2,5-ročná dcéra nevie rozprávať

5. feb 2023

Ahojte, mam 2,5 rocnu dceru, ktora nerozprava.
Chodime na logopediu, logopedka s nou krasne pracuje chyta sa ale aj tak uz mam absolutnu depresiu z toho, ze stale nevie hovorit…
Ked vidim niektore mladsie deti skladat vety a normalne komunikovat chce sa mi plakat.
Stale len hm hm hm cely den dookola, proste sa opustam a chyta ma uz aj zlost na nu. Neopakuje, mam pocit, ze je to cele zle.
Kazdy mi hovori, ze v skolke sa rozrecni ale aj z toho mam hrozu, ze co tam bude robit ked nevie rozpravat. Deti jej nebudu rozumiet ako sa budu hrat?
Citame si, rozpravam jej od rana do vecera ale aj to je frustrujuce ked je to ako keby som sa rozpravala sama so sebou.
Existuje nieco ako jej pomoct? Myslite, ze moze nehovorit poriadne aj ked pojde napriklad do skoly?

anjelicek26
5. feb 2023

Ved robis maximum. Logoped ti ukaze cvicenia - vy musite kazdy den doma... moje deti ani jedno pred 2,5 rokmi nepovedalo viac ako 5 slov... mladsi az ako 3,5 rocny (ale on mal problemy zo sluchom, nevedeli sme to, potom uz odcital z pier)...vzdy mi dodnes padne sanka, ked nejake mini pidi dieta spusti cele vety 😂

Prosim neplac a daj jej cas. Dolezite je, aby ti rozumela. Skladat uplne jednoduche vety, prinutit jej ti ukazat, doniest nejaky predmet, spravit nejaku cinnost, to je fajny zaklad, to je vsetko, co vediet musi v tomto veku. Zvysok ano, prijde... deti su podotykam vsetky relativne fit v skole, v skolke im uz "huba" mlela od rana do vecera, zlate casy, kedy to tak nebolo...starsiemu dodnes do vysvedcenia ucitelka pise - snazi sa nerozpravat non stop a nekomentovat vyucovaci proces, zatial bez uspechu 😂 Nelam prosim palicu a panika, co bude v skole, ked ma dnes 2,5 roka. Nic nie je zle. Take dieta je kazde piate v tom veku. Doslova.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
5. feb 2023

@elizabet173 logopedka vravi, ze je pozadu, ze by mala spajat slova a tak ale, ze nic strasne, ze sa da s tym pracovat, ze sme prisli skoro.
Rozumie vsetko, donesie, odnesie, uprace si, vsetko vie, vsetko pozna.
Par slov povie, stale dookola to iste a na milion veci povie proste mama🙈

anjelicek26
5. feb 2023

Dcerku mas skutocne v absolutnom poriadku, treba v hlave - maminy - ulozit, ze aj toto je este v norme ;) O rok-dva sa na tom zasmejes, pretoze mas chapeve a rozumne dieta, ktore potrebovalo jednoducho len - cas...

autor
5. feb 2023

@anjelicek26 povie mama, tato, starsia dcera sa vola Bibiana tak ju vola bibi, pod, daj,havo, ostatne len akesi nezrozumitelne slova, ktorym ja akoze rozumiem ale muz sa na nu kuka a nechape a tym padom ani nereaguje z coho mam tiez zlost, ze proste nereaguje az ked mu poviem.
Neviem asi mam dnes zly den a pochytilo ma zufalstvo, ze preco ma niekto dieta, ktore rapoce dobreze nie od roka…

kacena4
5. feb 2023

nestresuj ma len 2,5r. s pomocou logopeda sa jej rozviaze jazyk za rok urcite. rozprava celkom dost na svoj vek. moja nevedela v tom veku ani ceknut, ziadne citoslovcia (hav, mnau...) nie to este slova. len posunkovala a dnes keca jedna radost

dzulli1980
5. feb 2023

Viem, že je to ťažké, máš právo sa takto na chvíľku "opustiť", no buď trpezlivá, kamarátkin syn vôbec nerozprával hádam do 5-tich rokov, potom začal, nikto mu nerozumel, len mama a logopedička, mal odloženú aj školskú dochádzku ... och, koľko sa s ním natrápila, uchodila po odborníkoch ... dnes je z neho JUDr.

anjelicek26
5. feb 2023

Niekedy to preco proste neexistuje... moje deti potom otocilo a zacali cele vety, rovno nabelo l, r, ch, proste cista rec... kamoskina dcera sice od roka rapotala, r nevedela cisto ani v predskolskej... kazdy ma svoje tempo, treba im to dopriat. Venujes sa jej a to je hlavne... malemu na plne rozvinutie reci museli operovat usi... ale u usneho ste uz urcite merat boli... starsi sa rozbehli proste "len tak" prisiel ich cas.

erickatt
5. feb 2023

Aaaaj moj tak bol. A naucil sa

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katuskamala1
5. feb 2023

Ahoj
Moja dcerka ma 2r a 3m. K logopédicke prave ideme. Dcerka tiez ako i tvoja pekne vsetkemu rozumie, ked poviem 1 vetu napr nájdi vrchnak, dones ho a zavri pero tak urobi. Rozumie. ALE len ked chce, je tak tvrdohlava, ze ked sa jej nechce, ani na mna nekukne, kde to uz aby zareagovala. Opakovat? Ani naaahodou.
Povie : mimi (sem tam mami), tata, daj, nedam, necem, nono, nie, kde je, duda, mleko (prave som si uvedomila ze uz i to prestala), kukuk,cem, zvuky zvierat, mozno som nieco este zabudla.. Paradoxne uz sme ju raz dva krat poculi povedat slová ako odchod, zajko, havo, nejdem.. Ale ani na podnet to znova povedat odmietla. Donedavna som mala depky rovnako ako ty. Ale viac urobit neviem, rovnako ako ani ty. Je sikovna v inom, napr stavia krasne puzzle, a je zdrava. Reč hádam raz pride :D aj prvorodeny zacal neskor i ked nie az tak.. A usta nezavrie.. Neboj, sama v tom nie si

tina44
5. feb 2023

@katuskamala1 ako cez kopirak s mojou dcérou aj vek sedí. Prosim daj potom vedieť ako ste dopadli u logopedicky, ďakujem.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katica06
5. feb 2023

Prosím ťa kľud, ešte má čas. Moja chodila do škôlky od 2,5 a nepovedala viac ako tvoja. Nikto jej nerozumel iba staršia sestra. Keď šla staršia do veľkej skupiny tak jej nerozumel nikto. V3,5r. sme začali chodiť logopedičke , za rok sme dosiahli obrovský pokrok.

nikusiak9
5. feb 2023

Nasa zacala v 2r 8m

zuzkaa1991
5. feb 2023

Moje dieta zacalo hocorit ked malola okolo 3r dovtedy len hmkala na 3.5r zacala kecat vo velkom odvtedy sa jej usta nezatvoria pokiaľ nezaspi

jjanulienka
5. feb 2023

Zbytočne tlačis na pílu, keď sa jej bude chcieť začne, ešte budeš spomínať na obdobie kym nerozprávala 😅moj prvý začal naozaj až v škôlke naozaj rozprávať, mala bude mat v marci tri s tiež tomu moc nedáva ale absolútne to neriešim, keď jej poviem aby povedala napr. ananás ona povie ham 😅odmieta opakovať ale kazdym dnom nás prekvapuje a povie nové slovo...

bobo2433
5. feb 2023

Môj má 2r a 7m a vie len mama ,papa ,mňam ..aj to mám pocit iba keď sa mu zadarí ...inak nič vôbec nič

autor
5. feb 2023

Dakujem za podporu. Asi to na mna len tak dnes dolahlo lebo asi stretavame len deti, uplne male, co vedia uz hovorit. Clovek nechce porovnavat, tak neporovnavam ale mam z toho nervy a stres. A este ma asi najviac irituje moj manzel, ktory v tom vobec nevidi problem.
Tak ste ma trochu upokojilo. Dakujem.

angel993
5. feb 2023

My sme to tak tiež mali so synom. Teraz mám doma 3,5 ročného malého rečníka. Cesta autom je zážitok, ako on všetko čo vidi komentuje. Tiež rodina porovnávala, keďže má rovesníka bratranca, a to porovnávanie ma viac znervóznovalo ako to že nerozpráva. Rozbehol sa zo dňa na deň.

zuza02
5. feb 2023

moje krsnatko tiez do troch rokov nerozpravalo, iba zaciatocne slabiky....s nastupom do skolky sa zlepsilo

andreatytler
6. feb 2023

Ako s nou pracuje ta logopedka? Co robi inak ako ty sa pri nej chyta? Vysvetlila ti ako s dcerou pracovat doma?
Napriklad to ze "Jej rozpravas od rana do vecera" moze byt problem. Ja som na syna rozpravala tak vela ze nemal prilezitost mi odpovedat. Dieta potrebuje neskutocne dlho na to aby si sformulovalo prve slova. Musis cakat a cakat a cakat... normalne aj 15 sekund.

Ked nechce opakovat, vobec to nesil. Vacsina deti nechce opakovat. Je to nuda.

Skuste riekanky. Najskor jednu par dni ty opakuj, potom vynechaj posledne slovo a cakaj ci ona doplni (zase musis cakat velmi dlho). "Kolo, kolo (cakaj nech ona doplni "mlynske"). Alebo ak mas knihu co rada cita kde su kratke texty 1-2 vety, tak zase vynechaj posledne slovo a cakaj na nu.

Predpokladam ze chodite na ihrisko alebo niekam kde ma prilezitost sa hrat s inymi detmi. Ako s nimi komunikuje? Deti nepotrebuju vela slov aby si rozumeli.

daniela2202
6. feb 2023

Ešte nebolo dieťa, ktoré by sa nenaučilo rozprávať.... nič sa neboj

katuskamala1
6. feb 2023

@tina44 v stredu ideme. Ak zabudnem, napis.

katuskamala1
9. feb 2023

@tina44 ahoj
Logopedicka ju pochválila, ze ma dobru priestorovu orientáciu, dobru vizuálnu pamat, ked tak pekne puzzle stavia a tie aktivity co su v rôznych activity zositoch vies... Dcerka ochkala, wawkala ze ake tam ma hracky, knizky,.. Tak samozrejme, ze s nou spolupracovat nechcela. Pytala sa ma, ci robim to co mi radila v lete (v podstate vsetky rady z tej knižky o reci a tie rady tu aj v kazdej diskusii zazneju..) na co som vravela, ze ano. Tak len ze musíme vydrzat a zotrvať v tom podnecovani. Dala nám take karticky s obrazkami na naucenie samohlasok. A neskor potom take na vyslovovanie slabik. A termin si neskor dohodneme dalsi.

lucialaj
13. jún 2023

Môžem sa spýtať ako sa to pohlo? Mam podobný problém so svojou dcérkou. 🙂

autor
13. jún 2023

@lucialaj no pomalicky sa rozrecnieva ale teraz idem mat 3 roky a je na urovni 2 rocnych deti. Takze ja som velmi rada, ze som to riesila s logopedkou. Zacala konecne trochu opakovat predtym to vobec nehovorila. Teraz zopakuje co zacuje sice to schomoli ale vnima uz ten jazyk.

autor
5. okt 2024

Ahojte dievcata. Len ma napadlo, ze napisem taky maly update.
Dcera ma 4 roky teraz a rozprava paradne. Od rana do vecera usta sa jej nezatvoria. Vymysla si pesnicky, rozprava pribehy babikam normalne to vsetko dobehla. Dokonca vie povedat aj r.
Moc jej nejde č a ž ale stale chodime na logopediu.
Velmi sa uci kazdy den nejake nove slova pouzije. Tak mozno to niekomu pomoze.

katuskamala1
6. okt 2024

Aj na mozem update ;) dcerka zacala rozpravat sama od seba ked mala presne 3r a 2m. Paradoxne vtedy, ked sme sa jej absolutne nevenovali kvoli tragickej udalosti v rodine a psychicky sme to mali velmi narocne... preslo 9m od kedy zacala a vela x este nepouziva pomocne slovesa a ma napr problem povedat SLamka (povie lamka), alebo pismeno F, dž.. Ale ani u nas sa teda usta nezavru a myslim,ze do 5tich rokov dozenie rovesnikov ..