Synček bude mať čoskoro 17 mesiacov a ešte nechodí ani nerozpráva. Ani keď ho pridržiavam aby aspoň trošku skúsil chodiť po dvoch, nechce, rozplače sa a spustí sa na zadok. Keď sa chytí nábytku tak akože prešľapuje ale inak nie. Mama mi stále vyhadzuje na oči, že ešte nerozpráva. Povie bababa, mamama a občas aj mama, čo ma samozrejme teší. Tomu som rada. Rodina mi hovorí, že ja v jeho veku som už hovorila 10-15 slov, chodila a neviem čo ešte. Zle sa mi to počúva. Malý jednej známej začal chodiť keď mal 10 mesiacov a keď ma videla vonku stále s kočárom tak sa stále pýtala, že ako je možné, že ti ešte nebehá, že už má viac ako rok, že jej začal chodiť dávno pred prvým rokom. Najprv som si toho nevšímala, ale už som z toho smutná keď ma teraz stretne a povie, čo tebe ešte stále nechodí, no rob z tým niečo....a pod. Viem, že každé bábo je iné ale z okolia čo poznám tak každé jedno začalo chodiť okolo 10 mesiaca, najneskôr do 1 roka. Chodítko som už dala preč pretože si myslím, že mu akurát tak uškodilo. Za mesiac máme kontrolu na neurológii a naozaj mám obavy z toho, že mi aj doktorka povie, že nie je v poriadku, že ešte nechodí.
Taktiež mi nechce papať tuhú stravu, ešte stále musí mať všetko rozmixované, inak to vygcká, to môže byť aj tým, že mal do 11 mesiaca reflux. Okolie mi stále hovorí, že ich deti v jeho veku už papajú chlebík s masielkom a salámou, no môj malý by to nezjedol. Brumíka taktiež vygrcká. Keď to má husté nechce to spapať. Čajík pije iba tak, že mu ho dávam lyžičkou, fľašku nechce od šiesteho mesiaca a z pohárikom s náustkom iba hrká, čajík vyleje ale nepije ho z neho, nechce. Sám lyžičkou nepapá. Nie, že by som ho neučila, proste nechce. Asi má na to ešte čas, no nie som si tým úplne istá.
Ak ste si prešli alebo prechádzate niečim podobným budem rada za radu. Ďakujem
@lenkasalayova tiez si myslim ze to co popisujes nie je celkom v poriadku. urcite by som na to co popisujes riesila s pediatrickou, prip. s neurologom kumktoremu chodite
dieťa v 17 mesiacoch ešte chodiť nemusí. a čo sa týka rozprávania, poznám viac detí, ktoré nerozprávali ešte ani ako dvojročné. moja mama teraz opatruje tiež dievčatko vo veku tvojho synčeka a vôbec nerozpráva, ani slabiky, iba "húka".
na neurológiu môžeš ísť pre istotu, ale myslím, že trošku času na chodenie ešte máte a na rozprávanie ešte viac.
@lenkasalayova Kazde dieta je ine !!!
len hlupy porovnava 🙂
Moj ma 2 a pol a este nehovori pekne, teraz zacal... hovori tak 15 slov ..... a co teraz NIC>>>> aboslutne NIC>>>>
To ze nechodi.. no mozna je troska lenivejsi.... treba dat predneho veci alebo motivovat......
Mi sme mali choditko tiez a neuskodilo vobec..
Ja osobne si myslim ze jediny problem mate je ten reflux.
a na ostatne nechaj tak.... potom to pride.....
Drzim palce.
@lenkasalayova nenechaj sa stresovať, tiež poznám detičky čo začali chodiť a rozprávať neskôr a teraz im nič nechýba. Pre istotu choď na tú neurológiu. Ja tam chodím tiež, lebo malá bola po pôrode hypotonická a aj hlávku priťahovala k hrudníku až ako 3,5 mesačná.
@lenkasalayova na samotne chodenie mate este cas. dolezite je, ze robi pokroky vo vyvoji. nenut ho chodit, ked nechce, musi sam nabrat odvahu a odhodlat sa 🙂
rozpravanie tiez vobec neries, ma cas do troch rokov 🙂
moj bude mat o dva tyzdne dva roky a hovori len mama, tam, bam, brm 😅
dolezite je, aby Ti rozumel a reagoval 🙂
co sa tyka jedenia- nerastu mu zubky? moj tiez odmieta sam jest a teraz mu rastu stolicky a tiez ho natahuje niekedy, chudacika.
myslim, ze Tvoje dieta je uplne v poriadku 🙂
súhlasím s babami, čo písali vyššie - rozprávanie nerieš, ty sa mu prihováraj, rozprávaj sa s ním, veľa mu čítaj a tak podporíš jeho vývin reči...niektoré deti sú jednoducho lenivé rozprávať a potom sa rozhovoria zo dňa na deň tak, že ich nezastavíš...a mám pocit, že chlapci sú v rozprávaní väčšinou lenivejší ako dievčatá....
čo sa týka toho chodenia, určite ho do toho nenúť, ale toto by som ja osobne už asi aj začala riešiť, lebo tých 17 mesiacov by mohol byť vek, aby už aspoň prejavil záujem o chodenie...štvornožkoval ti? alebo ako sa premiestňuje po byte napríklad?
ja este sice deti nemam, ale uz teraz neznasam ked mamicky porovnavaju a pomaly medzi sebou sutazia, ktore dieta je sikovnejsie, lepsie, uzasnejsie a bohvie co vsetko.... Kazdy z nas je uplne iny, sme individualita sama o sebe.... Takze ak mas nejake pochybnosti a pomoze ti navsteva lekara, tak k nemu chod. A aj ked je to tazke, tieto "porovnavacie" reci si nevsimaj... tvoje dieta sa jedneho krasneho dna moze zobudit a pekne k tebe samo pricupita 🙂 drzim palce
@lenkasalayova
po prvé žiadne porovnávanie sinými deťmi,ani babka ani nikto,to v momente zatrhni,no a maminka ,to jest ty nie je to aj tým,že si priveľmi naňho úzkostlivá,on nechce a je ,ono to nie je on nechce a rýchlo sa vzdávame,je tam veľa zameškaného a bude to ťažké a zdĺhavé naprávať,hlavne to papanie,čo sa týka chôdze,behúľ mal letieť dávno,žiadne pestovanie,malý na zemi na deke,pri stolíku,sedačke,aby sa mal o čo istiť,chce maminku nech si k nej príde,to je jedno ako,nesmie sa báť,ani ty ,že sa buchne,treba ho povzbudzovať a keď sa buchne ,nejojkať,buchol sa prejde,čo sa týka pitia,žiadna lyžička,pohárik bez náustka,po troškách každú chvíľočku a jedlo prestať mixovať,zemiačiky potlač len vidličkou,mäsko skús tak nastrapkať,pečivo bude najväčší boj,skúšaj mu dať kôrku z chlebíka a dávaj si ju aj ty,skús ho namotivovať,tak že jesť budete spolu,v kľude bez televízora,ak bude po neurolog.stránke všetko ok ,skús vyhľadať psychológa,čo sa zaoberá deťičkami a bude ťa vedieť lepšie nasmerovať,ps.aj my máme v rodine dievčatko,ktoré nechcelo chodiť do roka a pol a mám synovca ,kde to švagriná trošku pokašlala a malý nechce jesť pečivo, držkajte sa
@lenkasalayova zdrave dieta by malo zacat samostatne chodit najneskor do 18.mesiaca..skor sa mi nezda, ze ani okolo nabytku nechodi, neurolog alebo pediater vas neposlal na rehabilitacie ? neviem aky mal motoricky vyvoj doteraz, kedy sa zacal plazit ? stvornozkovat ? s tym rozpravanim je to podla mna ok, ak ti rozumie, ono nasi rodicia radi pridavaju, co vsetko sme my ako deti uz dokazali 😀
na rozpravanie ma este cas, ak by nenastal posun v reci do 2,5 r. tak to uz treba riesit ... a z neurologickeho hladiska ma dieta zacat chodit do 18. mesiaca, otazka je, ze preco idete na kontrolu, je pre nieco sledovany? a inak vela deti este v 16 mes. potrebuje pomixovat stravu, to by bolo posledne, co by ma trapilo
Nemyslim, ze je nieco v neporiadku. Ako pisu baby, kazde dieta je ine, niektore behaju ako 9mesacne a ine az okolo roka a pol. Je to normalne. Pokial ide o rec, dolezite je, aby rozumel. Moja mamina je psychologicka a vravi, ze do 3 rokov sa nerozpravanie hodnoti ako predlzena bezrecovost. A mixovanie...tiez som synovi dlho mixovala, inak vracal. Tiez som sa tym trapila, ale potom zo dna na den zacal pekne papat aj kusky...Vsetko bude OK.
@lenkasalayova ja by som to vobec nevidela tak cierne, kazde dieta sa vyvija inym tempom. Myslim, ze mu v chodzi dost uskodilo choditko, niektorym detom neskodi vobec, ine uplne zabrzdi v samostatnej chodzi. Aj to rozpravanie sa mi zda v norme, necelych sedemnast mesiacov nie je ziadna katastrofa. Toto machrovanie medzi mamickami je hrozna vec, tie, co maju doma "menej sikovne" potom prenasaju svoje obavy aj na dieta, ktore sa potom zablokuje este viac. Mesiac, dva, kludne aj tri nic neries, uzivaj si syncekovu blizkost, zapchaj si usi, ked ti budu kamosky rozpravat o svojich genialnych detoch a ak sa ani potom nic nezmeni, kontaktuj odbornika.
@lenkasalayova nestresuj sa, potom to bude aj maly citit a bude este viac 🙂 je to asi tak ako ked sa ku nam spravaju ako k nejakym menejcennym za to ze nosime este plienky.. mala mi zacala chodit v 15 mesiaci, tarbava je doteraz :P ROzprava sice ako verklik, ale zase kamaratkam ani 2+ rocne deti nehovoria skoro nic, cize s tym by som sa netrapila.. Skor ide o to ako sa to dietatko sprava celkovo, nepaci sa mi to, ze place ked sa ma postavit, ani to papanie.. ale moze mat teoreticky taky silny reflux, ze kvoli tomu nechce tuhsiu stravu, ak nie skusajte a stoj na svojom, bude jest co mu das postupne si zvykne, netreba byt precitlively... na pitie skuste slamku, mne mala nechcela tiez z nicoho pit, pohariky a flasky vyhadzovala... a naucila sa od kamaratky pit slamkou (ked si s nou neviem rady, vezmem ju medzi deti, nauci sa od nich viac za hodinu ako odo mna za tyzden :P ). No uvidis co povie neurolog, podla mna budete cvicit nejake rehabilitacie.. alebo ho budu iba sledovat 🙂 Drzim palce
Inak este k tomu chlebiku so salamou, tak to ani neber vazne :P Salam sa detom nedava a moja dcera mi chlieb ani rozky do dnes vobec nezje! S nicim... maximalne v obchode si pyta rozok, ale doma malokedy... davam jej namrveny do polievok 🙂 a nemam pocit ze by som nieco pokaslala.. skor som rada, ved co by som ja dala za to aby som nejedla chlieb :P
@xlucia Na neurologiu maleho zapisali ihned po narodeni a musime tam chodit kazde 3 mesiace. Maly zacal neskor sedet a stvornozkovat zacal tiez neskor ako je obvykle a teraz aj z tym chodenim nie a nie pohnut. Po narodeniny mu zistili lahky hypotonus aj ked je celkom zive a pohyblive dieta. Ostatne vysetrenia su v norme.
@magic08 Pediatricka z tym nic neurobi a neurolog nas dal aj na rehabilitacie-cvicenia kde sme chodili dost dlho a trvalo dlho kym sa posadil, ked si aj sadol padal na strany. Uz sa ale rehabilitacie ukoncili.
@soldi Dakujem za rady. Zubkov ma az az ale hryzt nechce. Prve zubky mal uz v troch mesiacoch. Ked mu dam co i len o nieco tuhsie papanie ako chce vygrca mi to, nechce.
@jaduska Štvornožkuje jedna radosť, je dosť rýchly a keď ho zavolám aby išiel za mnou len tak peláši...🙂. Keď sa chytí nábytku alebo stolíka tak sa aj postaví ale nie a nie chodiť. Aj keď by rád chodil pretože len čo ho zoberiem na ruky už začne pišťať že chce ísť na zem. Možno by aj chcel chodiť ale nevie ako. Skúšala som aj prichytiť ale vždy sa spustí na zadok alebo spustí plač že nechce.
toto treba urcite riesit s odbornikmi. toto nie je normalny stav a podla mna uz davno sa to malo riesit. je to velmi tazka situacia pre rodica, ale skuste navstivit ineho neurologa, ineho pediatra si najdite, lebo toto naozaj nieje uplne ok. dietatko ma mozno nieco so zaludkom, ked nevie prijimat tuhu stravu. a aj ten oneskoreny vyvoj by sa mal riesit, ci nema nejake ine poruchy. je mozne, ze to vsetko dozenie neskor, ale treba vediet, na com ste a co mozete ocakavat. zmente lekarov.
@kaktusik Dakujem za povzbudenie. Ja osobne neznasam porovnavanie deticiek, lezie mi to na nervy a nakoniec som z toho aj smutna ked mi mama povie ze ona sa uz hanbi povedat kolegynam v praci daco o malom ked podla nej nic nevie. Ona porovnava najviac. Mam ju rada ale nebavi ma to pocuvat, ze my v jeho veku az sme to a to robili a moj maly to este nerobi. Ze sa aj rozpravaju co nove dokazu ich vnucata a mama je proste ticho lebo sa hanbi. Napriklad maly rozumie slovicku nie. Vie podat ruku-ahoj, hadzeme si s loptou atd. skratka nie je neschopny. Ja som jej tiez hovorila, ze niektore deti chodia aj v roku a pol az v dvoch a rozpravaju este neskor. Viem, ze kazde dieta je ine, len som z toho smutna ked mi to hovori.
@aristka Dakujem za rady aj povzdbudenie. Uz som inak viac krat skusala mu davat papu nepomixovanu, da si lyzicku a hned to ide z neho von. Zubkov ma sice vela, ale hryzenie mu dajako nejde. Pediatricka mi hovorila, ze zatial mu mat davat teda mixovane ak nespapa inak a neskor davat po troskach aj tuhsie. Odksusali sme, zatial odmietat spapat take ale hlavne, ze mu chuti.
@vierka0 Ked sa chyti nabytku tak trosku precupka, par krat uz stal v ohradke bez drzania ale to chvilenku. Rad by chodil len asi nevie ako na to. Stvornozkovat zacal tiez neskor, okolo 10. mesiaca . Na rehabilitacie sme chodili az do konca roka 2012. Teraz mame predpisany Encephabol od neurologicky. To je sirup na podporenie motoriky. Momentalne sme po MMR ockovani takze teraz encephabol neuzivame.
@lenkasalayova som prekvapena, ze uz nerehabilitujete, lebo zvycajne sa rehabilitacie ukoncuju, az ked dieta samostatne chodi a vie sa samo postavit bez opory (aspon u nas to tak bolo) nam sa mala zacala stavat hned ako zacala stvornozkovat, trvalo asi dva mesiace kym zo stoja urobila prve krociky bokom, no az pat mesiacov chodila okolo nabytku (steny, cohokolvek coho sa mohla pridrziavat) kym sa pustila chodit sama..ako dlho sa ti stavia okolo nabytku ? ja by som povedala, ze ho hlavne motivuj chodit okolo gauca, steny a podobne, najprv musi zosilniet..mam sto chuti poslat ta za nasou fyzioterapeutkou, ja som mala voci nej absolutnu doveru aj co sa tyka diagnostiky 🙂
@mikymiky 🙂 . Dakujem. Ja osobne si tiez myslim, ze ma este cas. Aj neurologicka povedala, ze to mohlo zapricinit to choditko. Kedze zacal neskor sedet, stvornozkovat zacal az okolo 10. mesiaca a chodit by mal zacat do druheho roka. Verim, ze raz rozbehne, len bolo by uz mozno aj fajn ist von bez kocika. On uz totiz v tom kociku moc uz byt nechce. Po hodinke stravenej vonku az zacne mrncat a dvihat sa, ze chce ist s kocika prec tak sa musime vratit domov. Teraz mi v kociku nevydrzi dlhsie ako hodinku a pol. Chce stvornozkovat. Vastsinu casu je aj tak na koberci a hrame sa, hadzeme si s loptou alebo si ju len tak kotulame. Citam mu knizky. Paci sa mu vysavac takze ked idem vysavat koberec je uneseny vysavacom a zvedavo pozoruje. Je to zlate dieta, hotovy anjelik. Podla mna ma este cas aj na chodenie aj na rozpravanie len okolie je svojimi recami uz normalne otravne, teraz viem, ze su aj ine deti ktore v 16-17 mesiaci este nechodia.
@lenkasalayova ahoj,ja viem velmi dobre,ako bolia takéto otázky typu,tebe nerozpráva,nechodí?viem,ako ťa to musí trápiť..reč je myslím v poriadku,ani moj malý nerozpráva,iba ten základ.má ešte čas.Držím palce,nech je všetko v poriadku .. 😉
@vierka0 Na rehabilitaciu sme chodili do jedneho roka. Kedze uz maly stvornozkoval rehabilitacia sa prerusila. Ked sa chyti nabytku alebo gauca, deky co je na gauci tak sa postavi aj okolo kusok precupka. Ked sa prvy krat postavil pri nabytku mal uz 1 rok. On by aj rad chodil len ked sa pusti tak spadne. Uz sa aj vela krat buchol a nie vzdy to vyzeralo pekne. V choditku bol naposledy v decembri , to mal akurát 1 rok. Neurologicka nam predpisala sirup Encephabol , to je na podporu motoriky. Najblizsie mame kontrolu koncom maja. Na poslednej kontrole vo februari nam neurologicka povedala, ze je vidno, ze sa snazi chodit lebo vtedy ked sa aj pridrzal tak aj precupkal kusok, ale sam nie. Preto nam rehabilitaciu vyradila. Teraz ked ho tak chytim uz moc nechce cupkat, rozplace sa a spusti na zadok.
@nastasja25 ďakujem.
@lenkasalayova mam sice este len 14,5m mesacneho, ale od zaciatku mal na vsetko cas. Bolo obdobie, ze som stresovala, ale uz neriesim. Tiez z okolia stale pocuvam otazku, "ako to ze este nechodi?", a len s usmevom poviem, ze aspon ho nemusim nahanat. MOj sa posadil az ako 10,5m stvornozkovat zacal ako rocny. Popri nabytku zacal tiez chodit az po roku, ale na samostatne chodenie to este nevyzera. Absolvovala som s nim rehabilitaciu a uz nam ju neurologicka ukoncila. Vraj je dolezity vyvoj a nie tabulky. Takze ak napreduje, a mozog vyzera byt OK, tak sa neboj a nesil to.
Inak mojho som ucila pit s obycajneho pohara, lebo vsetky naustkove a ine specialne pohariky nevedel pouzit a teraz pije krasne. Jedlo je boj... ale verim, ze sa to casom upravi. Drzim palce
@lenkasalayova a nespadol náhodou,žeby sa zlakol a bojí sa?mne tiež hovorili,že ked som bola malá,začala som chodiť,potom som nepekne spadla ,zlakla sa a potom na určitý čas som znova prestala chodiť,pokial som nenabrala zasa odvahu..
@lenkasalayova to co popisujes nie je dobre ani normalne. urcite to nie je kvoli refluxu. otazkou je, preco chodite na neurologiu. ake ma problemy?