20 mesačný syn by stále jedol

zuzkamacken
31. dec 2014

chcem sa opytat na vase skusenosti ohladom jedla a deti do dvoch rokov cca. nas syn by stale jedol, stale len ham-ham sem, ham-ham tam.. nemozeme pred nim jest lebo by srotoval co vidi. snazim sa mu davat len "zdrave" plnohodnotne veci, ziadne sladkosti, ak, tak piskoty ci marina keksy sem tam ci susienky sladene jablkami a pod. do kuchyne radsej pred nim nechodime lebo to hned nieco pyta. ovocie ma rad, to mu davame dost casto, aby sa neucil na "hluposti". vraj z toho vyrastie, ja sa len bojim, aby mu to nezostalo. je pevny, ziadne tintitko ale ziadny tucko, faldy nemal ani ako babatko. vdaka za postrehy.

moni244
31. dec 2014

@zuzkamacken aj moja to mala, pred 2 týždňami ako keby uťalo a teraz pred jedlom uteká, moja nielen doma chodila a jedla, ale aj von na ihrisku chodila a pýtala od každého jedlo, na porazenie

jaaty
31. dec 2014

@zuzkamacken určite by som zvolila pravidelnú stravu - t.j. v rovnakom čase raňajky, desiata, obed, atď... Ideálne hneď nastaviť približne v čase ako majú v škôlkach - vyhneš sa tak do budúcna nutnému prestavovaniu, keď pôjdete do škôlky. Organizmus sa prispôsobí. Medzitým ho treba isto niečim zamestnať prechádzka, kreslenie, čítanie.... Mnoho detičiek si pýta jesť, pretože sa "nudia" resp. nevedia čo so sebou.

miku1
31. dec 2014

@zuzkamacken Aj moja mladšia je takáto. Keď niečo nežuje 30 minút, tak sme radi 🙂 Raz pýta ovocie, raz hrozienka, vždy niečo. Ale nemyslím si, že to tak bude stále. Keďže je taká akurát, tak to neriešim, horšie by bolo, keby už bola tučná, to by som zakročila. Takže buďme radi, že máme deti, ktorým jesť chutí, poznám komu mamičiek, ktoré majú problém dostať do dieťaťa aspoň nejaké jedlo.

monika541
31. dec 2014

Ach, čo by sme my za to dali, mať doma všežravca! U nás je to s jedením hotová katastrofa a to má už tri roky. Prijmem rady ako "naučiť" dieťa jesť😉

zuzkamacken
autor
31. dec 2014

@moni244 a kolko ma tvoja mesiacov? och, kiezby to utalo aj u nas 🙂

zuzkamacken
autor
31. dec 2014

@monika541 viem, kazdy ma svoje problemy.. chcelo by to zlatu strednu cestu.. 🙂

moni244
31. dec 2014

@zuzkamacken 23 mesiacov, no u nej to uťalo až moc

zuzkamacken
autor
31. dec 2014

@miku1 cim to moze byt? nemyslim, ze by sa nas syn nudil alebo tak..

moni244
31. dec 2014

@jaaty to som u mojej skúšala, aj bola von aj behala, ale musela mať furt niečo v ruke, nenudila sa, len ja neviem či tak rýchlo spalovala alebo čo, ale čím viac bola zamestnaná, tím viac jedla

zuzkamacken
autor
31. dec 2014

@moni244 ved to, aj vonku si spomenie ze by nieco do ust dal..

miku1
31. dec 2014

@zuzkamacken Ja by som tiež nepovedala, že moja je z nudy 🙂 Aj manžel aj ja máme jedlo radi 🙂 takže mala chuť do jedla po kom zdediť. Staršia tiež rada papá, ale keďže ona neje skoro žiadne ovocie, maximálne tak jablko, tak ten počet dávok sa oproti mladšej trochu zmenšil. Ja mám s deťmi skôr problém ten, že nechcú piť. To síce majú tiež asi pomne, ale s tým si fakt neviem radu.

zuzkamacken
autor
31. dec 2014

@miku1 ani nas nechce pit !!

miku1
31. dec 2014

@zuzkamacken Asi deti buď jedia alebo pijú 🙂 A naše dali prednosť jedlu 🙂

zuzkamacken
autor
31. dec 2014

@miku1 no tak radsej by som bola keby bol "na pitie" ako na jedlo... je to o nervy, ani hovorit o jedle nemozeme, hned si vsimne a je to tam !!!

bonaqa2013
31. dec 2014

@zuzkamacken slepo závidím takýto problém, že dieťa chce jesť. Mám dcéru, ktorá ešte ani poriadne nezačala jesť, ide mať 5 rokov. a váha niečo medzi 16-17 kg. Čo sa ja natrápim s jedením.....

miku1
31. dec 2014

@zuzkamacken No ja tiež, moje síce milujú mlieko, to by vedeli vypiť na litre, ale s vodou je to také všelijaké. Keď začnú piť, tak pijú veľa vody, ale potom aj pol dňa proste do nich neviem nič dostať. Je to čistá katastrofa.

zuzkamacken
autor
31. dec 2014

@bonaqa2013 aspon nebude tucna.. ked sa pozriem kolko tucnych deti je vsade okolo tak ma obljeva studeny pot..

dejka77
31. dec 2014

Bud rada, ze nemas opacny problem. Moj syn bol tiez taky. Aj ked sa najedol a ja som potom jedla svoje, tak pricupital a pytal 🙂. Ale zjedol toho malo. Takze aj ked si jedlo pytal, nikdy nepojedol velke mnozstva.
Ked si to tak zratas, kolko toho denne asi zje? To uz musis posudit sama, ci je to vela alebo malo.
Myslim, ze pokial sa budes drzat zdravej stravy tak sa nemusis bat obezity. Moze robit aj nejaky sport ked bude starsi aby to vybehal.
Este dodam, ze je radost mat dieta, ktore neprebera a vyskusa vsetko.

83lenka83
31. dec 2014

Moj zje všetko čo nezje jeho. Ešte len otvorí rano oci a jeho prvá veta je Mamka dačo papat pjosim ta 🙂, už pomaly rok sa s váhou nepohol, má 2 roky a 4 mesiace a váži biednych 12kg aj keď za deň zje 2x toľko čo ja, pije cca 1liter vody. Metabolizmus má výborný, kaka cca 4 krát za deň takže jedlo ním len preletí 😀😀

henikav
31. dec 2014

@zuzkamacken aj nasa mala 20m stale nieco srotuje, az sa cudujem kam to vsetko dava, ale neobmedzujem ju, co chce to jej dam papat, obezna nie je, keby bola, mozno by som to limitovala

moncici333
31. dec 2014

Aj nasa dcerka je taka ma 15 mesiacov a od zaciatku prikrmovania je velky jedak spapa velke porcie na obed a na veceru a cely den nieco zuje a vypytuje akoby tyzden nejedla uz sa zacina az vrhat na jedlo ale nemam pocit ze by bola tucna pevna je ale aj vysoka som rada ze jej chuti ale mohla by trosinku ubrat bo uz neviem ani co jej dat jest stale vymyslam nove veci varim jej zvlast. Ale mozno sa nam to iba zda ze stale nieco jedia napriklad take jablcko co to je nic 🙂

zuzkamacken
autor
1. jan 2015

@moncici333 tak aj take jablcko sem jablcko tam uz nieco zavazi.. ja som bola tuckobombicka ked som bola dieta tak nechcem aby aj moje deti boli. nebola som megatucko ako teraz niektore deti, ale patrila som urcite do vyssej hmotnostnej kategorie.. a nebolo mi to prijemne ked sa nasiel daky dobrak co mi to pripomenul :( .. mozno preto tak stresujem. nenadzgava sa maly ako besny, ale to neprestajne ham ham ma uz znervoznuje. bojim sa hlavne ked zakusi daku ozajstnu sladkost, to uz ine ani pytat nebude.. :(((( my mu nedavame, ale pride aj nato ze nikde okostuje.. ked to nebudeme mat po dohladom..

prunee
1. jan 2015

U nas ten isty "problem", maly ma dva roky, stale len mnam, mnam, stale nieco zut, zbada jedlo v knizke, telke, von jedia ine deti nieco a uz hotovo.. A to do roka zase nejedol, nechcel vobec nic, len co som ho dojcila. Ani neviem, co je horsie, same extremy 🙂

jana_eyre
1. jan 2015

@zuzkamacken moja neter bola presne taka - stale by jedla a pekne aj vsetko papala.. moja sestra ale moc na vyzivu nedbala a tak ma teraz nadvahu, ktorej sa nevie zbavit.. ☹ najma si myslim, ze za to moze nedostatok pohybu - takze ak ma syncek velky prijem, mal by mat velky vydaj..

osobne si myslim, ze sa sladkosti moc obmedzovat nemaju - radsej nech si da doma aj take, co su viac sladke, ale zas nech to riadne vybeha.. ja som zaviedla prvemu synovi tak - sladkosti dostava na desiatu a iba vonku, ked prave beha.. u nas je na dennom poriadku, ze sme vonku vela hodin a stale chodi, beha - takze dostane aj cokoladku, keksik, ci cukriky.. je vysoky a chudy - to ale nemusi byt vobec vyzivou, ale genetikou..

ked dcera zacne chodit, tiez chcem postupovat rovnako.. totiz, ked porovnavam s inymi detmi, kolko starsi zje sladkosti, je to omnoho menej ako ine decka.. nema ich neobmedzene, ale nezakazujem..

timea7
1. jan 2015

@zuzkamacken neviem, aké má tvoje dieťa návyky, ale skús, pokiaľ to bude aspoň trocha možné, dávať mu jedlo päť krát denne, v kuchyni pri stole sa medzitým iba tekutiny. Aby sa mu zafixovalo to, že jedlo sa konzumuje len pri stole, takže behať vonku s rožkom, piškótou v ruke nehrozí. Aj ovocie mu pokrájaj a daj na tanierik, keď zje a odíde od stola, odlož a snaž sa ho medzi jedlami zabaviť zaujímavou činnosťou - maľujte, modelujte, veľa zaujímavých aktivít nájdeš na montessori doma. Teraz je to ťažšie, keď sa oteplí a bude mať dostatok pohybu vonku, bude to pre vás oboch jednoduchšie.