Ahojte neviem ci si namyslam alebo co si mam mysliet moja 18 dcera sa velmi hneva ked od nej vyzadujem aby zopakovala pomne slova ako mama tato dedo atd necchce tak isto ked ju zavolam pod sem alebo daj no no sa velmi hneva velmi malo nieco rozprava ked aj tak mnam papa hav hav ne .....ano a ani nie neukaze ked sa jej opytam na ano alebo nie aby ukazala tak sa opat zacne hnevat ocny kontakt je na deticky reaguje dobre hra sa pribehne za nimi toci sa okolo svojej osi ked ju ohlasim tak prestane ale o chvilu zacne opat ale netoci sa dlho tak mozno tancuje? Tap tap tapusky varila mysicka kasicku papa vie ale ked to robim teraz uz skoro ani neukazuje ako keby nemala zaujem neviem som.zmatena moze to byt indikacia autizmu?alebo je len proste narocnejsia
Ani autizmus, ani náročnejšia. Normálna malá slečna to je.
Máš normálne dieťa, čo myslíš, že 18 mesacne bude ti recitovať básne? Normálne s nou rozprávaj, ukazuj, čo robíš, ale nenut ju opakovať za každú cenu
(tiež by som zúrila, keby mi každú chvíľu niekto vravel, povedz to a povedz toto)
Nesleduj ju tak prehnane, lebo potom si začínaš namyslat vserko možné. Prečo hneď autizmus? Dieťa nie je stroj, nebude robiť vserko tak, ako si to niekto zmysli.
menej drezury. chudak decko.
Dieta je uplne v poriadku a reaguje primerane veku, aj ten hnev je uplne normalny. NIeje to stroj, ani cvicena opica, takze ked nema naladu, tak sa proste hneva. Ty sa nehnevas, ked nieco nejde podla tvojich predstav? Tiez niesi isto prave nadsena. Akurat, ze ako dospla sa vies s emociami lepsie vyrovnat. Deti to este inak nevedia - placu, kricia, nervakuju.
Prepac, ale narocny je u vas doma niekto uplne iny, a dieta to teda rozhodne nieje...
To nejak skoro zacinas s takou drezurou nie? Ved jej povedz havko, hav hav a sup na dalsi obrazok...
Nasobilku uz v prvej triede budete cibrit?
mam pocit ze si premotivovana matka.
mam 4 deti, z mojich deti ani jedno nemalo nejaky rychly vyvoj, nic nevedeli extra popredu, nerozpravali od roka, nevedeli anglicke slovicka od 2r, nerecitovali basnicky ani v skolke, najstarsia dcera vedela farby az ako stvorocna, pocitat do 10 az an 5,5 roka.
a vies co? my sme sa hlavne hrali, dlhe hodiny som travila na cerstvom vzduchu, na ihrisku sme boli prvi , posledni odchadzali, Stavali sme dom niekolko rokov a tam sa kazdy vikend vyhrali s blatom, kamienkami, kvietkami. celi ufulani ale stastni.
Dnes su uz vsetci velki skolaci, sikovni jednotkari, telesne zdatni, zdravi.
Uzivaj si tie krasne roky, chodte do prirody, medzi deti, smejte sa, hojdajte, placajte babovicky v piesku, chodte plavat, bicyklovat. tancujte..
neries blbiny typu slova a riekanky na povel. Takto sa tvoje dieta iba traumatizuje.
Vobec sa nemusi po dietati vyzadovat, aby opakovalo slova. Staci, ze budete s nou hovorit.Ona od prirody chce tiez hovorit a aj nakoniec zacne, bez vyzyvania.
uz ma 1,5r a nie rok, proste uz ju to nebavi ako opica opakovat. Je to normalne. Hovor jej, pozerajte knizky, ale nevyzaduj, aby opakovala ked nechce. Moj jeden syn v 2r,vecer tu istu knizocku chcel dookola citat...jasne ze potom uz vedel aj rymy naspamat...toto by bolo skor na autizmus, ale take som neriesila, a vtedy ten strach z autizmu nebol taky rozsireny ako teraz 🙂 Mam pocit, ze za tych 10r sa to strasne rozmohlo, ten strach a tie obavy.
moja najstarsia dcera mala na ihrisku kamaratku v rovnakom veku. Kym moja sa hrabala v piesku a lozila po preliezku, to dievcatko mama "ucila"...vzdy ked ju hojdala musela mala odspievat a odrecitovat vsetky riekanky a pesnicky, co sa naucila. Potom mama vzala palicku a hrali sa " na skolu"...povinne kolecko, farby, a co je toto? a toto je akej farby,a toto sa ako povie po anglicky? a rocne obdobia, a mesiace v roku...trala la vsetko prebrali. OMG. dieta bolo coraz otravenejsie.
potom sme sa odstahovali a po rokoch som ju stretla, ked uz boli dievcata prvacky. Pytam sa no ako? ako sa dari v tej skole pre nadane deti, kde ste ju chceli dat?
A mamicka..ale daj pokoj, ledva zvladame normalnu skolu, ucime sa 2hodiny denne, mealu nic nebavi, odhlasila sa postupne zo vsetkych kruzkov, kde sme ju dali.
Skôr to skus tak,ze na niečo ukaz,napr.v knižke a ci ti na to bude reagovať,napr.tam bude pes a ty sa jej opytas "co to je?" Ak ti neodpovie,tak povedz za ňu "je to havo", potom sa jej opýtaj "ako robí havo?" a keď zase neodpovie,povedz za ňu..ono sa to nezdá,ale dieta veľa vníma.. naša tiež dlho nechcela nič a proste zrazu začala používať nejaké slová ako otvor,dole,hore, syr,šalát, prosím, veľa zvukov zvierat vie a bolo to len tým ze sme jej to veľa opakovali..hlavne,kazde dieťa má svoje tempo
Vazim si kazdu jednu odpoved ci drsnejsiu ale toto som potrebovala od kazdej pocut 🙂 dakujem vam
Akože úprimne, 18m dieťa aj keď povie hav jav je to úspech a nie že by malo opakovať slova … každé dieťa je iné a napreduje inak v inom smere … naša dcéra ma teraz 2 roky, spieva pesnicky, recituje riekanky, počíta do 10, vie určit farby, na semafore mi kričí aká je farba a či možme ísť alebo mame stať … nikdy sme ju nič cielene neučili, normálne sme sa hrali, spievali a komentovali obrázky … 🤷♀️ proste je nastavená na tento “rečnícky” smer 😅… ale na druhej strane stavím sa že vaša 18 mesačná vie behať lepšie ako naša 2 ročná, pohybovo je jednoducho pozadu, padá ako hruška, nechápe čo ma robiť na odrážadle, len sedí a hľadí na nás, v 17 mesiacoch už som bola dohodnutá s doktorkou že ak nezačne sama chodiť pošle nás niekam na vyšetrenie takí sme boli zúfalí, mali sme dieťa čo síce rozprávalo od rana do večera ale ani nechodila 🙈 skúšali sme všetko, cvičili sme, motivovali, a ona nič…a potom to prišlo tak nejak samé 🤷♀️ Stále je nemotorna oproti deťom v jej veku ale už to neriešim, príde to a nedá sa to “naučiť” ani “nacvičiť” rozbehne sa keď bude pripravená a to iste plati o vašej slečne ;)
@negymama si mi pripomenula, na ihrisku boli dvojičky (chlapec a dievča) a doniesli si knihu z knižnej búdky. Tak sa museli striedať na hojdacke a medzitým ich mama z tej knihy skúšala, bola taká o počítani. Deti mali 3 roky, chlapcovi som skoro nerozumela, ale musel počítať po slovensky aj nemecky.
Si sibnuta
@elizabet173
Ale kde, to uz od 5tich, lebo zrejme nenapisali esej v nemcine 😁
Mam kamosku a medzi nasimi detmi je rozdiel par dni. Obaja su velmi sikovny ale kazdy inak.Nas vyrasta dvojjazycne a v 1,5 roku som mohla snivat ze krava robi mu. Kamoskin maly tato daval uz 4slovne vety 😂 a este ake. Vzdy ked mi vravela, co maly porozpraval, nasmiala som sa veru. Nas zas opisoval jeho mini slovnou zasobou, rukami aj nohami ako videl auto, kde pan nakladal konare a zametal listie. To “hovoril” po mesiaci, ked sme sa tadial znova prechadzali. Nasho maleho som sledovala aj sledujem. Ale nie koli premotivovanosti, len tak v ramci normy. Vsetko ma tabulkove 😁 takze v pohode. Rozkecal sa az v dvoch rokoch.
Dokezite je, ze ti rozumie a deti sa nemaju ucit hovorit, ze budu na prikaz opakovat po tebe. Teraz keca tak, ze nepocujem kolkokrat ani vlastne myslienky.
Takze neboj, este budes spominat s radostou, ako bol pekne tichucko 😂
A mas uplne normalne fajne dieta. Znamich dcera zacala hivirit v trich rokoch az. Cele rozvite duchaplne vety, bez jedinej chyby.
a v com je narocnejsia?🙂 Tak este nema zaujem o rozpravanie-zmier sa s tym,nie kazde dieta v 18 m musi vediet basnicky.Skus jwj radsej citat knizky a nevhaj tu rec tak ,ked pride cas rozhovori sa ,zkld je aby rozumela.
@euka210 co by bolo skor na autizmus? ze dvojrocny vedel rymy naspamat? a ze chcel dookola tu istu knihu?
boze ludia spamatajte sa a budte radi, ze mate normalne zdrave deti, autizmus je uplne o niecom inom, nemate ani sajnu….
ja si ako dieta pamatam, ze sme so sestrou tiez chceli od babky vecer pocuvat dookola jednu rozpravku, kazde leto co sme boli na prazdninach, dva/tri tyzdne, ta ista rozpravka. Babke sme skakali do reci a rozpravku sme si vlastne odrecitovali skoro same a este sme sa hnevali, ked babka obcas pozmenila slovosled. Je to normalne a prirodzene - je to nieco, co dieta doverne pozna, upokojuje ho to, ritualy pomahaju zaspat (aj nam dospelym, zdravym ludom, ritualy mame vsetci).
Vcera som citala super prispevok na instagrame ohladom ritualov pred spanim.
a autorka: mas normalne zdrave dieta, nie cvicenu opicku, venuj sa jej, rozpravaj sa s nou, vela budte vonku, pohyb
@svetlonos presne, deti su velmi individualne a nasilnym ucenim a drilom v nich nevypestujeme vacsiu inteligenciu, skor odpor a rezignaciu.
Moja najstarsia dcera raz stretla pri obchode dievcatko , mali obe asi 2 roky a moja na nu ukazala prstom ze "baba" a to druhe dieta "Maminka mozem pohladkat babetko? uplne iny level rozpravania. Kym moja vyhrkala zo seba mini slovicka, tamta prudila vety ako Mami porozpravam ti, co sa mi v noci snivalo"😀
Moja dcera zacala rozpravat cele vety 2,5 rocna ale tak rychlo a nahle, ze sa zacala z toho zajakavat, ako jazycek nestacil za myslou. A tiez po rokom mi mama toho druheho dievcatka rozpravala, ze dievcatku mnohe veci nejdu, ale rozprava super, extra komunikativna plus cudzie jazyky. Treba prijat dieta ake je, povzbudzovat, davat podnety a ono si uz najde priestor na rozvoj.
@doriiis prehnana reakcia az do takych extremov nezachadzaj pokial nevies aka je situacia nie kazdy ma dieta podla tabuliek ja len hladam co sa deje to ze je narocnejsia je fakt nebudem tu rozpisovat co a ako nato som to tu sem napisala a nie aby si ma urazala
prosim ta a v com akoze presne je “narocnejsia”??? lebo z toho ako si ju opisala, je to normalne zdrave sikovne 1,5r dieta.
to skor ty chces od nej dobre ze nie sto veci naraz a do toho lustit krizovku. Zvolni, klud, a uzivaj si zdrave sikovne dieta a nehladaj problemy tam, kde ziadne nie su
@autor....preco hladas nieco tam,kde to nie je? Tvoja dcera je uplne normalne 18 mesacne dieta.Preco jej chces silou mocou najst nejaku diagnozu?
@zooeynka dakujem za pochopenie ano potrebovala som pocut aj take slova co ma prefacakaju ale nie urazky som len opatrna nie blba nechcem nic podcenit to je vsetko rada si necham poradit a upokojit pochopila som a uvedomila si v mojom okoli je dost deticiek ktore su popredu o dost nechcem porovnavat ale pocut ze je to ok
Pri prvom clovek viac hysterci....pri tretom budes nad vecou 🙂
Žiadny autizmus. Inteligentne dieťa, nie cvičená opicka
Ukazuj jej obrázky v knižke, komentuj čo robíš, používaj jednoduché vety a slova
Pomenuvaj predmety ktoré ty používaš.
18 mes. dieťa v skutočnosti toho veľa nezarozpráva