2,5 ročný syn nerozpráva

203108
6. feb 2015

ahojte. neviem či sa potrebujem len zdôveriť alebo vyrozprávať, ide o syna. Má dva a pol roka, nerozpráva ale rozumie všetkému len od malička je akýsi "iný", opíšem vam to napriklad v situáciach, teraz ako je zima všetky deti na sánky, on sa nechce, bude sa iba pozerať,vonku su v betone take čiarky vždy treb akaždu preskočit ak daku zabudne tak sa vždy vrati, hrá sa tak so 7 hračkami ostatné su len na ozdobu, hra musí prebiehať len podla neho, napríklad macko sa vozí na avte, macko spadne spravi si "bo", plače, mama zdvihne m,acka, pomojka macka, potom maly pomojka macka, da mu pusu, macko spadne..a tak dokolo, nedajbože zabudnuut jednu časť, nedajbože mu premiestniť hračku , alebo nabytok, inak s detmi sa moc nehrá ma problem sa socializovať, inak je to celkom zlaté dieťa, od telky na 20 cm a hladi hladi na rozpravky . S malým som sam otca nemá a je na mňa veľmi naviazany a v poslednej dobe počúvam od okolia poznámky že malý je akýsi iný...už rozmýšlam nad dákou ľahkou formou autizmu? prosím ak máte podobné skusenosti zaujíma ma Váš nazor, iný zas hovoria že je proste len iná povaha tak ja už neviem :(

lucy125
6. feb 2015

Ahoj,podla opisu to vyzera byt autizmus,ale to ti viacej povie neurolog po vysetreni.

loxa
6. feb 2015

nemyslim si , len preto ze ma dieta rado poriadok a stereotyp , nemusi byt autista, kolko ma malicky rokov? rozprava pekne? rozumie vsetko ? ako reaguje ked odides? co ked niekto ku vam pride, ako sa chova, ked niekam cestujete, alebo je nejaka zmena denneho rezimu , co robi? je agresivny? ako vyjadruje potreby? ked chce napit, papat, ked sa mu nieco podari, pochvali sa? odpoveda na usmev? ocny kontakt..milion otazok 🙂 pokial je inak v pohode, nestresovala by som , uplne pre pokoj duse mozes zajst za psychiatrom , nepotrebujes ani vymenny listok , len sa objednas..mne to pripada, ze syncek je len uskostlivejsi typ dietatka.

loxa
6. feb 2015

pardon uz vidim , nerozprava a ma 2.5 roka 🙂

liebling98
6. feb 2015

@203108 podľa toho, čo píšeš, je jeho správanie trochu neštandardné. Môj najstarší syn v jeho veku tiež toho veľa nepovedal, rozprávať začal až takmer 3 - ročný. Teraz sa mu pusa nezavrie. Tiež v tom veku robil neštandardné veci, napríklad keď sme boli na ihrisku, zásadne nevošiel do pieskoviska, ale ostal čupieť pri obrube a len rukami sa hral s pieskom. A zakaždým trval na tom, aby som mu utierala rúčky. Vyrástol z toho, hoci určitá forma poriadkumilovnosti mu ostala.
Synčeka sleduj v rôznych situáciách a ak sa Ti to stále nebude zdať, poraď sa s dr, aby vás poslala na nejaké odborné vyšetrenie.

203108
autor
6. feb 2015

dakujem za odpovede, no na zmeny reaguje tak že on nechce, on enche na sánky, on neche do tych avt čo su v Nakupných centrách a tak, skôr ako keby mal strach aj ked v jeho blízkosti niekto zakriči alebo kričí hlavne na dieta tak sa až tak strasie...na ihrisku sa pohrá ale chvilu mu trvá, doma sa blázni v pohode, pochváli sa aj že aký je pekny 🙂aj pred zrkaldo ,kontak očni je okej rozumie všetkému až moc dakedy sa čudujem, má rád poriadok veľmi, aha a ešt ked niekto pride no zááleži kto on má len určitých ludi vybraných (môj brat, žena jeho, malého prababka , a koniec asi ) ostatných vyhána ako robi im papa, deti má rad len staršie, uf keď ja neviem takto narýchlo , ale má určitý denny režim a nemení ho

203108
autor
6. feb 2015

@liebling98 no malý robí takýchto vecí viac 🙂 napríklad s dedom triedi odpad! plasy ,papier a čo aj viem čo ešet na chodbe mam etaku debničku a my môžme byt vo vedlajšej izbe a ja neviem od kial to vie , ked ja ani nezačujem a už len zrazu leti a už vidim že dedo ide dačo zahodiť a už je pri ňom a krčí JA JA JA .. tak ja neviem či je to ozaj len poriadkumilovnosť alebo už mam sa báť trošku

oladuna
6. feb 2015

@203108 vyzera to na formu autizmu.treba ist k psychologovi na pozorovanie spravania.ale mozem ta ubezpecit ze su rozne formy autizmu a je to porucha, ale to neznamena ze nie je normalny.on z tych jeho hier aj vyrastie a mozno to bude ovela lepsie ako sa obavas. V dnesnej dobe diagnostikuju vela deti s aurizmom a nakoniec im nic nie je.vzdy to bude tvoje zlatko.

203108
autor
6. feb 2015

@oladuna ďakujem, on je zlatko to hej.. len niekdy človek vidí iné deti jak sa jašia a on nič, on jak mamkin cecek a človek mu chce spravit raosdt že sankovat, kupalisko, šmykalka alebo tak že čo b yiné deti za to ali a on nič ... noo a možno z toho ozaj len vyrastie

loxa
6. feb 2015

tak ja si nemyslim , ze toto je autizmus, to asi naozaj nie, neskor by to mohlo byt nejaka forma ocd, ale to tiez je uplne predcasny zaver, len teoretizujem , jednoducho podla mna je skor uzkostny negativisticky typ dietatka,kazde je nejake, tvoj ma rad poriadok a rutinu..nenut ho robit nic co nechce a pristupuj k nemu ako ku jedinecnej osobnosti, sadni si vedla neho a hraj sa s varechou ze varis a povec, aha ja varim...alebo si zober kocky a skladaj rozhadzuj smej sa pri tom a aha aka je to sranda a tak , nemusi opakovat, staci ked to vidi.. vsetko komentuj..aha havo je v telke, aha cica, aha babo plaka, vidis varime, ideme von , obujeme sa proste verklik ze ta budu usta boliet, poviem ti vecer budes mat pocit ze uz nikdy nechces ani slovo povedat, ale stoji to za to, drzte sa a hovorim ak veeelmi velmi chces, chod ku psychiatrovi priamo, on ti da instrukcie, ak by sa to jemu nezdalo , posle ta ku odbornikovi , napr do trnavy

203108
autor
6. feb 2015

@loxa ahoj presne ako toto my ty hovoríš tak presne toto my robíme, a ked pozera knižku tak to je dokolo čo je to? čo je to? bager?koleso, male koleso,maly blatnik,vleke koleso,velky blatník, predné svetla, komín ,zaadne svetla, lyžica...atď...nonstop stale dokola,m v tom istom poradi ak poviem inak tak je nervozny a eee musíme sa vratit a odznova.....prosím ťa čo je to tá forma ocd???

203108
autor
6. feb 2015

aha a kto mi zmenil nadpis ? 🙂

loxa
6. feb 2015
liebling98
6. feb 2015

@203108 ocd - obsedantno-kompulzivna porucha. To sú tí ľudia, čo milión krát skontrolujú, či vypli sporák, žehličku, môžu byť prehnane čistotný, keď idú po dlažbe, aby nestupili na čiaru... proste Monk

203108
autor
6. feb 2015

@liebling98 áno bingo toto je on!!! proste Monk 🙂dedo mu to furt hovrí len so nevedela že či ako sa to vola ta choroba .. fakt ti ´dakujem, noo on toto robí aj z pohara kolko dopije ostatne vyleje to tam nemože ostat že "na potom" to on by neprežil asi, dakujem moc si mi pomohla

203108
autor
6. feb 2015

@loxa Ďakujem !

loxa
6. feb 2015

@203108 vobec nemas zaco 🙂

203108
autor
6. feb 2015

@loxa študujem to, ale tam nepíše nič o deťoch ... ale on je naozaj asi ako Monk

loxa
6. feb 2015

@203108 tak to je take vseobecne info, je vela deti s ocd, 🙂

dana_l
6. feb 2015

@203108 ak rozumies anglicky, tak mi pride ze mate tento problem
http://www.hincksdellcrest.org/ABC/Parent-Resou...

203108
autor
6. feb 2015

@dana_l ano rozumiem ďakujem idem si to naštudovať

liebling98
6. feb 2015

@203108 ak ovládaš angličtinu, skús si dať vyhľadať OCD and children. V zahraničnej literatúre je väčšinou viac informácií

dana_l
6. feb 2015

@203108 su tam tri typy ktore ti pomozu urcit ci to spravanie je ok, signalizuje nieco alebo nie je v poriadku. tvoj je v skupine early childhood 3-5 years old.

dana_l
6. feb 2015

pozri aj dolenizsie, su tam ze ako s tym "pracovat"
kopirujem sem tu cast ako dalej ak ste zistili problem

Green light

•In your own mind, try to distinguish between helpful and unhelpful rituals: those that provide a sense of security for your child and those that seem to be taking over and causing your child a great deal of upset if he or she doesn’t do them. ◦Help your child be clear about the difference.

•Draw two big boxes and write down the helpful ones in one box and the unhelpful ones in the other.
•Using puppets or your own dramatized voice, repeat what the unhelpful rituals are saying to your child and demonstrate how they are trying to boss your child around.
•Talk about how your child responds to other people, like an older sibling, who try to boss him or her around.
•You want your child to get the idea that they don’t have to listen to others who tell them to do something they don’t want to do, and they also don’t have to listen to this part of themselves. This is tricky since you don’t want to them to turn around and say they don’t have to listen to you, the parent. You need to be explicit here and say this doesn’t apply to parents and teachers.

yellow light

If your child has developed a ritual that you would like him or her to break, you can try a few things:

•Say, “Let’s see if we can wait a few seconds before you do it.” Then help your child to delay doing it for longer and longer periods of time.
•Try to change the ritual. Shorten it in some way, do it in a different way, do it slower or faster. ◦Doing this will demonstrate to your child that he or she has some control over it. The more control they experience, the more they will believe that things can change for the better.

•Make the voice telling your child to do the behaviour into something silly—the voice of Mickey Mouse or Popeye. Ask them for their funny name suggestions as well.

red light

Seek professional help if:
•your efforts to help your child break the habit of listening to the thoughts telling him or her to engage in these behaviours is not working, and
•the behaviours themselves are interfering significantly in the activities of normal life, including home, school, and friends.

dana_l
6. feb 2015

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17995489
Repetitive behaviours in typically developing 2-year-olds.
BACKGROUND:

Repetitive behaviours are an essential part of the diagnosis of autism but are also commonly seen in typically developing children. The current study investigated the frequency and factor structure of repetitive behaviours in a large community sample of 2-year-olds.

METHODS:

A new measure, the Repetitive Behaviour Questionnaire (RBQ-2) was completed by 679 parents.

RESULTS:

The RBQ-2 had good psychometric properties. A four-factor model provided the best fit for the data, accounting for 51% of the variance, and suggested 4 sub-scales: unusual sensory interests, repetitive motor movements, rigidity/adherence to routine and preoccupations with restricted patterns of interest. These sub-scales closely resembled repetitive behaviour subtypes within the ICD-10 criteria for autism. Repetitive behaviours of every type were frequently reported. Higher scores were found for all children, and especially boys, on the subscale relating to preoccupations with restricted patterns of interests.

andrejka1974
6. feb 2015

@203108 rada by som ti poradila, ak si si neni ista skus vyhladat tk ako my pedopsychologa a ten ti poradi ci sa nejedna o detsky aytizmus, cim skor to zacnes riesit tim skor uvidis pokrok, ja som toto iste prezivala a musis sa s tim zmierit , ze my tento detsky autizmus naozaj mame potvrdeny ☹ ☹ ☹ ☹ mozem ti poradit aj na koho sa obratit

el6
6. feb 2015

myslim, ze ked velmi dobre rozumie, autizmus by to nemal byt....znamej maly ostal autista po mmr a co som si vsimla, s nim treba komunikovat len velmi jednoducho, ked nanho spustis normalne, myslim, ze nerozumie...to, ze vyhana navstevy moze suvisiet s tym, ze je na teba naviazany a hlavne s tym, ze sa mu vela venujes...moja starsia to vzdy robievala, lebo ked bola navsteva, tak som sa nehrala s nou, ale rozpravala s nimi a ona akoby ziarlila...a to ze ma rad stereotyp moze suvisiet s tym, ze mu to dava pocit istoty ...ak ho z nejakého dovodu ma nedostatok....mimochodom monk bol svojim spôsobom genialny, tak mozno aj tvoj maly bude 😉

tova
7. feb 2015

@203108 ani som nedocitala, prestante z kadej malickosti robit autizmus! deti sa vyvyjaju rozne, neozeraj anina jedno ine dieta, Moj syn sa tie vsetkoeho bal, bola na mna naviazany, prve slova povedal v 3r. a v 4.5 ked sa rozrospraval behom mesiaca ludia neverili co ho ten mesiac nevideli a uz takmer je na urovni deti svojho veku a bilingualny. Co myslis psychologicka ako mu poradi, donuti ho rozpravat? Musis sa mu non stop venovat, 2 krat viac ako dotom ktorym o ide rychlejsie. Vsetko vysvetlit, rozpravat, spivevat, a citat par knih denne!!! ukazovat, niektore deti potrebuju pocut to iste slovo aj 50 krat kym si ho zapamataju. Ked povie lopta, pridaj dalsie 2 slova, napr. chces loptu? kde je lopta? alebo lopta nam spadla. Na tabulky kasli, do prvej triedy dobehne aj tych co rozpravali v 10 mes. Deti maju svoje obdobia. aj moj syn v jedom case ked vchadzal do auta musel obehnut popred auto a tak si sadol , po par tyzdnoch ho to preslo, deti sa takisto radi hraju len urcitou hrackou/mi uricty cas, potom ich to prestavy bavit a najdu si nieco ine zaujimave. susedin syn bude mat o mesiac 3.r. tiez malo rozprava, sankovat nechcel, ani len pocut, ale ked sme boli von 2 krat tak ho donutila chvilu sa sankovat a hlavne videl ine deti , musela byt s nim a prve 2 razy plakal, potom sa uz smial, este 2 krat a bude chciet aj sam ist. NIC MU NENI nehladaj diagnozy, venuj sa mu a on sa vsetko nauci svojim tempom. Ani my dospeli nemame rovnake povahy

jumama
7. feb 2015

Na tejto stranke uplne dolu je PDFko na stiahnutie - knizka o vyvoji reci, vrelo odporucam. Pozri si co su alebo otazky 🙂 Staci sa len trosku inak pytat a dietatko sa casom rozrozprava. Nie "Co je to?" ale "Je to konik alebo vrabec?" ... http://detskarec.sk/problemy-s-vyvinom-reci

ustrachana
7. feb 2015

Skus zajst za psychologom ohladom vysetrenia vyvoja...co sa tyka rozpravania moj syn presne to iste, v novembri mal 3 roky a v septembri nastupil do skolky bez toho aby vedel "kecat" a behom 3 tyzdnov sa tak rozkecal, rano zacal koncil vecer 😂 a som s nim sama, strasne na mna naviazany, zvykal si dlhsie, ale je to ok a ucitelka potvrdila, ze mu to vsetko velmi prospelo a teraz sme boli u psychologicky ohladom vyvinu a je ok

203108
autor
7. feb 2015

@tova ďakujem, ja nerobím z neho autistu len som si všimla že je proste iný stale dokola to iste tak musí byť, ke´d nie je tak koniec hysterický záchvat, len som chcela počuť aj iné maminy či aj ich deti toto robia pretože u ostatných detí z okolia som také správanie nevidela, a presne to ako vravíš to robíme stale dookola rozprávame, venujem, čitame, kreslíme a robíme všeličo, len on keď nie tak aj 50 krát dookola stále rovnako, neviem či to je tým že je na mňa naozaj veľmi naviazaný kedže som na neho sama, možno by to chcelo súrodenca 😒
´dakujem za tvoju odpove´d ja si to naozaj veľmi vážim