Ahojte mam 2-ročného syna ktorý nevie nič vyprávať ani ukazovať začal chodit 3mesiace pred 2rokmi nechce sa hrat s detmi dokonca ani so mnou ked mu kupim hracku nezaujma ho ta hracka ale napr kupim mu auto a zaujma ho na nom koleso alebo volant a len si to točí alebo dam mu krabicu vybera stade hracki a uklada zas naspáť nereaguje ani na meno keď mu niečo hovorim napr. dobes mi loptičku alebo ideme sa hrat nerozumie mi len keď mu poviem ideme papať mňam mňam tak mi odpovie len mňam mňam to je jedine čo vie povedať keď si pýta piť neukáže aspoň na fľašu ale začne pišťať už neviem čo mám robiť všetko začal robiť strašne neskoro aj sediet aj chodiť. Poraďte mi prosím ma niekto skúsenosti?? ;(
Nechcem ta strasit ale vsetko sedi na poruchu autistickeho spektra...kontaktovat centrum vcasnej intervencie, navstivit psychologa, pedopsychiatra.,a vysetrit na ORL...
Určite sa poraďte s pediatrom,ten váš nasmeruje..hlavne sa pokúste čím skôr,neodkladajte to
@nicol_10 ďakujem
Kontaktovala by som Centrum včasnej intervencie a čím skôr
kolieskami si točia autisti...
Ked ste mali prehliadky u pediatra, tak sa nepytal na to ako napreduje? Nepovedal nic na to ze je syn vo vsetkom pozadu? Neskusal ho oslovit menom a necudoval a ze dieta nereaguje na meno? Spomenula si pred pediatrom svoje pochybnosti?
Kontaktuj centrm vcasnej intervencie. Vsetko co si vymenovala su znaky autizmu. Vela z toho je tiez normalne pre deti v tom veku, ale vy mate tych znakov prilis vela.
Ako reaguje na senzoricke vnemy ako hluk, svetlo? Nemate problemy s obliekanim ze mu vadia urcite veci? Co jedlo? Nie je vyberavy? Vyzaduje rutinu a dostane zachvat hnevu ak sa rutina porusi?
pediater neriesi ? mas ine dieta mas to s cim porovnat?
Ja nezvyknem síce hneď písať, ze možno to sú črty autizmu.. Ale zdá sa, ze u tvojho syna skutočne to vyzerá práve na túto diagnózu.
Určite chod s nim k odbornikom, neurológ, psychológ, centrum včasnej prevencie a diagnostiky by nebolo na škodu.
Keď sa diagnóza potvrdí,čím skôr sa začne správne pracovať s dieťaťom, tým lepšie.
@deti95060810 môj syn si tiež v tomto veku stále točil koliesko a rozhodne autista nie je. Takže by som to takto nezovšeobecňovala. Autorkin syn nereaguje na meno a robí rôzne iné veci podobné deťom s tou poruchou. Držím palce, hlavne veľa trpezlivosti.. ✊🍀
Ono podozrenie na autizmus prijde kvoli kombinacii viacerych znakov a nie len kvoli nejakym kruteniam koliesok. Bohuzial si ale aj tak myslim, ze baby maju pravdu a minimalne ist k pediatrovi a centrum vcasnej intervencie po prvy nazor na skodu nebude. V tomto veku s tymi detmi aj tak tazko pracovat a urcite nestanovia diagnozu prvy den (nam ju uzavreli po roku v 4,5 roku), ale aspon ta budu vediet nasmerovat, ako s dietatom pracovat.
@andreatytler hluk a svetlo mu nevadí jedlo papá pekne všetko. No keď ho obliekam tak mu to vadí aj keď ho idem len prebaliť. Začne plakať ale po chvíle to prestane
@juliet86 mam druhé ale maličké ten má len 3mesiace 🙂
@gajdosovci ďakujem veľmi pekne 😊❤️
@stvura nie najprv to bolo tým chodenie ze začal až 3 mesiace pred 2 rokmi chodiť doktorka povedala že to je normálne že niektoré deti začnú neskoršie chodiť on mal aj slabé nožičky ale ako si tak všímam on nič neviem aj sa mu venujem aj sa sním chcem hrať a on ma odsúva ze chce sám sa hrať aj všetko vypravat nevie jediné čo vie opakuje anglické rozpravky pesničky a vie rátať po anglicky od 1 po 10
Treba sa pýtať na neurológiu a pedopsychiatrovi. V meste by ste mali mať aj centrum včasnej intervencie, tam je zoskupenie viacerých odborníkov, najjednoduchšie by bolo pre teba začať tam. Kontaktuj najbližšie takéto centrum a dohodni si u nich termín. Je to zadarmo. Čím skôr začneš riešiť, tym skôr zistís či má problém a ako mu s ním dokážeš pomôcť.
Niektoré deti proste len neskôr dozrievajú a potrebuju viac času a viac pozornosti. Nemusí to byť hneď porucha autistického spektra. Ano, z toho čo si opísala tam znaky sú ale ešte je malý, všetko sa môžeš zmeniť.
Že točí kolieskami a vyberá a vkladá hračky do škatule neznamená vôbec nič. Že nehovorí a začal neskoro chodiť ešte tiež nemusí nič znamenať, ale je potrebné to sledovať. Ovšem ak si to spojíš s tým, že nerozumie ani jednoduché pokyny, neukazuje a nereaguje ani na svoje meno, tak to bohužiaľ vyzerá vážne. Nechápem, že lekár to už dávno neriešil- zdravé dvojročné dieťa nemusí nevyhnutne hovoriť, ale musí rozumieť. V prvom rade si urgentne dohodni návštevu u odborníka a v druhom rade zmeň pediatra. Držím palce.
u pediatra ste to riesili ? tam treba zacat. Ked tak na nich aj zatlacit, ja som nasej pediatricke aj mail napisala kde som vypisala co vsetko neni ok na synovi. Ale 2 roky su uz cas to zacat riesit. Nemusi to hned neviem co znamenat, ale neni uz na mieste podla mna cakat co sa stane, 2rocne dieta uz nieje take babatko aby nerozumelo atd. Cim skor zacnete s nim pracovat tim lepsie.
Niektorí pediatri na to úplne kašlú. Aj naša funguje podľa hesla "veď na mňa pozrel, tak autista nebude". Napíš odkiaľ si a určite ti niekto poradí, na koho sa obrátiť. Nečakala by som.
@stvura presne inak, 2.5 rocne deti chodia do skolky uz, ja som si to vedela porovnat aj s tim co dokazala starsia dcera, ale ked som bola u psychologicky so synom mal 2roky a 4 mesiace, som jej hovorila ze ja viem ze je este maly, a ona nato ze no neni az tak maly ze taketo deti uz su v jaslickach a vedia zakladne veci. To len n margo toho ze su veru doktori co povedia na take dieta ze ved je male a cakajme do 3 rokov a podobne.
@thereisabear toto je presne.
Kludne moze byt ze je v poriadku, ale urcite by som vymenila pediatricku a pytala by som sa na vysetrenia. A nenechaj ho pozerat TV prosim. Je kludne mozne ze ta slaba socialna interakcia, neschopnost porozumiet a komunikovat je sposobena TV ak ju pozera casto.
ak mal oneskorenu hrubu motoriku (chodenie) o tolko sa oneskori aj rec, nakolko je to naviazane na seba. tak ako rafia cvi a poradia, posunu dalej. neboj na autizmus to nevyzera
vychovavate ho dvojjazycne? U takych deti moze byt neskorsi nastup hovorenia
@kacena4 čo z toho podľa teba na autizmus nevyzerá?
Tak niektore deti su spomalene… dobehne to v kolektive
@kacena4 Ja som praveze pocula ze hruba motorika nie je naviazana na rec, ale prave naopak. Deti ktore su dobre v hrubej motorike, mozu zaostavat v reci.
Jemna motorika je naviazana na rec, lebo ruky a usta su prepojene. Ale nie som expert, iba hovorim veci co mi rozpravala fyzioterapeutka.
@thereisabear vela veci, staci byt odbornikom
A pediater na to čo hovorí?