18 mesačný syn nerozpráva. Máte s tým skúsenosti?

kajlik18
26. mar 2012

moj syn uz ma 18mesiacov a vobec nic nehovori ani mama ani nic.je to normalne?alebo viete mi poradit ako dosiahnem aby aspon mama povedal?inak je velmi sikovny vsetko vie. vie aj ukazat na vsetko naco sa ho pytam napr.kde je gool alebo aby mi nieco priniesol tak prinesie.jednoducho vie ako sa co vola ale nepovie ani slovo.mali ste niektora aj vi takyto problem? ☹

akeber362007
27. mar 2012

Poznám také detičky , moja kamarátka má dvoch chlapcov Paťa a Lukyho , obaja začali rozprávať až keď mali 3 roky aj to len tak, že im ťažko rozumela ich mamina 🙂 otec slabo a ja vôbec. Ale zato si pamätám ich ocina sme jeden ročník ani on nevedel dlho rozprávať v škôlke mu učiteľky ťažko rozumeli. Myslím že je to u nich dedičné. A chlapci sú niekedy lenivejší na to aby sa snažili . Nerob paniku tvoj synček nemá ani dva roky , u každého dieťatka je to individuálne. Začni knižkami každý deň chvíľu ukazovať a opakovať. Ja mám krsňa má diagnozu davnow syndrom . Takto sme ho naviedli na rozprávanie. Inač to bolo len hh, hhh, na všetko čo chcel povedal hh . Robili sme sa že nevieme čo chce a začali sme mu opakovať čajík ? ,,,,,,,tak sa začal snažiť( aj keď niekedy s jedom ) povedať čo chce . Samozrejme že to dochomolil ale všetko chce čas , naučil sa krásne rozprávať a aj moja kamarátka sa teraz už len sťažuje že sa Paťovi a Lukášovi sa ústa nezatvoria a vždy musia mať posledné slovo 🙂 🙂 🙂 neboj určite sa aj tvoj synček rozrapoce 🙂 🙂 len to chce čas 🙂 🙂

xenicka13
27. mar 2012

moj syn zacal az pred tretimi narodeninami dcera pred druhymi a posledna dcera ma v roku bombarduje otazkami takze dieta musi pocut vravu podla mna

luy
27. mar 2012

Moja ma 18 mes. ,pred pár mesiacmi krásne rozprávala mama,tata,auto,babo,dedo,ham............dokonca aj ,,jednoduchu vetu" tata pa.Mesiac je tomu čo uplne prestala rozprávat,povie len haji,mnam,pa a niekedy auto.Samozrejme že mám strach hlavne vtedy ak vidim,že deti okolo povedia skoro všetko,ale tak čo robiť?čím viac sa jej venujeme tým je to horšie.Pokial pamätám syn bol taký až v škôlke začal a hned z ničoho nič aj adresu povedal.

magic08
27. mar 2012

Moja dcérka bude mať o pár dni dva rocky a tiež nerozpráva. Všetko čo chce, ukáže alebo naznačí a ja jej rozumiem, takže to že nerozpráva neriešim. Dieťa začne samo, keď bude pripravené. Nemyslím, že dieťa vo veku tvojho synčeka by uzmalo rozprávať. Netlačiť na pílu je asi najlepšie, raz príde čas keď budeš chcieť aby bol ticho 😀

petrake
27. mar 2012

urcite netlac na pilu. ja som tiez mala spociatku obavy ci, ako a kedy zacne Janik rozpravat a teraz by sme boli najradsej keby sa dal obcas vypnut. ustavicne otazky kam kde naco preco a jak a stale to iste dookola az uz nevieme co mu povedat. Janikova o 6 mesiacov mladsia sesternica zacala so slovami skor ako on no do teraz ju nie je poriadne rozumiet a ostalo to iba pri tych slovach. O 3 mesiace mladsi bratranec sice pozna vsetky pesnicky a basnicky no rozumie mu len jeho matka i to az po hodnej chvili ked spozna basnicku alebo pesnicku, doposial mu nerozumiet ani slovicko, okrem tych prvych zakladnych papa, oco, Hamo akoze Samo a tak.
Janik nam hlta niektore hlasky aj ked v inom slove ich povie krasne. Kym nastupil do skolky rozpraval omnoho krajsie, akoby sa prisposobil komunikacii kamaratov zo skolky :(.

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
papuka
27. mar 2012

moj prvý syn tiež nerozprával až do 2,5 roka, teda iba si hatlal, a rozumeli sme mu iba my domáci 🙂 potom som ho dala ako 2,5 ročného do školky, začiatky boli pre nich všetkých tažšie, ale raz dva sa rozbehol a teraz má síce 12 r. ale ústa sa mu nejdú zatvorit. nápodobne to má sestra doma s malým, neboj sa, ešte sa ho napočúvaš 😀

lilijana
27. mar 2012

my máme 20 mesačného chlapca a taktiež nerozpráva, presne ako tvoj všetko chápe, rozumie, no nepovie nič. Ked mu poviem povedz tata, tak sa snaží aj to povie, baba tak isto ale mama povedať nevie.Ked mu poviem mama, tak bud povie baba alebo papa, mama vôbec...ale nechávam tomu voľný priebeh, on sám začne, keď príde čas a myslím,že ked raz začne, tak sa mu ústa už nezatvoria 🙂

simona112
27. mar 2012

Moji chalani majú 26 mesiacov a tiež ešte nerozoprávajú, vedia pár slov čo používajú ako mama, mami, tato, tati, mňam, a podobné, rozumejú všetkému ale povedať to nevedia, ani zvieratká, tiež tiež len napodobňujú zvukom aký vydáva dané zvieratko. Ale za to vedia povedať GORILA :D to je ich oblúbené zviera, každá jedna opica je gorila..No ale z toho že nevedia rozprávať nerobím žiadnu vedu, chlapci sú vraj lenivejší v týchto veciach. Kamarátka má len o mesiac mladšiu dcérku a taj sa ústa nezavrú 🙂

abbie
27. mar 2012

na jeho vek je naozaj najdolezitejsie porozumenie a hlavne ukazovanie, vela mamiciek si ani neuvedomuje, ako je ukazovanie dolezite! Ak vidis, ze ti rozumie a ukazuje na predmety, tak by som rec vobec neriesila, ta urcite pride 😉

petka55555
27. mar 2012

moj ma 22 mesiacov a vie povedat az mama, baba, drn, havo a to je vsetko.....ale rozumie uplne vsetkemu, takze neriesim 🙂)) jazyček sa mu isto do pol roka rozviaze 🙂

lucia2905
27. mar 2012

je to úplne normálne, reč sa u detí vyvíja do 3 rokov, väčšinou začínajú rozprávať po druhom roku. Nemusíš sa vôbec báť, keby mal viac ako tri roky už by to v poriadku nebolo.

rolak
27. mar 2012

u chlapcov je to normál. a samozrejme aj u dievčat. absolútne by som to neriešiila.... starší synovec začal rozprávať ako 3ročný.teraz má 4 a nerozpráva úplne čisto a mladší ako dvojročný hovoril oveľa horšie ako moja 20mesačná dcéra..... neboj, kým pôjdu do školy,tak nás všetkých budú uši bolieť 🙂

leteku
27. mar 2012

Môj krpček tiež nerozpráva, teda ano, vie povedať ham - je to pre neho asi to najpodstatnejšie. Tento týždeň sa naučil slovíčko toto. Je úchvatné sledovať ako si číta knižky, je počuť len ham, ham, toto, toto, toto. Je to úplne v pohode. Oni sa nám rozkecajú a potom sa im pusa nezavrie.

stelca
27. mar 2012

Mna mala začala rozpravat ked mala 2,5 roka presne,dovtedy nič ani mama,tata,baba absolutne nič,netlač nanho možno ešte nechce.Teraz sa jej pusa nezastaví od rana do večera a to len mele a mele. 😀

daniella_vivien
27. mar 2012

jasne ze to nevadi, este ma casu dost, ked vravis ze ti rozumie nieje o com...este ma len rok a pol. daj mu cas. nic strasne sa nedeje 🙂 a nevsimaj si kolko ine deti rozpravaju, tvoj syn moze byt v inych veciac 100x sikovnejsi 🙂

zuzanockamt
27. mar 2012

@leteku aj u nas je v kurze "toto" - uz dost dlho to pouziva a velmi casto 😀 .. a tiez sa nas fesak vola Jurko 😀

monika15
27. mar 2012

@kajlik18 nas ma 20 a ten isty problem :((( povie tri a nic ine :( na vsetko reaguje ukazuje :(((
@leteku ja dufam ze to tak bude :(

dokocaidovoza
27. mar 2012

V 18 mesiacoch este malo deti rozprava - je to skor vynimka. Ak sa snazi komunikovat, napr ukazovanim a rozumie uz nejakym slovam, tak je urcite v poriadku.

teress
13. jan 2013

ani naša babula nerozpráva, len mama, tata, bác, hap...da ako daj a habm-pes a všetko čo ma 4 nohy tj.mačka, kon,koza....atd....tiež čakam kedy začne🙂

cicamaci
16. jan 2013

Ahoj ja mám 38 mesačnú dcérku a povie len mňamam , mama, bebe, oco, toto, a to je asi tak všetko aj to len posledny rok sa rozrozpravala. Ja som sa tiez zlakla ze mi nebude rozpravat no upokojili ma ze je to normalne. Šikovny je velmi aj mudra ale tvrdohlava. A mam taky pocit ze je som robila chybu ze ked mi ukazovala veci mala som asi nereagovat a prinutit ju povedt co chce. No snad sa mi uz rozkecá. Držím vam palčeky 😉 .

sasrnka
16. jan 2013

Nie je to ziadny problem 😉 Syn ma 18 mesiacov a povia : mama, tata, baba, dedo, Dado(Dano), Mimi(Mima) , teda osoby, ktore ma rad a tym to konci. Je mi to jedno, hlavne, ze rozumie, co mu hovorim, ukaze na zvieratka, co sa ucime, hrajeme sa spolu... Neucim ho, aby nieco nutne povedal, len mu vysvetlum, napodobnuje zvuky zvieratiek, ale po svojom. No a co? Je to sranda 😉 🙂 Zabavajte sa a hrajte... Vsetko ma svoj cas. 😎

zabkalu
21. jan 2013

No náš poklad mal teraz 19 mesiacov a okrem 100% slovnej zásoby Svahýlčiny, NIČ. okrem toho je neuveriteľný ignorant a keď niečo po ňom chcem, tak to urobí len ak on sám chce. knižky "číta" od 5 mesiaca, pozerá si ich, obracia strany ale čítať si nechce. ak mu začnem čítať, tak zatvorí knihu a ujde. Neviem ako z neho vydolovať, čo len jedno slovenské slovíčko a čo je ešte zvlášne, tak M, N, B, a tieto v podstate prvé hlásky som u neho ešte nepočula, ale vieme S, Š, Z, Ž, J, Č 🙂 a najviac ma dojme keď z neho vylezie "éžiš" alebo "idíš" sme čudný? 😀

zule666
27. jan 2013

moj syn ma 19 mesiacov ledva povie mama tata aj to nahodne nevie ci je to v pohode ci uz nemal aspon jedno slovko ovladat

paulina506
21. feb 2013

moja ma 18 mesiacov a tiez nerozprava, len obcas tata, papa, tam, toto... ale ak chcem aby po mne nieco zopakovala, tak uplne ignoruje..najradsej na vsetko ukazuje a krici eeeeeeeeee (samozrejme az kym to nedostane🙂

kubankakubanka
21. feb 2013

môj riadne nezprával do dvoch rokov,,,a teraz by som bola rada keby bol 5 min.ticho

zuzik4884
24. feb 2013

moj syncek ma 2 roky a 4 mesiace a nerozprava :/ iba tata mama

malebrckave
26. nov 2013

Moj syncek ma 17 mesiacov a tiez nic (ale absolutne nic nerozprava)... - iba huka... najhorsie na tom je ze aj ked s nim kazdy den trenujem pomenuvanie hraciek a veci okolo seba, tak ked sa ho na niektoru opytam - tak mi ju nevie ukazat... inak manualne je zrucny a vie vsetko na co sa pouziva (vareska na varenie, utierka na utieranie, metla na zametanie, ovladac na tv :D :D :D ), ked sa dostane k telefonu tak ho vie sam odblokovat - a tak... ale ukazat na vec na ktoru sa pytam - to vobec, a slova ziadne... poradte mi ci je to normalne, alebo to mam riesit... Tie slova hadam pridu, ale neviem ako docielit to ze by aspon vedel ukazat veci na ktore sa pytam...dakujem

svetlusa12
26. nov 2013

aj naša dcéra nerozprávala do dvoch rokov, nič sa nedeje. dohodnúť sa viete, rozumiete si, tak kde je problém? 😉

jana2605
26. nov 2013

môj syn mal 3 roky, ked sme počuli sem tam mama...ináč všetko ukazoval, čo sme povedali urobil, čo chcel, to si vedel posunkami vyžiadať..proste mi sme rozumeli....ja som sa bála, či nemá nejaký problém a bežala som s ním k logopedičke...žiadny problém nemal, proste, len nerozprával...začal sa chytať až na autá - naučil sa všetky značky áut...no a potom po trošičku...ale fakt po trošíčku začal rozprávať...teraz má 5 rokov...a neviem mu ústa zatvoriť...a to ešte pred polrokom občas rozprával hatlaniny...že mu nik nerozumel ani my...v škôlke mi učiteľky vraveli, že má problém s hlavou, tak ja vystrašená som behala po lekároch...kde mi všetci svorne potrdili, že mu nič nie...ani z neurologického ani z iného hľadiska..proste sa mu nechcelo rozprávať..a až teraz sa rozbieha...tak si užijeme...lebo tých otázok čo on teraz má....booooože...to je na nezaplatenie, ked je chvíľu ticho :D