Mamičky potrebovala by som s týmto pomoc. Malá aj, ked jej ťapnem, chytím ruku, poviem nesmieš atď. nedokáže stále pochopiť, že ťapkanie a búchanie je "zlá vec", že to nesmie robiť dospelým, deťom - ona si myslí, že je to sranda, alebo si vydobíja svoje krikom atď. Čo tak na to najviac funguje? ☹
.... len ta citujem... capnes jej...a povies, ze sa to nesmie... ako potom ma pochopit, ze tapkanie a buchanie je zla vec?
Ked ty robis to iste? Ako ma mat 2 rocne dieta z toho rozum?
... no ale tak najprv jej vždy poviem, že sa to nesmie atd. až potom, ked nič nepomáha, tak jej už ťapnem, aby pochopila 🙂 ale nejde o to, že ťapneš... ona to tak neberie, že ked jej ja ťapnem. Ide o to, že ona to berie ako srandu!!!!
@drobcek8 netapkat, dieta si mysli ze je to normalne. Ked moze tatpak mamka preco nemozem ja. Dieta opakuje vela veci po dospelom. Vysvetlovat, vysvetlovat, vysvetlovat a uspech sa dostavi. Viem, ze niekedy puknu nervy a clovek sa neovladne. Ale tu je na mieste porekadlo, trpezlivost ruze prinasa. U nas urcite. Ucim sa byt trpezliva 🙂
ty ju ucis , ze tapkat nie a sama ju tapkas..cize ak to urobi, jednoducho ju zober a chodte prec..skus ju zaujat niecim inym..a stale vysvetluj a vysvetluj / hoc aj pri hre s babikou../, ze bit sa nesmie, ved ani ty ju nebijes..ked sa bude bit, nepôjde za detickami..neboj, ona sa to zlomi..vsetky deti tym prejdu..skusaju co môzu..je v takom veku- obdobie vzdoru..ak doma krici, hadze sa..dozri len na to, aby si neublizila..nebuchla hlavicku a nevsimaj si ju..potom sa jej len prihovor,,a povedz, ze ju lubis, ale budes sa s nou rozpravat a hrat, len ked sa bude spravat pekne..nebude to hned ok..tak len vela trpezlivosti 😉
No však dnes my už prišlo ľúto, tak sa na mna pozrela, že prečo maminka plačeš, tak som jej to vysvetlila... no uvidíme zajtra, ked sa zobudí, či to naozaj pochopila a prestane s tým ☹
Tak ja som ju v podostate ani neťapkala... skôr priateľ to riešil tak a potom krikom... presne som mu povedala, že tak sa to nerieši ☹
Dnes som citala, ze vo vychove slova nemaju vyznam 😀 Dieta sa najlepsie uci pozorovanim a odkukavanim 😉 Cize ak nechces, aby Ta buchala, tak jej netapkaj ani Ty, lebo jej vlastne zakazujes nieco, co sama robis. Ale inak si myslim, ze z niektorych veci deti proste vyrastu - len im treba neustale "do oblbnutia" opakovat nesmies, nesmies, nesmies a nepovolit, za kazdych okolnosti - ked proste nieco nesmie, tak nesmie. Je to tazke, ale clovek im musi dat nejake hranice . A ked nieco zakazujes, tak sa musis pri tom vzdy a za kadzdych okolnosti tvarit vazne, aby videla, ze to aj myslis vazne (cize nikdy sa neusmiat, ani ked to tapkanie niekedy vyznie smiesne) - ale toto vsetko som vycitala z mudrych knih 😀 Hoci viem, ze ono by to tak malo byt, ani u nas to vzdy nefunguje. Nasa zase mala obdobie, ze vsetko hadzala na zem - pohar, jedlo... ale asi z toho vyrastla, ci co. Trvalo to zo 3 mesiace - neustale do omrzenia sme opakovali, ze nesmie - dlho nepomahalo, potom postupne s tym prestala. Teraz to uz nerobi. Tak neviem, ci z toho vyrastla, ci pochopila 😀
Ked mna niekedy tapne - zo srandy - tak ju chytim za rucicku, poviem: Au, to boli! Nesmies! a tvarim sa vazne. Ale povedz vsetkym clenom rodiny, ze by mali robit to iste. Lebo ak Ty nechces, aby Ta tapla, buchla a napr. manzel (priatel, surodenec alebo ini clenovia rodiny) to beru ako zabavu a nechaju sa nou tapkat zo srandy, tak ona potom nechape, ze to sa naozaj nesmie...
Ale najhorsie sa mi na tom vsetkom vzdore zda odolavat a nevyletiet, lebo ak sa na vas dieta diva a s usmevom na tvari ide strcit do nocnej lampy tak, ze ta sa otrieska o stenu (hrozi, ze sa rozbije) a vy ste na druhom konci izby, cize dobehnut nestihnete... to chce inak pevne nervy 😝 A pritom viete, ze ona vie, ze nesmie... ach jaj, deti.... 😀
Pomôže len príklad, príklad, príklad a vysvetľovanie, vysvetľovanie. A zabudla som ešte jedno dôležité: čas!
Deti si musia prejsť rôznymi fázami, ale ak majú dobrú a názornú výchovu, všetko prejde.Je to náročné, nervy tečú, ale my sme dospelí a mali by sme mať viac rozumu a s pokojom, aspoň navonok, zvládať nepríjemné situácie.
@drobcek8 moja bude mat 4 a tiez ma niekedy svoje dni co sa tyk tvrdohlavosti 😉