Mám 2,5 ročného syna, ktorý má stále tie neštastné plienky, ale začínajú mu vadiť, ale sadnúť si na nočník alebo wc, tak začne vrieskať, ako keby som mu robila neviem čo. Vyskúšala som všetko od nálepiek na nočníku až cez hru až po telku, a stále nič. Nenútim ho aby si sadol, ale som fakt zúfala, bo od semtembra ide do škôlky. Tak príjmem každú dobrú radu...
tiez neporadim, ale pripajam sa ku potrebujucim radu 🙂 nas maly si sice na nocnik sadne bez problemov a bude tam sediet aj hodinu, ale nic z toho, ani sa tam nevycika 😒 skor sa zatne tak, ze aj ked mu dam plienku, vykaka sa az poobede alebo vecer (ked ho na nocnik nedam, vykaka sa vzdy hned rano 😒 ) tak vobec neviem, co s nim ☹
nám sa to podarilo, malá sa od 18 mesiacov pýta. Ako sme začínali :nočník som dávala k toalete, keď som išla na potrebu ja tak išla aj ona a počúvali sme zvuk cikania, hovorila som jej že mama nemá plienku a všetci ako tato, sestra i ja chodíme robiť ccccc a keď sme boli na veľkej tak sme hovorili ííííííí, zvykla si že sa tomu tak hovoríme ccccc a íííííí, vysmievali sme sa jej že ona nosí plienku a my nie, potom som ju dávala na nočník spolu keď som chodila na potrebu aj ja, keď sa zadarilo, výskali sme, tlieskali ba aj tancovali, zo začiatku som sa jej stále stále pýtala ideme robiť íííííííí a neustále ju dávala na nočník, cez deń už nenosila plienku, treba urobiť hneď rázny koniec a chváliť ju že má nohavičky že je veľká, zo začiatku sa aj pocikávala, tak trebalo veľa trpezlivosti a veľa vecí na prezlečenie, keď sa pocikala do vecí tak sme jej nepustili rozprávku, vysmiali sme ju, keď sa zadarilo do nočníka tak sme dali malú sladkosť a pustili rozprávku, potom už možno po mesiaci sa začala pýtať sama, stále behá za mnou mama íííííííííííí, tak koľko krát letíme aby sme ju dali na nočník alebo na toaletu, kúpili sme si malé prkienko, ale už sa nám málo kedy stane že si crkne do nohavičiek, hlavne treba vydržať bez plienok deti si potom uvedomia ako je dobre byť bez nej, že ich netlačí a majú viac pohybu
Ahojte no moja malá robila presne to isté, ani nočník, ani vecko. Ani sa vôbec pred tým nepýtala. Ja som to riešila takto. Na jar, keď už bolo trošku teplejšie som jej jednoducho prestala dávať plienku. Malinká mala 2 rôčky. Ešte deň pred tým som jej normálne dala aj na noc. Ráno som jej dala nohavičky. Snažila som sa jej vysvetliť čo a jak... V prví deň sa pocikala aj pokakala vždy do nohavičiek, na druhý deň sa mi už začala pýtať, ale mali sme aj nehody. Na tretí deň sa už pýtala aj kakať a pocikala sa iba raz. Chcelo to len trošku trpezlivosti a hlavne žiadne nadávky a výčitky. To je nesmierne dôležité!!!! Nesmú mať pocit, že spravili niečo zlé... A hlavne, keď sa už rozhodnete s plienkami skončiť, tak to dodržiavajte. Už žiadna plienka ani von, do mesta, do obchodu... Lebo budú s toho popletený. Radšej budte pár dní len okolo domu. Ja som to takto riešila pri oboch mojich dcérkach. Môžem len odporučiť. 🙂
@zuzkalujza presne tento postup chcem praktizovat, ked uz bude jar a vonku takych 15 st. aby sme sa mohli vyzliekat aj vonku 😉
@janka16082010 nechaj to uz na jar ... v zime sa neodporuca oducat od plienok
@janka16082010 nie každe dieťatko je šikovné aby to pochopilo hneď 😉 😉 patrím tiež k tým maminám ktorý tento problem mali a naozaj som robila všetko možné ale malý nie a nie robiť to čo som chcela..až návšteva u psychologa mi trošku otvorili oči a na radi psychologičky som nenaliehala a nechala tomu volný priebeh podla jej slov malý musel dozrieť aby pochopil že jemu bude bez plienky ovela lepšie 🙂 už som sa aj hanbila chodiť von lebo vždy boli poznámky od iných maminiek že ešte stále má plienku? 😒 o týžden mal mať 3roky a rano došiel za mnou sám od seba malý a doniesol nočník a povedal že ide cikať 😵 tak som sa aj ja dočkala od toho dna sme celkom bez plienky viem že niektorým detičkám to išlo ovela lachšie aj skoršie ale nevadí 🙂
@janka16082010 do septembra casu dost tak nebud zufala. Su tu deturence co to pochopili posledny augustovy tyzden 😀 raz urcite pochopi. postojacky ste skusali? ked si teda nechce sadnut ci ho otecko nenamotivuje cikat postojacky ako velky chlap. poznas to ocikat travicku kvetinku ci hoci aj toaletak v zachode. Ak nic nezabera tak cakat a cakat a cakat.
My sme mali to iste. Okolo 2 rokov si par krat sadol, aj sa vycikal, a potom zase ani za svet. Nocnik sme mali po ruke, mame aj integrovanu zmensovaciu dosku na wecku. Presne vedel, o co ide, ale nesadol si... Ale nikdy sme ho nenutili, vzdy iba ponukali a vysvetlovali. Mame aj knizku, v ktorej sa chlapec uci chodit na nocnik...
Potom niekedy sam prehlasil, ze od svojich narodenin bude chodit na nocnik. Tak sa ho rano v den narodenin pytam, ci teda chce slipy namiesto plienky. Ale nechcel. Nechcel ani tie treningove plienky, ktore mi doporucali v jasliach, ze maju s nimi dobre skusenosti. No tak nic. Potom tvrdil, ze na Vianoce nebude mat plienku. Ale to sme boli u mojej mamy, tak sme sa ho sice zase pytali, ale nenutili ho, lebo cele Vianoce bola vlastne vynimocna situacia.
Ale potom 2.1. sme na to sli, to mal uz 3 roky a 1 mesiac. Najprv sme sa ho snazili nalakat a dat mu vybrat slipy, ale nechcel. Az nakoniec ho manzel doslova a do pismena podplatil. Navrhol mu, ze do specialnej sporkasky mu da za kazdy den, co sa bude darit byt bez plienky, jednu mincu a ze potom si moze ist sam vybrat a kupit nejaku hracku za to. A to zabralo!!!
Aspon sa dal obliect do slipov a pancuch 😉
Prvy den som ho prezliekala snad kazdu pol hodinu... Vzdy sme vysvetlili, umyli, prezliekli. Na druhy den trochu lepsie, a zhruba od tretieho dna pochopil na plno, o co ide, a zacal sa pytat. Sice vzdy chcel tu knizku, a zasadne chcel sediet uprostred obyvacky, ale nevadi... Na wecko nechcel ani skusit. Ale to bolo jedno, hlavne, ze som stihala prat 😀
Aj v jasliach po prazdninach potom jednoducho bol bez plienky (iba na spanie), doniesla som kopec oblecenia a oni ho davali na ten ich minizachod. A potom boli dni, ked som neniesla ziadne pocikane pradlo domov na pranie.
Dalo by sa povedat, ze to slo za tyzden. Jasne, ze boli aj su nehody, ale vlastne iba vtedy, ked ma prave zachvat zurivosti, to o sebe ani nevie. Ale ani za to ho nehresime, len mu povieme, ze keby ostal kludny a povedal by normalne, co chce, tak by sme ho nemuseli teraz este aj prezliekat.
Po 2 tyzdnoch sme teda sli do hrackarne, dala som mu tie mince do minipenazenky a on cely pysny a stastny uz pokladnicke pri vchadzani ukazoval penazenku a vravel, ze si moze kupit auto ;-.) 😀 Povedali sme mu, ze ked si vyberie, nech nam ukazae, ze co, aby sme mu povedali, ci to staci alebo nie. Vybral si Siku autobus, este mu aj vydali drobne 😉
Odvtedy uz ani nepytal davat mince do tej sporkaksy, proste on si tu hracku vybral a pre neho to bolo uzatvorene.
Uz asi tyzden sa dokonca pyta na wecko, teraz mi nocnik zapada prachom 😉 Co mi iba vyhovuje, nemusim cistit aj nocnik, iba splachneme. Ozaj, splachovanie bolo tiez veeelmi zaujimave zo zaciatku a vzdy splachol sam. Teraz ho tu uz tak nebavi.
Plienku ma uz iba na noc, pricom uz byva na 80% rano sucha. Uz som aj v noci s nim sla na wecko, lebo sa pytal... Uz tu plienku ani na noc moc nechce, vzdy sa pyta, ze preco. Tak mu vysvetlujem, ze ho to este nie vzdy zobudi, ked mu treba cikat, ze to je, aby nemal mokru postel. Ale ak to bude pokracovat takto super nadalej, mozno to risknem aj na noc (a potom so 100% spolahlivostou pocura urcite aj vsetkych plysakov 😀)
Ja by som povedala, ze skusit ho nejak motivovat. Ale u kazdeho zaberie nieco ine. Niekde pomozu nalepky, inde hraci nocnik, niekde slub vyletu, novej hracky... Alebo plne kapitalisticky podplatit, ako u nas 😉 😀 Niektore deti motivuje chodit s rodicmi na wecko, niektore chcu byt same... To treba fakt vyskusat.
A do septembra je casu viac nez dost. Urcite nenutit, lebo sa zatne a bude este horsie.
veru, necham to aj ja az na jar, len som zvedava ako to potom zvladnem ja, ked v maji rodim 😀 chcela som to vyriesit, kym nebude dalsie bejby, ale ked sa neda, tak sa neda 🙂 najhorsie je to, ze maly nie je ani moc zhovorcivy 😒 ako rozumie mi bez problemov, ale aby sam povedal, to nie ☹ on mi ani nepovie, ked uz je vykakany alebo vycikany a keby som za nim nebehala a nekontrolovala plienku, tak by s hovinkom behal aj cely den a nevadilo by mu to 😒 kolko krat sa mi stalo, ze som si nevsimla a potom mal cervenu ritulu a jemu to vobec nevadilo 😒 boze, ved ho to muselo stipat ☹ a este ku tomu je aj dost velky "posero" lebo zvykol kakat az do nedavna 4-krat denne, teraz uz len 2-3 krat... niekedy som z toho uz na nervy, hlavne ked volam s nasimi a oco sa ma furt pyta, ci uz chodi na serbel, lebo ja som sa pytala uz v 9 mesiacoch a ked poviem, ze nie, tak mi vycita, ze sa malemu malo venujem 😠
neviem poradit, skor si tu pocitam rady. dcera hysaci kvoli nocniku, nesadne nan ani za nic, ani na redukciu na vecku, chodi so mnou, tatinom na vecko uz hadam odkedy vie chodit a veeeelmi dobre si uvedomuje, co sa tam deje, lebo ona si aj povie, ze mama cika, oci cika, ale ked chcem dat ju, tak ani za svet. u nas nepomohli nalepky, podplacanie, pozitivna motivacia, tesenie sa, ze tam sedi, ani nechat bez plienky (snaha minule leto), pocikavala sa zasadne do nohaviciek skoro dva tyzdne, ked sme to vzdali, ze teda asi nie je zrela. budeme skusat aj tuto jar, ale uz teraz mam z toho stiahnuty zaludok, ona je najtvrdohlavejsie dietatko na svete 😅 a to budem mat v maji tiez novorodenca, hold, ked sa nedalo, tak sa nedalo 😲
vdaka za rady...len problem je v tom ze musim k detskej na preventivku a doniest moc, a nechce ani to vrecko nacikanie. a predsa plienku nemozem zmykat 🙂
Kazde dieta ma svoj cas. Nutenim nic nedocielis. Ja som syna tiez nevedela donutit sadnut si na nocnik. Skusala som to okolo 2 rokov, potom okolo 2,5, ale nechcel si tam sadnut. Problem bol ten, ze to este nechapal a tym padom nechcel spolupracovat. Podarilo sa nam to az okolo 3 rokov a doslova zo dna na den. Vobec sa nestresuj, nestresuj ani dieta. Priebezne to skusaj a raz sa to nauci. Do tych 3 rokov je to ok.
@janka16082010 Súhlasím s phoebee1, každé dieťa má svoj čas. Môj syn mal plienky do dvoch rokov a 8 mesiacov. My sme sa smiali, že mal "šerbľofóbiu". Ani za nič si nechcel sadnúť na nočník alebo záchod. V uvedenom veku sme začali cikať na trávu (bývame v RD). S kakaním sme sa chvíľu trápili, po zrušení plienok nekakal aj šesť dní ( len cez obed keď spal) a po čase sa aj to upravili. Inak tiež som mala desy z preventívnej, že má ešte plienky, ale týždeň pred ňou sa ich našťastie zbavil. Pol roka ešte nosil plienku na spanie a teraz už je dva mesiace bez nej. Fakt netreba siliť. ... Ešte ma napadlo, že synovec sa teraz zbavil plienok a tiež odmietal nočník aj wc, tak chodil cikať do vane. držím palce.
aj my sa pripajame, ani za svet sa zbavit plienok. Sice maly pokrok uz je ze si aspon sadne na zachod, ale nic neurobi. Do Vianoc ani len sadnut. My tiez v septembri ideme do skolky, tak dufam ze ked sa otepli nam to pojde.
ahojte ja sa tiez pripajam moj syncek ma 2 roky a 4 mesiace..a nechce vydiet ani serblik snazim sa ale vresti nechcem ho tam davat na silu,,tiez nechavam volny priebeh v septembri do skolky sme prihlaseny snad sa to dovtedy naucime najhorsie je ze syn nechce ani rozpravat :/ pritom ostatne deti uz davno vedia,,moj len tata mama..ach jaaj snad sa na jar alebo v lete odnaucime :/
suhlasim s vami ,asi treba nechat dieta nech nas pozoruje a potom samo pride ze to chce vyskusat 😉 .nasa mala tiez nechce ale rada sa pozera na ostatnych 🙂 aj povie ze ci cikam alebo kakam? ale ked ju posadim tak povie ze nejde ☹ vecer pred aj po kupani dame dole ale ked sa pocika na dlazku tak pride usmiata a krici fuj pocikala hanba 😒 ale ju to skor bavi ako by mala hanbu 😖.tak ze pockame na jar a zacneme asi vonku na dvore aby sme to do skolky stihli 🙂
vela uspechou vsetkym detickam 🙂 a mamickam vela trpezlivosti 😉
ahoj ja mám tiež problém malá nemá problém so šerblom ale má doslova panickýstrach ked vidí záchod .Má 3 a pol roka chodí do škôlky velmi rada odniesla om aj nočník ale riaditelka oponuje že ju mám učiť na záchod že hygienička by ju zvozila ale čo mám s nou robiť?Prvý týžden sme skúšali ale poviem vám prišla som o jeden rok života to bolo staršné tak som povedala dosť!!!Nebudem ju terorizovať ešte aby mala do života nejaké trumy nebudem ju tlačiť ona musí nato naozaj asi dozrieť.Minulý rok začiatkom zimi mala takéto podobné so sankami ani sa pozrieť nie ešte sadnúť.Tahať ich potom ťahala a osť a neviem čo sa kedy udialo deti sa chodia v škôlke sankovať a moja Veronika prišla domov ako grofka na saniach odvtedy berieme sane všade ked je sneh a je super tak aspon v kútiku duše dúfam že to hádam prejde.Len mám obavy či ju nevylúčia zo škôlky tak neviem poradte.
neviem že by sa niečo stalo ona ked sa len odúčala od plienok bola pár krát na záchode v obchodákoch aj v škole pri detoch a potom zrazu problém.Unej je zaujímavé že vecí ktorých sa také detič boja sa ona nebojí ale napríklad aj zvonec v dome ked pošula išla zošalieť tak som ho úplne vypla je tak už možno aj pol roka ale ked zakričí poštárka alebo niekto zabúcha na okno tak uteká a plače akoby ju drali.Už sme jej vysvetlovali ukazovali a proste kadečo a nič tak som to vzadala lebo vidím že ju trápim a bolí ma srdce ked vidím ten jej vystrašený pohlad
@janka16082010
@bamb27
baby u nas to iste !! :(((((((((((((((((((((((
ja uz skusam od novembra a nic :(((((((((
nechaj ho behat iba s gatkach a tricku, a ked to urobi do gati, tak i uvedomi co a ako,,, mozno sa mu nepaci nocnik, chod s nim, nech si vyberie aky sa mu paci,,,, v kazdom pripade, kazdy sme sa na zachod naucili, naucia sa aj deti, 😉 moj bude mat 2 roky, a tiez na nocnik nechce sadat, neposedi na nom, ale snazim sa mu pripomnat,ze nocnik, aj mackov davame cikat, nechcem, aby citil natlak, ale aby to islo formou hry.... uvidime ako bude dalej,,, aj jemu uz plienka prakaza a nechce ich uz nosit, tak toto leto sa dam ne odplienkovanie, preto ta predpriprava teraz... uvidime ako nam to pojde....
paneboze 😠 , nestras ma prosim... aj ja dufam, ze onedlho zabudneme na tie hnusne pampersky 😀
My sice uz plienky nemame, ale malá robila to isté pri kakaní...a predtým tiež ani ťuk pri cikaní...ale čakala som aj na ,,dozretie"...pri cikaní to bolo skor ešte nezrelosťou CNS pri kakaní skôr účelové ...resp. trebalo zmeniť rituál....
ťažko povedať či je to u Vás nezrelosťou CNS - nervovej sústavy) alebo rituálmi ktoré treba urobiť...kedže som z ,,brandže" viem to odhadnúť u svojho dieťaťa......ale u cudzieho dieťaťa na dialku sa nedá...treba dieťa kuknúť ...a na základe anamnézy vyšetriť a porozprávať sa s mamou....
Takže všetko smeruje k tomu že nič za to nedáš ked zájdeš za detskou klinickou psychologičkou ( niekde na poliklinike) a povieš jej čo a ako....
Chlapci majú celkovo nezrelšiu CNS ako dievčatá a neskor im dozrievajú sfinktery ( zvierače) takže sa môžu aj pocikávať dlhšie a pod..niekedy treba len trpezlivo vydržať a režimovými opatreniami dopomocť, niekedy už sa potom berú aj u neurologa kvapky na dozretie CNS....ale k tomu sa zvacsa pristupuje až po 3 roku.... Ale možno treba zmeniť len niečo v režime u Vás...
Niekedy má dieťa pred šerblom a WC napr. strach a postačí ked napr. vždy ciká s otcom...aby videl že to nič nie je...alebo s mamou.....ale to je len taký príklad...nie rada na tento problém....trebalo by sa viac porozprávať o detailoch...ako to prebieha....
Podla mna tu ti dáme milion rád ale čo teraz ich budeš za radom skúšať?...ťažko...radšej choď ku psychologičke máme na to tzv..enuretický režim...robí sa konkrétne na dieťa...nič za to nedáš...ak tak pomôzeš sebe a dieťaťatu....
ANi moj syn si nesadne na nocnik, ani wc ale funguje nam ocuravanie latkovej plienky 🙂 Je to prenho strasna sranda, rozkroci nozicky a postavi sa nad plienku a cika. Este lepsia je handricka ktora trochu pri namoceni stmavne, takze "kresli". Kazdu 1,5 hodky mu dam dolu nohavice a ide sa. Samozrejme sa nepyta, preto ten interval, celkom to vychytavam 🙂
@janka16082010
aj ja sa pridavam, maly 2 a pol a stale plienky 😀 . ma detsky zachodik, aj redukciu, vie, na co to sluzi, ale nesadne ani zasvet...on sam povie, ze ide kakat, ale ked ho idem dat na zachod tak zachvat....aj ked sa ho opytam, ci ide na zachod, tak vykrikuje ze nie. Takze cakame na jar, slipky nakupene a necham ho behat len v slipkach a uvidime. Ale tiez nestresujem 😎
Tak maminky vsetky do jedneho pochvalte svoje deturence. Moj Samko bude mat 12.3. tri rocky a veselo pobehuje v plienke. Ani za svet bez nej. Dneska som sa uz rozhodla ist tvrdo na vec a jednoducho som mu plienocku dala rano dole. Striehnem ako ostriez a davam ho cikat na serblik, este ze ho neodmieta a pekne ho vzdy pochvalim. Ziadne velke ovacie, nech sa nezlakne 😀 Verim, tomu, ze to chce len trpezlivost. Pride den, ked mu bude jasne, ze bez mokrej plienky je svet krajsi 🙂 Do skolky ideme az o rok, takze cas mame nastastie..len tie peniaze co to stoji...takze leto uz snad uplne bez plienocky.
Starsi syncek tiez zboznoval plienocky, ale mesiac pred jeho tromi narodeninami jednoducho plienku zahodil a bolo 🙂
davala som mu este na noc, ale po par tyzdnoch ani tu nie.
Baby, ja už som zúfalá. Malý má dva pol roka a stále plienky... Celé leto som sa ho snažila naučiť cikať do nočníka, aj vonku, ale bezúspešne... Najhoršie na tom je, že úplne odmieta nočník, aj redukciu na wc. Keď sa ho len spýtam, či ide spraviť ciko, začne vrešťať a uteká mi. Takže nemôžem ani len pomýšľať na to, že by som mu dala dolu plienku, lebo jednoducho na nočník nesadne... Minule som ho chcela nechať trochu "vyvetrať", samozrejme, že sa hneď pocikal... Ja už neviem, čo mám robiť. Snažím sa ho nenútiť, ale už ma poráža, každý sa ma pýta, či už chodí na wc a ja už sa hanbím... Navyše vôbec nechce rozprávať, takže si pripadám miestami ako neschopná matka. Je veľmi veľmi tvrdohlavý, zaťatý a zlostný. Už som si s ním veru vytrpela všeličo. Niektoré deti, čo nechodia na nočník aspoň rozprávajú a naopak. Ten náš nechce robiť nič. Ani len zaspať nechce sám, nechce sa ani hrať s deťmi. Najradšej by bol len s dospelými alebo mu stačia zvieratká. To môže byť tým, že ni je na deti veľmi zvyknutý. Pritom je veľmi rozumný, X vecí vie zopakovať na prvý krát (hlavne hlúposti), poskladá a popriraďuje aj zložité skladačky a rébusy, ale to, čo chcem od neho ja, nespraví... Už som z neho hotová... Viem, že tento záver asi ani do tejto debaty nepatrí, ale musela som sa trochu vyrozprávať.. Niektoré maminy majú všetko také ľahké, niektorá sa potrápi s nočníkom, iná s hovorením, ja sa musím trápiť so všetkým... To môžem vážne len čakať a vyť trpezlivá? :(
@janka16082010 neporadim, ale sme na tom uplne rovnako,,, snazim sa len slovne motivovat a aspon obleceny sadne,, verim ze to do jesene nejak zvladne sam, silovo to nepojde,,, neda sa ani podplatit, radsej ozelie cukrik, cokoladku ako by sadol na serblik ..kazdopadne rady uvitam ak niekto ma