Ahojte milé mamičky. čítala som tu rôzne témy a diskusie, a rozhodla som sa Vám napísať môj problém. Mám 2,5 ročné dieťa, vlastne v máji bude mať 3, ale nechce chodiť na nočník vôbec. Rozprávala som sa s ním o tom, hovorila som mu, že keď bude mať plienočku, tak do škôlky ho nepustia, že už je veľký na to, aby mal plienku, ale on mi dookola tvrdí, že ho to nezaujíma, že on plienku chce, a že pôjde do škôlky s plienkou, a nedá sa mu to vyhovoriť. Ráno mu plienku dám dole, nerobí žiadne drahoty okolo, vysvetlím mu, že keď mu treba cikať alebo kakať, tak nech si sadne na nočník (vždy ho má poruke, keby niečo), že je to oveľa lepšie, akoby bol v mokrej plienke, aj to pochopí, ale predsa sa pociká do nohavíc. Áno, viem, je to normálne že sa niekedy stane nehoda, ale neviem, či je normálne to, že ho to vôbec netrápi, že mu to nie je nepríjemné. On mi to povedal: Mami, nevadí mi, že mám mokré nohavice"... A teraz ako ďalej? Nestalo sa to raz, stáva sa to stále, keď sa pokúšame s nočníkom. Pociká sa, a akoby sa nič nestalo, hraje sa ďalej... Som z toho už troška zúfalá, neviem, ako by som k nemu mala pristupovať, ako by som ho mohla naviesť na nočník. Poraďte mi, prosím...
môj chlapec rozpráva absolútne bez problémov, môžem si s ním sadnúť "vážne" podebatovať, má veľkú slovnú zásobu, takže sa dokáže vyjadrovať dosť presne. a predsa nič. pochopí, viem, že chápe, čo mu hovorím, ale aj tak... neviem, či je to len tvrdohlavosť, alebo či mi to robí naschvál... fakt neviem...
Tak zahod nocnik a povedz mu ze ked v cas poviie tak moze ist na velky a ze zakazdym ked to tam spravi tak moze sam splachnut-spustit vodopad... Moja mala na noccnik ani nechodila
Maminky na zapade toto zacnu riesit az ked ma dieta tri roky, bude leto pochopi aj sam, proste nema este svoj cas, neboj je mudry tak to pride,
@katkarina to nie je zlý nápad, akože s tým vodopádom 🙂 starká tiež vymyslela podobnú vec, ale s nočníkom. že keď sa mu podarí, tak zoberú nočník na dvor, a obsah dajú mačičkám spapať... 🙂 aj sa mu to páčilo, aj mi niekedy povie, že by sme mohli dať mačičkám "kako", ale už ani toto nezaberá, lebo na pol ceste si to jednoducho rozmyslí...
Moj takto tiez pol roka oducania a on sa proste pocural aj 5- 6 krat za den a o kadeni ani nevravim bolo mu to jedno. Bola som zrela na lieky. V 3 nastupoval do skolky a podaril sa mi ho naucit na plenu na obednajsi a nocny spanok- a s kakanim si pockal na tu plienku- som myslela ze sa v tej skolke prepadnem od hanby ak sa nezmeni. Potom som sa na to uplne vykaslala a vravim sk to neoojde ostane este doma bo som na rd s mladsim dietatom. A zrazu ( cca tyzden) sa zacal pytat, obednajsiu plienku sme zrusili- v skolke bola len jedna nehoda, takze asi len klud a stale mu to nepripominat. Moj ma 4 a v noci mu plienku stale davam- aj ked su dni ze nedam a nepocika sa potom zas ano, ale sam ju uz nechce, pretoze sestra sa mu v noci nepocikava uz a to ma 2😊 aj s nou som v kolobehu oducania nikedy krasne cely den bez nehody niekedy ide vsetko za den do gati ale uz som obrnena
No aj to mozes skusit ale u nas nezabralo ani wc asi fakt nechat tomu cas i ked 2 deti prebalovat si neviem predstavit, ja sa uz teraz hanbim kupovat plienky take velke 🙂 ale vela deti co pocuvam v tom veku tak stale plienky.,,
@stepanka274 dúfam i ja, že časom sa to vyrieši samo. viacerí mi už hovorili, aby som ho do toho nenútila, lebo si vypestuje averziu. ale v septembri by som ho chcela dať do škôlky, s rovesníkmi si rozumie, v pohode sa zahrá, len sa obávam, že kvôli plienočke ho tam nevezmú...
urcite do nicoho nasilu..ked nechce ..nechce🙂 my sme zacali s malym skusat okolo 1,5 rocku, este bolo skoro, od 2 siel do skolky a oducili sme sa priebezne, aj s nehodami a aj s odkukavanim od deticiek.. nic rychlo, len vsetko vysvetlovat pomalicky u nas pomohlo a az vtedy ked sa sam rozhodol. hlavne som nechcela vypestovat v malom des s celkoveho "procesu kakania", ako ma sesternicin syn, kt. to drzi a uz je skolak 8 rocny... jednoducho to chceli urychlit a maly zadrziava az do bolenia brucha"(
@cichlida tak mi asi fakt nič iné nezostáva, len čakať, kým mu to "dopne"... 🙂 teraz sa mi troška uľavilo, že sú aj iné s takýmto "problémom". rozprávala som sa aj s inými mamičkami, ale každá mi tvrdila, že u nich prebehlo všetko bez problémov, a vyčítali mi skôr to, že sa o neho nestarám, a že mu dávam plienky preto, lebo mne je to tak lepšie a jednoduchšie... som na neho strašne hrdá, keď sa mu podarí vykakať sa do nočníka, dávam mu to aj najavo, vždy mu dám pusu, vystískam, pochválim. tak asi fakt ten čas potrebuje len 🙂
Môjmu Felixovi pomohlo, že sme ho dali do kolektívu. V detskom centre videl ostatné deti, ktoré boli staršie a chodili na wc. A tak ich chcel napodobnit a zacal bez problémov chodit na wc. Doma nechcel chodit ani na wc a na nocnik uz vobec nie. Vyslovene trucoval. Mojmu pomohol kolektiv a pristup inych ludi ako rodicov. Ono je tazke radit, kazde dieta je uplne ine a na kazde platia ine postupy. Drzim palce.
No moja mala problém s cvrkavanim si skoro do 4 rokov proste ked sa intenzívne hrala zabudla a až ked cítila ze si Cvrkla tak letela na záchod. V 4 rokov utalo, na záchod chodi pekne sama a necvrkava si dokonca vtedy sme aj prestali s nočnou plienkou a odvtedy sa v noci nepocikala. Vobec sme nočné pocikavanie neriešili dovtedy sama si to v 4 rokoch akosi uvedomila. Co sa týka skolky tam ich pravidelne posielajú na záchod akokoľvek každú druhu hodinu tak tam sa nikdy nepocikala lebo sa vycikala ked ich poslali takze neboj ich tam posielajú pravidelne cikat ze všetci idu naraz cikat.
@sissy27 to s tým ovoňaním som už skúšala veľa krát. ba čo viac, aj on sám mi to hovoril. brávame ho medzi detičky, boli sme si pozrieť aj škôlky, aj tam sme mu hovorili, že onedlho už pôjde aj on medzi nich, že oni už nemajú plienky, sú to už "veľké" deti, ale odpoveď na to znela: "okej, ale ja pôjdem aj tak s plienkou, a pani učiteľka ma bude prebaľovať, ako ty doma". a vtedy sa zapojila učiteľka, že nie, nebude ho prebaľovať, že medzi nich môže len vtedy, keď už plienku nebude mať. normálne sa začal hádať s vychovávateľkou :D
@livco23 neskusala si odmeny ? napr co ja robim s 'mojimi' je ze si urobime taky graf na papier s okienkami..dajme tomu ze 10 okienok...za cikanie na serbliku alebo na zachodiku spolu zaskrtneme jedno policko a za kakanie dve--na konci toho kocockoveho hadika (grafu) nalepime vzdy pred tym nejaky obrazok alebo nakreslime co by chceli napr knizku alebo auticko alebo nieco co bude motivovat..a. potom ked sa vyskrtnu vsetky policka tak sa to ide kupit spolu s nimi...aspon mne toto zabralo viac ako nejake dohovaranie...mozno to stoji za skusku...do septembra este cas..aj bude teplejsie tak vraj sa rychlejsie vtedy ucia..neviem lebo nie som mamina (este par tyzdnov) ale s tymi co optarujem som to takto robila a za nejake 2 tyzdne to pochopili a potom ked sa kupila prva odmena tak sami chceli ist na zachodik lebo sa tesili na dalsiu hracku 🙂
@danielagloss ďalšia užitočná rada, ďakujem Vám 🙂 niekedy, keď ideme na wc my, tak dôjde za nami do kúpelky a spýta sa, čo robíme, prečo to robíme, prečo nemáme plienku ako on :D zaujíma sa o celý proces vlastne, len on sám to nechce "vyskúšať" a praktizovať.. 🙂
Moj vobec nechcel na nocnik ani sadnut, to iste na zachod... Nakoniec som mu slubila ze mu kupime velkeho dinosaura, ked sa pekne bude pytat a zabralo to... dinosaura samozrejme dostal... odplienkovany bol za 2dni a bez nehody... plienku davame uz iba na vecer... dokonca ked na neho vecer pride, tak do plienky nechce vobec, iba na nocnik alebo zachod... vtedy mal cca 2roky a 2mesiace...
@livco23 tak ešte by som skúsila ho nechať tak 😀 niekedy deti (a dokonca nie len deti 😀 ) sú také, že čím viac niečo od nich chceš a si čím ďalej zúfalejšia si, tým viac to odmietajú... keď chce byť tvrdohlavý, ok... pociká sa? ok, choď sa prezliecť a preper si slipy a tepláčky, vyžmýkaj a daj sušiť, utri si po sebe dlážku, opláchni hračku... ak sa dožaduje prebaľovania, tak mňa napadá, či sa takto nedožaduje väčšej pozornosti? píšeš, že je rozumný chlapec, takže možno by som mu ešte v kalendári vyznačila deň, dokedy som ochotná ho prebalovať a obskakovať a potom holt ako bude tak bude...
ale zas 2,5 roka by som nevidela tak dramaticky, v tomto veku idú veci u detí zo dňa na deň, moja dcéra sa sama odplienkovala keď mala dva roky a dva mesiace... proste videla susedinho rovnako "starého" syna cikať na nočník, prišla domov s tým, že aj ona chce nočník ako on a bolo... cca do troch týždňov už nebolo treba plienku ani na noc...
Moj je sice bez pleny od 28mesiacov ale u nas zabralo ze sme chodili ocikavat travicku z terasy.ale bolo leto.cikal ako velky chlap po stojacky.asi tri dni boli nehody zakazdym a potom akoby utalo a uz bez nehody.pokakaval sa do gati o par dni dlhsie ale viac ako dva tyzdne odplienkovanie netrvalo.a dokonca do mesiaca bol aj na noc bez.treba trpezlivost.ono to pride urcite.drzim palce
moja dcera bude mat v juni 3 roky a ma nonstop plienky. Zatial sa vycikala do nocnika len 3krat. Neriesim to, poznam z materskeho centra jednu super mamu (nemyslim to ironicky), ktora ma 4 deti a vsetky jej deti boli odplienkovane takto neskoro. A su uplne v poriadku.
ďakujem Vám všetkým, že ste si našli na mňa pár minút, som Vám veľmi vďačná 🙂 vyskúšam všetko, čo ste mi poradili, a potom dám vedieť, ako sme dopadli 🙂 krásny deň vám prajem 🙂
hlavne na neho netlač, moja malá bola tiež taká zaťatá a prišlo to zo dňa na deň, nič mu nehovor, keď sa stane nehoda, nám sa podarilo byť cez deň bez plienok asi za tri dni, tak sa neboj, že to nestihneš do septembra 😉
@livco23 Netrap sa, u nas to bolo so starsim podobne, plienku na noc mal tusim do 3,5r. Ale nesilila som to, naucil sa sam. Dieta v tomto musi akosi "dozriet" My sme ani nocnik nejak nemali, nechcel na nom sedavat. Naucil sa rovno na stojaka, odkukal od tatinka 😎 Takze ich obcas oboch zavri na zachod, nech maly vie co a ako, mozno ho to viac chyti
@livco23 asi je to trochu mimo,lebo môj syn ma 2 roky ale skúšame sa odučiť od plienky pimaly už teraz kebo v lete sa nám narodí bábo. Netlačím na neho, len to skúšame. Ale tiež máme rovnaký problém. Vôbec mu nevadí mokrá plienka a už vôbec nie keď sa pokaká. Vždy sa ho spýtam či kakal lebo to samozrejme cítiť a on mi kľudne povie že nie. Dokonca sa nechce dať orebaľovať. Keď je bez plienky nevie sa pýtať na záchod. Tak ho dávam ja každých 20-30 minút ale aj tak sa pomedzi to pociká. Jeden kamarát zdravoťák mi povedal že sa mu ešte neprepojila CNS s mičovou sústavou a neuvedomuje si potrebu močiť. Tak verím že je ro tak. Lebo "dokonalé" deti "super" matiek tu u nás na dedine len krútia hlavou že má môj syn ešte plienky. Držím nám všetkým palce a aj naším drobcom.
@livco23 tvoje dieťa podľa tvojich riadkov vyzerá byť veľmi rozumné, škoda, že si odplienkovanie neskúsila minulé leto. Na tvojom mieste by som sa teraz na to vykašlala, počkala pár týždňov do jeho narodenín, plienky zrušila a už mu ich nedala. Bude teplo, nemusíš sa báť, že prechladne, ak sa mu stane nehoda. Ale myslím, že u neho už nejde o to, že by na odplienkovanie nebol pripravený, pre neho je pohodlnejšie mať plienku. Povedala by som mu, že pre deti, ktoré majú tri roky sa už plienky nepredávajú. Kľudne zastav na prechádzke učiteľku zo škôlky a spýtaj sa jej pred ním, či deti prebaľuje. Na nočník by som ho tiež už neučila, je to zbytočné, kúp redukciu na WC. Ak pôjdete von a nevypýta sa, bude na to kašlať a pociká sa, okamžitý odchod domov, žiadne nosenie náhradných vecí. Motivuj ho - pôjdeme tam a tam - na koníky, na kúpalisko, ale iba ak sa bude pýtať cikať, lebo by ste museli ísť s mokrými nohavicami hneď domov.
Mne sa syn odplienkoval, keď mal 18mesiacov. Ale nočník som nepoužila ani raz. On je stále v pohybe, neposedel by na ňom. To by som akurát potom ešte koberec mohla čistiť, čo by naň vylial prípadný obsah. 😀 Takže sme dali podsedák a čítali knihy. Fungovalo to výborne! A najlepšie je ozaj v lete odúčať. Vtedy aj keď sa pociká, tak len na slipky, alebo kraťasky. Nie slipky, pančúšky, nohavice... 😉
K dcérke tiež nebudem používať nočník. 😉
Moj maly bude mat v maji tiez tri roky a stale ma tiez plienku, a ked sa ho spytam ci chce slipky tak chce je mubto lepsie ale tiez nie a nie na nocnik i ked ho posadim tak posedi ale dam ho dole a o dve minuty sa pocika a tiez mu to vobec nevadi,.. A mij este k tomu nerozprava tak mi nepovie nic,..