej.

miriam11
4. jan 2016

@suchzuz akoby si o mojom synovi pisala. Presne ako u nas, vsetko, az na to, ze ja uz nemam trpezlivost, tecu mi nervy 100x za den. Nechala som ho tak, na nocnik budem ucit v lete, dam ho behat bez plienky a krmim momentalne len ja, jeho to sameho bavi 3 lyzicky a dost, potom jedlo po celej kuchyni. Ma asi dost casu na vsetko.

timea7
5. jan 2016

@suchzuz hlavne sa ukľudni, deti sa často nesprávajú podľa našich predstáv, keď budú mať 18, už dávno si nebudeš pamätať, kedy začal sám jesť a od kedy bol bez plienok. Neporovnávaj s inými deťmi, aj keď je to ťažké, každé je výnimočné niečím iným. Dieťa z teba vycíti nervozitu a to celú situáciu len zhoršuje. Ak si mu nevytvorila návyk posadiť si vždy po zobudení na nočník, ešte kým nemal rok, zbytočne sa stresuješ, záleží na tom, či bude bez plienok dnes alebo o dva mesiace? Skús to s tým posadením vždy po zobudení, ak sa podarí, pochváľ, ak nie, nedaj najavo sklamanie. A niektoré deti nočník nechcú, ak sa mu viac páči na WC, daj redukciu, alebo niečo pod nôžky, aby dočiahol, možno mu to lepšie pôjde tak. Možno ešte na odplienkovanie nie je zrelý, u každého dieťaťa to príde inokedy. Vyhladovať do ďalšieho jedla je nič, dieťa niekedy má menšiu chuť dojedla, niekedy väčšiu, takže ho môže odmietať úplne prirodzene. Od zajtra jedlo pred neho, ak papá sám, alebo sa nechá kŕmiť, OK, ak sa začne vrtieť, končíme. Zložiť zo stoličky, jedlo odložiť. Do ďalšieho nič, iba tekutiny. Pri nasledujúcom jedlo to isté, musíš to vždy dodržať, za pár dní zistí, že s jedlom sa nerobia hlúposti, ak sa chce najesť, tak musí sedieť vo svojej stoličke za stolom. Presne tak, ako si písala, musíš len vydržať, určiť mu jasné a nemenné pravidlá a na 100% ich dodržať. Nech sa darí.

@miriam11 tiež ho môžeš vždy po zobudení posadiť na nočník, ale nerieš, ak nič doň neurobí, ide o vytvorenie návyku, nie o to, aby sa dieťa v jeho veku samé vypýtalo.
Čo sa týka jedla, presne to isté, čo som písala vyššie. Nie že ti tečú nervy, kľud. Čo je tvojím cieľom? Aby sa dieťa najedlo, ale zároveň, aby jedlo slušne. V jeho veku je ideálny čas na to, aby sa to neučilo. Pôjde to jedine tak, že mu nebudeš tolerovať to, čo chce ono - lietať s jedlom po celej kuchyni. Ak je hladné, tak bude jesť, alebo sa nechá kŕmiť, ak chce vymýšľať, s jedlom končíme. Veľmi rýchlo pochopí, ak budeš neoblomná. Držím palce.

suchzuz
autor
5. jan 2016

viem ze kazde dieta je vynimocne samo o sebe a kazde vynika v inom,ja som z 5 deti a kazdy sme uplne iny🙂 kazde dieta vyzreje a samo pochopi ze chce robit veci normalne len musime vydrzat a nechat tak..z nocnika si robi kovbojsky klobuuk🙂)a aj dnes som mu len tak povedala ze ci chce cikat a odbehol ku zachodu a stal tam,tak som otvorila dvere dala som mu schodik a posadila posedel a ked chcel ist dole dala som ho...par krat posedi a mozno pride na to,uplne nenasilne...nasilim nevyriesime nic veru...kazde dieta ma na vsetko svoj cas a maminka sa docka🙂

michala11111
30. jan 2016

moja má dva roky a 4 mes. a nechce jesť sama, vie držať lyžičku aj si dá sama tak jednu dve a potom že mama. Tak jej dám ja, neriešim. Bude jesť sama keď bude chcieť najneskôr v škôlke keď bude mať 3

dada7701
30. jan 2016

moja mala ma 2,5 roka a nechce sama jest....tiez mam obavy ako v skolke bude papat, ale myslim,ze si bude musiet poradit 🙂

alchemilkazltozelena
30. jan 2016

ani my este sami nepapame a nerobim z toho vedu, uz sme skusali zem.kasu lyzicou, nabrat si nevie, ale ked pomozem, sama si trafi pekne do ust bez zaspinenia 🙂 takze som rada a verim ze coskoro sa nauci aj sama si naberat

timea7
31. jan 2016

@dada7701 je to úplne jednoduché, dáš pred ňu tanier s jedlom a lyžicu, sadneš si oproti nej a budeš jesť. Keď ona jesť nebude a bude sa dožadovať kŕmenia, tak jej povieš, že jej pomôžeš, ale najprv bude jesť sama, lebo aj ty obeduješ. Keď nič, tak bude hladná. Už pred rokom si mala začať, prešvihla si čas, kedy ona chcela skúsiť sama. Teraz už vie, že je pohodlnejšie, keď ju kŕmiš. Ako bude jesť v škôlke? No alebo veľmi rýchlo zistí, že ju učiteľka kŕmiť nebude, len jej pomôže a začne jesť sama, alebo bude čakať, ký, nakŕmi učiteľka ďalšie deti, ktorých maminy sa na to vykašlali a bude mať jedlo studené, alebo bude hladná. Prepáč, ale tvojmu prístupu absolútne nerozumiem. Možno ti vadilo, že narobí neporiadok okolo seba, pooblieva sa, no bez toho to nejde, ale čím viac tvoje dieťa zvládne samé, tým je samostatnejšie. Tu nejde len o to, že by si ju nenakŕmila, ale aj o rozvíjanie jej motoriky.

sense
31. jan 2016

My sice kvetinace doma nemame ale skusala jest piesok az raz vzala som ju nasilu domov z pieskoviska so strasnym revom a viac piesok do ust nedala i ked mala take tiky ze skusi moju reakciu a stacila zazracna formulka pojdeme domov a viac neprideme a bolo... v 2 rokoch uz skusaju co sa tyka jedenia to ti asi moc neporadim kedze nasa dosfala lyzicu do ruky hned ako prvykrat prejavila o nu zaujem a to nemala ani rok....ked mala 2 roky skusila parkrat vymyslat to bolanposlan do izby ked si nedala povedat a viac to neurobila a raz dostal metlicku a musela po sebe cistit...takze u nas platilo lyzica do ruky nekor pribor detsky ide to..trva to sice aj polhodinu ale naje sa.

timea7
31. jan 2016

@sense veď o tom to je, dať dieťaťu lyžicu vtedy, keď prejaví záujem ňou jesť. Neriešiť, či už má na to vek, či si trafí do úst, či ho bude treba celé prezliecť, či bude v kuchyni bordel. Ak toto obdobie prešvihneme, treba čakať na ďalšie, lebo medzitým dieťa zaujíma niečo úplne iné. Ak sa učí jesť lyžicou vtedy, ak o to samé prejaví záujem, naučí sa to oveľa rýchlejšie a ľahšie, ako keď ho to chce naučiť mamina, ale ono práve nie je v období, keď to chce samé.

sense
31. jan 2016

@timea7 t3ntonazor zdielam doslova...kolkokret som ju na kompletku prezliekla prikrm aj vo vlasoch ale jedla a strasne ju to bavilo...teraz nemane problem ani s priborom ani v restauracii...akurat ked ma ryzu tak sa najde nieco aj pod stolom ale vzhladom k jej veku je to akceptovatelne

sam2
31. jan 2016

@suchzuz moj ma 29 mesiacov a sam jest nechce 😁 Normalne ho krmim 😁 Skolka ho nauci ... A pritom viem ze ak by chcel tak to dokaze (uz niekolkokrat sa najedol sam). Vzdy ked mu dam lyzicku tak mi ju poda a povie nie maminka budem spinavy 😂😂😂😂😂 no co s nim ... Vecne ho krmit nebudem

monikaresovska
31. jan 2016

ahoj, možno ti pomôžu moje skúsenosti so synčekom, ktorý ma staršiu sestričku....Čo sa týka čurkania, keď bolo leto a mal cca tych 20 mesiacov, sa mi vonku krásne vyčurkal, keď som mu povedala, ale ako náhle prišla jesen a tepláky a tak...prestalo ho to zaujímať, vôbec nechcel chodiť na wc, ani nočník, prosto nič, sem-tam som ho posadila na redukciu....niekedy sa podarilo a niekedy nie...avšak išlo o to, že si to vôbec neuvedomoval niečo ako povedať, že chce cikať a pod...tak som to nechala tak, chodil niekedy somnou na wc alebo ked sestrička bola...v decembri mal 2 roky a potom odrazu na novy rok sa chytil sa pindila a zahlásil "kakam" aj ked sme čurkali...utekali sme a pekne sa vyčurkal a v ten den to bolo hned 3x a cely den bez nehody...a tak dalsi a dalsi den a potom aj prechadzky bez plienky a v pohode...mame heslo "kakam" a prešiel mesiac a už je veľky chlap🙂, avšak čurkame postojačky, takže stoji na stoličke malej, lebo inač všetko očurkal a aj seba niekedy🙂
A čo sa týka papania staršia dcérka 3. ročka tu krmim este teraz niekedy, akoby bola leniva, a pritom učitelka v školky povedala, že pekne papa sama....a menší krpec začal sam papať v lete, ked sme papali na terase, normalne sa zlostil, že mu davam ja, tak som mu dala do misky lyžičku pre neho...nech skusa sam, ak chce a popritom som mu davala aj ja...až prišiel na to ako pekne si nabrat a už papa sám...samozrejme niekedy je lenivy a dáva mamka, alebo vymyšla niečo...

timea7
31. jan 2016

@sam2 super prístup, v škôlke bude chudák čakať, kým učiteľka nakŕmi osem ďalších, ktorých mamičky mali podobný prístup 😒 a jedlo studené 😝. Okrem toho, keď on bude ešte zápasiť s lyžicou, iné deti budú jesť v pohode s príborom, no čo už. Ak je taký rozumný, že ti povie, že bude špinavý, pochopí aj to, že keď to bude trénovať, tak bude stále šikovnejší a šikovnejší. Nehnevaj sa, ale toto je o tvojej pohodlnosti.

sam2
31. jan 2016

@timea7 myslim zeby mi bolo pohodlnejsie keby sa najedol sam 😉 Ale ja ti tvoj nazor neberiem, mas na neho pravo..... Ale taktiez sa nebudem hadat a dotahovat ze koho nazor je lepsi. Pisala som ze nema problem sa najest sam, kedze tak uz parkrat urobil.... Takze to ze on bude zapasit s lyzickou je hlupost.... Ale sorry kedze je strasne slaby jedak som rada ze aspom nieco do neho dostanem a to je pre mna podstatnejsie.... Ako to ze mi niekto na MK napise ze je to o mojej pohodlnosti.... Vsetko moze byt za mesiac inak... Ja dieta do nicoho nesilim, lebo niekto povedal ze to je v tabulke ..... Kazde jedno je ine, preto sa nedaju zahrnut do tabuliek.... Moj je uz od roku bez plienky... Ine maju plienku este v 3rokoch.....

timea7
31. jan 2016

@sam2 ja som nikde tabuľky nespomenula, sama ich neznášam, vlastne ja ich ani nepoznám, v živote som sa tabuľkami neriadila, ani ma nezaujímali. Len nechápem dôvod, prečo by sa malo kŕmiť dieťa, ktoré sa dokáže najesť samé. To, že je slabým jedákom, za dôvod nepovažujem. Ale ako si urobíš, tak máš, mne by osobne bolo ľúto, že v škôlke bude čakať na učiteľku, kým nakŕmi iných.

sam2
31. jan 2016

@timea7 ja to za dovod povazujem. Pre mna je podstatne ze je najedeny.... A pochybujem ze bude celu skolku cakat.... Ked k tomu pride tak mozno prvy druhy den. A ako urcite vies, vidiet ine deti pri urcitej cinnosti je velmi silnym stymulom ....

timea7
31. jan 2016

@sam2 ja v škôlke pracujem ,preto viem veľmi dobre, ako to chodí. Pre pár detí je to stimulom, pre niektoré nie. Zažila som aj dieťa, ktoré nejedlo celú dochádzku, ale pretože s maminou bola ťažká spolupráca, tak som to nechala tak. Keď jej bolo jedno, že je od rána do pol štvrtej hladný...mne ho síce bolo ľúto, ale on vedel, že mama príde a niečo pod zub prinesie a strčí mu to ešte v šatni do ruky. Dnes je školákom, viem, že na obedy nechodí, možno mu to nechutí, možno sa hanbí, že nevie jesť príborom...

sam2
31. jan 2016

@timea7 tak toho sa nebojim... A pochybujem ze skolak priborom jest nevie... Ale to je jedno. Tak ako mi nie je jedno teraz ci je alebo nie je hladny tak mi to nebude ani potom jedno... Takze tak.... Ale ako pisem, viem ze tak ako zacal sam chodit, pytat sa v jednom roku na serblik, plynule rozpravat slovensky a pomaly chytat anglictinu, tak zacne sam jest. Mozno nie zajtra, mozno nie o tyzden. Mozno to bude o mesiac mozno o dva....

timea7
31. jan 2016

@sam2 tak veľa šťastia 🙂 a bola by si prekvapená, koľko prvákov príborom jesť nevie....máme spoločnú jedáleň so základnou školou. To sú tie detičky, ktoré nechodili do škôlky a mamičky ich čakajú po vyučovaní v škole, aby im zapli bundu a zaviazali topánky, ešte stále sa tomu neprestávam diviť....

sense
31. jan 2016

Tiez ooznam jedneho 6 a jedneho 7 rocneho co priborom nevedia....a ten 6rocny este aj tu lyzicu drzi ako bager

timea7
31. jan 2016

@sense no ja poznám aj jedného muža, čo mal minulý rok promóciu a lyžicu drží ako bager.....strašné....

sam2
31. jan 2016

@timea7 toho sa u mna bat nemusis. Viem ze socializacia a skolka je to najlepsie co mozem pre mojho syna urobit. Rozhodne nie som matka ktora mu je neustale za ritou 😉 Obut a vyzut sa sice este nevie. Aj ked to uz skusa a ja ho nechavam. Niekedy sa podari niekedy nie... Proste si len myslim ze kazde dieta je sikovne v niecom inom 😉

sardinka335
31. jan 2016

A ved kazde dieťa je ine...a zase ...ja to furt hovorim...ked tu vidim v profile 1 dieťa tak to je jasne ze je čas na psie kusy...ja som jednak leniva matka - čo si dieťa moze urobiť same to si spravi....a okrem toho su 3ja...a kazde niečo chce. Napr. v sobotu si robia ranajky sami...zaliat cerealie mliekom uz musi 7 a 9 ročny zvladnut..nebudem koli tomu vstavať z postele 😀 😀
Ale ja mam tiež take kamošky čo im deti nie su velky jedaci...ani ,,pijaci,, v školke sa musia prisposobiť.
A že školák nevie jesť priborom? Ešte 2haci na ZŠ s tým maju jo sakra problém....niektorí samozrejme...neučili ich to doma. Ja som mala takeho 3tiaka...hovorim mamičke ze ved plati tie obedy a on nič nezje...ani rezen, proste velmi malo jedal ak nejake a potom si na dvore rozbali rožok s maslom a salamom....miesto obeda. Mamička sa len usmieva, ze ved ked ja chcem tak so mozem jeho obed zobrat do ešusu...(ked jej syn nebude chcieť) no skoro som odpadla....mamička si to vysvetlila po svojom. Ale tak neriešim...aj taky sme my ludia.