Ahojte. Mam dva a pol rocnu dcerku, byvame s mojimi rodicmi v rodinnom dome. Moje vychovne metody zlyhavaju a mala je vzdorovita, a podla mna je to o to horsie ze ked jej stanovym pravidla a ona sa zacne rozculovat, pride stary otec a dovoli jej to co ma zakazane... Nepocuva co jej poviem, mozem jej dookola noeco rozpravat ale ona pocuje len co ona chce... Zvykla si na ruky a neviem ju od toho oducit... Viem ze robim chybu ze ked ide niekde kde nesmie alebo robi co nemoze zoberiem ju na ruky a prec odtial ale to len preto ze ked jej nieco hovorim nepocuvne... Moj otec sa na to hneva ked ju beriem na ruky ale ked place tisi uu na rukach on a to sa mu uz zle nezda... Radi by sme isli byvat do vlastneho aby mala mala jednotnu vychovu ale kvoli financiam si nemozme dovolit vlastne byvanie...poradte mi prosim co robit... Ked je zla nepomaha ani nechat vyplakat a ked mi nasi povedali ze dat jej vychovnu na zadok... No tak to podla mna nema tiez ziaden ucinok....
ahoj, nebudem ti pisat o spolocnom byvani a jeho dosledkoch, tie si uz spoznala sama 😝 najdolezitejsie je ujednotit si vychovu, ked bude dcerka spinkat, sadnut si a skusit sa s rodicmi porozpravat co ma dovolene a co nie aby ste boli jednotny, pretoze tymto jej velmi nepomozete a dieta je zbytocne zmatene... mam tiez 2 a pol ronu dcerku a tymo sme si nedavno prechadzali tiez, ale uz pozna hranice za co vdacim aj svojmu manzelovi, pretoze ak mala robila zlobu a nereagovala ani ked som zvysila hlas, tak nastupil tatik so slovami "respektuj mamu" a drobka si hned uvedomila, ze tymto velmi nepochodi pretoze nema ziadneho spojenca... rovnako netreba posilnovat negativne vazby, ked dieta hneva a venuje sa mu prilisna pozornost tak si to spoji... aha, tak ked nebudem pocuvat tak si vydobijem pozornost a budem stredobodom pozornosti... to nie je dobre... u nas pomaha aj to, ked jej poviem ze dane spravanie nie je pekne, ze sa mi to nepaci a preto sa s nou nexcem hrat/rozpravat... a ked som ticho alebo si idem sadnut tak pochopi, ze prestrelila a sama sa pride ospravedlnit 😀 u nas pomaha aj ked jej poviem, ze som z toho smutna... a co sa tyka nosenia na rukach, mi sme to skoncili tak, ze som jej povedala, ze ma boli brusko a nemozem ju teraz nosit na ruckach, ze maminka nie je taka silna... a pochopila 🙂 obcas ju vezmem, ked sa mojkame, ale ked je to vonku, tak jej vzdy poviem, ze toto je len vynimocne, ale ze ju nemozem nosit, ze uz je velke dievcatko a take chodia sami peso 😉 je lepsie ju v takom pripade odtiahnut za rucku 😉
@maslenka47 ja ju nekomandujem bezdovodne. Napriklad hra sa s hrackami ale neulozi zi ich ale rozhadze alebo ma jest ale ona nebude sediet lebo ona si zmysli ze ona ide robit nieco ine alebo robi nieco za co uz pred tym plakala ako ked ji napr macka uskriabla lebo ju tahala za chvost ale po placi hned to isla robit znova alebo nechce behat sama ked ideme sa prejst a ja ju nevladzem nosit dlho tak sa ju snazim nalakat aby isla behat ale bez vysledku....
@julisalove jejda, ale mas dieta, nie vojaka. Moj 4rocny neuprace hracky sam doteraz (aspon nie poriadne). Vzdy mu pomaham (alebo skor on pomaha mne, jak sa to vezme).
Jedenie nehrot, ked bude hladna, si vypyta. A macka? Predpokladam, ze mate zdravu macku. No tak ju skrabla, vysvetli, ze ju skrabla, lebo jej robi zle a hotovo. Mozno po nejakom 10tom skrabanci pochopi.
Nuz a chodenie asi nema rada, ked sa necha nosit. Preco by aj, vsak je to nuda, ziaden ucel, strata casu 😝 Tak sa aspon necha ponosit. Skuste kratsiu trasu, alebo detske ihrisko nech sa tam vysanti.
@katkara ja som jej vysvetlovala ze ju nevladzem nosit ze ma boli chrbat ale ona to ako keby nechce pocut
@maslenka47 vies ale co bude v skolke robit ked nechce sediet pri stole, a lezat ona tiez nechce led budu musiet lezat v postielke... Dneska sme boli v rodinnom centre a ta pani mi tiez vravela ze v skolke budu muaiet deticky robit to co maju ze by ju na to bolo pripravit
@julisalove o škôlku sa nemusíš absolútne báť, buď si istá, že tam sedieť pri stole bude, aj ležať v postieľke, lebo veľmi rýchlo zistí, že tam nie je nikto, kto by jej ustupoval, ako sú u vás tvoji rodičia. Tvoje dieťa nemá stanovené pravidlá, to je celé. nechápem, prečo ju berieš na ruky, keď robí niečo, čo sa ti nepáči. Vtedy ju treba upozorniť, ak neprestane upozorniť ju znova s tým, čo bude nasledovať, ak neprestane, keď v tom pokračuje, musí nastúpiť trest. Určite nie na zadok, ani ju brať na ruky, odviezť ju za ruku preč, ak má tvoj otec tendenciu ju vtedy brať na ruky, lebo reve, choď s ňou do inej izby a zamkni za sebou dvere. Toto si musíš s tvojími rodičmi vydiskutovať, lebo tiež nemajú stanovené pravidlá....o výchove vašej dcéry rozhodujete vy - ty a tvoj manžel. Mám pocit, že nie si dostatočne dôrazná ani v tom, čo sa týka svokra, ani v tom, čo sa týka malej. Ak nechce sedieť pri jedle pri stole, tak bude hladná. Dieťa v jej veku už veľmi dobre chápe. Skúsila si to? Jeden, dva krát, tri krát a pochopí, že ak chce jedlo, tak bude musieť za tým stolom sedieť. Jednoduché a účinné. Nič iné to nechce, len dôslednosť. Neuprace hračky? Skús ju motivovať, nie rozkazom, upratujete spolu, daj si na ruku maňušku, akože upratuje ona....nedovoľ jej vyhádzať všetky hračky po zemi, ak chce ďalšiu, tie, ktoré má rozhádzané, treba upratať. Je to len a len na tebe, máš to ťažké, keď ťa otec v tom nepodporuje, skôr naopak. Čo na to tvoj manžel? Bolo by dobré, keby mu dohovoril on, že jednoducho nechcete dieťa, ktoré si vynucuje všetko plačom, ktoré nedokáže pri jedle obsedieť....Držím palce, aby sa ti to postupne podarilo zmeniť. V škôlke s nimi nerobíme žiadne zázraky, len to, čo som ti popísala. Dôslednosť, aj popestovať, pomojkať, ale nie vtedy, keď by mal nasledovať trest.
@timea7 tak mi prosim ta este porad co robit ked sa zlosti ked krici place a nepomaha ked si ju nevsimam lebo rpide za mnou taha ma a ked aj odidem dalej ze nema na mna dosah tak sa neukludno sama... V placi je vytrvala a potom jej sopliky zabehnu a napina ju nazvracanie a ked pridem za nou ze ju utisit tak nic ju neutisi len ruky, niekedy ani to nie. Ked jenuz velmi velmi zle zapnem jej rozpravku a tam sa utisi ...
@julisalove z akého dôvodu sa zlostí? Keď jej niečo nedovolíš? Odpútanie pozornosti už nezaberá? V žiadnom prípade by som ju nebrala vtedy na ruky, na ruky ju ber a mojkaj ju, keď je kľudná. Maximálne si k nej sadni na zem, môžeš ju objať. V plači je vytrvalá preto, lebo si pár krát to, čo chcela, vyrevala. Ak chceš dosiahnuť, aby nerevala donekonečna, tak jej nikdy nesmieš ustúpiť len aby neplakala. Ani ty, ani tvoj otec. Rozprávka je tiež v podstate odpútanie pozornosti, keď je v amoku, nemá zmysel jej niečo vysvetlovať. Keď plače a ťahá ťa niekam, trvaj na tom, že pôjdeš, keď prestane s tým revom. Ona ťa ním vydiera, už sa naučila, že to zaberá....
@julisalove ahoj, treba len zmenit pristup k malej, je to tazke ale ide to, hlavne nemenit malu, ale seba, ja som zainvestovala, mrkla som som stranku www.nevychova.cz, po dlhom uvazovani a rozoberani ci ano a ci nie, sme sa rozhodli.... a cuduj sa svetu, zmena komunikacie s dietatom, pochopenie, uznanie pocitov dietata, proste jednoduche principy komunikacie, ktore proste funguju, naozaj zacali fungovat... pozname co je to vzdor, ale v podstate v mensej miere ako pred tym ako sme spoznali Katku Kralovu a nevychovu.... su tam aj kratke videa zadarmo, ale nie vsetko sa da pochopit z nich.... kurz je sice drahy, ale cena je primeranu k vysledku... drzim palce
@julisalove ja vidim vas najvacsi a zasadny problem v nejednotnej vychove...ak uz raz byvate takto viac generacii, dieta jednoducho potrebuje svoju autoritu svoj rezim, ktory by mal zabezpecovat rodic....ok stari rodicia mozu poradit, ale len tebe a sukromne, aby nenarusali tvoju autoritu...ak sa dohodnete na rovnakych a striktnych pravidlach, ktore budete dorziavat vsetci dospeli je to podla mna prvy krok...dalsi je pre mna skoncit s nosenim, tahanim a takymito vecami..nie je nie a dieta ho musi vediet pochopit, ved v zivote je nikto od niecoho zleho tahat a odnasat nebude...a nechat tak a ignoracia pomahaju, ale ked parkrat podlahnes, pridu sople, hysaky atd...soplik vyfukat, aby sa neudusila ano, ale potom ignorovat a dat niekde, kde sa nemoze hadzat ci si ublizit...par raz a nauci sa.... otec je zo 7 deti, babka doteraz strazi vnucata...keby toto robili tak nic neurobi ani nic nevychova....drzim palce....
Tak co sa hraciek rozhadzanych tyka ke poviem uprac si tiez uprace podla nalady ked ale poviem pod pomozem ti spravime to spolu tak bez problemov...co sa jedenia tyka ak zrovna nechce jest ju nenutim mi zacneme jest a ked nepride kym nedojeme ma smolu.....zatial sa to ani raz nestalo potom co som ju prestala volat a sme ju ignorovali tak prisla.... ako uz spomenul niekto nado mnou dieta nie je vojak reagujuce na povely a skusa aj kolko si moze dovolit...co sa tyka na nosenie na rukach moja ked chce ist niekam al. Robit nieco co nesmie chytim ju za ruku a odvediem ....
A co sa skolky tyka tak sa neboj....dieta bude robit to co vacsina a deti v tomto veku uz velmi dobre vedia co si ku komu mozu dovolit...
A myslim si ze u vas je najvacsi problem nejednotna vychova....
@julisalove je zle,ze nemate ujednotenu vychovu,ked uz byvate spolu.
K prechadzkam..deti obycko chodza unavuje..ja mam takmer 3,5r.,ale este vynimocne.beriem buginu.. A vo veku 2,5r.som bravala vzdy. Aj kvoli nakupu,ale aj kvoli tomu,ze ma slabsi svalovy tonus,takze este tak dlho nevydrzala,ked sme uz teda sa prechadzali,ale aj to je coraz lepsie. Aj kvoli tomu ze ak vzdorovala,sup do kocika a mala smolu.
Inak sme vela casu travili a travime na ihriskach,tam sa tak inak vyhra,aj ked ona je skor ten taky zvacsa pokojnejsi typ.
Co sa hraciek tyka,tam jej pomoz,ze pojdete spolu upratovat. My sme mali hrackopraca,ktory si upratal hracky,kde chcel a oni ich nenasli,az sme.mu telefonovali,ze uz si tie ostatne upratuju.. Teraz uz maju kutik,takze hracky maju tam.nahadzane..je len nasa chyba,ze nemame pre ne viac skatul a nrjaku polickovu skrinku,lebo takto to je skor po zemi,nastastie si to skor auta a babiky su v kociku a postielke.
Ono ten vzdor potrva,aj jedlo treba riesit,prosto bud za nou budes behat (v skolle nebudu,nauci sa,o to sa neboj) alebo jednoducho ak nebude pri stole,tak po nejakom case odniest a das jej az dalsi chod,ktory ma.ist,alr nic mimo toho,len to by museli s tebou drzat aj pribuzni...
Ten vzdor bude postupne slabsi ci (a) menej casty..nas 5r.si uz skor pofrfle,malokedy spravi byvaly cirkus (a to sme si tiez uzili,len dlhsie trvalo.nez pochopil,ze smola), to skor vtedy,ked je unaveny alebo ide nanho choroba(vtedy sa akoby spravanim vracaju naspat o nejaky ten polrok-rok).
Nasa ma cez 3,u nej sa vzdor stupnoval pomaly po 2.r. A nastupom mna do prace a jej do skolky sa to zhorsilo. Teraz nechodi,ide od septembra do statnej,tak som zvedava,ci sa to zas zhorsi alebo uz nie.
@julisalove Mne veľmi pomohla knižka "Vychovávame deti a rastieme s nimi" od Naomi Aldort - vyšla už aj v slovenčine, cca. 10 Eur stojí. Prestali sme s malou bojovať, musel čítať aj manžel, keď videl, že to funguje. Nehovorím, že všetko treba od A po Z robiť podľa toho, ale vyriešila som pomocou tej knižky x situácií, ktoré by som predtým nezvládla a skončili by akurát cirkusom. Ja som musela nastúpiť do práce, malá do jaslí - 20-mesačná. Začala mi po čase koktať. Logopedička povedala, že z nástupu do jaslí ... Tak som išla podľa knižky a do mesiaca koktanie celkom vymizlo.
*@julisalove , Ahoj, veľmi ma tvoj problém zaujal. Riešime niečo podobné. Tiež malá neposlúcha, je tvrdohlavá a ide si za svojím. Výchovné bac na zadok nepomáha a keď ju ignorujem, dopadnem presne ako ty. Plače až sa pozvracia, alebo ma ťahá, hodí sa na zem. Toto riešime asi 2-3 mesiace. Malá bude mať 2roky. Som bezradná
@julisalove to je sranda, ze ty rozpravas o skolke, a nevies si dat do laty ani rodicov, natoz dieta. Inak v skolke tiez nie su deti nutene robit nieco, co ich nebavi. Su vedene k tomu, aby ich cinnosti zaujimali a aby sa zapajali sami od seba. Navyse su tam ine deti, od ktorych spravanie opakuju.
Este raz, tvoje dieta nie je ani vojak, ani robot ani tvoj sluha aby ta pocuvala na slovo a robila, co jej povies. Tam ma byt pochopenie z tvojej strany, zmysluplne pravidla (nie nasilu voci voli dietatu - napr tie prechadzky :p) a pozitivna motivacia (nie "musis, lebo som povedala", ale navnadit, ze je to potrebne a ze dieta to samo od seba chce). A samozrejme nenechat sa vlastnym dietatom vydierat.
Samozrejme su situacie, kedy musis trvat na svojom (napriklad aby ti nevletela na cestu pod auto), ale mam dojem, ze toto nie je vas problem.
@skorinkas to iste plati aj pre teba. Co ze si ide za svojim? Ved to je v absolutnom poriadku. Niekto by mal dat vychovne bac rodicom, co si myslia, ze deti nemaju pravo na svoj nazor a svoje zaujmy. Alebo hoci aj nesuhlasit s rodicom.
@maslenka47 ale tu nejde o to, že ju chceme vo všetkom obmedzovať, ale ona si postaví hlavu a neposlúchne v ničom. Ja rešpektujem to čo chce, čo sa jej páči-pokiaľ je to v medziach, ale tiež chcem trochu aj od nej. Len to je kameň úrazu. Hračky si upraceme spolu, to nám ide, aj sa pekne sama pri stole napapá. ALe keď jej na niečo poviem, že to nesmie, robí to naďalej a ešte sa pri tom usmievka, alebo sa tvári, že ma nepočuje. Keď jej to zoberiem, alebo ju odtiaľ odvediem, hodí sa na zem, reve, alebo inak trucuje. Nedá si nijak povedať
Ale veď to je normálne v jej veku,skúša hranice😊samozrejme je ideál jednotná výchova, čo sa nie vždy darí ale patrí to K tomu veku.este to chvíľu potrvá 😊nevšímaj si ju keď sa trepe O zem A po čase keď uvidí že si tým nepomôže tak ju to prejde 😉myslím že toto zažije 90%percent rodičov 😊
@skorinkas malá ťa krásne vydiera, ta ako ti tu písali ostatné, skúša, kam až môže zájsť. Ak robí niečo, čo sa ti nepáči, tak ju v prvom kroku upozorni, že sa ti to nepáči. Nikdy nehodnoť ju - si zlá, neposlušná, ale jej činnosť - nepáči sa mi, čo robíš....ak neprestane, upozorni ju druhý krát a dodaj, čo bude nasledovať, ak s tým neprestane. Ak sa hodí o zem, reve, trucuje - nevšímaj si ju, nereaguj nijako, choď si urobiť kávu, listuj v časopise, pozeraj von oblokom....ak sa pozvracia, tak ju prezleč, nijako to nekomentuj, ani ju neľutuj, skrátka tvár sa, ako by si ju prezliekala do pyžama a vráť sa k činnosti, ktorú si robila pred tým. Jej správanie súvisí s jej vekom, je v jej vývoji veľmi dôležité, no treba jej stanoviť hranice, ktoré vnesú do jej života pocit istoty a kľudu. Presne tak isto staré dievčatko občas strážim, skúša na mňa tiež všeličo 😉
@timea7 snažím sa to tak riešiť, ale niekedy sa to jednoducho nedá. Ďakujem za radu a povzbudenie. Mám pocit, že je to moja vina, že je rozmaznaná. V podstate som vychovala synovca, sestra musela ísť skoro do práce, ale on takýto nebol. K mame áno, ale ku mne si nedovolil, pri mne bol ako medík. Teraz je to to isté s mojou malou. Mne robí zlotu a moju sestru poslúchne na slovo
@skorinkas nedávaj si vinu za výchovu, každá sa to učíme za pochodu, každé dieťa je iné, inak reaguje. Dieťa veľmi dobre vie, na koho si čo môže dovoliť. Spomeň si, či si na synovca nebola tvrdšia.
Píšeš, že sa to dcérou niekedy jednoducho nedá. Dá sa to vždy, musí. V tom je práve ten háčik, že treba byť dôslednou, vždy, všade a za každú cenu. Možno si niekedy ustúpila, zľakla si sa, keď sa povracala, možno si chcela, aby prestala jačať, lebo bola u vás návšteva, možno ti bolo trápne, že sa šmarila na zem v obchodnom centre a ste stredobodom pozornosti.....na okolie sa vykašli, najviac rozumu majú vždy tí, čo to nikdy nemuseli so svojím dieťaťom riešiť 😝 😝 😝 😝 😝 . Snaž sa byť kľudná, nezvyšuj hlas, iba trvaj na svojom. Tvoje dieťa si zvykne na to, že sú určité pravidlá, ktoré treba dodržiavať, ak nie, nasleduje trest. Drž sa, časom to bude lepšie.
@skorinkas ak zistim ako si pomoct, dam ti vediet;)
@lucwika Ahoj, ked hovoris zainvestovala, myslis tym, ze si si kurz zaplatila?
Chcela som sa spojit s niekym, kto si uz kurz zaplatil a ja by som mu dala polovicu a mali by sme ho dokopy k dispozicii. Je to sice dobra investicia, ale aj tak je to 200 eur 🙂
Ak som pochopila spravne, kurz sa da stiahnut prostrednictvom audio a videonahravok do PC a tie sa daju ulozit na nejakom ulozisku, napr. uloz.to a to moze byt dostupne nielen tomu, kto to ulozi, ale aj inym 🙂
Ahoj. Ano ja som zainvestovala a nelutujem. Zmenila sa komunikacia medzi nami celkovo v rodine a sceny ako sme zažívali akoby vymizli.... nevravim ze nemavame aj sceny, ale viem si s nimi lahsie poradit a nie su take tragicke.
Nehnevajte sa ale spristupnovat nahravky nebudem nakolko je to porusenie autorskych prav nevychovy a ja ich plne respektujem. 😇 Akurat v ramci nevychovy riesia jedneho tatka, ktorý sa priznal ze sa delil o kurz s inou rodinou a vylucili ho...... Videa sa stahovat nedaju, len audio, ale mne osobne by audionahravky nestacili.
Ak sa na to date, kludne sa ozvite, rada sa podelim o skusenost.😉
Dakujem
@julisalove tazko radit. Skus uviest nejaky priklad toho, co "nepocuva". Mozno od nej vyzadujes uplne nepodstatne veci len preto, aby si mohla nieco "vyzadovat". Vyzadovat dodrziavanie pravidiel je fajn, ale mozno by bolo na mieste urcit si pravidla tak, aby dcera mala pocit, ze su dohodou oboch stran. Nie komandovanie a buzeracia zo strany rodica len preto, ze moze. Obcas nezaskodi urobit aj kompromis.