Ahojte!
Mam 17 mesacneho synceka a problem je v tom, ze vobec nie je samostatny. Stale sa mu musim venovat, alebo ho mam na rukach, alebo sa s nim musim hrat. Problem je v tom, ze zijem v Taliansku a nemam nikoho kto by mi s nim pomohol. nemozem v klude varit alebo niecomu sa venovat. Jeho vsetko zaujima, vsetko musi sledovat, stale musi byt pri mne, sam sa nezahra, ked tak nejakych 10 minut a potom uz zase pisti. Je to normalne? robim nejaku chybu ja sama? ako ho naucim samostatnosti? nehovorim, ze by mal byt stale sam, ale aspon pol hodinku sa sam zahrat.
a neprehanas to? ja mam 7 rocneho a tiez nemam pokoj 😀 ked varim vari so mnou lebo mu vyvalkam cesto a nech kolace vykrajuje a capnem na plech a kuka ako sa pecu a dovaram co treba a ked upratujem tiez taha vysavac a ked citame tak som posluchac ma uz 7 je druhak a ked krmim malu 7 mesacnu tak krmime dvoma lyzicami 😀 inak som hotova z toho a stastna ze je aktivny s nami 😲 🙂 ked chlap tlaci vonku kocik ja sa drzim so synom za ruky a behame po lade a gulujeme sa a podobne 🙂 sme natrepani aj vsetci 4 v kuchyni vsetko casto robime spolu 😀 nestazujem si som spokojna mam ho pod kontrolou 😀 zapoj ho do varenia 🙂 sak ho to prestane bavit a radsej bude s hrackami v detskej aj to sa nam stalo moc som ho vytazila pri vareni a radsej je v izbe 😀 vela roboty hovori moj maly som mu dala 😀
Pol hodinku? 😅 😅 ; pobavila si ma. Moja dcera ma 3,5r. a neviem ci sa zahra pol hodku sama 🙂. Ak mu das surodenca, myslim, ze s druhym to bude jednoduchsie. Nateraz ti neostava nic ine, len sa mu venovat. Zapajaj ho do varenia, posad si ho na linku..., to je taka klasika. Je to na nervy, ale nic sa neda robit. My mami to vydrzime 😉 .
@eviki no neviem ked ma surodenca 😀 mala uz teraz mrnci musime ju polozit do kuchyne a kuka ako maly v nedelu na masinke slize robi 😀 ako pisem nezmestime sa do kuchyne ale pracujeme vsetci na niecom 😀 mam ich tam oboch 😀 sranda mne to nepride ako tarcha som spokojna a najviac maleho bavi ked moze potom aj pre spolocnu veceru alebo nedelny obed pripravit stol a naucila som ho servitkovu metodu tak ma strasnu dolezitost s tym pripravovanim stola 😀
@egna je to normálne, postupne sa to bude zlepšovať,myslím,že sme tým prešli skoro všetky 😀 žijeme na Slovensku a tiež nám nemal kto pomocť,zabaviť ..varila som,dostal tiež misku,kusok niečoho s čím mi akože pomáhal..utierala som,robil to tiež 🙂 atd
ahoj,ja mam tri deti,16m dvojcata a 4m dceru a ani jedno z nich nie je samostatne:D zijeme v UK a okrem draheho,kt.musi aj pracovat,tiez nikoho nemam a musim to vydrzat.ked ma drahy poobedne,cely tyzden sa nedostanem von,lebo twinkocik a single kocik neutlacim.nemozem varit,prat,lebo uzitkove miestnosti su na dolnom poschodi a vlacit 3 deti hore dole je nemozne.ked pride postar,vacsinou aj odide,lebo nestiham zbehnut:D tym chcem povedat,ze nic nie je take zle ako sa zda,moj syn je taky isty,ma fazy,ked ho nic nebavi,len pisti a chodi dookola.a to mam este 2 dcery,ktore tiez vyzaduju pozornost:D ja byt Tebou,najdem nejaku spol.aktivitu,ktora ho unavi,nemozete chodit plavat?nemate tam materske centrum?nema oblubenu rozpravku,kt.moze chvilu pozerat?mozno by mu pomohol kolektiv.na mojho platila aj ignoracia,chvilu pistal a potom si isiel po svojom.hlavne z toho nerob vedu,vacsina deti je takych,mam znamu,ktorej dcera ma 4r.a dodnes sa nezahra sama.
ahoj moja dcerka ma sice iba 11mesiacov bohvie ako to bude ked bude starsia, ale zatial ani akoby nevedela, ze existujem...od 5 tich mesiacov sa mi plazila a ja s mm sme ju nechavali hrat sa samu, boli sme pri nej, ale tak, ze ona na zemi s hrackami a my na posteli, alebo na gauci nevsimali sme si ju hrala sa sama...tak to robime dodnes...kazdy den sa s nou zahrame ked mame cas tak hodinu maximalne, a mala si nasu pritomnost vyzaduje iba, ked je hladna, smadna, unavena...a ked sa nieco stane napriklad sa buchne alebo tak, tak to n a cely byt mamaaa 🙂
moja spi 30min tiez tu kukam 😀
@egna každé dieťa je iné, ale bud' rada, že vyžaduje pozornosť, lebo takým deťom sa rodičia musia venovať viac ako iným a potom sú tie deti šikovnejšie, vnámavejšie. Podľa môjho názoru, skúsenosti, deti ktoré si nevyžadujú pozornosť a odhrajú sa od malička samé sú síce menej náročné ale rodičia si zvyknú, že venovať sa im v podstate netreba, robia im servis a trochu sa zahrajú každý deň a to je všetko a tie detí sa vyvíjajú pomalšie ako je ich potenciál. Zato ak musíš na dieťa neustále rozprávať, vymýšľať hry, ukazovať hračky, vysvetľovať ako čo funguje, spievať atď. tak síce je to hubu, ale vráti sa ti to v podobe úžasného zvedavého a šikovného dieťaťa, ktorés a vo svete nestratí. Áno, treba ho viesť aj k samostatnej hre, ale nie nasilu, ale len tak ako to dieťa je schopné. Pre tie mamičky ktoré majú inú skúsenosť, iste, nemusí to platiť všeobecne, píšem podľa vlastných skúseností. Nejde o to dieťa preťažovať, ale schopnosť byť samé si niektoré deti osvoja až v oveľa neskoršom veku a tie ktoré preferujú komunikáciu pred samostatnou hrou skrátka treba uspokojiť komunikačne 🙂 Odporúčam ergonomický nosič na chrbát a variť a ostatné činnosti môžeš s dieťaťom na chrbte, väčšinou to po 10 minútach uspokojí ich potrebu blízkosti a chcú byť vypustené do priestoru alebo tam zaspia 🙂 potom len opatrne zložiť a je to 🙂
ja mam 6 rocnu a tiez vyzaduje pozornost 🙂 akoze riesit to u 17 mesacneho??? fuha 🙂 no tak nenavaris 🙂
Dakujem za rady a som rada, ze v tom nie som sama a ze tieto problemy netrapia iba mna 🙂
Syncek chodi do jasliciek uz od 6 mesiacov a tam je uplne zlaty, hra sa s detickami a neni ziadny problem. podla mna sa doma len nudi...
mam doma podobny prototyp dietata uz 3 rocny 😀
@egna pokiaľ chodí do jasieľ od 6 mesiacov tak zjavne v čase ked' ťa má na dosah doháňa o čo prišiel. Buď rada, že vôbec prejavuje záujem a teš sa zo spoločných chvíľ. Onedlho vyrastie a tieto krásne roky keď je najzlatší ti budú pripadať ako sen. Nemôžeš variť keď je on v jasliach? Alebo večer keď spí?
uz to zacina 😀
no vôbec vám nezávidím. 🙂 ja mám síce čertíka, ale zase sa rád hrá sám, keď mu chcem čítať ja, tak mi zatvára knižku a uteká preč. má 19 mesiacov a asi to bude tým, že od jeho roka som nastúpila späť do práce (aj keď z domu) ale bol trošku "odkladaný nabok" kým som potrebovala odpísať na mail, alebo zatelefonovať. Teraz je to super, hrá sa sám a keď má chuť sa zahrať so mnou tak ma buď dotiahne do deckej, alebo donesie hračky ku mne. S varením je problém aj u nás, len ja ho neviem ani na linku posadiť, lebo ho je všade veľa 🙂 a bojím sa aby nechytil niečo horúce. ale riešime to tak, že mi zatiaľ vynosí veci z kuchynských skriniek a šuflíkov. síce potom hodinu dávam kuchyňu do poriadku, ale sme spolu a ja mám navarené 🙂
ale ak ti je malý v jasliach tak sa nemôžeš čudovať, že potom na tebe visí... je rád že je s tebou, tak si to užíva naplno. veď sám sa hral v jasliach dosť...
@egna ma 17 mesiacov , tak nemozete od neho ocakavat samostatnost 🙂je uplne v poriadku a bohuziak ked chce byt stale pri vas tak jednoducho ma taku potrebu...je smola, ze ste sama a nema vam kto pomoct a na chvilu ho zabavit , pripadne ho zobrat na prechadzku..to je ta vyhoda mat babinu po ruke..
ja nechapem syna ma v jaslach a este vadi ze sa mu musi venovat keby som ti napisala co moj synator vyvadza tiez ma 17m tak by si bola sediva ale mne to nevadi uzivam si kazdu sekundu a ked pride a objime ma najkrajsi pocit na svete a stiham vsetko aj napiect a to spi pol hodinku cez den len treba chciet
@lea641981 - lol moj spi svoje tri hodiny 😀 😀 😀
17 mesacne dieta nie je samostatne, proste to nevie, to je este privesok na mame... a @egna moja nie si prva ani posledna, ktora je v zahranici a na vsetko sama, niektore z nas maju tych deti aj viac 😝 Neviem, co si od materstva ocakavala, ale toto je normalne, ze ti visi dieeta na nohe 😀 Treba ho zamestnat, dones, zdvihni, pomoz, sprav, ich to bavi a mas z "maleho otravu" aktivneho fajn pomocnika...
Baby ja moj maly sa vedel zahrat uz od malicka sam, ale to treba dieta naucit. Treba zacat po trosku ked je uz malicky uz ked zacne lozit, potom to treba uz treba len vydrzat. My sme trenovali trpezlivost napr. "pockaj chvilku mamka dokraja cibulku" cas asi 1 minuta, dieta place, lebo sa mu nevenujem hned. Po dokrajani som ho zobrala, pomojkala pohrala a potom pokracovala vo vareni dalej. Takto som varila ceeele doobedu, ale malo to po case svoje ovocie. "pohrajsa kym mamka dopije kavu/dorobi daco ine" a tak sa naucil hrat aj sam. Podotykam, ze vzdy v mojej blizkosti a aj z hrncami, varechami, krajal jablko tupim nozom vo veku 1 roka, vytahoval potraviny. ALE VZDY TREDA DODRZAT SLOVO. Ked povieta, ze po dokrajani tak po dokrajani sa treba pohrat pomojkat. Joj a este zabera umyvanie riadu - sice je z toho vela vody okolo, ale stihate popritom veeela urobit. 🙂 A este jedna rada na zaciatku, treba vydrzat plakanie, aby vedel ze tym nic nedosiahne , ze musi vydrzat kym maminka bude hotova 🙂)) A deticky co chodia do jasliciek treba veeeeeeeeeeeeeeela objimat a mojkat, a ozeliet trochu upratovanie a varenie. Im je len smutno 🙂
@egna ak sa ti zda,ze nezvladas jedno dieta,tak ti odporucam zaobstarat si surodenca pre vase dieta.jednak sa bude mat s kym hrat...konecne bude mat stalu spolocnost a po druhe sa nauci co to je delit sa o mamu a otca...delit sa o ich pozornost,cas a lasku...a po tretie vam rodicom druhe dieta otvori oci,ze to co ste pri prvom nezvladali sa vam bude zdat zrazu ako uplna banalita..stanete sa ''vytuningovanym'' rodicom 😀 vase schopnosti prekrocia vase doterajsie moznosti a hranice o ktorych ste si mysleli,ze dalej uz niet kam.
presne tak 🙂 az pri dcere som pochopila, ze kolko casu som mala, ked som mala len syna 🙂 ale je aj pravda, ze syn bol sikovnejsi, lebo som sa mu viac venovala. a na malu uz nemam tolko casu :( kedze maly je stale doma, lebo je vela chori.
Toto je, myslím si, bežný "problém" jedináčikov, resp. detí, ktoré sú stále s mamami. Môj syn má 19 mesiacov a je to podobné. Zahrá sa síce aj sám, ale radšej k hre volá mňa, alebo manžela. Spolu si potom musíme čítať, stavať kocky a tak. Myslím si, že je to normálne a časom sa to určite upraví. Môjmu malému sa snažím vysvetľovať, že maminka musí variť a on už je veľký chalan, tak nech sa skúsi zahrať aj sám. Niekedy to zaberie, inokedy nie. Držím palce ;)