2 ročná dcérka nastupuje do škôlky

katkasofi
6. jún 2011

Prosím Vás o Vaše postrehy. Malú mi vzali do škôlky od septembra. Bude mať len 2roky a 2 mesiace. Máte niekto skúsenosti s adaptáciou dietata mladsieho ako 3 roky v skôlke? Dcérka je veľmi spoločenská a rada sa hrá s deťmi, či už mladšími alebo staršími... Čo si myslíte o názore že lepšie je nechať dieťa v škôlke hneď na 8 hodín ako na 4???

bambi2
6. jún 2011

ja by som zo zaciatku menej hodin nechala a postupne zvysila.. nech si dieta najprv zvykne. a myslim, ze take male deti si rychlejsie zvykaju ako väcsie. poznam vela zien, ktore pracuju a deti dali aj skorsie do sukromnej skolky bez problemov... 😉

katkasofi
autor
6. jún 2011

A choroby? Nemám dať malú zaočkovať proti chrípke 😨

ela2710
6. jún 2011

@katkasofi ahoj, ja by som ockovat nedala, ozajstna chripka nie je az take caste ochorenie a neochrani to dieta pred kaslom, soplikmi, teplotami,...atd. moje sestry sa davaju pravidelne ockovat proti chripke, no aj tak su casto chore, ja som sa nedala este ani raz a chripku som doteraz nemala, skor anginu a tak, ale chripku nie 🙂

anjelicek26
6. jún 2011

To je velmi nezvycajne, ze vzali len 2 rocne dieta do skolky, maju skoleny personal napr. na vymenu plienok? Lebo to ti ucitelka v skolke robit nesmie, pokial nema zdravotny certifikat na to... su to take napoly jaslicky? Ja som sla do prace ked mala malinka 2 roky 5 mesiacov a sla k opatrovatelke, do skolky sla az ako vyse trojrocna. Choroby neporadim, nam sa vyhybaju, zo skolky sme chybali tri dni a tento rok ani den... kamoskina mala je zo 4 tyzdnov tri doma.... takze...neda sa to povedat pausalne... A co sa tyka "spolocenskosti" dvojrocneho dietata, dovolim si o tom pochybovat. Taka horda starsich deti moze take male dieta aj vydesit a mozu si z neho robit "zivu hracku"

Ak ju planujes z dovodou, ze budes tak dlho v praci nechavat neskor 8 hodin v skolke - zacni s tym od zaciatku. Ak si zvykne, ze chodis pred obedom pred spinkanim, bude to ocakavat a bude viac "trpiet", ako keby to nepozna inak.

zuzu101
6. jún 2011

Ja môjho synčeka tiež dávam do škôlky od septembra a bude mať 2 roky a jeden mesiac.S riaditeľkou sme sa dohodli, že do januára bude chodiť len na dopoludnie a od januára na celý deň.Určite počítam s tým, že najprv bude častejšie chorí,...Takto to urobila aj moja sestra s dievčatami(6r.,6.r. a 4.r.) a bolo to v pohode.Dievky sa tešili do škôlky(jedna má dokonca dmo a chodí do špeciálnej triedy), aj keď boli a budú aj uplakané dni.@anjelicek26 - Dnes berú do škôlky deti od 2 rokov a v pohode ich prebalia, doba sa zmenila - deti si prejdú rôznymi fázami od samotárstva až po priateľstvá a keď sa adaptujú v detskom prostredí, bude to pre nich prospešnejšie, budú samostatnejšie, rozhodnejšie,...

anjelicek26
6. jún 2011

@zuzu101 - ja len viem, ze zo zakona musia mat ucitelky potom zdravotnu skolu alebo specialny kurz, aby mohli deti prebalovat a to ich ma len velmi malinko, preto je s tymto dost problem. Mozno sa to fakt zmenilo, a mozno nie... komu budu davat za vinu plienkovu dermatitidu a podobne? Je to tiez "zanedbanie povinnosti", ci nachylnost dietata? Toto si zriadovatel mozno ani neuvedomuje...

zuzu101
6. jún 2011

@anjelicek26 - o takomto zákone neviem, ani som o tom nepočula.Aspoň u nás je to tak, že pokiaľ dáš dieťaťu do skrinky plienky a napr.sudocream, tak učiteľka ho pri prebalení namaže a pokiaľ nie si spokojná, vydiskutuješ si to s ňou.Najlepšie je ale stanoviť si určité pravidlá na začiatku, keď si za škôlku platím, tak chcem pre malého maximum a svoje povinnosti si musia učiteľky plniť - berú za to plat...

anjelicek26
6. jún 2011

@zuzu101 - my sme zili v nemecku a teraz sme v anglicku, tak to poznam u nas, pochybujem, ze by na slovensku nebol taky predpis... ono, toto je take osemetne, ako bude "obycajna" ucitelka v skole vediet spravne zhodnotit, ako napr. vycistit pokakanemu chlapcekovi pipika, ci mu moze, ci nemoze stiahnut predkozku, aby mu to vycistila... Aby mu neublizila. Ci otvorit dievcatkam pysky a vycistit, ci to nechat tak? Dovolit ucitelke vobec chytat pohlavne organy deti? Je to take no, haklive...

Dcerka ked sla k opatrovatelke bola uz dlho bez plienok, tak sme to neriesili... len mi to tak prebieha hlavou, ze by som to asi nechcela...

susik77
7. jún 2011

@anjelicek26 - Ahoj, tam ide len o formalnu stranku-ak je to sukromna skolka kde beru deti uz od 2 rokov, nemusi tam zamestnavat zdr. sstry. Dieta tam ochotne zoberu aj s plienkami, na prebalovanie certifikat nepotrebujes, je to velmi jednoduche. Nejake specialne cistenie podla mna neteba, staci ked dieta utru vlhkymi obruskami a nakremuju, to zvladne podla mna uz aj starsie dieta, nieto este dospela osoba...Podrobnejsiu hygienu mozu urobit rodicia doma pri kupani, nie?
Ked ma zariadenie, aj sukromne statut jasli, tak tam musia byt zamestnane detske al. zdravotne sestry, vacsinou tam beru male deti uz od polroku, u nas myslim od 2.mesiaca...
Ja idem dat terazmalu do sukrom. skolky od 2 rokov, bude tam so starsou - 4-rocnou. Budu chodit 3 cele dni v tyzdni, ja idem do prace. Oni su doma partacky, hraju sa dost spolu doma, tak si myslim, ze si tam Terezka rychlo zvykne. Veronika chodi teraz 3x tyzdenne na doobedie do detskych centier a pod.-je to ako skolka, jej adaptacia problem nerobi.
Terezka je velmi prisposobiva, myslim, ze si rychlo zvykne.

katkasofi
autor
7. jún 2011

Idem davat malu do skolky co mame v obci. bezne beru deti od 3 rokov, ale vysli mi v ustrety kedze som slobodna mamicka. ale s podmienkou ze bude musiet byt bez plienok. a to zatial nie sme🙂 do septembra snad zvladneme...

lenka311
7. jún 2011

Ja malú tiež budem dávať do škôlky skôr, keďže som slobodná mamina. 🙂 🙂 🙂
Vezmú mi ju, ale tiež musí chodiť dovtedy na WC. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Ale ja mám chvalabohu čas ešte do búduceho roka
Držím palce!

denka81
7. jún 2011

@katkasofi
neockuj, vakcina sa vzdy pripravuje z chripky, ktora bola pred rokom a nikdy nebyva ten isty typ chripky aj dalsi rok. Zbytocnost, radsej vitaminy a otuzovanie 😉

lula26
8. jún 2011

@katkasofi , ja by som také malé dieťa do klasickej škôlky nedala. Veď ono ešte potrebuje mamu. Dúfam, že ju nedávaš do takej, v ktorej je 20 detí v triede. Učiteľka jej pri takom počte nemôže poskytnúť adekvátnu starostlivosť, aj keď sa akokoľvek bude snažiť.

dankadina
8. jún 2011

moja malá nastupovala do školky ako 2 roky a 7 mesiacov, mesiac plakala občas sa pocikala a po mesiaci sa už do školky tešila a celkom si zvykla

martuska75
8. jún 2011

Moja starsia isla do mikrojasliciek od 2 rokov a bolo to pre nu fajn, lebo je to fakt tvor spolocensky,aj ked tu niekto o tom pochyboval. Velmi sa jej s detni pacilo a isla hned na 8 hodin. Do skolky isla od 3aj volaco. By ma zaujimalo aky kurz treba na prebalovanie jednorazovkami, ked to zvladne kazda mamina, ktorej to raz ukazu. Problem moze byt v standardnej skolke len casovy, jedna ucitelka nemoze prebalovat, lebo by zatial robili ostatne deti same. Ale ak to maju v sukromnej skolke poriesene, tak problem nevidim. Inak v jasliach sa mala bleskom od plienok oducila, na to tam maju 20-30 rocnu prax s detmi.

sorciera24
8. jún 2011

aj moj maly bude amt v sept. 2 roky a 2 mes. a ide do sukromnej skolky...beru u nas od 2 rokov v setky sukromne skolky......a deti su rozne, tiez som si kedysi myslela, ze nedam dieta do skolky do 3 rokov (ano, kebyze amm dieta, kotre len spi a hra sa same aspon chvilku)...ale moje dieta je zive, hrave, vidim, ze kolektiv potrebuje, doma sa nudi, robi zle a s detickami sa vie prehrat.....s tymi plienkami...na Slovensku neviem o taktomto predpise, sukromna skolka take nieco nepotrebuje......viem, ze v tejto ak deticky maju este plienky, tak ich oducaju.....(dufam, ze odplienkovanie cez leto zvladneme 😉 )......ockovanie? v ziadnom pripade, podkopat mu imunitu este viac...to urcite......spolieham na vitaminy a prirodne produkty (ale je jasne, ze kolektiv sposobi zmenu, cize aj na chorobky sme pripraveni...).....a inak su rozne nazory, ze nechat len na 4 hodiny, ci cely den......osobne, kamosky co maju taketo deticky, tie co dali najprv na 4 hodiny, tak fajn a po tyzdni chceli prejst na cely den a rev...mne to prijde ako dvojity stres a zmatenie deitata, ze najprv tyzden v skolke spat nemusi a potom zrazu ano....takze ja idem hned dat na cely den, myslim aj so spankom (ale nebude tam 8 hodin......kedze tolko az nepracujem....)aj tak si mylsim, ze kazde si casom zvykne....nasa generacia...sme vsetci chodili do jalsi a sme tu a myslim, ze to bolo ok.....

petruci6
8. jún 2011

baby chcem sa spytat,tie co ste dali deticky do skolky pred 3 rokom zobrali vam RP? alebo mate este na neho narok?

tintinka
8. jún 2011

@katkasofi mne zacal syncek chodit do skolky ked mal 2r. a 1m. ... do normalnej klasickej skolky, kde bolo v triede 20 deti 😉 a v pohode..podmienka bola ze musi byt bez plienky.. myslim ze to zvladol uplne super..akurat je casto chory, ale to by zrejme bol aj keby nastupil o rok neskor..teraz v septembri ide do skolky aj dcerka, ta bude mat 2r. a 2 tyzdne ked nastupi, plienku pouzivame uz len na noc, aj to ju velmi nechce, takze podmienku nastupu do skolky splna uz teraz. u nas beru do skolky deti aj od dvoch rokov, a su v triede s detickami do 3 rokov, starsie deti su v inych triedach. ja uz pojdem do prace od septembra..akurat sa obavam ako to bude s chorobami, ked sa mi budu deti striedat 😒

tintinka
8. jún 2011

@petruci6 na RP mas narok do 3 rokov veku dietata, ci uz s nim budes doma alebo ho das do skolky (je jedno ci statnej ci sukromnej)

petruci6
8. jún 2011

@tintinka vazne? tak to je super

katkasofi
autor
8. jún 2011

dakujem vam baby za nazory...a este by som sa chcela spytat ako je to s vychadzkami? beru tak male deti von na ulicu? tolkokrat som videla deticky vo dvojiciach...moja mala je moc ziva, neviem ci by nezdúchala☹

renca3
9. jún 2011

moj syn nastupil do sukromnej skolky, ked mal 2 r. a 2 m. hned na 8 hodin od prveho dna. zvykal si pomaly, ale to je individualne. ved aj deti cez 3 roky placu na zaciatku. na ulicu nechodili, naco ked maju svoj dvor. a ked idu niekde na vylet, tie najmensie maju lano a vedia, ze sa ho nesmu pustit. tak ich udrzia pokope. choroby boli aj budu, tym si treba prejst. a syn mal plienku na spanie ked tam nastupil.

modrofuzik11
22. jún 2011

dievcata, Sara ma v septembri 2 roky. ideme ju dat do skolky. je dost spolocenska. ma rada deti. na co sa mam ale pripravit? este k tomu sa o cca 2 tyzdne narodi Kubko. ako sa vysporiadat s tym, aby nastup do skolky nebrala ako "odsunutie na druhu kolaj"? dakujem

sonica
22. jún 2011

ahojky aj my ideme od septembra do skolky, bude mat 2 a 5 mesiacov, ale od roka a pol je uz bez plienoch, od dvoch je uplne aj na noc... takze nie je dovod preco sa obavat 🙂
inak kolektiv deticiek ma velmi rada, dokonca skor starsie deti, tak dufam, ze jej to vydrzi aj v skolke 🙂
podla situacie uvidime, ci hned na cely den, alebo len na dopoludnie 🙂

modrofuzik11
23. jún 2011

hmm, aj sara ma rada deti. len je vzdy pri nich so mnou. sama som zvedava, ako to zvladne. si hovorim, ze ked nahodou nie, nebudem to silit a zoberiem ju naspat domov. toto by som vsak urobila velmi nerada, nakolko vymyslat pre nu zmysluplne aktivity je pre mna uz dost narocne. od skolky viac menej ocakavam, ze bude mat dobre naplneny svoj den a bude ju to posuvat dopredu...

miss_shy
23. jún 2011

ja tiez zvazujem skolku od septembra, maly bude mat 2roky a 3mesiace, tiez ma rad deti a je spolocensky, plienku mame len na noc, ale aj tak sa neviem rozhodnut. Na jednej strane viem ze sa prehra atd. ale na druhej mam taky divny pocit, ze sa ho chcem "zbavit".
Baby mali ste aj vy take zmiesane pocity, ci som len na neho moc naviazana?

alexandra17
26. jún 2011

@miss_shy
je to normalne, je to Tvoj poklad 🙂 Opytam sa 🙂 A kedy by bolo pre Teba mozne sa ho "zbavit"? Dovolim si tvrdit, ze asi nikdy 🙂
Deti sa potrebuju a musia socializovat, nie je to len o hrani, ale hlavne o zaclaneni do spolocnosti, medzi vrstovnikov, aby sa naucili sebaucte, samostatnosti, spolupracovat, pomahat si, vazit si jeden druheho, pozicat hracku, doverovat, nauci sa kopec novych veci... hlavne toto je podstatne a cim skor sa nauci fungovat bez maminky v kolektive, tym to bude prenho "bezbolestnejsie"..kedze tak isto ako si naviazana ty nanho, si TY jeho stredobodom vesmiru.
Kazde dieta je ale jedinecne a zaclenuje sa inak, treba vyskusat 🙂
Kazda milujuca maminka uvazuje rovnako 🙂 Urcite to ale bude prospesne pre obe strany 🙂

miss_shy
26. jún 2011

@alexandra17 dakujem moc, velmi pekne si to napisala aj vystihla 🙂 asi som potrebovala trosku "postrcit" a pocut/precitat si ze nechcem urobit nic zle. este raz dakujem 🙂

alexandra17
27. jún 2011

nemas za co, ja sice este vlastne deti nemam, ale mam 6 "pozicanych drobcekov" v skolke. Keby si cokolvek potrebovala a budem vediet... ozvi sa, kludne aj osobne 🙂 Rada sa podelim o svoje dojmy a skusenosti.
Mam "novodobu" skolku v Ruzinove www.smilingfaces.sk
Zelam vsetko dobre. Neboj robis to vyborne. Kazdy rodic stale uvazuje, ci robi dobre, lebo chyby ti ukaze Tvoj drobec 🙂 a Ty aj bolia..
Drzim palce, pa 🙂

anngee
27. jún 2011

Ahojte. Som mamina dvoch dcér ale aj učiteľka v škôlke. Skvelo si pomáhate postrehmi mamičiek, čo by som ja veľmi voľakedy privítala. Možno vám pomôžu aj skúseniosti z 20 ročnej praxe v štátnej škôlke. Ak teda môžem prispieť svojou troškou, keďže mi je to veľmi blízke. Ak vidíte, že sa dieťatko pridružuje k iným, je čas umožniť mu kamarátstva v kolektíve. A ak je malá spoločenská, bez detí by bola nespokojná. Dvojročné deti prechádzajú od hry s hračkou ku hre s jedným kamarátom. Voľakedy boli takéto deti v jasličkách po max 6 detí pripravované na škôlku. Neskôr (3-4roky, čo je vek, ked voľakedy deti nastupovali do škôlky) si vytvárajú skupinky po 3-4 a ešte neskôr(predškoláci) zvládajú spolupracovat ako celá trieda (čo je už zas príprava na školu). Takže tu si i sami viete predstaviť, ako sa budú deti správať. Tvoja malá si bude chcieť nájsť kamaráta. Ak sa nezľakne 20 detí, nebude plakávať, bude tam dobrý vzťah s obidvomi učiteľkami, zvládne presadzovanie sa ostatných, bude sa musieť sama obliekať, cikať, zoradiť sa, jedávať čo bude na stole, tak si toho, kto jej bude blízky nájde rýchlo. To ani učiteľky neovplyvnia, naozaj sa deti vedia nájsť samé. Len niekomu to trvá kratšie, niekomu dlhšie. Sú deti, ktoré si ani v kolektíve 20 detí kamaráta nevedia nájsť a stále sú samotári. Tie sa potom držia v blízkosti učiteľky a vyžadujú si jej zvýšenú pozornosť. Ak ju dostanú, sú spokojné. Takže adaptácia môže byť rýchla alebo podľa mojej praxe aj maximálne do 3 mesiacov. Keďže v škôlkach je toľko detí a učiteľka musí robiť s deťmi rôzne aktivity, nedá sa venovať len tomu čo plače. Nehovorím už o tom, ak plačú 2-3-6 detí. Ak ale dieťa sústavne plače, potom to nie je dobré pre dieťatko a bolo by treba zvažovať. A či 4 hodiny alebo celý deň? Jednoznačne celý deň. Dieťa nemá stres z odlúčenia dvakrát. Ono nechápe, prečo má byť odrazu bez mamy dlho. Učiteľky možno povedia, že len na doobedie, ale to je dobre viac pre nich. Choroby? Berte to tak, že všetky si tým musia prejsť. Chorôb bude polovica ako je detí. Takže čím väčší kolektív, tým viac x choroba. V predškolskej triede už deti choré nebývajú. Takže na záver? Aj 2 ročné dieťa patrebuje spoločnosť seberovných. Pomôže to jemu aj rodičom. Nech máte len dobré skúsenosti.