Neviem ako to lepšie nazvať, ale som z toho smutná, ako ľudia vnímajú že moja dcéra nejde ešte do škôlky, pretože sa mi ju nepodarilo odplienkovať.. V tomto by mal každý vedieť že každé dieťa je iné a aj ked som sa veľmi snažila proste to maximálne odmieta nie je na to ešte pripravená, je veľmi šikovná v iných veciach , tak prečo ju mám teraz stresovať.. Ja nemám prácu do ktorej by som sa musela vrátiť, hoci by som už rada šla pracovať aj bola rada keby išla, ale aj tak nemám pocit že by na to bola pripravená, je veľmi citlivá a naviazaná na mňa. Ale ja to beriem v pohode však pojde o rok..Ale ostatní akokeby som bola najneschopnejšia matka na svete, že proste nevie cikať do nočníka a nejde do škôlky to je hotová katastrofa...máte aj vy taký názor alebo niekoho v okolí ak vaše dieťa nejde? Ako aj mne je to ľúto ale nedá sa nič robiť a podľa mňa svet sa nezrúti..ďakujem za názory 🙂
Moje dieta sice chodilo aj do jasli dva dni v tyzdni, ....ale mame suseda a nenastupil v 4 fdo skoly len do skupiny na hranie, preto ze rodicia a ani detsky psycholog to neodporucal plienok sa zbavil toto leto cez den a ziadna tragedia, take poznamky ignoruj....o rok moze byt nuekde inde ....s inymi detmi moze byt aj na ihrisku...
Ahoj. Moja má tiež 2,5 roka cikať vie kam treba ale kakanie no hrôza len do.plienky a po stojacky iez ide do škôlky až od budúceho septembra ale nie pre plienku lebo kaká až večer vždy ale preto že to tak zatiaľ bude tiež nemám prácu kde by som sa vrátila som tak že manžel na stály pracovný čas čiže končí ako treba nehrozí aby chodil pre malú do škôlky a zo synom sa učil takže mne aj keď mala pôjde do škôlky buď budem doma piecť a živiť sa tým alebo dáku brigádu na pár hodín inak to nevidim. Užívaj si malú dokiaľ je malá zachvilu vyrastie to už nevratis pracovať môžeš do konca zivota.
Este k tej naviazanosti, tam by som ale skusala nech si zvyka aj na inych....aj ked len a babkou na par hodin sama...alebo s otcom...prip s niekym inym....
Jasné že je to okej že ostáva doma 🙂 môj starší je februárový tiež, šiel 2,5 ročný do škôlky lebo to inak nešlo (mala som nastupit. Zvládol to ale teraz mam mladsiu julovu a veľmi sa teším že škôlka jej vychádza na neskor, teda až po 3 narodeninách.
@sumalee aki ludia to beru tragicky? Babky? Susedky? Ludia vzdy maju potrebu komentovat to, co sa vymyka priemeru a beznemu standardu. Tiez neber tragicky reci inych ludi... ludia toho narozpravaju... mne tetky momentovali kazdu hovadinu: preco decko sedi v kociku a nebeha, preco deti kojim tak dlho, preco rocnemu decku nechcem dat cokoladu...
Kedysi sa deti zacinali odplienkovavat uz po roku ci boli zrele ci neboli, do skolky a jasli sa chodilo automaticky... kazde cudo trva par dni a o nejaky cas si na plienky tvojej dcery nikto nespomenie...
* nrdopisala som 🙂 že som mala nastúpiť do práce preto šiel. Ale nakoniec som otehotnela s mladšou. Takže som ostala doma a malého som už síce v škôlke nechala ale len na 4 hodiny, bez spania. Tiež sa všetci čudovali prečo len na polden. No preto. Lebo sme to tak chceli 🙂 takže pohodka, správ tak ako vám vyhovuje a nestresuj sa ostatnými. Je to váš život. A vaše rozhodnutia 💜
Netreba si všímať okolie a názory druhých -jedným uchom dnu,druhým von ...
Moja má v októbri 3r. a na noc má stále plienku 🙂
Cez deň plienočku nemá,len na spánok -a to sa naučila ako 2,5 ročná, najstaršia už po 1roku chodila na nočník,stredný skoro ako 2ročný -každé dieťa je iné, jedno v tom šikovnejšie a druhé v niečom inom.
Takže máte čas -na všetko treba čas aj na jej dozretie na odplienkovanie. Užívajte si chvíle spolu,tie deti tak rýchlo rastú ... 🙂
@sumalee Prečo riesis cudzich ludi ked ty si si zariadila ako ti to vyhovuje? Nasa dcerka ide tiez az teraz do škôlky nakolko min.rok ju nevzali-u nas bez šance mladsie deti ako 3roky, dokonca ani niektoré 3-4rocne sa nedostali. A? Koho to ma co zaujimat preco moje dieta nechodí do skolky vtedy a vtedy a ja nie som v praci? Nech sa stará kazdy sam o seba. Jedina "tragedia" je v tvojom pripade to, že to vôbec riesis.😉
Pre mňa zase je nepochopiteľné DAT také malé dieťa do ms
@sumalee ahoj. Moja do škôlky nastupuje, tri ešte nemá a myslím si, že nik nemá právo ta súdiť. V dobrom. Je v poriadku a je normálne, že deti skôr rozprávajú, sú skôr odplienkovane a rovnako je v poriadku a normálne ak niektoré deti rozprávajú neskôr, neskôr sa od plienkuju. To ze 2,5 r dieťatko ešte nie je odplienkovane nie je nič nenormálne. Prepáčte všetci ale nenormálni sú ľudia, ktorí už vôbec nepoznajú rešpekt voči druhému. Toľko x tu človek číta ako ľahko niekoho odsúdia v zlom len preto, že robí veci inak. Sú deti ktoré chodís do škôlky aj od dvoch rokov a sú šťastné a majú dobrých rodičov, sú deti ktoré idú do škôlky neskôr, alebo idú dokonca až do školy a sú tiež šťastné a majú dobrých rodičov. Voči rečiam sa len obrnit. Úsmevom odbiť. Áno moje dieťa bude, je výnimočne. Bude mať plienku až do 18. Lebo do troch štyroch ju má ešte veľa detí. Tak my budeme mat na dlho. Alebo sme lenivý, nechce sa nám trénovať. Ale je to naša starosť takže ďakujem,vy to riešiť nemusíte. Neboj sa. Až ty sa neponáhľas do prace a môžeš dopriať dieťatku čas, tak to je naj. Možno o mesiac, dva už bude bez plienky a vy po zime budete riešiť nástup do škôlky. A možno si užijete ešte rok spolu s veľkým prckom s ktorým sa už dá toľko veci užiť. A potom spokojne nastúpite do škôlky a do prace. Rozpísal a som sa prepáč. Ale nenechaj sa zahnať do kúta kvôli ľuďom ktori potrebujú porovnávať, či si niečo dokazovať. A možno len závidia ten rok k dobru. 😉
@sumalee aj my máme vnučku, ktorá bude mať v novembri 3 roky. Je šikovná, všetko rozpráva, ale tiež ju nevieme odplienkovať. Občas urobí do nočníčka alebo záchodu, vie, že to tam treba robiť, ale chce plienku. Povie, že bude chodiť na záchod a nočník potom. Myslím, že netreba stresovať, ono to príde, ak bude dieťa na to psychicky pripravené. Máme vnuka a ten bol odplienkovaný do 2 rokov. Nejde všetko podľa šablóny.
presne ako tu niektore píšu, skolka je od 3 rokov, načo davať skor ak nemusiš. Ja mam v rodine opačný prípad... dieťa dali do školky ako 2 ročne, pretože matka chodi pracovať mimo Slovenska, otec ma zdrav.problemy a je mu lepšie ked starostlivosť do tej 15tej je na učitelkach v školke. ale vieš ako sa na nich pozeralo...že prečo ho dali tak skoro, že je ešte malý atd , že sa ho takto "zbavuju" a podobne nezmysli. navyše je to vymodlene dieťa po neusp.pokusoch otehotnieť, čiže ešte další dovod prečo by malo to dieťa byť s rodičmi doma. Realita je taka že teraz ma 3roky aj mesiac a velmi mu školka pomohla, vie sa sam zabaviť, kresliť si atd všetko čo zvladaju vacsie deti skolke.... dovtedy bol velmi naviazaný na rodičov, bez nich nič. dokonca vie bicyklovať :D.......takže nerieš reči druhých, bud rada že nemusiš do práce, že si možes malu ešte užívať doma, všetko je individuálne. Niektoré matky si ešte predlžuju rodičák kvôli akože "alergiam" a doma su aj do 6 rokov, a dieťa maju v školke minimalne. Na nich sa zas ludia pozeraju a ohovaraju ich že sa im nechce isť robiť :D
moja susedka je riaditeľka MŠ. podľa nej najvhodnejší vek je 4 roky....dieťa je pripravené po každej stránke.
moje deti mali 3,5 a 3 roky keď išli do MŠ....tie dve staršie to zvládali lepšie ako tá mladšia...
Kašli na druhých, čo si myslia. Hlavne, že tebe to vyhovuje. A navyše tvoja mala ma len 2,5 roka, mnohé škôlky berú až staršie deti, tak kľud. Nič vám neujde a dcérka o rok bude aj lepšie pripravená na škôlkarsky režim. Sama cítiš, že ešte nie je zrelá. Tak si urobila najlepšie ako si mohla.
Baby ďakujem nestihnem odpísať každej osobitne 🙂..ja to tak že ja to nejako extra neriešim ale tak je pravda že každého sa trochu dotkne keď ľudia nemilo komentujú vaše dieťa, mám to tak od narodenia, je príliš tučná, je príliš taká alebo málo taká a proste ja som taká povaha že to bohužiaľ v sebe riešim..také názory má hlavne rodina mužovej strany, ale aj z mojej niektorí..ale aj okolie, ale však to nevadí, ja si aj tak spravím ako ja chcem a cítim..
A to že plienky sú výhovorka nie je pravda pretože naša škôlka nepríjma s plienkami, je to podmienka, moja je normálne prijatá ale bohužiaľ s tým že ked stihneme odpliekovať ale nepodarilo sa..ale kedže u detí je to tak že za mesiac 2 sa toho môže zmeniť veľa tak som ju prihlásila do škôlky..však možno ešte do nejakej súkromnej uvidíme neskôr od dalšieho roka..
Ďakujem za všetky skúsenosti a názory 🙂
Pozrela som si tvoj blog a hned prvy prispevok je o tom, ze nechce jest a vymysla. Podla mna by jej skolka prospela a medzi detmi za stolcekom by zrazu jedia. Aj s tymi plienkami, ked uvidi ostatne deti, mozno sa inspiruje. Aspon u mojej to tak bolo.
Ale tvoja vec. Co sa tyka komentarov z okolia, stopni ich uz ked zacinaju, po prvej vete. Proste zmen temu bez vysvetlenia a pokracuj v tom, o com teraz rozpravas. Vyhladaj si nejake tipy o tom, ako sa davaju hranice a o asertivitie
Ja mam dvoch chlapcov. Su uplne idlisni. Starsi bol sikovnejsi vo vsetkom. Na nocnik chodil cikat aj kakat od 11 mesiaca. Aj chodit sa skor naucil. Do skolky isiel ako 2,5 rocny. Mladsi bol lenivsi. Na nocnik ako 2 rocny. Ale do skolky tiez isiel ako 2,5 rocny. Chlapci chodili radi, neplakali. Tesili sa na ine deticky. Ale to je naozaj u kazdeho dietata ine. Ja som mala tusim vacsi strach o nich ako oni. Oni v skolke veseli a ja doma smutna ci nebudu plakat. Ale som rada ze sli skor. Teraz su uz velki. Starsi bude prvak. Je samostatny zodpovedny a sikovny. Mladsi je trochu betar ale on ma celkovo taku sibalsku povahu. Osobne si myslim, ze detom neublizi kontakt v skolke s inymi detmi v skorsom veku
@sumalee Je.to len tvoja vec a okolie do toho nic nie je..kazde dietatko je ine,niektore skoro beha,ine rozprava,dalsie cika na nocnik..odhliadnuc od tohto vsetkeho,pokial nie je matka nutena z financ.hladiska ist do prace a dat dieta do skolky,tak je dobre ked je doma s dietatkom a venuje sa mu.Ved kedy ked nie teraz?Ani sa nenazdas a vyrastie ti.Ten cas ti nic a nikto nevrati..a vykasli sa na reci ostatnych..a nesil to🙂
Ahoj. Moja budem mať v septembri tri roky. A doma cika pekne do nocnika už skoro rok,ale ako jej dám gaťky a ideme von sa počula,vôbec sa nepýta vonku. A ísť na záchod je nočná mora len na nočník a len doma. A je prijatá ale riaditeľka povedala že vyskúšame prvý mesiac a ak sa nerozbehne v pytani cikať tak bohužiaľ musíme o rok odložiť nástup. A tiež každý náš rieši že už má skoro tri roky a na preliezkach sa pocika. A chodím aj k psychologické s ňou a povedala nám že je to jej lenivost,lebo sme museli zapisovať doma sa ani raz nepočula za 30dni čo sme zapisovali pekne sama si zoberie nočník a vycika sa,je pravda na noc má plienku. Ale za tých 30dni nebol ani jeden pobyt vonku suchý. A pekne najprv každých 15 min som ju dávala cikať do travicky a postupne sme predlžovalo podľa raz diky aj sme pochválili a aj zatieskali a nepomáha. Takže každé dieťa je iné. Nerieš ostatných. Napr. Staršia nemala plienky už ako 1,5rocna ani v noci
Ja to nepovazujem za problem. Moj syn siel do skolky statnej, ked mal 3 roky, ked mal 2,5 tiez nebol odplienkovany a co. Tak sme skusali pozvolna, az sa to podarilo a nocnu plienku sme zrusili tusim mesiac pred nastupom do skolky, lebo sa nam doma minuli a radsej som si chcela kupit ruz ako plienky, tak som mala motivaciu.🙂 Tiez boli niektori ludia v okoli mudri, ze nejak neskoro, ale tak ved kazde dieta je ine. Moj syn aj hovorit zacal neskor, aj logopeda mal dlho, a buduci tyzden sikovnicek ide do skoly, rec pekna, aj r vie a ziadne plienky..🙂 rob to tak, ako to citis ty, poznas si svoje dietko najlepsie.
Na toto ma kazda mamka svoj vlastny nazor,moj maly ma 14 mesiacov a uz pol roka pracujem a co,uplne mam v p.deli co si kto mysli,takze ak je podla teba ok,ze budete doma,tak ostatnych neries,nech si hladi kazdy svoje 😉
Moja ma 3,5 roka a neuvazujem o tom ze by sla .....a je mi jedno kto si co o tom mysli nam to vyhovuje a na otazky preco odpovedam lebo nastastie nemusi 😄ale vacsinou sa s tym nestretavam ze by to dajto riesil a ked tak vacsinou take co by najradsek suplibtie deti uz v roku....nech si kazdy riesi seba
Mama najlepšie vie co je pre dieťa vhodné.. okolie nepozná vás, vašu dcéru, váš režim a celkovú situáciu doma takže ja by som to brala asi tak, že by som sa len usmiala a povedala,že to co robím a nerobím je moja vec a nie je to v tomto vašom prípade nič co by niekto musel hlásiť sociálne tak nech si trhnu ;)
Škôlka je pre deti od 3 rokov. Pre 2,5 ročné dieťa je super, že nemusí ísť do škôlky a vôbec to nie je nič "tragické". Je fajn, že ešte s nou môžeš byť doma a venovať sa jej, nie každá mamina má také šťastie. Okolie si nevšímaj. A s nočníkom ju netresuj, to je to posledné, čo potrebujete. Ked bude pripravená, vypýta sa sama.
@sumalee do školy s plienkami nejde žiadne dieťa🙂
@sumalee Ach bože...milujem ľudí ktorí sa starajú do všetkého...a odcudzujú pretože ich dieťa vedelo sedieť 3 týždne po pôrode.A dnes má to dieťa 25 a bolí ho celá chrbtica pretože jeho rodičia sa chceli chváliť a nasilu ho nútili sedieť.Huraaaa.Každé dieťa je iné.Každé sa inak vyvíja.Nie si vôbec zlá matka.Si jedna inteligentná žena,matka ktorá si uvedomuje ,že vývoj dieťaťa je individuálny 🙂)
Každé dieťa je iné to je fakt! Napr. Môj ešte do 2,5 roka vyžadoval mlieko v noci a to surovo sa zobudil a búchal do mna že mama cem kako čiže kakao dostal to otočil sa a spal do 8 rana. Tiež mal 33 mes. Keď sa odučil od cumlíka a tiež ako 35 mes sa oducil od plienky alw na noc ešte mal a tiež keď chcel kakat iba do plienky. A 3 roky mal v juli a v sep. Nástup do škôlky. Ale Napr kakat bol naučený že ráno vypil kakao dostal plienku a kakal a sup do škôlky a tak bolo každé ráno. A to až 3,5 ročný začal sem tam chodiť na wcko kakat. Ale je pravda že ja som veľmi netlacila na neho sle tak postupne to išlo. A on Napr kakat len doma a sám v kúte ešte človeka poslal preč z izby, horko ťažko sa naučil u svokry ísť na záchod. On plakal že chce ísť domov a dovtedy to zdržiaval v sebe. Všetko má svoje pre a proti.
Ale veď si napísala, keď Ti to vyhovuje, je to ok. Môj malý chodil od 2r1m do takéto opatrovateľského centra (8:00-16:00hod), 3 deti, bolo to super a ani nebol chorý. Teraz, 2r 9m bude chodiť do súkromnej škôlky, 3 triedy 24deti, 07:30-17:30, čomu sa teším. Podľa mňa lepšie dať dieťa skôr, to si len rodičia namýšlaju že zbytočne skoro, tá rodičovská do 3r je nadbytok. A to môj malý len pred 2-3m začal nočnikovat, keď vidí, že aj iné deti..tak ho to nakoplo.Byť na viazaná na mamu dieťaťu nepomôže. Podľa mňa je Ti nočník len výhovorka, zväčša berú deti aj s plienkami, na viazanosťou nerobis dobre sebe ani jej daj ju aspoň na pol dňa. Kompromis.