17 mesačný chlapec nič neukazuje

marika0007
23. máj 2017

Ahojte. Mam 17-mesacneho syna, ktory vobec neukazuje, bud len celou rukou,alebo chyti moje ruky ci prst a s nim ukaze, napr.spytam sa ho kde je nos a on chyti moj prst s nim ukaze moj nos, alebo ak sa spytam aky velky narastie,tak sam nezdvihne ruky,ale chyti moje a zdvihne. ak sa ho spytam kde je napr. obraz,tak neukaze,len pozrie nanho. Knihy ma velmi rad, ale tiez mi nechce ukazat na zvieratka, ani napodobnit ich zvuk. Rozumiet rozumie, ale na meno velmi nereaguje. Je mladsi syn a popri starsom som sa mu vobec nemala cas venovat,aj to vidno, on sa sam hra, zaujimaju ho vsetky hracky a hlavne knihy,aj sa vie rychlo naucit, ked mu nieco ukazem ako to ma robit, tak to vie pekne zopakovat. Chodit zacal neskor ako 14-mesacny a odvtedy ked ho dame vonku behat,tak on si vyberie svoj smer,(vacsinou opacny ako my) a ide rovno,ani sa nezastavi, po chvilke sa len otoci, usmeje a ide dalej, mozem po nom kricat, volat ho, vobec nevnima a za ruku sa tiez nechce drzat, on najradsej sam. Ked mal asi 8 ci 9 mesiacov, tak zacal rozpravat mama, baba,ale potom prestal, potom zas zacal gagaga, vavava, baba a viac nepovie doteraz. To ukazovanie ma velmi trapi a ze ani na meno velmi nereaguje. Nechcem ist este za dr, lebo ta mi urcite povie, ze este ma cas, ale mne sa to uz nepaci. Mate s tym niektora skusenosti?

cajchana
23. máj 2017

Nechapem preco s nim nechces ist k doktore ?! Ak ti povie, ze je to v poriadku, tak trvaj na svojom a proste nech ta poposiela na nejake odbornejsie vysetrenia. Ja by som byt na tvojom mieste, tak by som to spravila. Ak sa mi raz proste nieco nepaci, treba vypatrat pricinu a zbytocne nevycakavat

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
misscelaneous
23. máj 2017

Ked ho ucis ukazovat, nerobis to tak, ze chytis jeho ruku a jeho rukou ukazes napriklad na jeho nostek? Moja dcerka ma vyse dvoch rokov, no ked sme vonku, tak sa rozbehne, otoci, zasmeje a ide dalej a na svoje meno vtedy nereaguje, zamerne ignoruje, za ruku sa tiez nechce drzat, ledva ledva zacina teraz tak, ze nas chyti aspon cez cestu. nereaguje na meno ani doma? s tym rozpravanim neviem, nasa rozprava uz od roka a stale viac, tak tazko povedat. Mne to naozaj znie tak, ze ma este cas, no ty si jeho mama a ked mas pocit, ze nieco nie je ok, urcite chod k lekarovi, a nenechaj sa odbit, sama si poznas dietatko najlepsie. drzim palce 🙂

monca77
23. máj 2017

keby si opísala môjho malého, teraz má už 4,5 roka. Keby si chcela viac vedieť píš IP, rada poradím.

marika0007
autor
23. máj 2017

@misscelaneous nie, ukazujem mu casti tvare pred zrkadlom a chytam si svoj nos. Inak ocny kontakt udrziava, aj je vesely, vela sa smeje. Deti sa neboji ani cudzich ludi.

bocianka123
23. máj 2017

... noooo. ... myslím že v tvojom prípade viac príspevkov asi netreba, stačí ten od @tanapeta ...

@tanapeta len by ma zaujímalo, či sa to už v takto malom veku môže takto akoby som to.. možno až "okato" ... vyhraňovať? alebo ešte do tých 3 rokov sa to môže zvrtnúť k normálu?

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moniciak
23. máj 2017

Nemám s tým skúsenosť, ale podľa mňa je veľmi malinký na stanovovanie diagnóz, tobôž cez internet.
@tanapeta Neviem, či si odborníčka na danú tému, ale pripadá mi od teba nanajvýš necitlivé vypisovať tu takého veci bez dodania aspoň nejakej nádeje danej mamke. Som na modrom koni takmer 7 rokov a toľko žien sa tu zbytočne stresovalo a diagnostikovalo si katastrofické choroby, ktoré napokon vôbec nemali.
@marika0007 Možno to má súvis naozaj aj s tým, že si sa mu dostatočne nevenovala, možno to vekom prejde, v kľude môžeš zájsť za lekárkou, ona ti môže a je aj kompetentná povedať, čo je a nie je v norme. Želám, aby vás tá návšteva ukľudnila 🙂 🙂

meesha
23. máj 2017

@cajchana tanapeta ma pravdu, radsi bych se objednala, nez se dockate bude mu treba 2 roky a pokud by byly nejake pochybnosti - radeji zbytecne nez pozde. Tim nic nezkazis, zrusit to muzes vzdycky. Venovala nevenovala - neni smerodatne, deti jsou docela "blbuvzdorne", je dokazano, ze mira nasi pozornosti ma na vyvoj pramaly vliv. To si fakt nevycitej ;) Muze z toho vyrust, muze byt auti, muze mit dysfazii nebo hur slyset, u vseho muzes v tak malem veku takove znaky pozorovat, ve vsech pripadech cim driv, tim lip. Drzim palce 🙂 p.s. Poslouchej instinkt, ne okoli

pribinak
23. máj 2017

takemuto malickemu dietatu nikto nebude robit diagnostiku, proste je to prilis male dieta.
no a co, ked neukazuje, tak neukazuje. ine deti ukazuju, ale zas sa boja cudzich, ine nechcu chodit, dalsie su non-stop chore, ine sa nevedia najest, lebo okrem mlieka nic nechcu, .....

ako napisala @moniciak niektore matky tu su take odbornicky, ze dovi-dopo.
ak mas nejake pochybnosti, pytaj sa pediatricky, ale aj ona ti povie, ze toto je vek, ked nikto nic nebude riesit, lebo proste to je male dieta, ma svoje tempo. niektore deti este len teraz zacinaju chodit, norma je do 18 mes. 14 mes je uplne ok

zviz
23. máj 2017

Ja si myslim, ze tvoj syncek je uplne ok, primerane k jeho veku. Nie kazde dieta bavi "ukazovanie", rozumie ti a to je dolezite. Na rec ma tiez este cas. A to ze si ide svojou cestou a nepocuva ked ho volate menom, no a? Ved ma 17 mesiacov, vsetko objavuje, vonku ma vela podnetov, proste je iba zaujaty vecami naokolo. Netrapte sa zbytocne neopodstatnenymi diagnozami...

dai
23. máj 2017

@tanapeta 🙂 hm... potom je moje 1 dieta podla tvojej kvalifikacie autista a druhe uplne mimo kedze neukazovalo vobec🙂 a ja mam pritom stale pocit ze su uplne normalni🙂
prepac ale velmi silna pausalizacia a strasenie... mne pride to dieta normalne, ak matka ma pocit ze nieco nie je ok nech to riesi s odbornikmi ale davat na zaklade par viet diagnozu...hm☹

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moni244
23. máj 2017

No mne pride ako normalne dieta, nesledujes ho moc prehnane? Moja neukazovala v tom veku vobec, ani zvieratka nechcela napodobnovat, bezat inym smerom, ignorovat ma, to robi aj teraz a to ma 4,5 roka.

k_e_y
23. máj 2017

Neboj môj syn má za pár dní 19 mesiacov a ani za nič nechce po nás opakovať slová, proste ani tata ani nič, len sa znervózni a krúti hlavou :D každé dieťa je ine, za to zvuky zvierat sa učí rýchlo, aj chápe všetkému čo mu hovoríme len proste hovoriť nechce len také hhhhhhhhhh si somre popod nos 🙂 neboj malý začne ukazovať len teraz v tomto nevidí zmysel 🙂 a na meno som videla nepočúvat aj staršie deti :P

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ludinka
23. máj 2017

@marika0007 ked sa cgces naozaj ukludnit nakontaktuj sa na centrum ranne intervencie,tam pracuju dersky psychologovia,specialny pedagogovia ktory vedia urobit taku diagnostiku aj malym detom ako je tvoj syn,a poradia ti ako mas snim doma pracovat. A mozem ti povedat ze podla mna sa bojis zbytocne moj v tom veku nevedel ani to co opisujes ze uz tvoj vie a vsetko to uz dohana.kazdy ma svoje tempo a cas...ale uplne ta chapem tiez som bola z toho v strese,ved kto by sa nebal ked ide o vlastne dieta.

zuzana76
23. máj 2017

@tanapeta ja ta chapem, viem o com pises, ale aj podla mna na zaklade mojich skusenosti povedat, ze nieco je na uplne iste a jasne, je skoro,
@marika0007 moj syn tiez vôbec neukazoval, zacala az ako dvojrocny, spolu s prvymi slovami, ak aj ukazal, tak par krat mojou rukou, utekal zasadne opacnym smerom, atd... dokonca mal echolalie , teraz ma takmer 7 rokov a je ok, ja som vtedy pred 5 rokmi tiez pisala do temy o autizme a stresovala sa, ze to je urcite cisty autizmus.

janulka1802
23. máj 2017

nie všetky deti sú ako cvičené opičky a s radosťou ukazujú oči, uši a blabla. Niektoré to totálne ignorujú a sú v najlepšom poriadku.

dai
23. máj 2017

@tanapeta ak si si precitala moj prispevok tak tiez pre pokoj matky odporucam odbornikov... co som krutizovala je tvoja pausalizacia - je to hlavny priznak diagnozy a zial ich ma viac - pisala si svoju skusenost - ja mam 2 deti a obe vykazovali rozne prejavy pocas vyvoja - obaja si vdakabohu zdravi - neidem ale tu mamine tvrdit ze preto ze moje su tak aj jej su... tvoj prispevok je pisany s takou istotou danej diagnozy ze sa presne tak da aj pochopit...
Osobne som vzdy svoje pochybnosti riesila s psychologami - pri dcere som mala 1 stretnutie poradenske , u syna ako predcasniatka omnoho castejsie - hlavne ked sa mi nieco nezdalo - neviem preco by matka mala cakat na nejaky mk aby vyhladala odbornika ci si otvarala oci...

nanervy_2
23. máj 2017

Zopakujem čo povedala neurologická mne na kontrole... A co chcete od toho dietata, aby ratalo nasobilku a rovno citalo romány? Do 18m nemusi chodit a na rozpravanie ma pokojne cas aj do 3 rokov...
Evidentne rozumie čo mu hovoríte, reaguje na vas, na svet okolo....
Lekarka ma holt pravdu a iba co si zbytocne nakladate viac stresu na plecia.
Ak nereaguje na oslovenie, skuste sa zamysliet, ci mu vsetko neopakujete 5x, vtedy deti zvyknu vypinat

meesha
23. máj 2017

Nikdo tu nic nediagnostikoval. Tanapeta jen poukazala na to, ze tyhle veci neni dobre zlehcovat, protoze proste u vsech techto diagnoz je nejcennejsi CAS. To, ze se vsichni casto ze strany odborniku dozvidame, ze se ma cekat, ze nikdo nic nepozna, je blbost. Konecne treba uz i v cechach se rozjizdi projekt monitorovani znaku na 18m preventivce. V celem svete se snazi o co nejcasnejsi diagnostiku. Ne vzdy auti projevy v ranem veku znamenaji autismus, ale je dobre i na nej myslet a vcas pripadny problem podchytit. Btw rana pece je super napad.

meesha
23. máj 2017

@nanervy_2 jo nam taky rikali, ze si zpiva nebo masturbuje. Hahaha.

Mimochodem, ani ja ani tanapeta jsme nediagnostikovali, presto jste tanapet napadly. Sle zato 100% tvrzeni "bud v klidu, je ok", je "diagnostikou" s mnohem vetsimi nasledky, v pripade omylu. Jak to muzete vedet? Nemuzete. Stejne jako my.

nanervy_2
23. máj 2017

@meesha prosim citaciu ako som napadla kohokolvek

meesha
23. máj 2017

Proto tam byl vynechany radek, to nebylo osobni, ale reakce na nektere predchozi prispevky ;) o tom , jak je bezcitna, diagnostikuje apod.

siska53
23. máj 2017

@marika0007 Ja osobne by som sa este nestresovala.. Chodit ti zacal uplne v pohode. Moja az v 18.m.,pritom prve dieta behalo v 11.m.
Rozpravat zacali az po 2,5r.
To,ze beha inym smerom ako ty chces je tiez uplne normalne, nejak som ani nezaznamenala,ze by to deti robili tak,ako my chceme.. Vsimla som si,ze idu vzdy opacnym smerom - odpozorovane aj na cudzich detoch.
Drzanie za ruku ? Ja som neznasala drzanie za ruku ako decko.

Nereagovanie na meno,tazko povedat,ak ostatne pocuje dobre,co to moze byt,mozno zvazit pre istotu usne vysetrenie,mozno je to to,ze deti,sice hlavne vacsie trpia selektivnou hluchotou...

A vies,ze si nepamatam,odkedy moji ukazovali? Tusim sice maly v 13.m.uz urcite,ale maju si vobec nepamatam..kedze dve male deti doma,venovanie sa striedavo domacnosti,im,aj obom naraz i kazdemu zvlast.. Viem,ze som skor riesila zaostavanie v hrubej motorike u malej..

A ked som si precitala nieco o aspergoch- zisitila som,ze niektore crty maju moje deti a a i ja.. Takze som.to uzavrela,ze sme uplne ok,kedze len niektore,hodila to za hlavu a venovala sa im,ako som vedela i podla ich zaujmov,kedze kazde dieta v rovnakom veku zaujimali nieco ine..

nanervy_2
24. máj 2017

@meesha :D :D

@marika0007
Suhlasim s so siskou, jeden z dôvodov, preco nediagnoatikuju tak male deti je, ze na niektore veci si proste davaju nacas. Ak by vobec nereagoval na vety, tak by som dala vyšetriť maximálne sluch.
Este z cias sociku bolo podsadzat deti, lebo maju do pol roka sediet, do roka chodit.... Atd..
Ked citas rozne články a studie o vývine deti, dorovnavaju sa schopnosti okolo 3. roka.
Mam svagrinu detsku sestru, spominala ze niektore deti sa rozhovorili az v skolke, rodicia vyplaseni, chodili kade tade...
Detto mam zname, co sa im deti zacali len pretacat v 7m, jeden doktor straaasne riesil, dalsi povedal dajte mu cas... Maju 2 r a rozdiel nespoznas..

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katka253111
24. máj 2017

@misscelaneous to iste...syn 2r8m odvzdy sa vonku cely nateseny rozbehne a bye bye maminka a uz fici... je mu jedno, ze ide sam... za ruku len cez cestu... tiez som kedysi roznyslala, ci nie je autista, ked ukladal auticka za sebou a mal este ine...ale kazde dieta ma nieco, cim by mohlo byt autisticke... moj ale napr.od 2r2m rozprava uz uplne vsetko, vie abecedu, pocita do 6, farby od vtedy po svk i anglicky, milion basniciek a riekaniek... je sikovny, ale ako vravela znama, ked ho videla nedavno 1x, ze je aj za 10tich...co sa hlavne jeho energie tyka... proste on beha a beha a beha

charlie1980
24. máj 2017

Matky autistickych deti vedia, ze ak dieta pouziva matkinu ruku, tak je to hlavnym znakom. A robia to vsetky autisticke deti.
To, ze dieta nechyti za ruku, ide opacnym smerom, ked si to niekto rozpiple jednotlivo na jedno dieta (trebars niektore neukazovalo), tak si clovek moze povedat, ze este ma cas. No do uvahy sa berie celkovy vzorec spravania sa dietata- komplexne.

@marika0007
A ano, presne v 1,5r sa takto zacal chovat moj syn. Za ruku nechytil, zo zasady opacnym smerom, piskot, jakot, dokonca moju ruku pouzival malo, mozno minimalne, pretoze sa obsluzil sam.
Neskor prislo hadzanie sa o zem atd. atd., priznaky sa vyvojom menili.
Ukazovat zacal ako 2,5r.
V 3,3r zdiagnostikovany PAS.

A hoc ti dieta v tomto veku nikto definitivne nezdiagnostikuje, ale uz aj 1,5r dieta musi vediet komunikovat na urovni 1,5r. Cize neostava ti nic ine, iba cakat ako sa to vyvinie alebo sa na neho moze pozriet odbornik, ktory moze uz teraz vyjadrit svoj skromny nazor.