Ahojte . Píšem za kamosku čo nemá absolútne sociálne siete a dodnes používa seriózne tlačidlovy telefón a nemá doma internet . Ma malé 2 a štvrť ročne dieťatko , chlapca , a nerozpráva - len vydáva zvuky , kričí, húka, ale rozumie všetko, miluje autá , ako syn jednej známej našej internetovej celebrity . Ja jej tvrdím že je to ok a že sa rozrozprava v škôlke. Inak je šikovný a všetko rozumie . Čo jej mám ešte prosím skúsene mamičky poradiť ? Ďakujem
Ak len vydava zvuky, krici a huka tak mne to ok nepride. Mal by uz nieco povedat, aj ked len "svojim jazykom", ale mal.
Mám 3,5 ročného syna a až teraz začal rozprávať. Do škôlky nechodí, nemôže byť v kolektíve zo zdravotných dôvodov. Keď mal 2,5 roka bol doslova ticho. Nič nehovoril. Teraz sa mu ústa nezatvoria. Na logopediu sme sa snažili dostať, ale aj u súkromných sa tu čaká skoro rok. O mesiac máme konečne termín.
Ja nevravím, že to niečo môže znamenať, ale môže. Nikdy by som sa nespoliehala na to, že ved niekedy začne.
Mam rovnako stareho syna,a len tento tyzden som zacala pozorovat snahu o nejake ine slova ako je mama a tata..Viem ze je v poriadku,absolutne vsetkemu rozumie,to je podla mna zaklad,aby chapal ja neviem podaj mi auticko,dones mi flasku,vedel kyvnut na chces papat alebo pokrutit hlavou ked nieco nechcel..Za par poslednych dni sa uz naucil asi desat slov,z nicoho nic..Takze byt tou kamoskou,bola by som kludna,s tym ze je ok,ale v strehu,aby som nieco nezanedbala..Pomoze sa s dietatom rozpravat v kratkych strucnych vetach-Mama pije.Pije vodu…A citat rozpravky..Pomenovavat veci okolo seba..Rozpravat na neho ale nezahlcovat ho prilis slovami..A nestresovat 🙂
Dvojslovne pomenovania (toto je, tam je) aspoň pouziva? Nejaké základné slová? Z pozície odborníka sa vyjadrím, že bude fajn to nezanedbať. Ja viem, že veľa ľudí nad tým máva rukou, a nechcem nikoho stresovať, ale reč sa dá krásne nakopnúť v tomto veku bez toho, aby neskôr v škole vznikali problémy. Porozumenie je základ, na tom sa buduje. Ja odporúčam možno aj hľadať logopeda, sú tam dlhé čakačky 🙂
No mne to teda rozhodne v pohode nepride ked ma 2 roky a nepovie ano slovo len hulaka
Riesit s pediatrom, zacne jej kolotoc vysetreni
Nezanedbat, nespoliehajte sa na rozdelenie v skolke ani ze kedy ma svoj čas. Kludne môže byť úplne ôk ajvnadpriemerne inteligentní! Ale rafsej nech to pozrie kompetentný lekár odborník ako zanedbať to a matke istanunoci pre plač. Chalanovi zas ťažký nastup do skolky, skoly. Náš chodi na logopediu. Ja mu rozumiem vacsinu, no niekedy mi aj 5x musi zopakovat co to chce povedat. Ale keď mi povie, že v skolke nikto nechce byť jeho kamarát, je mi do plaču. No jasne, ako mu maju rozumieť deti, keď kolkokrat nerozumiem ani ja? Nie je to stále a často.
A už je vo veku, kedy to veľmi vníma. Zopar kamarátov tam má ake veka veru nie, aj pre tu reč. Aj ucitelka mi hovorila, že deti za ňou prídu, lebo mu nerozumejú. Ako vravím, pekne rozpráva, no niektoré písmená zamiena, ponáhľa sa a dokomoli to. A keď som zvyknutá, ze inak rozpráva pekne a jasne, potom nerozumiem, no je to zvláštne. A s tým make deti? Oni sa ho to 5x neopytaju a radsrj odídu.
Takže riešiť a riadiť sa radami odborníka, kkudne 2-3 názory rôznych dr.
Má v skolke aj dievčatko, ktoré presne v tom veku zodpovedalo tvojmu popisu. Zacala rozprávať až takmer vv4 rokoch aj to nie úplne všetko.
Tiež poznám chlapca, ktorý si dal na čas, tiez mal takmer 4 roly. A zo dna na deň tacal potom gramaticky perfektne zmysluplne rozbite vety! Proste z 0 na 100! A rovnako aj dievca také poznam. Dnes má perfektnú pracu. Tieto deti maju veľmi dobrú genetickú, intelektuálnu výbavu, IQ nadpriemerne testované už v 5 rokoch.
Ale na to by som sa nespoliehala a isla k tej dr. Bude kľudná mana aj nebude mať pocit, že niečo zanedbala.