2,5 ročný chlapec nerozpráva a je hysterický

zuz1978
25. mar 2017

Ahojte, potrebovala by som nazor takych mám, ktoré su v obdobnej situacii ako ja. Moj syn, na ktoreho hovorime dvoma jazykmi este nerozprava. No neide len o to, ale posledne dva tyzdne ma neskutocne hystericke zachvaty a aj ked nie, sotva mu dokazem spravit po vôli. Nic sa mu nepaci, nic nechce, nic nie je dobre. Akonahle nerobime to co by on chcel, reaguje na to pistanim. Nedokaze pochopit, ze teraz ideme niekam inam, alebo chcem mu nieco ukazat niekde inde, proste nic nechce akceptovat, alebo mi nerozumie? Uz sme s manzelom zufali. Ideme buducu sobotu do psychologicko pedagogickej poradne. Pred troma tyzdnami sme mu nadobro zakazali telku aby zacal viac s nami komunikovat, lebo doteraz robil stale iba to co chcel a v podstate ma vobec nepocuval. Budem rada ked mi budu pisat taky rodicia, ktory maju doma nieco podobne. Dakujem

laura0107
25. mar 2017

@zuz1978 ja ma dcerku.co ma nieco vyse 2,5 roka.. bola som vcera u psychologicky, kvoli tomu ze zadrziava stolici.nechce kakat.a samozrejme som aj spomenula ako sa sprava...presne ako si aj ty opisala.a povedala mi ze je to uplne normalne v tomto veku.dokonca sa to moze aj zhorsit.zacinaju si ovela viac uvedomovat samych seba.a preto takto reaguju.skusaju.povedala mi ze s nou mam jasne hovorit, vysvetlit ..ked chyti nejaky amok, hysak tak nechat tak...ustupit a povedat len ze " vidim ze sa hnevas teraz, to prejde za chvilu a bude dobre" ...proste vsetko takymto stylom...je to na nervy ..hlavne ked sa ponahlas alebo treba ist niekam..ale rodic musi ostat kludny lebo o to je to horsie potom...to vies iste aj ty😉
Neboj, nic tvojmu malemu nieje..je to len obdobie vzdoru.
Urcite chodte k psychologovi, ukludni vas, povie vam par rad ako na dieta v tomto veku.

moni244
25. mar 2017

Klasicke obdobie vzdoru

sisa077
25. mar 2017

Áno je vzdor, zažívame to aj my a trvá to už nejaký​ čas..Je to pekne na nervy, hlavne keď sa mi začne hádzať o zem v meste a rev na plné hrdlo.. 🙂 skúšajú s nami, ale nevšímam si, ukľudní sa o chvíľu. Horšie je to, keď sa niekam ponáhľame na čas a vyskytne sa toto...
S tou rečou si chlapci dávajú na čas, náš hovoril málo a teraz na Vianoce keď mal 3 preč sa zrazu rozhovoril a celými vetami. Boli ste u logopedicky, nevidela problém.
Najhorší vzdor je medzi 3. a 4.rokom 🙂
Väčšina rodičov si tým prechádza, závidím, kto nepoznal toto nervové obdobie ;)

zuz1978
autor
25. mar 2017

@laura0107
@moni244 ano je to mozne, len tympadom, ze nehovori, nevie mi povedat, co mu je alebo ze kvoli comu tak reve. Niekedy mi je jasne, ze preco ale niekedy je to hlavolam. A my zial nedokazeme vzdy zachovat chladnu hlavu. Dnes sme sa vratili z wellnessu. Mali sme sa ale az zajtra. Teraz uz viem, ze deti ktore sa takto spravaju tam prakticky vobec ani neskusaju rodicia brat. Bolo to inac tzv baby frendly, takze tam bolo plno plno veci pre deti. Nas odmietal chodit na ranajky na veceru, chcel byt iba na ihrisku, nevedela som mu nic vysvetlit, ze teraz ideme do jedalne papkat, alebo ideme do druhej miestnosti kde je kopa inych hraciek....skratka nic. Dnes som uz fakt na dne.

moni244
25. mar 2017

@zuz1978 moja vke rozpravat a myslis, ze ked chyti amok, tak povie aj kvoli comu? Ta dokaze chytit hysak len kvoli tomu, ze som otvorila dvere a chcela ona.

sisa077
25. mar 2017

@zuz1978
A môj muž práve kvôli tomu povedal, že pokiaľ je malý a toto robí, nikde nebudeme chodiť 🙂
Pri jedle sa len prestriedame, jeden je s ním stále na ihrisku,
neboj je nás takýchto viac 🙂
Pre nás to zatial vôbec nie je dovolenka ...

katkakovac
25. mar 2017

Moj syn nerozprava, ma takmer 3 roky. Najskor celkom rozpraval a potom prestal. Zacali hystericke zachvaty, vzdor a nakovniec prestal reagovat. Nakoniec sme skoncili u logopedicky, ma naruseny vyvoj reci. Zmenili sme pristup, zacali inak komunikovat a velmi sa to zlepsilo. On nam nerozumel, co od neho chceme a nevedel povedat, co chce on, tak sa hneval. Obcas sa tomu nevyhnem, obdobie vzdoru nas neobislo, ale konecne vieme ako na neho. Vyskusajte navstit logopeda, uvidis, co vam povie. Netreba cakat do 3 rokov. Ak ma problem, pomozu mu, ak nie, mozno ta navedu ako dalej.

redlola
25. mar 2017

Možno tým, že ti nerozpráva, ho samého hnevať že nevie povedať čo by chcel. Príďte ho len hnevá, že mu nerozumiete. Ani nehovorí žiadnou hatlaninou?
V 2,5 roku sú bežne takéto vzdorovite výjavy. U nás najmä keď je hladne dieťa, či chce sa mu spat. Ale zase nie stále.
To už si viete asi vy odsledovať.
Poznám deti, ktoré do troch rokov vôbec nehovorili. Potom buchli tri roky a zrazu začali hovoriť. Mali síce nejaké rečové vady, že chodili k logopedovi, ale to vôbec nemusí byt vás prípad. A neboli to zavazne poruchy výslovnosti.

fotoarch
25. mar 2017

@zuz1978 bud silne obdobie vzdoru - nevie komynikovat co ho frustruje nakolko myslienky ma alebo je tu aj moznost lahkeho autizmy - to ti vyluci psycholog. Znamky Aspergera - vysoke IQ,oneskorenie reci, afekty pri zmene cinnosti, ritualu, vyberanie v jedle, piskot,tyky,frustracia v kolektive, neskore zaspavanie ....

siska53
25. mar 2017

@zuz1978 suhlasim s moni244. Vzdor jak vysity.
Ale teda poradte sa so psychologickou,uplne to chapem, ja som to mala iste obdobie dvojmo,lebo jesno vstupilo a druhe este nevystupilo. Casom sa to ale zlepsuje a okolo 6.roku je to uz omnoho lepsie. Presnejsie po 5.roku. Aj neskor sa vedia jedovat,ale uz je to skor klasicky hnev ako u nas dospelych,ked sa na nieco nastveme.
Treba priat na to,co na neho zabera. Ja som na nieco prisla,cim som vedela eliminovat vystupy,no nie na vsetko,prosto tym.treba prejst a mat nervy zo zeleza.

zuz1978
autor
25. mar 2017

@redlola ano ma svoju hatlaninu a teraz asi pár hodin ako som to sem napisala je ako med 🙂 Neskutocne sa u nas striedaju nalady. Tak vysoje IQ urcite nema, skor je zaostaly. Ziadne symptomy ktore vymenovala fotoarch v ramci Aspergera nevidim, a niekedy aj nie dokaze lahsie akceptovat, no poslednu dobu je to des ☹ Uz sme do poradne mali ist tento stvrtok, ale mam to presunuli, tak uz aj z toho cakania som na nervy. To je na tom, ze okolo seba vidim sam dobrucke a rozumne deti v jeho veku a aj z toho som znicena. Mam pocit, akoby len u nas boli taketo utrapy

juliet86
25. mar 2017

@zuz1978 skus si pozriet mudrehranie.sk

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maaaria3
25. mar 2017

@zuz1978 A ako ti malý naznačuje, čo chce? ukazuje na predmety, komunikuje aspon gestami? ako sa hrá? spinká dobre? Može to byt obdobie vzdoru ale aj nemusí... psychológ sa musí vyjadriť, dobre, že idete

katka253111
25. mar 2017

Je to len teraz ze nerozprava a pisti? Predtym to nerobil? Komunikoval predtym normalne alebo je tento stav len vynimocny na teraz? Ak bolo predtym vsetko ok, moze to byt vzdor... ak vsak bekomunikoval, nerozpraval, akoby nerozumel, asi by som navstivila dr ohladom autizmu

lenicko
25. mar 2017

@zuz1978 Ahoj, môj prvorodený nerozprával v rovnakom veku a od dvoch rokov sme mali vzdor. Hádzal sa na ulici, váľal v prachu, nemohla som sa ho dotknúť. Keď sme išli von, reval že nechce a nechcel sa obliekať, keď sme prišli domov, reval že chce ísť von a nechce sa vyzliekať... no neulahodili sme mu nijako. Reval za každé "nie", "nerob", "nechaj"... malé javiskové hysterické formy striedali také kde už som ho zatvárala do izby na skludnenie...už sa nedalo... a potom som už mala dosť a dala som ho do súkromnej škôlky. Už po pár týždňoch nastlali výrazné zmeny v správaní samozrejme pozitívne a postupne začal nosiť domov slovíčka, neskôr vety... ale zas, mali sme šťastie na škôlku a aj učiteľky... proste to s deťmi vedeli. Za to im ďakujem. Moje nervy im ďakujú ešte viac.

alexandraalexandrova
25. mar 2017

u nas to bolo podobne a je z toho autizmus. nezanedbala by som to a vyhladala by som cim skor specialnu pedagogicko psychologicku poradnu kde sa na dieta pozrie logoped aj psycholog a hravou formou a pozorovoanim urcia o co sa jedna. Ozaj cim skor tym lepsie aspon budete vediet na com ste. Drzim palce

mirage2017
25. mar 2017

@zuz1978 Dobrý večer, je jeden špeciálne metóda a to funguje. Kedy som otom čítala začala som plakať, pretože dotkol moje detstvo a zároveň ako resim situácia moje dieťa. Kedy dieťa naštvaná, jedno že kričí, plače, niečo nie robí správne, tak miesto toto že uložíme naša tlak napr. musíme ísť, alebo okamžité chceme aby okludilo. Dieťa cíti naša nervozitu ale nierozumie pretože dieťa. 1. postup nekhad dieťa uklodnit, jedno že utekáme... Ale dvolozite byť prítomní. Sadnúť tam kde to situácia deje a nechať aby dieťa začne komunikovať. Kedy nechce aby objite alebo doknut tak nie robiť. Musíme chápať jeho situácie. Všetko dá sa vysvetliť. 2.postup Kedy uklodnilo tak tedy my rodičia zacneme porozprávať. A potom alebo medzi dotik. Je to funguje. Skúsim vám naíst to časť to knihu, tam je veľmy krasne prepisana. Druhý vec ráno 5 minút večer pred spani odznova 5 minút ako objite, hladkanie, pozdrav...Tak aj večer 20 minút porozprávať otom ako rodičia, alebo mami, Tati kto je doma, aký deň ste mali. Nie robím stále ale je to krásne zažiťky. Venujeme naša deti celý deň ale tejto tak nutorne. Trest.....Nieviem. Dieťa prvý musí rozumiet prečo. Ale kedy malo checa....Môj syn rutil kvôli tomu že som nierozumel. Mame ísť úroveň naša deti. Oči do očí isté úroveň. Deti citiju naše pocíti ale niedokazu prepracovat. Kedy sme unavení, stesse mame zle dní a to zoberieme domo tak to naša svoju vysletky.

sardinka336
25. mar 2017

@zuz1978 2 ročné dieťa ,,odmieta,, chodit na ranajky, na večere...tak ste ako nešli, lebo milosť pán chcel byt na ihrisku? Tak bud je vazne ,,iny,, alebo s vami cviči prvu ligu - to fundovane posudi psycholog. Tak to by som aj ja bola na dne keby som robila len to čo moje deti chcu lebo inak rev, krik, pišťanie.

mirage2017
25. mar 2017

@zuz1978 Tak to je to čast od knihu čo som slubila:

Začlenenie namiesto vylúčenia (Time-in namiesto than time-out). Podľa môjho názoru time-out, vylúčenie dieťaťa zo spoločnosti, vysaje vášho dieťaťa emočnú stabilitu! Rodičom navrhujem, aby namiesto time--outu začali praktizovať začleňovanie. Vylučovanie vychádza zo starej paradigmy. Pamätajte, že akákoľvek akcia bez pochopenia vás vedie iba naspäť do temnoty. Vylúčenie vychádza z presvedčenia, že deti vystrájajú, aby si získali
pozornosť. Ak dieťa robí zle, aby si získalo pozornosť, ako to na vás pôsobí? Spôsobuje vám to stres. Takže poviete: „Si vylúčený. Posaď sa a premýšľaj o svojom správaní. Ak dieťa robí zle „kvôli“ pozornosti, nechcete ho odmeniť, takže dieťa „vylúčite“, aby o svojom zlom správaní premýšľalo. Veríme pri tom, že nabudúce sa dieťa rozhodne lepšie. Keď si uvedomíme, že poradcovia a profesionáli ešte stále učia a píšu o tejto technike ako o „novej“ alternatívnej výchovnej metóde, dovoľte, aby som sa opýtal: Čím sa vylúčenie líši od státia v kúte, sedenia v „somárskej lavici“, poslania do izby alebo sedenia na „stoličke pre zlé deti“? Môže mi, prosím, niekto povedať, aký je v tom rozdiel? Biskup T. D. Jakes hovorí: „Ak budete naďalej robiť to, čo ste robili doteraz, budete stále tam, kde ste vždy boli!“ Ak sedenie v somárskej lavici alebo státie v kúte nefungovali, keď sme boli deťmi my, prečo si myslíme, že teraz to bude fungovať, ak sme to iba prefarbili na niečo, čo vyzerá modernejšie? Možno preto, že to funguje na dvojročné alebo päťročné deti, takže nás to
dostatočne povzbudí, aby sme uverili, že je to úspešné. Ale teraz si predstavte toto. Videli ste King Konga? Z pohľadu dvojročného dieťaťa dospelý vyzerá asi ako King Kong  pohľadu tej blondínky – totálny obor. No, neposedeli by ste na tej stoličke dve - tri minúty, ak by vám to prikázal King Kong? Vylúčenie neberie do úvahy, že dieťa, ktoré sa správa zle, len demonštruje svoje vývinové a regulačné zápasy. Skúste si na chvíľu predstaviť, že dieťa
nevystrája preto, aby „pritiahlo“ pozornosť, ale preto, že pozornosť naozaj potrebuje. Ešte raz si tú vetu prečítajte. Možno všetko pochopíte inak. Namiesto toho, aby ste poslali dieťa preč, aby si sadlo na stoličku alebo bolo izolované, na chvíľu ho pritiahnite k sebe. Posaďte si ho k sebe, nechajte, aby vám držalo ruku alebo stálo pri vás. Povedzte mu: „Keď sa budeš cítiť lepšie, môžeš sa ísť opäť hrať.“ Inými slovami, umožnite dieťaťu, aby samé
určilo, koľko vašej pozornosti potrebuje.
Teraz jedna dôležitá vec: Nie je nevyhnutné, aby ste sa dieťaťa počas tohto dotýkali. Dieťaťa, ktoré nechce, aby sa ho iní dotýkali alebo reaguje na dotyk zúrivosťou, by sme sa nemali dotýkať. Dieťa je v tom momente v stave boja o prežitie a má pocit ohrozenia. Udržte si odstup, ale naznačte dieťaťu, že ste nablízku a ostanete pri ňom, až kým sa nebude cítiť bezpečnejšie. Podľa mojej skúsenosti v 95% prípadov deti vydržia ostať v „začlenení“ dlhšie, ako by ostali pri „vylúčení“. Jeden rodič, ktorý bežne dával svojej
sedemročnej dcére sedemminútové tome-outy, skúsil začlenenie. Povedal: „Moja dcéra pri mne sedela 45 minút. Nemohol som tomu uveriť!“ Zapamätajte si: Začlenenie (time-in), súčasť novej paradigmy, vychádza z poznatku, že deti sa nesprávajú zle, aby si vynútili pozornosť. Deti sa správajú zle, pretože potrebujú pozornosť. To je veľký rozdiel! Začlenenie (time-in) môže byť efektívnou alternatívou vylúčenia (time-out). Učí nás to spolucítiť, usmerniť a pochopiť.

Recept na náklonnosť
Recept na náklonnosť je založený na koncepte: 10 – 20 – 10. Venujte svojmu dieťaťu 10 minút kvalitného času a interakcie, hneď ako ráno vstane. Strávte trochu času s dieťaťom, objímte ho, tíško sa mu prihovorte (ja dávam prednosť mlčaniu), posaďte si ho na kolená a pohojdajte ho alebo mu niečo zahmkajte. Potom hneď keď príde zo školy alebo keď vy prídete z práce, sadnite si s ním na 20 minút na gauč. Spýtajte sa, aký malo deň. Venujte mu 20 minút neprerušenej a nerozdelenej pozornosti. Potom sa mu venujte ešte 10 minút večer. Ak máte osem detí, nebudete mať čas robiť 10 – 20 – 10. Možno budete
musieť robiť 2 – 4 – 2. Ale naše deti sú hladné po kvalitnej interakcii. Pred niekoľkými rokmi v jednom časopise písali, že náš národný priemer kvalitnej interakcie medzi rodičom a dieťaťom bol 10 – 13 minút za deň. Ak budete dodržiavať recept na náklonnosť, prekročíte náš národný priemer štvornásobne. Ak máte chronicky vystresované prestrašené adoptované dieťa, pravdepodobne s ním trávite menej času, pretože vám tá komunikácia ide na nervy. Ale čím viac času s ním strávite, tým viac mu pomôžete v regulácii a  komunikácia s ním bude príjemnejšia. Pravidlo 10 – 20 – 10 môže veľa zmeniť.
(od B. Bryan Post : Od strachu k laske)

danieli
25. mar 2017

@mirage2017 to aj u nas pomoho, kvalitny cas pre dieta...len jeho cas...

zuz1978
autor
25. mar 2017

@katka253111 on este nerozprava. To vyrazne zle obdobie je teraz 2 tyzdne. Viem, ze su veci ktore rozumie, lebo prinesie mi nieco, zahodi nieco do kosa ked ho poprosim, obliekanie, vyzliekanie umyvanie ruciciek, proste zakladne veci rozumie. No su situacie ked sa sprava tak ako som to popisovala. Teraz poobede bol jak anjel, uplne bez hysterie. Niektore veci, ktore neboli ako si on predstavoval, akceptoval v pohode. No mozno zajtra tie iste veci vyvolaju neskutocnu hysteriu. Najlepsie je na tom, ze to robi iba s nami doma. Od minuleho roka augusta do februara chodil do jasli, kde bol uplne bezproblemovy. Od marca je s novou pani, lebo kvoli neustalim chorobam som ho musela vybrat, ale ziadne hystericke vybuchy nema ani s tou novou zenou. Ale v momente ked ma uvidi, jeho spravanie sa otoci o 180 stupnov. Asi nanho volako zle vplyvam ☹

zuz1978
autor
25. mar 2017

@mirage2017 paci sa mi to naozaj co si pridala, dakujem 🙂

katinka71
25. mar 2017

@zuz1978 podobne sme zazili s mojim synom,ked ho chytil amok bol schopny vyskocit z kocika a behat medzi autami na frektovanej ceste,nerozpraval do 4 rokov a nemal pozozumenie co sa od neho chce,tiez vyrasta v 2 jazycnej rodine,urite navstivit psychologa,a potom terapie logo ergo a specialna pedag u nas doma kazdy tyzden,vela s nim pracovat moj chodil na sportovy kruzok s rodicom od 2 rokov kde musi pracovat podla pravidiel prvy rok otrsa cely polrok prerevala abil ma v kuse pocas ceho treningu a momentaly stav najspotovejsi chlapec co dodzuje pravidla,co mozem poradit nepovolit s pravidiel a po neuspechoch sa neutiahnut,tiez mame zasebou neuspesne wellesy ale znovu ist a nepospustit,dovolenky nocna mora mm vsade ho nazvali diavolo bambina ver mi teraz si uzivame dovolenky a hotely,vela nam pmohli kruzky kede sa vyzdovala dicsiplina nema lako este 5 rocny problem,lyziarske bez rodicov ako 4 zvladol super,plavania ze ho odovzdam trenorovi a funguje to,inak moj syn ma diagnozu nespeificke poruchy vyviunu ale napriek podobnym vela priznakom spolocnym s autizmom to ma vlucene a dokonca intelektulnu miernu retardaciu stanovenu pred 5 rokom dobehol a je na urovni predskolaka dokonca v logickom mysleni a matematike je v popredi,do ustrania ho stavia ze sa nevie este dobre vyjadrovat ale do dobehne ako mi to uz avizoval tim obronikov,

daisynka_
25. mar 2017

u syna to bolo so správaním veľmi podobné, akurát on rozprával ... máme aspergera

nanervy_2
26. mar 2017

@zuz1978
Nas ma skoro 2r, tiez nerozprava, pen zvuky, do 3r si s tym hlavu lamat nebudeme (rozumieť rozumie)

Co nam ale zachranuje situaciu je znakovanie, aspon základné veci, neviem si predstaviť fungovať bez toho 🙂

No a zachvaty uz padlo ze su normalne, ked to pride skus si pripomenut, ze dieta tak ventiluje nahromadené emocie.
Ked odniekal odchadzate, menite činnosť, cakas na neho? Oznamis mu a idete, alebo? Nas by tiez jacal, mame ale system, ked odchadzame, moze este jednu dve preliezky a potom zakyveme papa... Na 90% funguje. Ale musim vysvetlit preco ideme prec a dost skoro, aby tento fakt spracoval 🙂

zuz1978
autor
26. mar 2017

@nanervy_2 ja necakam a nevysvetlujem, skratka poviem ze ideme. Ale u nas si nemyslim, ze by to fungovalo. Mozno ano, neviem. Skor si myslim, ze sa sustreduje na to co chce, a preto si aj myslim, ze nechape alebo ma nepocuva, alebo ma nechce chapat. Ja viem, ze cez internet sotva niekto stanovi diagnozu 🙂 Potrebujem skor psychicku podporu, ze nie sme s takymto problemom sami na svete. Viem, ze je este malo zrely, viem ze su iste veci, ktorym rozumie, no myslim si, ze napr.dnes chcel pred obedom keksik a ani za svet nechcel pochopit, ze sa najprv ide normalne naobedovat. Skratka to nechcel akceptovat. Vcera tiez mal pokus tahat ma do spajze, otvori skrinu a ukazoval do nej, no po minimalnom frflani akceptoval fakt, ze to teraz nebude. Najlepsie je, ze u tej baby, kam ho nosim pekne obeduje za stolom, ziadne take nekonecne trepania sa nie su, ako to robi doma.

mirage2017
26. mar 2017

@zuz1978 Dobrý deň dámy. Dúfam že každý náš dobre spáli. Čas už zmenilo. Ráno chcela som už písať, ale viete ako to je. Raňajky, hladne dieťa ratana aj mamina. No ako sme neska vladame naša detičky, alebo detičky ako vladajú svoju rodiča. 😅 Jednoznačne super že prírodu ukáže tvoju lásku.

nanervy_2
26. mar 2017

@zuz1978 skus mu ten cas dopriat. Keby si pisala nejaku spravu, sila saty, čokoľvek co je pre teba dôležité a chces to dokoncit a niekto pride a zaveli nechaj to tak a uz aj pod inde, ako by si reagovala? Deti chapu viac nez si myslíš.
Nasho nechavame vyskakat sa v gumakoch v mlakach, potom je ochotny obísť ich, ked ma inu obuv, ked potrebujem vie odist z detskeho kutika ale vie, ze inokedy ked sa bude dat, dame mu tam priestor a cas.

A ze pri tebe robi sceny a inde nie ber ako kompliment, to znamená, ze pri tebe sa neboji dat najavo negatívne emocie ;)

elisadavinci
26. mar 2017

moj bol v tom veku taký istý, proste z toho že sme mu nerozumeli a on nerozumel komplikovanym pokynom (ktore by normalne dieťa v jeho veku rozumel) bol frustrovaný a krikom, revom, bitím mna aj seba to daval najavo .... teraz ma 4,5, už rok má diagnozu narušený vývin reči, reč je na urovni 12-18 mesačného dieťaťa, používame jeho vymyslené slová aj znaky, hovorim na neho jednoducho, viackrat zopakujem pokyn, davam čas na reakciu, neťaham ho hned preč a snažim sa jednoducho vysvetliť, prečo končíme s tou danou aktivitou ..... už je kludnejší, ale stále je to beh na dlhú trať s tou rečou .... držím palce pri vyšetrení