Ahojte, syn bude mat v juli 3 roky a jeho slovna zasoba je zopar jednoduchych slov ako mama, tato, baba, nina, kde, halo, papa, ja , ty, nie a pod....do jasiel nechodi...bola som s nim u logopedicky a ona mi povedala, ze pokial nezvladne sebaobsluzne cinnosti ako sam sa najest (to vie) a vyzliect a obliect, tak sa nikam nepohneme...ze toto ma zvladnut do najblizsej navstevy v maji, ze sa moze cely den obliekat....mate skusenost s takymto nazorom? On sa teda nevie ani vyzliect a mame v okoli sikovne deti v jeho veku, a ani tie sa neoblecu este....ale zaujima ma ten suvis s recou, ci ozaj toto tak blokuje rozvoj reci???...a len sa nanho pozrela a hned vravi ze slabe svaly na tvari, v ustach...tak na to gymnastika tvare ale toto ani nahodou nezopakuje po mne 🫣 dakujem za vase nazory a skusenosti
tak ak povie niekolko slov, citoslovcia (ham, bac, mnau, haf ...) tak rozpravat vie ale slabsie. a ano ma to suvis aj s hrubou motorikou. ale netrap sa ak nebude pri dalsej navsteve vediet vyzliekanie/obliekanie. treba s tým však zacat trenovat. drzim palceky
@25jajaja moj tento mesiac bude mat 3. Vyzliect sa vie (ponozky, kabat, nohavice) , ked sa snazi. Obliect mozno ciapku. Necha sa este velakrat krmit, a ja donho tlacim hlavne, aby nieco jedol. 😏 Bol aj hypotonikom cca do roku a nieco. Do skolky ho pustam az v styroch.
Jeho jemna motorika podla mna je trochu dalej od rovesnikov, tak sa mu snazim davat na nu aktivity.
Co sa tyka reci.... To sa mu usta nezastavia 0-24, a to vie pesnicky, pomodlit sa, rozprava rozumne, vety maju hlavu patu. Intenzivne zacal slova presne od 18m.
Do 2,5r ziadnu rozpravku som mu nepustala, neustale som nanho hovorila, vsetko komentovala, citala, spievala, hovorila riekanky, uz som bola ako narrator. 🤦🏻♀️
Terat uz telku moze aj 2h denne. Pustam mu jednoduche rozpravky (bing, murko, peppa) a aj odtial strasne vela viet si osvojil.
Chcem tym povedat, ze aj ja som citala o tom, ze jemna motorika je spojena s recou. U nas to ale absolutne neplati. Pretoze keby to bola pravda, tak moj rozprava iba par slov/viet...
Moj rozprava od roka a pol, teraz ma 2,5 ale vyzliect sa teda nevie😂 ani ponozky sa mu nedaria dat dole, slipy ked ma volnejsie, tie stiahne. Tricko, bunda sveter absolutne nie. Najest sa vie, vie pokrajat so mnou v kuchyni nejake veci, ale ze by to bolo nejake terno. U nas to spolu nesuvisi
Nemyslim si,ze to suvisi s recou. Moje sa v 2 a pol vedeli vyzliect a co to obliect.
Moj zacal rozpravat v 3 rokoch a vo vela veciach bol opozdeny… potom zacal rozpravat a nevie kedy prestat. Bude mat 6 a obliekanie nie je zrovna jeho disciplina. 15 min v kuse rozprava a zvladne si pri tom obliect max ponozky …. Nevidim suvislosti, ale nie som lekar
Ono je to vsetko v tele previazane, ale ja osobne by som sa s takymto pristupom uplne neuspokojila a hladala by som inu logopedicku. Ak vam teda neporadila aj ine veci. Nas je co sa tyka hrubej motoriky mierne pozadu, okrem ineho ma aj diastazu. A zacal rozpravat velmi skoro, velmi skoro zacal aj casovat, sklonovat, tvorit vety. Ma podobny vek ako tvoje dieta a teda slovnu zasobu, v ktorej su slova ako frekvencny menic, dezinfekcia, pediatricka. Tvori rymy. Co zohralo klucovu ulohu, neviem. Ale vyzliekat sa naucil len pred par tyzdnami, vie si obliect ponozky, vytiahnut nohavickovu plienku, tricko a nohavice si oblecie len s vyraznou pomocou. Vie sa najest sam, ale odmieta. Za mna trenujte hrubu motoriku v zmysle, nech skace, vylieza, smyka sa, prekazkove drahy, zoskoky z kamenov, kopanie do lopty, rebriky, balancne pomocky. My to robime skrz diastazu. A aj jemnu motoriku - najlahsie v kuchyni - cistenie cesnaku, vrchnej supky cibule, vykrajovanie, valkanie, miesanie, presypanie, prelievanie. Kineticky piesok, plastelina, sliz. Vesanie ponoziek na susiak, alebo napr. otvaranie stipcov na takej chobotnici, kde sa vesaju ponozky. Zapinanie susicky, pracky, umyvacky. Hrabanie sa v zemine, siatie semienok, striekanie vody z rozprasovaca. Malovanie prstami, kreslenie, lepenie nalepiek, strihanie. Mozete navliekat gumicky - je to aj nacvik na obliekanie ponoziek. Aj ked nasho naucil manzel pomoct si druhou nohou. Je toho neskutocne vela, co pomaha rozvoju motoriky. My aj od malinkata vela citame, spievame, recitujeme (nechcel spavat, tak sme vkuse spievali :D). A doteraz mu to ostalo.
@25jajaja syn začal rozprávať až v troch rokoch dovtedy vedel 3 slová chodíme k logopedicke a aj psychologicke. Majú pravdu, reč je ako keby navrchu pyramídy keď nejde reč veľakrát treba začať inde a to cvičením jemnej a hrubej motoriky napríklad, náš mal problém s motorickym plánovaním nechcel kresliť nevedel držať ceruzku atď. Čiže sme prestali riešiť reč ale začali riešiť tieto veci, prihlásili sme ho na športové krúžky chodíme s ním korčuľovať stále kreslime robíme úlohy a naozaj ma to obrovský vplyv na reč. Dokonca keď som ho odplienkovala tam logopedicka povedala že to veľmi pomôže lebo je to úzko prepojené 😊