2,5-ročná nevie povedať K

23. sep 2022

Ahojko ako naučiť 2,5 ročnú povedať pisemnko K ??? Nevie ešte celkom pekne rozprávať, no snaží sa... Napríklad kivi je Ivi, Kika je ia klop klop je op op proste úplne ignoruje to písmenko. Logopedicke sa chystáme až po 3 roku skôr nám pediatricka povedala že je zbytočne ísť

katica06
23. sep 2022

Poradiť neporadím, moja nepovedala k ani 3,5 r. a veľa ďalších písmen. Logopédii nám veľmi pomohli. V priebehu pár mesiacov nastalo rapídne zlepšenie

autor
23. sep 2022

@katica06 ja som tiez chcela ísť k logopedicke ale sme z malej dediny a z najbližšieho mestečka nám povedala že ona má strašne veľa detí a teda berie až od tých troch rokov... Pediatricka mi tiež tvrdí že ešte máme čas ale syn v 2,5 r už tvoril pekne vety a okrem R vedel všetko. Dcérka vety nedáva a slová len teraz začína opakovať. Preto som chcela logopeda alebo ju doma učiť keď ma niekto skúsenosť ako na to

7rebeka11
23. sep 2022

Dcéra 2r 5m je tiež na tom v porovnaní so staršou veľmi pozadu v reči. Len teraz začína hovoriť slová. O spájaní do viet zatiaľ nemôže byť reč. Ale tiež som si všimla, že nepoužíva písmená k, v, l, r. Buď ich vynechá alebo nahradí iným, myslím že to príde ešte

zildo
23. sep 2022

Neporovnavaj..mne tiež prvá dcéra rozprávala čisto už ako 2 ročná druhá dcéra má 2r.9m. a teda tiež nevie nejako extra rozprávať...podľa mňa je skoro riešiť logopeda,však niektoré deti ako 3 ročne sa akurát rozbiehajú rozprávať.

amonet
23. sep 2022

pozri na nete knihu o detskej reči a na instagrame je vela logopediciek co maju tipy na doma ako pracovat s detmi

basska_b
23. sep 2022

Moja hovori C namiesto K. Tiez ma 2.5. Ale vnimam, ze sa jej to vylepsuje. Myslim, ze az od 3 rokov by sa mala zacat vyslovnost vycistovat a trva to do ca 5 rokov. Ak by sme bolo tabulkovi. 2rocne deti vraj k logopedovi nechodia, lebo nespolupracuju a rec sa este meni

victoriab
23. sep 2022

Neporovnávaj, môj prvý rozpraval od 1.5 roka, hneď cisto.moj druhy ma 2.5 a nerozprava dokopy nic, vie asi 6 slov, co aj rozumieť, že čo hovorí. Logopedicka povedala, že ak povie nejake slovo nie dobre, resp čisto, je to proces, ale je to na dobrej ceste, casom to dotrenuje, este je malý/a.

jvasenka
23. sep 2022

@amonet vies poradiť nejaky profil na ig?

victoriab
23. sep 2022

@basska_b môj veru chodi od dvoch rokov, moj muz bol inciiativny a nahlasil ho. Doktorka nadsena, vraj viac takych rodicov, ja som boal dosť proti, ale mozem povedať že nam dosť pomhola. Náš malý je o dve vyvovjove obdobia pozadu, co sa reči tyka.

amonet
23. sep 2022

@jvasenka pači

kacena4
23. sep 2022

2,5r. rozpravajuce dieta nepotrebuje logopeda, ma este cas dozriet do 6r. pismenka nabiehaju postupne, ak by nenabehlo K cca do 3,5-4r az potom to staci riesit. inak je to zbytocne nakolko 2,5r. dieta aj tak nespolupracuje s logopedom

nwnw
23. sep 2022

Nam logopedicka povedala ze do 3r nemusi ani pocut tie rozdiely 🤷. Tych pismen co nevie pouzivat je mega vela... K vie povedať ale v slove ani za .... pýbel (kýbel) 🤦. Fakt sa snazi a aj tak to povie zle a mysli si ze dobre... Ja uz neviem ci vobec pojde do skolky.

babydesire
23. sep 2022

A nieje to skoro riesit ? Naco ma takmer 3rocne dieta dokonale rozpravat ? Moj syn ma 6r.chodi do skoly, stale nevie "R" a casto zle vyslovuje "L"..zatial to neprekaza (ale ucime ho spravne vyslovat,,hold musi sa to naucit)..no priznam sa ze detsku rec ktora je taka dokonala vo svojej nedokonalosti zboznujem 🥰😍🤩🥰😍🤩

basska_b
23. sep 2022

My mame taku tu knizku Kubko a recove cvicenia a tam je v dolnom riadku napisane, ake pismenko ma vediet vyslovit v akom veku. Vsetko tam je az od 3 rokov pisane (od troch, styroch a piatich), z coho som usudila, ze dbat na spravnu vyslovnost treba od 3 rokov a pismenko od pismenka rozlisovat, kazde je inak narocne. R az od 5tich. U tvojej dcerky je podla mna dobre, ze radsej pismeno vynecha, ako si ho nahradzat za ine. Moja starsia to tak robila a vie paradne rozpravat. Ma aj hudobny sluch a tenky, sikovny jazyk. Na 4. narodeniny zacala sama od seba rozpravat krasne ciste R. Tato,druha dcerka ma tarbavejsi jazycek. Mozno aj 10 pismen by som vymenovala, co nevie vyslovit dobre. Ale fakt sa snazi a pocut zlepsenia, hoci velmi postupne a len pri urcitom postaveni pismen. V tomto veku je to normalne. Je ine, ked ma dieta opozdeny vyvoj reci a nedava dokopy ani jednoduchu vetu a pod... kamoska utekala s 3rocnym k logopedicke, lebo to mali zalostne. Hovoril len jednoslovne, aj to mu rozumela len ona. Urobili potom pokroky. Bol ochotny spolupracovat, cvicit.

dominika7990
23. sep 2022

Ale prosím ťa čo stresujes 🙂 moja išla k logo prvý krát v 4r a teraz v 5tich sa učili K a L v 4r. Sa učili Ch. Malému 3,5 r ledva rozumieť čo hovorí tak ho teraz zobrala tiež k sebe že začal dnes konečne keď sme išli vyzdvihnúť sestru k logo spolupracovať, tak mu dala tiež prvý termín. 🙂 neboj má dosť času sa učiť ešte 🙂

popa86
24. sep 2022

Môj teraz už 4 ročný syn nevedel povedať K v 3,5 roku. Naša logopedička povedala, že v 3 rokoch už by malo K samé nabehnúť. Od toho 3,5 je vraj najvyšší čas to začať riešiť. Boli sme raz, ukázala nám jeden cvik… za tri dni povedal sám K. Potom sme museli dbať na to, aby začal používať K aj v slovách. Ale pozor… keď nevie K, tak s najväčšou pravdepodobnosťou nevie ani G. To sa tvorí v ústach rovnako ako K- na koreni jazyka. Takže sme trénovali K, G. Poradila nám jednoduchý trik- lyžičkou alebo lízatkom zatlačiť špičku jazyka dovnútra do úst tak, aby sa hore nadvihol koreň jazyka. Keď má koreň jazyka nadvihnutý… má povedať T a D. Z toho v tejto polohe jazyka vznikne postupne K a G. Potom pridáš slabiky TA a DA- z toho vznikne KA a GA. Syn vedel za tri dni K bez použitia lízatka. Potom sme trénovali KA a GA. Keď vedel aj toto- začali sme trénovať jednoduché slová- kilo, kolo, kino, kuna…slovíčka sme postupne dávali ťažšie a s písmenom K hocikde v slove. Do mesiaca vedel K sám všade. Myslím, že tvoja 2,5 ročná má na K ešte čas…možno do toho 3-tieho roka nabehne samé. Riešila by som to až potom. A ešte nám povedala, že L a R by malo vývinovo nabehnúť samé do 5 rokov. Ak ho dieťa nevie v tomto veku, treba to začať riešiť.

basska_b
24. sep 2022

@popa86 To je super trik 👍👍 Urcite pouzijeme, ked v 3 rokoch same nenabehne... zatial by ma 2.5 rocna so stlacanim jazyka poslala do kelu, ale 3.5 rocna uz je rozumnejsia a chape, naco sa to deje a o co ide 🙏

martul
24. sep 2022

A keby si ju nechala, trošku jej dala čas? Stalo by sa niečo? Aby to nemalo presne opačný efekt. Neporovnavaj so synom to je najhoršie čo môžeš spraviť. Je ešte malá, reč sa stále vyvíja, nechaj ju samu nech na to dôjde. Potom to rieš, po troch rokoch najskôr. Či to už máš naplánované recitovanie Štúra?

jvasenka
24. sep 2022

@amonet ďakujem🙂

basska_b
24. sep 2022

Este spravim reklamu tej polskej serii Kubko: toto je z knihy Kubko na prazdninach. Dole je vidiet, ze slovo Kameň s dorazom na pismeno K by mali vediet povedat od 3 rokov.