Ahojte. Je to moje druhe dieta, prve nemalo problem. Nas syn ma 2 a pol roka a rozprava naozaj velmi, velmi malo... ked zratam, je to mozno max 15 slov - pit, pod, papat, ano, ne, auto, mama, baba, ahoj... uplny zaklad. Do skolky ho nevzali, takze je este stale doma. Kedy s nim zajst na logopediu? Nie je typ, kt.obsedi, vacsiou ma taha za ruku prec, place, krici, pri zubarovi robil cirkus a odisiel ako neosetritelny. Viem ze chlapci rozpravaju neskor, ale toto je uz ozaj neskoro podla mna...
3-3,5r. Vtedy až keď sa v škôlke nerozhovorí. Skôr to nemá zmysel riešiť. Väčšina detí, ktoré nerozprávajú, začnú hovoriť počas prvých dvoch - troch mes.v škôlke (lebo chcú komunikovať v kolektíve).
myslim si ze sa to zacina riesit az po nastupe do skolky. ked uz ma 3,5 roka alebo viac potom je dovod na obavy.
Ked mas obavy, vyhladaj odbornika. Ak ta niekto odbije, hladaj dalej.
Autorka radšej objednaj na logopédiu čím skôr, sú dlhé čakačky, však ak sa rozhovorí, tak termín sa dá vždy zrušiť. Dobrý logopéd vie pracovať aj s menšími deťmi a vždy povedia radšej skôr prísť ako neskôr, potom sa to už ťažšie doháňa.
Presne ako pise @tinalia. Ak mas pochybnosti, je cas vyhladat odbornika. Tak to doporucuju klinicki logopedi.
Chlapci sa sice mozu rozhovorit neskor, ale tie tabulky pocitaju i s nimi.
V 2 rokoch by mal pouzivat aspon 50 slov a mal byt zacat tvorit 2slovne pomenovania.
Za slova sa pocitaju nielen zrozumitelne slova, ale i zvuky, gesta, slabiky, ktorymi dieta konstantne pomenovava danu vec/osobu/cinnost.
Môj ma tiež 2,7r. a sme na tom rovnako, dcéra sa rozhovorila až v troch rokoch...tak rátam s rovnakým priebehom.
Logopediu mozes skusit ,nam povedala ze skor ked dieta plynule nehovori.Od 3r ked dieta rozprava vety ale ma problem s niektorými hláskami.Ked nepovie vetu rak aj skor.
Mam znamu ktorej syn nerozorava ani v 4r pomaly ,len par slov viet,ma ho kvoli tomu v špeciálnej skolke ale v ÚĽ kde sa prave na taketo deti zameriavajú.
Uz by som sa objednala, teda ja ti to odporucam po skúsenostiach s veľkou mandľou a s diagnózou nks. Riešili sme to u nás od 2,5 roka, ale mohli sme aj skôr.
Moj prvy bol takyto. Logopedicka nas poslala domov. Rozhovoril sa. U nas boli problem svaly. Nebol velky jedak. Maso vobec. Kupili sme mu take specialne logopedicke hryzatka a pomohlo.
Vyhladala by som uz teraz logopeda, cakacky budu dlhe. Nemusis sa obavat toho, ze neobsedi. U logopeda je to skor ako v herni, nie ako u doktora. Nemusi mat ziadny problem, ale ak by, tak cim skor ho podchytite, tym lepsie.
Objednajte sa k logo, my sme sa objednavali po dovrseni 3r a z 10 obvolanych na rok dopredu vybookovane, jedna nas objednala na marec.../v juli sme volali/.
Uz sa rec zlepsuje, on mele stale ale zrozumitelne vytvori tak 4slovnu vetu, inak po svojom /3r2m/ Bohuzial ho nevzali kvoli kapacite do skolky, tak take ze "rozrozprava sa v skolke" padlo. Pripisujem to tomu ze kratko stvornozkoval, v 7m4d mal ked sa postavil, odvtedy hlavne v stoji popri nabytku a v necelych 10m uz chodil sam...
Skus si na nete pohladat nejake cvicenia, urcite nieco nejdes. Bola by skoda len cakat, kym vam daju termin.
Uz sa kludne objednaj. Cakacky su dlhe.