20 mesačná dcérka bije druhé deti

jana2210
11. mar 2013

Ahojte maminky,mam kamaratku ktorej malá bude mat 2 roky,tak neako sme sa nasli,lebo sme sa obidve pristahovali do neznamej dediny🙂)) aj skoro rovnako staré deti mame,vela času stravime spolu..no a teraz k veci... 🙂 Moja dcerka neustale bije jej dceru,síce je pravda,že vadcinou príde ona a zoberie jej hračku s ktorou sa hrá a jej sa to nepaci a uz ju bije,momentalne neviem odkial to ma skače do vlasov už jej chudatku vytrhla tolko vlasov......a už neviem ako mam reagovat lebo stale jej capnut či sa to aj jej paci ked ju bijú,pekne jej hovoríť to nesmies,lebo ta iné detičky nebudu lubit ale nič nepomaha..ako reagujete vy?????inak sa baby lubia,ked jedna plače príde dalsie aby ju utíšila pobozkala,pohladkala...ale inak by sa aj o smietku na koberci pobili...

m.i.r.i
11. mar 2013

@jana2210 velmi dobre pozname..presli sme si tym istym u syna..v obdobi asi od 1.5 roka priblizne do 2....vytrhol sesternici vlasy..tiez ju stale hryzol a bil...☹ Bola som nestastna..moji rodicia uz riesili, ze je agresivny a nevezmu nam ho ani do skolky..ale..ako prislo, tak odislo...trvalo to par mesiacov..vysporiadaval sa sam so sebou, presiel si velkymi zmenami., zacal chodit, rozpravat, dostal vlastnu izbicku, skoncili sme s plienkami atd...a objavil samozrejme to, ze si nenecha brat veci, ze sa vie branit..na to pride raz kazde dieta..a najviac si to odnasana neter..obcas aj deti na ihrisku...ale naozaj to samo od seba skoncilo...teraz ma 3 roky, chodi od 2.5 roka do skolky, je tam neuveritelne oblubeny, s detmi sa hra a capne len v ramci typickych detskych malichernych nedorozumeni ako aj ine deti..nic vynimocne, nic agresivne....
Ja som to riesila tak, ze samozrejme opakovat a opakovat, ze sa to nesmie...a odviezt mu pozornost inde..vonku som s nim chodila na voditku 😉 teda na tych remienkoch...ked sa priblizoval k inemu dietatu a uz tahal ruku, tak som ho zadrzala a s usmevom a pokojne zdoraznovala " jej ty ides Laurinku pohladkat po vlaskoch? Vsak ma krasne vrkociky" a potobne veci..proste som ho motivovala, aby deti hladkal a nie bil...casto to velmi dobre fungovalo...ale tiez...do istej miery sme aj obmedzili styk s neterou, ktora ho vytacala najviac..na isty cas..proste niekedy je dobre konfiktom predchadzat aj takto...nejde o to, aby si dieta izolovala od ostatnych, dlhodobe riesenie to nie, ale niekedy sa deti len potrebuju vysporiadat sami so sebou, zvyknut si na pritomnost surodenca, zmeny v rodine ci v zivote a vlastne aj vysporiadat sa s vlastnymi emociami..a potom to prejde..a ver mi, ze ano 🙂

aliza
11. mar 2013

@jana2210 ty nevies, odkial to ma? 'stale jej capnut ci sa to aj jej paci...' nehnevaj sa, ale ty sama jej ukazujes, ze capanie je normalne a ze sa tak riesia problemy, co potom cakas od tak maleho dietata, ktore len kopiruje svojich rodicov? delenie sa o hracky je sucast vyvinu deti a takmer kazde dieta si prejde obdobim, ze berie druhym a svoje nepozicia. Deti to riesit nevedia, na to tam je rodic, aby naucil dieta to riesit a nie ho capnut!

jana2210
autor
11. mar 2013

aliza zas si nemysĺi,že ju capem do krvi....ale jednoducho ked je uz toho vela,že nepomaha nič..ani odvratit pozornost proste nič tak jej trosku capnem a ideme domov..ja som sa pytala ako to riesite vy,aby som to vyskušala aj ja

ekinkala
11. mar 2013

@jana2210 ahoj moj maly ma 2roky a 7 mesiacou tiez je taky mam sesternicku ma 5 rokov a bije ju ked je u nas ci mojich brarou ktory maju 10r a 15r ku dospelim si to nedovoli ja ho za to nejako nebijem on si to musi casom uvedomit ale 2 krat sim mu dala za to po zadku ked jej ublizil viac hodil jej do hlavy hracku inak mu to vysvetlujem iba chudatko moja sesternicka tu bola predvcerom a 2 krat jej vytrhol vlasy a ja sa jej pytam co robis leji s tou lepiacou paskou? Ona ze andrejko jej vytrhol uz 2 x vlasy ze si ich musi prilepit ale deti stoho vyrastu netreba ich bit alebo nejako za to tresrat treba to vysvetlit samozrejme pokial to je uz take ze ublizi umyselne silno druhym detom treba ju vyhresit a spytat sa ci jej by sa to pacilo
@aliza a urcite nesuhlasim s maminkou lebo nieje pravda ze vsetko je vina rodicou ja som malemu za cely zivot dala 4x po zadku a manzel sa ho ani nedotkol a to nehovorim ked na nho naahodou zvisi hlas potom je s toho cely paf mi sa ani nehadame zijeme v harmonii ani maly neni v kontakte z niekym kto by sa bijaval takze nesuhlasim deti su individualne a oni pochopia co sa smie a co nie .............ale bitka je zlihanie rodica takze ja niesom taketo tresty

m.i.r.i
11. mar 2013

@aliza
@jana2210 nas maly doteraz nevie co je to capnutie..nikdy od nas nic take nevidel..a ani nikde v blizkosti...nikdy som neriesila ziaden konflikt bitkou, ani capnutim..som uplne proti tomu..a aj tak s tym v cca 17 mesiacoch zacal sam od seba..proste emocie a nove veci...nam pomohlo dohovarat a proste to preslo..urcite nie dietatu za to capnut, lebo je pravda, ze ked vidi, ze sa veci riesia capanim doma, tak to bude dalej brat ako normalne..to iste plati o kriku...deti kricia, vsetky kricia...a skusaju, ale ak doma sa krici tiez tak budu kricat viac a dlhsie a stale..ostatne to casom prejde..ked krikom nic nedosiahnu a doma sa nekrici, tak ani tie casom nebudu...takze capnutim by som to urcite neriesila

soldi
11. mar 2013

@jana2210 suhlasim s
@m.i.r.i
@aliza
vobec Ti nepride pritiahnute za vlasy, ze jej vycitas, ze niekoho bije a vzapati ju sama udries??? ako mozes od nej cakat, ze to pochopi???

ja riesim vsetko metodou jo frost- googli.
v skratke: ked moj syn robi nieco, co nema, vezmem ho a posadim na jedno urcene miesto v byte (napr.stolicka v detskej izbe), nie mimo diania, nie za zatvorene dvere. musi tam za trest sediet dve minuty. (za kazdy rok veku jedna minuta, cize trojrocne tri minuty, atd.)
ked vstane, vratit, a znova, a stale dookola.
moj uz vie, ze musi sediet.
ver, alebo never, funguje to 100%. bez kriku, bez stresu, bez bitky.

jana2210
autor
11. mar 2013

tym capnutim som jej chcela ukazat ako sa citi druhé dieta ked ho bije..ale ok berem vsetko..od dnes žiadne capnutia som zvedavá či to pomoze.....

m.i.r.i
11. mar 2013

@jana2210 deti minimalne do 3 rokov nebiju umyselne..teda nie s tym, ze chcu niekomu ublizit..nemaju este vyvinutu empatiu do takej miery, aby to chapali..preto vracat im a ukazovat ako to boli sa mina ucinku...
ciastocne je to mozne riesit tym, ze ukazes, ze to naozaj boli mozno u starsich deti- mozno 5 rocnych...tie uz ublizuju naozaj s umyslom ublizit..
tvoja dcera sa len vysporiadava sama so svojimi emociami...zistuje, ze nemusi pozicat co je jej..chrani si veci, brani sa..je to sucast vyvoja..tak ako sa niektore deti hadzu o zem a ine nie..niektore hryzu a ine nie atd...neznamena to, ze zo vsetkych vyrastu agresori a nevychovanci...treba to doma vychovou korigovat a vysvetlit, ale je to sucast vyvoja..teda capnut jej spat aby vedela ako to boli je urcite v jej veku nevhodne...
Ja viem, ze moj syn raz dostane capnutie medzi rovensnikmi tiez..uvidi sam ake to je..zisti to takto, bez toho aby som ho musela udierat ja a ukazovat nieco....chodi uz do skolky, tam lietaju aj facky medzi detmi...🙂

soldi
11. mar 2013

@jana2210 skus tu metodu, co som pisala. na zaciatku je to o nervy, ale ked nepovolis, tak funguje skutocne 100%. na vsetky deti

aliza
11. mar 2013

@jana2210 ja si nic nemyslim 😖 ....ale ak dieta capne druhe dieta a rodic mu za to capne tiez, tak je to zacarovany kruh, dieta capat neprestane a rodic tiez nie. Nic viac som tym nechcela povedat 😉. Ja som pokus o capnutie zastavila hned v zarodku prave tym, ze som mu zachytila rucku, povedala nie a zacala som s jeho ruckou robit 'moja' a hladkat a tak som vysvetlovala, ze sa nebije. Skusil to 2 x, len tak zo srandy, obidva razy som to zmenila na hladkanie a odvtedy mame pokoj, zatial 😎..... Ked je problem s hrackami, tiez je maly v tom obdobi, ze reve za hracky, tak mu stale vysvetlujem a povzbudzujem ho, aby pozical. Na 90% to funguje, trosku poplace, ale potom hracku pozicia. Hracky nevytrhava z ruk, len place....parkrat sa stalo, ze plac neustaval, tak som ho zobrala prec a zabavila ho niecim inym. Ja detom neustupujem, riesim kazdu jednu situaciu, aj ked je to 100x za sebou to iste...deti si tak buduju navyky a vzory spravania. Ale capnutim nebudujes absolutne nic. Aj dcera mala sem tam obdobia, najma plac o hracky a tak som varovala raz, dvakrat a na treti isla domov. Ver tomu, ze to uz viac neurobila, vedela, ze co poviem, myslim vazne a tak nemala potrebu skusat a o tom to cele je. Byt dosledny, nevyhrazat sa nezmyslami, ktore aj tak neuskutocnim...a razne zakrocit v kazdej situacii a tisickrat vysvetlovat, ono sa to v nich naozaj zapise....lebo hovorit dvojrocnemu decku, ze ho nebudu deti lubit, je citove vydieranie a manipulacia, absolutne neucinne.
takze necapat, ale varovat, ze ak neprestane, ide domov a ak neprestane, tak ju len zober domov a hotovo, ALe vzdy najprv povedz dopredu, nikdy ju len tak neschmatni, ze ideme domov. Musis ju najprv varovat.....a viac o tom nediskutuj. Ono tym capnutim v dietati len znasobujes vzdor a nema to ziaden ucinok. Na navsteve som napriklad dceru zobrala do inej miestnosti, kym sa ukludnila. Alebo sme sli domov. Parkrat u nas zabral aj prvy schodik na schodoch, kam som ju posadila, aby sa ukludnila a aby sa prerusilo nevhodne spravanie. Pouzila som to 2x a bol pokoj, odvtedy to neskusala. Cize si musis najst sposob, ako ju zastavit a musis to urobit zakazdym, ani jedna vynimka.

koralinka
11. mar 2013

@soldi toto si neviem praktivozovať na nejakom napr. 3-4r dieťati, ktoré má záchvat nervov - ako ju tam prinutis? napr. moja má 20 mes, chvalabohu takéto ju obchádza (uvidime dokedy) nerobí scény nebije sa nehádže sa o zem ale neviem si predstaviť napr. také už 3-4r ktoré sa vie poriadne rozhnevať ako ho tam udržať - posadim - hodi sa o zem - posadim hodi sa o zem a toto hodinu budeme robiť??? nechcem tým znehodnocovať praktiku frost!!!!! len ma to zaujíma ako udržať už také väčšie dieťa dakujem 🙂

janja2502
11. mar 2013

@jana2210 aj my sme mali taky problem. Mala mala strasne rada deti, ale ked ku nejakemu prisla, hned ho zacala bit. Doteraz neviem preco to robila. Nic nepomahalo, ani dohovaranie proste nic ani po dobrom ani po zlom. Stale vravela, ze uz to neurobi, aj jej to bolo luto, lenze ked prislo na lamanie chleba, tak znova ich bila. Kazdy mi hovoril, ze s tym nic neurobim, ze ona z toho musi vyrast. A tak sa aj stalo. Neviem ci pomohla skolka, alebo ze naozaj trochu vyrastla a pochopila, ale uz s tym chvalabohu problem nemame. Teraz uz skor ona pride zo skolky poskriabana od inych deti.

aliza
11. mar 2013

@soldi presne to som aj ja pisala, tiez inspirovana Jo frost a u nas to fakt fungovalo. ako som pisala, my sme mali schodik a fakt, stacilo pouzit parkrat, ak sa to pouziva spravne! a bol pokoj, uz stacilo len varovat a mala sa spamatala. A hlavne to nebolo ponizujuce a za trest, ako stat v kute.

soldi
11. mar 2013

@koralinka ano, presne tak, ako si napisala. hodi sa o zem, posadis, hodi sa o zem, posadis, hodi sa o zem, posadis. a stale dookola. prvykrat ju tam mozno posadis 100 krat. druhy krat 80 krat. piaty krat tam uz zostane. hlavne nesmies ustupit. ak chces, pozri si video, staci prvych 10 minut, krasne tam touto metodou skrotila male zle protivne decko- 4 rocne myslim:

https://www.youtube.com/watch?v=cTI3BCmZjMg

skutocne to funguje na kazde dieta. akurat nesmie byt matka pohodlna a vybrat si lahsiu cestu, to je fyzicky trest, ci ustupenie 🙂

eunomia
11. mar 2013

@jana2210 chcem sa len spytat, upozorni aj tvoja kamaratka svoju dceru, ze hracky tvojej dcere nemoze len tak brat? Ak nie, mala by to robit, nie len ty "hresit" svoju dceru.

soldi
11. mar 2013

@aliza ano, je to neuveritelne ako to funguje 🙂 moj ma teraz obdobie vzdoru, poslem ho na stolicku- ma ju postavenu v detskej izbe tak, ze na nas vidi ako chodime okolo. sadne si, ani neplace, ukludni sa, a nasledne sa uz chova pekne.
a to s tym pohladkanim presne aj ja robim 🙂
ked ma capne (vidno, ze to nerobi s umyslom ublizit, proste to nechape) tak uz hned automaticky ma pohladka 😵

a mas 100% pravdu aj s tou doslednostou, dietatu musis ukazat, ze ked nieco povies, tak to plati. inak ide cela vychova do kelu 🙂
ja vzdy hovorim, ze to je podobne ako s vychovou u psa 😀 ak mu raz das ochutnat zo svojho taniera, uz si bude pytat navzdy 😀

jana2210
autor
11. mar 2013

eunomia vyhresí povie jej aby jej to nebrala ,že ona sa s tym pekné hra nech si zoberie inú hračku,lenže kamoskyna malá je tiez tvrdohlavá,ale vadcinou ich odhanam ja od seba..lebo ked je dcerka v amoku tak len pohlad na nu ju vyprovokuje a to uz riesime odchodom alebo oni,že ked sa nebudú pekne hrat tak skončili

tadaminka
11. mar 2013

@soldi @koralinka tak to by aj mna strasne zaujimalo ako sa da dieta prinutit aby sedelo niekolko minut na zadku a bralo to ako trest. minimalne to moje dieta sediet nebude a hotovo a mozem sa aj na hlavu postavit a skusala som uz na neho vsetko mozne na svete vratane vsetkych variantom trestov a odmien a mudrych rad z gugla, od babiek atd. na mojho syna nic standardne nezabera, ked ho posadim tak sa postavi a odide a ked to spravim 20x este ma z toho aj srandu.

simca06022011
11. mar 2013

Ja som toto riesila s malou tiez, preslo ju to, ale aj mala kamoska jej prestala trhat veci z ruk, aj ked sem tam sa ponatahuju o hracky (a myslim ze to sa este aj dlho budu... ved aj skolkari sa biju o hracky ;) ) ... ked sa isla zahanat, tak som ju okrikla, kamaratka sa naucila capnut jej spat ked ide do tuheho :P ale uz ich to prestalo bavit.. teraz ked ideme von, tak mi mala hovori "NIe biť Timinkou, nie biť... " 🙂)) no... 🙂)) cize nechajte ich nech sa vycapu, dajte pozor nech si hlavy nerozbiju, ked popadaju a prejde ich to :P

soldi
11. mar 2013

@tadaminka pozri si video, ktore som dala vyssie. ked je 20 krat malo vyskusaj 100 krat. nesmies ustupit. aj keby si cely den nemala robit nic ine.
ak dietatu ustupujes v troch rokoch, tak sa potom nediv, ze Ti v 15tich bude skakat po hlave 😉

a kludne si to ospravedlnuj tym, ze on je proste taky a nanho nic nezabera 😉

tadaminka
11. mar 2013

@soldi video som si pozrela a urcite je vela deti na ktore taketo vychovne sposoby zaberaju. su vsak aj urcite limity a ked clovek nieco vyskusa x krat a nic z toho, tak bud skusi nieco ine alebo moze dokola robit to iste ale mina sa to ucinkom. to je doslova ako hlavou proti muru potom. na mojho syna skutocne bezne veci nezaberaju a to nie je len moj nazor a uz vobec to nie je ospravedlnenie jeho spravania. samozrejme mam na neho urcite paky co ako tak funguju, ale posadit ho na zadok nezabera absolutne to jednoducho pre neho nie je dostatocny trest a ani to tak nevnima.

m.i.r.i
11. mar 2013

@soldi nic proti podobnym postupom..suhlasim s tym, ze deti potrebuju hranice a hlavne ich pocit samotneho bezpecia sa znasobuje tym, ze su rodicia dosledni...ale ja celkovo nejako moc neuznavam tresty, aj ked sa im je niekedy tazko vyhnut a tiez, naozaj nie vsetko zabera na vsetky deti...ty mas skusenost so svojim, super, ze ti to vyslo a ze vam to takto aj vyhovuje..ale potom nam napis, ked sa ti narodi to druhe babo a ci ti to iste platilo aj na neho 🙂 Ja som sice tiez mamina len jedneho, ale nedovolim si tvrdit, ze na vsetky deti zaberie vsetko rovnako...uz pri vychove vlastnych deti sa neodporuca aplikovat rovnake metody na vsetky deti, pretoze co zabera na jedneho/co ho ukludni, motivuje, rozrusi - nemusi na druhe..kazde ma iste povahove crty vrodene, niektore je stastne ked ho usmernuju, ine ked ma volnost atd..a to ide ruka v ruke od zaciatku.....doslednost je u rodica dolezita, absulutne suhlasim a niekedy treba skusat a skusat a opakovat a opakovat, ale naozaj to nemusi na kazdeho platit rovnako...a kazda maminka vie co doma ma 🙂

blumka
11. mar 2013

@jana2210 moja mladsia dcera mala podobne obdobie okolo 2.roku...bila hlavne svoju starsiu sestru, ked potrebovala jej pozornost, alebo ked si chcela nieco od nej vziat..sem tam si dovolila aj na sesternice. Ako prislo, tak odislo...samozrejme, ze vzdy ked sa to stalo, tak som jej dohovarala, ze bit nesmie, ze MOZE pohladkat..alebo ked som videla ze ide udriet tak som skocila rychlo k nej a zastavila jej rucku a spytala sa, CHCES terezku pohhladkat? snazila som sa jej ukazat akym inym sposobom na seba uputat...niekedy slovo NIE deti nevnimaju, cize ty ked hovoris, NEbi sa tak ona to NE nevnima...vety treba skladat pozitivne 😉 samozrejme, ze do bludu a stale dookola som jej vysvetlovala, ze ak chce nejaku hracku, tak pekne nech poprosi, alebo nech vymeni...ale na to treba trpezlivost, 2 rocne dieta nieco take nepochopi zo dna na den 😉
som proti ukazovaniu ako to boli...dieta nechape ze ty mu tym nieco naznacujes..ale vidi mama ma capla, tak mozem aj ja...bitka tiez nic neriesi...preco by 2 rocny nemohol bit ine deti, ked on dostal pozadku od svojich najblizsich..hoc len 4x
tresty ako take neuznavam...podla mna dieta nema danu vec prestat robit preto lebo sa boji trestu ale preto lebo mu docvaklo ze to nie je tak dobre, ze tym ublizuje atd...ale vravim na to treba obrovsku davku trpezlivosti a vysvetlovania a hlavne uvedomenia si, ze je to sucast jeho vyvinu a ze vsetko raz prejde 😉

aliza
11. mar 2013

@m.i.r.i samozrejme, ze kazde dieta je ine a kazde si vyzaduje iny pristup, ale my tu piseme o problemovych situaciach a tam je jedno, aku ma dieta povahu ci temperament, toto su metody, ktore naozaj zaberaju na kazde dieta, ak sa robia spravne. Videla som vela pripadov, kde to matky robili zle a bolo to presne tak, ako pise @tadaminka, ze na ich deti to akoze nefungovalo. ale ked to urobili spravne, vysledok bol okamzity aj u tych najnezvladnutelnejsich detoch. A ono to nie je trest v pravom zmysle slova, je to len zastavenie nevhodneho spravanie, prerusenie....najma ak ma dieta amok a na nic nereaguje. takto sa mu vlasstne ukaze, ze taketo spravanie nie je uz viac akceptovatelne a ze musi urobit napravu, napriklad sa ospravedlnit ( ak islo o bitku alebo hadzanie veci po druhych a pod). Ak islo len o spravanie, tak si dieta posedi, kym sa neskludni a si to neuvedomi.

koralinka
11. mar 2013

@soldi ok a napr. čo keby sme v obchode - kým prídeme domov a dám ju na ,,jej" miesto zabudla začo to je - ale u lekára alebo hocikde kde nie je ,,jej" miesto vtedy to robíš ako?

koralinka
11. mar 2013

a ešte mám postreh :D ma to zaujalo, že 20 mes dieťa jednoducho podla mna nebude chápať prečo tam bude lenže také 5 ročné chápe ale už je podla mna neskoro takto začať keby je takýto štýl náuky skôr možno by to nebolo také zle - resp. katastrofa čo tie deti vo videu stvárali - kedy je čas aby to dieťa chápalo

pozeram že aj ty mas dieťa v mojom veku
@soldi a ja si neviem predstaviť že moja by pochopila ked jej poviem: zbila si ma (s neviem čím), mamu to boli za trest tu budeš stáť 2 minuty - bude pozerat na mna ako puk 🙂

soldi
11. mar 2013

@koralinka
@tadaminka
@m.i.r.i baby, nastudujte si najprv nieco o tej metode, a potom az vypisujte ako nefunguje, lebo mne sa to vypisovat vazne nechce.
najjednoduchsie je nieco odsudit, co ani nemate odskusane, vsakze? 😉

@m.i.r.i jo frost metoda nie je trest v pravom slova zmysle, je to presne ako pise
@aliza prerusenie cinnosti a poskytnutie casu , v uk to volali: have a think, vo volnom preklade porozmyslaj. dieta tym ziadno netrpi, ani nezvykne plakat, nie je ponizovane ako pri posielani do kuta, ani separovane ako ked niekto deti zatvara do izby.

@koralinka preco to najprv nevyskusas?za to nic nedas. moj maly to chapal uz ako rocny. a opakujem, to nie je trest v pravom zmysle slova! sluzi to na prerusenie cinnosti, aby dieta prestalo v neziaducom konani. a za to, ze ma udrie tresty skutocne nedavam, na to je prilis maly, aby to chapal, aj o tom uz tu bola rec.

ked vymysla hocikde na verejnosti, tak proste ideme prec, kym sa neukludni.

fakt baby, skuste si o tom nieco precitat a az potom hladat vyhovorky, ze preco to nejde.

koralinka
11. mar 2013

@soldi mna si asi nepochopila 🙂 ja zatial nemusim riešiť - ale bojim sa že raz nadíde ten den D a prídu aj na nas zúrivosti a nervy preto som zvedava že ako si to riešila na verejenosti napr. 😉

a ja tiež nie som za tresty, zato ma toto zaujalo a preto som sa pýtala ako to riešiš na verejnosti ked nie je to ,,miesto" ;)

soldi
12. mar 2013

@koralinka musim zaklopat, ze moj maly na verejnosti sceny nerobi- do obchodov ho totiz neberiem, ale keby sa tak stalo, tak urobim to, co som pisala 🙂 zoberiem ho a odchadzam prec 🙂

ked som bola v skotsku, tak som sa starala o 20 mesacne dievcatko, ta sa mi v tescu hadzala o zem, tak som poodisla za roh a nechala ju tam. asi po minute ju to preslo, takze na niektore deti funguje aj ignoracia 🙂

eunomia
12. mar 2013

@jana2210 to je dobre, ze zasahujete obidve. Neboj sa casom to prejde len treba trpezlivost.