Ahojte maminky, chcela by som sa poradit, mam doma takmer 2,5rocneho chlapca a bojujeme s nocnikom. cikanie ako tak ujde, rano sa budi už dlho so suchou plienkou, kym sme doma vieme ako tak fungovat bez plienky, casto sa ho pytam a aj ked mi priamo nepovie že mu treba, mam ho už odpozorovaneho, takže viem že ak vyslovene nepovie nie, tak by možno aj cikol. Problem ale je že vobec nechce kakat do nocnika, ani na vecku ani nikde inde iba do plienky. skusala som to vela krat, zakaždym pribehne že mama plienku plienku a pokial nema plienku sa nevykaka alebo pusti na zem. ked ho davam na nocnik tak hysteria... nemožem ho kvoli tomu vlastne ani zacat poriadne odplienkovavat lebo kakanie prebieha iba do plienky. Viem že sa nemusim este ponahlat, ale ked vidim vsetky deti naokolo ako sa pytaju na ihrisku že cikat a moj to ma uplne na salame tak som smutna. niekde som aj citala že dieta co ma dlho plienku si na nu tak zvykne, že to nechce zmenit lebo je to pohodlne a toho sa bojim... poteste ma, že to prejde 😕
Vykasli sa na ostatne deti. Malo by ti vadit, ze tvoje dieta ma z nocnika hrozu a nie to, ze ostatne deti su odplienkovane. Ma este cas, niektore deti sa to naucia skor, ine neskor. Ked budes na neho tlacit, zbytocne bude vystresovany. Naco? Je to sutaz, ktore dieta bude bez plienky skor?
Moj syn mal v aprili 3 roky a az cca pred mesiacom sa sam rozhodol, ze koncime z plienkou. Cika kade chodi, vie si stiahnut nohavice, ale obcas nenajde nocnik a vycika sa na podlahu. Z kakanim mal tiez problem, tak sme mu nechavali plienku. Teraz prinesie serblik a vykaka sa don postojacky. Prisiel na to sam, vyhovuje mu to. Vcera sa sam posadil, pochvalila som, ale nenutim ho sediet. Na nocny spanok ma este plienku, necitil sa isto bez plienky, tak sme to nechali na nom. Inak plienku nenosi ani na obednajsi spanok. Skusala som odplienkovat od jeho 18 mesiacov, na serbliku sedaval od cca 8 mesiacov aby si zvykol. Nepomohlo absolutne nic, kazdy pokus sa skoncil fiaskom. Teraz vidim, ze som spravila dobre, ked som to nechala na nom.
@kondaska1 asi ťa nepoteším, ale my máme vnučku tiež má 2,5 roka a prežívame presne to čo ty. Dávame ju na nočník aj záchod od 1,5 roka a čím je staršia je to horšie, nie a nie odplienkovať. Presne je to ako tvoj syn. Keď sa jej spýtame, že kde sa chodí cikať a kakať tak povie na záchod a prečo ona nechce chodiť, tak povie, že potom keď bude veľká. Nehovorím, že sa nevyciká do nočníka, ale jej to je jedno, pokaká sa aj pociká aj do nohavičiek, keď nemá plienku. Asi nám ostáva len trpezlivosť.
Už som to tu niekde písala, že naučiť sa dá "jemne" a názorne, je pekné videjko Ako naučiť dieťa na nočník
https://www.youtube.com/watch?v=SVFwVTJd1WM
alebo básnička o nočníku, ktorá dieťa navedie na správnu cestu
snáď to pomôže🙂
Existuje veľa pekných knižiek alebo rozprávok, ako detičkám pomôcť s cikaním či kakaním🙂
Ja som prvého syna začala dávať na nočník keď mal zhruba 7-8 mes. (lebo som o Tom čítala že je o to dobre, skôr sa naučí pýtať) a tiež som mala problémy. Cikať bez nehôd sa naučil až keď mal 3 roky a keď chcel kakať schovával sa pod stôl a kade tade na nočník nechcel. Nakoniec začal zadržiavať a mali sme s tým patálie. Nakoniec sme to zvladli. Začali sme chodiť pravidelne každý večer najprv za odmenu (nejaka maličkosť,spoločná hra,..) potom sa to stalo samozrejmosťou.
Pri druhom synovi som to tak nesilila. Na nočník som ho začala dávať keď mal vyše roka. Teraz má 2,5 roka a skôr sa vypýta kakať ako cikať (to už vydim keď sa mu chce, niekedy aj povie). Ale to som chcela povedať, že keď sa mu podarilo prvý krát vykakať tak som mu ukázala aký " veľký bobček" a pochválila som ho. A on hneď utekal a pochválil sa babke že kakal. Tá sa ho spýtala že aký? A on veľký. Taký bol vyteseny a od vtedy nemem s tým problém.
Takže nehlaď na ostatné deti, že či sa už pýtajú každé dieťa je iné a každé sa to naučí len to chce cas a veľa veľa trpezlivosti. Držím ti palce. 😉
Ja mam odplienkovane baby do roku a pol obe. Ale kazde dieta je ine
Ale stretla som maminku co mala jej dcera 2 a pol rocna mala strach kakat
Proste to zatlacala a az ked dostala cipok raz za tyzden tak sa v slzach vykakala
Chodia s nou na gastro, ku psychologovi a nevedia to ovplivnit
A zevraj ju ani nenutili do nocnika, takze strach z nocnika nema
Kazde dieta je ine
Niekt. staci odmena za kakanie, niekt. sa schovava, niekt.potrebuje plienku
Netreba to moc tlacit. Ono to prejde zo dna na den, ked uz si vie vypytat plienku, ze chce kakat
to je take typicke "vychodne".
Vecna nekonecna tema tu na MK a na SK dobre ze nie trest smrti okolim, ked ma 2,5+ rocne dieta este plienku.
Zbytocne sa stresujete a hlavne stresujete dieta.
Dieta sa oduci aj same pozorovanim ci uz doma alebo v skolke, len musi byt na to fyzicke ako AJ psychicky pripravene. Jedno dieta vie ovladat svoje telo v 18tich mesiacoch, ine v troch rokoch. K tomu je potrebne aj vediet, co tam robi.
To ze decka posadzate na nocnik dobre ze nie od pocatia, to je uplna ale uplna blbost. To dieta nevie co tam robi, je to biologicka potreba, robi to automaticky a vsade, ked mu treba. Ze si to mamicka odpozorovala a chvali sa tym, ze ved "moje dieta pekne vykonava potreby do nocnicka od 6. mesiacov. Jaaaj zabudla som, mam to odpozorovane, ked ako co, ja ho tam posadim, od pusti".
A to ako su deti rozne odplienkuju mam doma.
Treti sa odplienkoval uplne sam 2 mesiace po tretich narodeninach. Dovtedy ani za svet. Nocnik sme zlikvidovali, redukciu nikdy nemali. A to chodil aj do skolky, videl aj od nas, od starsich bratov a nic. Len jedneho krasneho jarneho dna sa sam vystveral na schodik a tak na WC (bez redukcie) a odvtedy nema plienku. O mesiac na to uz ani na noc. Nehody nebyvali.
Najmladsia bude mat dva roky a zacala od 17tich mesiacov. Zacala si tahat plienku medzi nohami, ked sa pocikala. V 18. mesiacoch vravela ze je "mokre", v 19. bola bez plienky cez den, v. 20. bez nehod a bez plienky uz aj v skolke a sa pytala sama aj "pipi" aj "bobok"😂, doma isla na nocnik sama, dokaze si stiahnut a vytiahnut aj gate. NIekedy chce ist na WC, vtedy povie a ideme s nou.
Nieco vyse mesiaca nema plienku uz ani na obednajsi spanok (aj ked suchu uz vlastne od toho 20.mesiaca), posledne tri tyzdne uz nema plienku ani v noci. BEZ nehod.
Nikdy nebola posadzana (fuuuuj leniva matka), nikdy som ju to neucila, odpozorovala si sama doma a pravdepodobne aj v skolke, kde bola od14tich mesiacoch a to v skupine 1.-3. rocne, takze sa asi nieco na nu nalepilo.
A zhruba ako 1,5rocna si vybrala v knihkupectve detsku knihu o kakani roznych tvorov (clovek a zvierata). Na moj vkus trosku nechutna, zistila som az doma, ale inak zaujimava. A decka sa na tom strasne rehocu.
@kondaska1 daj mu plienku, odloz to ad acta a nezmienuj sa o cikani a kakani ani slovkom. On na to pride sam. A budes sa cudovat, psychika robi vela. Pokym budes robit natlat, tak on bude v podvedomi blokovat. A takto sa to predlzuje.
Je statistika, ze deti skoro "natlakom" odplienkovane, cize ked este neovladali poriadne svoje potreby, sa aj tak uplne odplienkuju (cize den aj noc a bez nehod) v priemere 2,8 rokov.
O odplienkovani sa v odbornych kruhoch hovori az vtedy, ked dieta nema vobec v ziadnej situacii plienku a je bez nehod.
@yanni vsetko fajn, akurat, ze ked chce dat dieta do skolky, musi byt odplienkovane. A 2,5 rocneho uz asi co chvila do tej skolky bude chciet dat... A co je to natlakom odplienkovane deti? Lebo moje sa uplne odplienkovali jedno v cca 1,3 roku a druhe cca 1,8 roku a teda ani jedno nemalo stres a natlak z nocnika. Prave naopak bola to pre ne zabava.
@kondaska1 v 2,5 roku uz ma vypestovany navyk kakania do plienocky a tazsie sa to odnauca. Zameraj sa najskor na to ciaknie a ked zvladne, skuste kakanie. Skus nejakou zabavnou formou, hoc aj rozpravocku mu pusti, precitaj, basnicky si rozpravajte, kup hraci nocnik, motivuj...
@esther03 na jednej strane mas pravdu, ale je to natlak, ked MUSIM dieta za par mesiacov odplienkovat, lebo mi ho nezoberu do skolky. Rodicia su po stresom, lebo co potom, a tlacia na dieta, ktore mozno este vobec nie je pripravene.
Ako sa vsetko meni, mali by sa konecne zmenit aj pravidla v slovenskych skolkach. Toto je ten problem, ze MUSIM MUSIS, dieta a aj seba frustrujem, ked to nevychadza podla "planu".
Tien nei som za to, aby 4-5 rocne deti behali v plienkach, ale zase tlacit na dvojrocne, ktore mozno este ani nevie skade kudy.
Ono ja vzdy vravim, kazde dieta je ine, jedno sikovnejsie, jedno menej. Jedno je ryhlejsie v plienkach, jedno v obliekani, rozpravanie atd. Niektore veci mozes dieta naucit, vykonavanie telesnych potrieb nie. Mozes mu len do nemoty vysvetlovat, co sa robi, kam sa robi ale ovladat jeho mechur a zvierac sa musis naucit same. Je to jenoducho prepojene s mozgom.
My mame 4, 3 chalani a najmladsie dievca a kazde je ine, ci uz v odplienkovani, rozpravani, jedeni, obliekani, celkovo vyvoj kazdeho bol a je iny. Vsetci su uplne normalne zdrave deti ale maju kazdy ine tempo, une zaujmy, une potreby.
@kondaska1 - no dcéra sa odplienkovala ako 27 mesačná na cikanie. Aj sa pýtala. Kakala však len v posteli, do plienky (poobedný spánok). Dlho... veľmi dlho.... mala už 3 roky a stále. Ale od 2,5 sme ju tlačili kakať na nočník, tak sa naučila aj zdržiavať. Nekakala aj 3-6 dní. Nakoniec mala 3 roky a 1 mesiac, keď sa jej náhodou zadarilo vykakať počas cikania do nočníka, lebo už sa jej nedalo zadržať. Bola prekvapená. Ďalšie 2 mesiace prestala kakať v posteli do plienky, ale pokakala sa vonku pri hraní do gatiek. Boli sme na prázdninách u našich, takže to nevadilo. Horšie je to vonku pri paneláku. A až potom dokázala kakať do nočníka, vlastne na redukcii do záchodu. Aj to som na nej videla, že jej treba a odviedla som ju. Možno posledný polrok už chodí bez posielania. Takže kľud.
Inak syn opačný prípad, nočník poznal veľmi skoro. Aj odplienkovaný bol skoro, ale nepýtal sa, len som ho vodila, keď som si myslela, že mu treba. Ale pocikal sa sem-tam poriadne. Posledne keď mal 4 roky!!! Proste neodišiel od hry. Kakanie na nočník mu šlo, lebo stačilo vytiahnuť knižku a trošku si s ním čítať a už kakal, taký podmienený reflex 🙂 Ale nepýtal sa. Až keď mal 4 roky to už vedome reguloval a šiel sám bez posielania a kontroly. Síce šiel niekedy neskoro, ale nepocikal sa, len si cvrkol.
@yanni zdrave dieta do 3 rokov zvladne odplienkovanie. Chyba je vsak v tom, ze s tym niekto zacne v 2,5 roku a chce navyk, ktory si dieta vypestovalo za 2,5 roka zmenit mesiac dva pred skolkou. Ja (ako odbornik aj ako matka) len dufam, ze sa norma, ze 3 rocne dieta ma byt v skolke odplienkovane nebude menit. Ucitelka toti nie je opatrovatelka a nie je platena za vymienanie plienok. Nastupom do skolky ma dieta zvladat samoobsluzne cinnosti a mat vypesovane hygienicke navyky. Ak nie, patri do jasiel. Otazka vsak je, ci by to bolo pre neho vhodne mentalne kedze v jasliach su deti od cca pol roka do 3 rokov. Som zasaden proti tomu, aby sme na dieta nekladli uz ziadne naroky lebo "ono nedozrelo". Samozrejme sa tu nebavime o tom, ze budem chciet od polrocneho jest lyzicou, ale od 3 rocneho urcite. Suhlasim, kazde dieta je ine, preto by sa malo zacinat s nacvikom skor, hravou, nenasilnou formou a tak, aby to dieta bralo ako prirodzenu sucast. Ja mam dve deti, kazde diametralne odlisne, jedno dokonca s NKS a odplienkovali sa daleko pred tretim rokom. Takze bud mam doma geniusov alebo som isla na to spravne 😉
@kondaska1 2,5 roka ešte nie je tak veľa, aby dieťatko nemalo "právo" na takéto správanie v súvislosti s vykonávaním potrieb 😉. Chce to ešte trpezlivosť z tvojej strany.
Možno by stálo za vyskúšanie, čo sa týka veľkej potreby, preskočiť nočník a posadiť ho rovno na toaletu. Spolu vybrať podsedák, ktorý sa mu bude páčiť a vymyslieť trebárs známu povedačku "o spláchnutí do kanála... až po more a oceán" 😀. Nechať ho samého spláchnuť (aj to je pôsobivé pre niektoré detičky). Nenásilnou, hravou formou a prostriedkami, o ktorých vieš, že by ho mohli upútať.
@esther03 kto udal tu hranicu? Zdoraznujem, kazde dieta je INE. Na vsetko su tabulky ale ani jedno deta nie je tabulkove. Kazde dieta sa v niecom vymyka z "tabulkoveho normalu".
Tiez, co je navyk na plienku, co je navyk na serbel? O tom by sa dalo polemizovat.
Nechci mi tvrdi, ze nas treti je blbecek, lebo bol odplienkovany az takmer v troch rokoch a troch mesiacoch. Prave naopak. Tri deti sa odplienkvali dalekoooo pred tretimi narodeninami, copana vid hore, uz pred druhymi BEZ nehod. Ocopani zatial pomlcim, je este mala. Ale traja su skolaci, a predstav si, ten "blbecek" je v skole lepsi ako jeho bratia v tom case. A nikoho nezaujima ci zacal jest sam lyzickou v pol roku alebo dvoch a ci sa odplienkoval v roku alebo troch.
Navyk na plienku nemal. Z nocnika mal hysak hned ako ho videl, videl vlastne od narodenia, ze sediet na nom nie je pohroma a predsa (a nik ho tam asilu neposadzal), na WC sa bal. Az neskor sa zistilo preco. Bal sa vysok. Ano zasmej sa. Pre 1,5 rocne-2 rocne dieta je to vysoko. V troch rokoch bol vysoky a zrely a rozumny dost na to, ze si uvedomil, ze do diery nespadne a ked tam sedi, nie je to vysoko. Vystveral sa tam sam a od toho dna plienku nechcel.
Ono tieto diskusie su totalne zbytocne. Kazdy rodic pozna svoje dieta najlepsie, vie co vsetko skusil. Darmo mu niekto bude vraviet a radit to ci ono, aj tak to je vsetko len na tom dietati.
Nevidim vyznam posadzat polrocne dieta na serbel. To jednoducho nechape, co robi a naco tam je. Ze si tam zvykne sediet s knizkou v ruke? Jasne, niektore si zvykne az tak, ze este aj ako dvojrocne+ tam bude sediet a citat si ako v kniznici. A vykandi sa o 5 minut po vstani na kobercek.
Nenadarmo sa hovori, ze az okolo 18 mesiacov (plus-minus samozrejem) je dieta ako tak mentalne a fyzicky zrele zacat s "nacvikom". Dieta by uz malo vediet chodit, ked nie nieco povedat ale aspon ukazat, dat aspon najavo nejakym sposobom, ze chape rozdiel medzi mokrym a suchym (to sa da dokonca "trenovat").
Tiez musism ale podotknut, v roznych kutoch sveta su ien hranice. Kym na vychode (aj hlavne z hygienickych a financnych dovodov) tlaca na velmi skore odplienkovanie, z coho ale su aj castejsie rozne "bloky", vid Slovensko ale aj napr. ciastocne este stale aj Vychodne Nemecko.
Na druhej strane zapad sa s tym "nes....". Uvedomely rodic ukazuje, vysvetluje ale aj tak vsetko zalezi od vyspelosti dietata a v konecnom dosledku aj samotnom chceni.
Poviem ti takto, zijem v zahranici 20 rokov a poznam orem nasich nespocetne mnozstvo deti od susedov, rodiny, priatelov, kolegov atd. Ziadne z nich nemalo problem, ako sa tu hovori, by uplne "ciste" do ca. 3,5 roka. Niektore skor, dokonca velmi skor, niektore potrebovali dlhsie. Ani jedno z tychto deti nemalo blok, nezadrzovalo, nemalo problemy so stolicou. Nepamätam, ze by za tie roky niekto z mojho okolia taketo veci riesil.
Podotykam, spominam len zdrave a normalne sa vyvijajuce deti, kdeze medzi nimi su aj chore, postihnute, tie samozrejme maju ine potreby, ine tempo.
@kondaska1 no..nas takto.. Nemal plienku uz ani na noc,ale kakal do plienky. Az ked mal 3.5r. Zacal kakat na zachod. Dovtedy hysak,aj ked sme.m dali na vyber,lebo nemame plienky,nepomohl to.. Hysak a kedze ja nechcem,aby mal problem s kakanim,som.mu radsej tu plienku dala.. Ked mal 3,5r.doma uz ani jedna plienka,len u svokrovcov,tal zrazu si vybral,ked som mu dala.oapt na vyber,uz to bolo bez hysaka...a odvtedy vsetko robil do zachoda.
@esther03 ale ved tu ide len o kakanie. Moji uz davno kakaju do zachoda,ale v skolke sa radsej pokakaju,akoby mali ist na zachod..jedine minule maly musel zoparkrat ist ,lenze to bolo skoro rano a nik tam.este nebol.. Inaks a im tam.hnusi kakat,rovnaky bol moj muz i moja segra,v skolke prosto nekakali,radsej do gati..
Ja som.do skolky nechodila,ale v sjoke som sa tiez vyhybala velkej potrebe..len tito mensi to este nie vzdy vedia zadrzat.
A ano,ucitelky kludne nam zabalia gatky aj s hovienkom a my si ho odnasame.pomaly po 6-7hodinam,co pachlo v skrinke...
@siska53 Ja doteraz, ak mozem podrzat, nekandim inde ako doma, popripade este tam, kde to poznam😂 Ale u mna to nikdy nebol problem, telo funguje ako hodinky a rano, este pred odchodom z domu, to ide same von 😂
Zial, tak male deti este nevedia tak dlho zadrzat. Cely den je fakt fuska.
JA napr. beham maratony a zo zasady nejdem ani malu pocas behu (no co svihnuta ale stratene minuty😂). A raz som sa fakt skoro dosr.... Nesmej sa, ale v cieli uz am nic nezaujimalo len WC😂
Inak s tym h....To ho ani nevyhodili? Nevravim, ze maju prat, ale uz z hygienickych dovodov. Fuuuu. Tak nasej tiez uslo, ale ucky normalne este aj mydlom gatky preprali a peke "vzduchotesne" zabalili, malu prezliekli a bolo. Neviem si to predstavit, ze to trcalo cely den v skrinke.
Ahojte, dakujem za Vase postrehy, nazory a rady. Mozno to vyznelo hystericky z mojej strany, ale nie je to az take hrozne. Len chodime von a vidim tie deti naokolo, ze to ide aj u omnoho mladsich, len u nas zatial nie. Nie som z toho nejaka nervozna, ze doma nic ine neriesim iba nocnik a kakanie, ze to
nonstop tema dna, to zdaleka nie. Maly sa nocnika neboji, rano ho posadim, pustim Masu a medveda a sedi tam aj 15min, vycika sa v pohode, ale ako pride na kakanie tak do nocnika nie, nechce si tam sadnut, povie ze mama plienku. Takze hysteria u nas doma kvoli plienkam nepanuje. Skusam ho aj motivovat, ze ked sa vycika ide si splachnut (mame splachovaci senzor takze to ho naramne bavi) ale nie vzdy zaberie a hlavne nevyzera zeby si vypestovaval nejaky navyk ze cika sa do nocnicka, na zachod so mnoi chodi denne takze vie co sa tam robi, co aj komentuje ale sam to robit nechce. Tiez ked beha po byte bez plienky a pytam sa ho treba ti cikat? Povie nie a o 5 min najdem mlacku a ako sedi v detskej a hra sa. Ale to zrejme pride casom a musim byt trpezliva. Chcela som vediet ze ci to tak chodi aj inde. Kamaratky co mam mali deti v jeho veku odplienkovane takze nemam mat odkial ine info a ja som podla nasich plienku nemala uz z 14 mesiacoch a brat este skor, takze ani to nepotesi 😉
@kondaska1 nerob si starosti. Ak ta nejak netlaci cas, ze pojde do skolky a musi byt odplienkovany, tak necha. neposadzaj ho ani na cikanie. nech chodi s tebou na WC, dalej komentuj ako doteraz. Daj mu plne plienku a skus o dva tyzdne/mesiac.
U nas to bolo podobne. Ked som malu posadila, vycikala sa hned (tiez som vedela, ze po spani sa vycika ak je plienka sucha,ved to je logicke). Zobrala som jeje cez den plienku a presne to iste, na otazku ci treba, odpoved eeee a o 5 minut gate mokre. Ked to takto islo tyzden a ja som len utierala a prezliekala, tak som to vzdala a dala jej zase plienku. A o ca. 3-4 tyzdne to uz vyzeralo inak. Ale to bola podstatne mladsia, ca. 18 mesiacov. Ale zdoraznujem, kazde dieta sa vyvija inym tempom.
Ked este ani cikanie nema zvladnute, s kakanim bude problem (malokedy je to opacne).
Tie drifty nasich mam nepocuvaj. Aj mne mama hudla, ze som bola komplet bez plienky od 14 mesiacov (a povedala, ze by som bola uz skor, keby som enmala remence) ale to, kolkokrat nas prezliekali, drhli dlazku, utierali mlacky, tepovali koberce, to uz zabudli. Na to si uz ziadna mama ci svokra nespomina.🙄
A este. Velmi zla metoda, posadit a pustit rozpravku. Pri rozpravke ti dieta obsedi aj hodinu a jasne, ze za tu dobu sa vycura. Ono to ide same. Len ci to dieta robi vedome, to sa uz takto nedozvies. Ziadne citanie, kukanie, hranie sa. Cikat, kakat. Ak nie, tak vstavaj.
Inak on velmi dobre vie co sa robi na zachode, pride tam za mnou zakazdym (tusim som klud na vecku este nemala) komentuje, mama cika/kaka. Tiez vecer pri sprchovani sa vycika a povie cikam vodu. Takze toto uvedomenie tam je. Knizku o kakani nemame, ale videa denny rezim pozeravame casto a hovorime si o tom, ze ked chlapcek vstane ide na zachod, splachne, umyje si rucicky, zubky, ide papat, oblecie sa...teoreticky to mame zmaknute, prakticky sa mu asi nechce 🙂 ja na neho netlacim, nehrozim ze nedostane plienku, nedajboze netrestam pri nehode, takze strach alebo nechut nema mat z coho. Zrejme este nedozrel. Asi to budeme tiez tak riesit, ak sa to casom nezlepsi ako @siska53 ze cikanie zvlast a kakanie tiez.
@yanni nastastie cas ma netlaci, do skolky pojde najskor o rok v septembri. Plienku ma stale, len to doobedie som uz chcela trenovat, ze nech si zvyka uz aj bez nej, ked uz vydrzi cez noc necikat a rano cika do nocnika, ze tak teda nedam mu ju a ideme trenovat ked uz vydrzi v noci zrejme to ovladat vie. Ale vidim ze to je skor take moje odpozeravanie jeho prejavov a 1000x sa opytam a aj tak povie nie a urobi si po svojom, ale aby som nehovorila iba negativne tak obcas sa aj podari 🙂Teraz ma presne 2 roky a 3 mesiace.
Bozinku, akurat pozeram ze som pekne skomolila nazov temy, tolko som spekulovala ako to nazvat, az som napisala blbost 🙈😱😁
Rovnaky problem sme si prezili so synom. Cikanie mimo plienku zvladol relativne rychlo ale kakat sa bal a nechcel nikde len do plienky... nastavil si svoj rezim tak ze kakal vzdy na obed ked vedel ze mu dam plienku na poobedne spanie 🙂 alebo si ju vypytal... do nocnika alebo zachodu ani za nic... zlomilo sa to v nom v 2,5 rokoch vdaka stastnej nahode. Boli sme v Jasnej na dovolenke a v ramci kupania v hotelovych bazenoch ma niekolkokrat po sebe vyhnal z vody ze chce cikat ale videla som na nom ze v skutocnosti sa mu chce na velku.... ked uz ma vyhnal 4ty krat tak som na neho uz na zachode zatlacila ze vsetci predsa kakaju, ze to nie ja ziadna veda a ked nebude kakat ze ho bude boliet brusko... nakoniec sa mu s velkym placom podarilo do zachoda (som ho pridrziavala a on zavrel oci aby ma nevidel)... sme ho vychvalili a za odmenu dostal kinderko... za uplatok to zopakoval pocas dovolenky este 2krat a po navrate domov sme uz nastastie zacali fungovat normalne... ked si uz zvykol tak sa zacal zrazu pytat ale odvtedy kaka/cika vylucne na normalnom WCku (nocnik ani redukcia na WC u nas nepresli) a vzdy ma posle za dvere... nakupili sme Ikea schodiky ku kazdemu zachodu aby mal oporu pod nohami a nepadol do zachoda :D cele odplienkovanie u nas trvalo pol roka, mesiac po tom co uz cez den nemal vobec plienky sme zrusili plienky aj na poobedne a nocne spanie... teraz ma 3 roky a zatial nasa bilancia je 2x pocikana postel jeho a 2x nasa manzelska 🙂
@kondaska1 pravdupovediac, ja som s tymto nemala problem u mojich synov.
Ale vela mamiciek to riesi aj riesilo z mojho okolia. Skuste sa hrat na nocniku, nejako ho zabavit. Na silu urcite nie...
Alebo kamarata, bratranca na navsteve oboch dat na nocnik. Jedneho na jeden, druheho na druhy..... Ten druhy, ze by bol taky smelsi. Posli ho k nam a moji dvaja ho naucia raz-dva 😀 , obcas mam pocit pri nich ze ma rovno odvezu.....
Citam vyssie, tiez obaja ked boli mali, pri kakani boli sami
@kondaska1 aj mojmu syncekovi dlho trvalo odplienkovanie. Zacala som s tym ked mal 2 a pol roka. Nez sa naucil pytat cikat, trvalo mu to 6 tyzdnov. No a nez sa naucil pytat kakat (teraz dobre citaj), tak mu to trvalo 5 mesiacov! Mna islo slahnut, furt som prala, susila... Skusila som snad vsetky rady, po dobrom, po zlom, nic nezaberalo... A potom z ničoho nič sa naucil. Chce to len trpezlivost (lahko sa to hovori,ja viem). Inak som ho davala na nocnik od jeho 7 mesiacov, tam urobil skoro vzdy co bolo treba. A jed som po jeho vyse roku sla na mesiac do prace, zasekop sa a uz nepohol. A uz nechcel ist ani na nocnik, ale ked tak na normalny zachod s nadstavcom. Drzim palce