17-mesačné dieťa málo rozpráva

katarina092
16. mar 2021

Ahojte,
Môj takmer rok a pol ročný synček sa zatiaľ nerozrozprával, vie povedať tata, papa, toto, apod... Mám pocit, že väčšinou rozumie čo mu hovorím. Nemôže to byť aj tým, že manžel na neho rozpráva len po anglicky? Počula som, že ak dieťa chceme naučiť zároveň inú reč, je dobré ak obaja vravíme rozdielne. Medzi sebou sa s manželom rozprávame po slovensky. Len či to nespomalí vývoj slovenčiny.. Aké máte skúsenosti?
Ďakujem za odpovede.

jeliz59
16. mar 2021

Je ešte malý normálna vec....a po druhé nečuduj sa nevie moNo ako má hovoriť keď počuje raz tak raz onak....ale veľa detí aj staršie ešte nehovorí.......toto je môj osobný názor.... niektoré deti áno.....iné neskôr....

deti95060810
16. mar 2021

ešte má stále čas... neboj sa o pár týždňov bude isto lepšie.

leniel
16. mar 2021

to vobec nerieš, ešte je maličky. chlapcom to casto dlhsie trvá.

nikpa
16. mar 2021

@katarina092 podstatné v jeho veku je porozumenie, verbálna reč má ešte čas. Môj v 2 rokoch nepovedal ani tie 3 slovíčka čo si vymenovala a rozrozpraval sa. Plus ho učíte 2 jazyky, trochu trpezlivosti.

katarina092
autor
16. mar 2021

@nikpa Dakujem za odpoved🙂

elizabet173
17. mar 2021

@katarina092 kľudne môže nerozprávať ďalší rok, dokonca rok aj pol. Až potom by som spozornela. Dôležité je, aby to rozumel

hipuska
17. mar 2021

Je maličký. Môj synovec začal rozprávať skoro ako 3 ročny. Ale hneď začal váľať vety....normálne sa s ním dalo hneď konverzovat. Nechala by som tak ako máte. Anj+sjl

mogaa
17. mar 2021

@katarina092 je uplne normálne že niektoré deti začnú rozprávať až okolo 2,5-3roku.....ak na dieťa manžel rozpráva výlučne anglicky, tak dieťa môže začať neskôr aj z tohto dôvodu....naša sa viac rozprozprávala až okolo 2,5roku, tiež bolo bilingválna a aj to len vďaka škôlke.....ale okolo 2rokov na ňu začali len slovensky lebo sa presťahovali na Slovensko, takže až vtedy začala viac rozprávať....

eriksonka1234
17. mar 2021

@katarina092 je to normálne. Aj my sme na syna hovorili dvoma jazykmi. Rozprávať začal ako 2,5 ročný, dovtedy iba 4 slová.

schoki
17. mar 2021

Ahoj.Nerob si starosti.Pokial sa vyvija v ostatnych veciach normalne.Nas vyrasta 3 jazycne.Jazyk sa mu rozviazal v 3 rokoch a 2 mesiacoch.Este na jeho 3 narodeniny,sme hovorili,ze rozprava na urovni 1 a pol rocneho.Rozumel ale vsetkemu v 3 jazykoch.teraz ma 5 a ide super.Jedine,ze nechce vela rozpravat v slovencine.Tu ti mozem len poradit,aby si trvala na tom,ze stebou musi po slovensky rozpravat,odpovedat.Ja som urobila v tom chybu.Slovencina mu robi problem Rozumie,ale nechce rozpravat po slovensky .

katarina092
autor
17. mar 2021

Dakujem za odpovede🙂

rootham
5. apr 2021

@mogaa tiež si myslím, že to začne neskôr... Ale čítam na rôznych stránkach, že už by malo ovládať 50 slov a dokonca troj slovné vety. Nechápem podľa čoho to takto uvádzajú...🤔