18 mesačná dcérka chce byť stále v mojej blízkosti

mata2014
2. mar 2015

Ahojte maminky, mam 18 mesacnu dcerku a 2x do tyzdna chodíme do materského centra na kruzky a niekedy sme na prechadzke s 1 alebo 2 detmi...v poslednej dobe ostala dcerka, taka, ze musim byt pri nej a kde ju polozim tam sedi...pripada mi ako keby bo introvert ale ked sme doma ci u známych tak sa santi....ale aj u mojich rodicov ci u cudzích je stale pri mne a to nebyvalo....chvilku sa hanbila a potom sa hrala s detmi a to bola mladsia....baby, aj vy mate take skusenosti? co mam robit? bojim sa, ze ked pojde na rok do skolky, tak tam bude plakavat a nevydrzi tam:(

silviaaa21
2. mar 2015

@mata2014 My si tým tiež prechádzame. Začalo to tiež zhruba v 18 mesiacoch, ale my sme museli prestať chodiť aj na tie krúžky, lebo tam celú dobu preplakal. V tom období sa mu nemohol nikto ani len prihovoriť a ani mne inak znova veľké plače. V detských centrách, pokiaľ si ho nikto nevšimal a hlavne ho nikto neoslovil, tak tam sa prehral pekne bez plakania. Teraz sa to už, ale polepšilo, už sa môžem aspoň vonku porozprávať a chcem skúsiť znova ten kurz na ktorý sme chodili, tak uvidím. Hlavne asi nemá zmysel ich do niečoho tlačiť. Ja a moji súrodenci sme boli tiež poriadne hanblivý, ale akosi sme z toho vyrástli 🙂 , tak dúfam, že to bude tak aj u malého. Ale zo škôlky mám aj ja trosku obavy.

kofoluska
2. mar 2015

@mata2014 Moj ma 19 mesiacov a toto uz ma viac menej za sebou. Hodne pomohlo, ze som na neho brala ohlad. Ked sme niekam prisli, bol na mne nalepeny ako pijavica, nechala som ho. Cudzim som nedovolila k nemu sa priblizit (cudzi su zatial vsetci vratane rodiny, ktorych nase decka nevidia denne, kedze si este tolko nedokazu pamatat). Vzdy sa muselo pockat, az sa on sam odo mna odlepil a priblizil sa k ostatnym. A je jedno, ci pride navsteva k nam alebo prideme my niekam na navstevu. Na interierovych ihriskach nema problem a ani nikdy nemal, ale faktom je, ze nevyhladava spolocnost inych deti. Skor sa prehra sam. Treba tomu nechat len volny priebeh a nerobit nic nasilu. Mnohe mamicky aj nasilu davaju dieta na ruky inym ludom hoc place, vraj aby si zvyklo. Len to cele predlzia a skomplikuju. Ak dieta citi doveru v matku a vie, ze nech sa deje cokolvek, pomoze mu a je tu pre neho, tak je aj samo odvaznejsie a sebavedomejsie. A aj toto vyvinove obdobie prejde lahsie. 🙂

sednaja
2. mar 2015

@mata2014 Deti majú rôzne obdobia. Naša mala takéto okolo jedného roka a trvalo asi 3 mesiace. Teraz má dva roky a naopak by išla preč takmer s každým 😉 A pre kúsok čokoládky ma doslova zapredá 😀 . Nič sa neboj, z toho vyrastie a kým pôjde do školy možno sa stihne toto obdobie ešte vrátiť.

siska53
2. mar 2015

@mata2014 moja je celkovo na mna dost naviazana stale. Tiez ma.obdobia,ze bezo mna ani na krok. Napr.v novembri po chorobe zacala olakavat aj pri mojej mame,co s nou nikdy nemala.problem. Teraz sa to uz opat obratilo k lepsiemu. No stale u nej plati - hrat sa s detmi nie. Len so mnou. Akurat doma.sa.este trochu vedia pohrat s bracekom. Chodime na cvicenie s detmi,tam.tiez musim.byt stale pri nej. Bude mat 3roky. No verim ze si zvykne a zacne sa s detmi aj kamosit. Je to divne,lebo od babatka bola zvyknuta byt medzi mnozstvom.deti,kedze 2r.stuplik si vyzadoval ihriskovu spolocnost.
Ale zas..aj on a to som.netusila,ze az tak,bol na mna naviazany. Skoro 3mesiace si zvykal v skolke (nastupil ako 4,5r.). Vraj cele dni len chodil a telefonoval mi. Teraz uz chodi do skolky rad. No ale po navrate si vychutnava moju spolocnost (a ja jeho).

Daj jej cas.. Ved v 18tke bude rada,ked bude chciet aspon cast svojho casu stravit a tebou. Aj ked viem,ake to je,ked mala plakavala pri tatinovi,lebo ja som.sla na koncert. Zaspala v obyvacke opreta o taburetku. Prosto ho odmietala. Ale aj to sa zlepsuje a moj odchod od nej ani v pritomnosto tatina jej uz taky problem.nerobi.