Máte ešate niekto iný s týmto skúsenosti? Zajtra ideme k pediatričke na poslednú poradňu v 16 mesiacoch. Dcérka sa volá Tánička a po rozumovej stránke je veľmi šikovná a môžem povedať podľa staršieho syna aj zručná. Trápi ma len chôdza. Začali sme všetko robiť neskôr, je lenivšia. Na prehliadkach lekárka nevidela nejaké problémy. Štvornožkovať začala v 11 mesiacoch, čiže dosť neskoro. A čo sa týka státia, keby som jej to neukázala, tak asi nestojí dodnes 🙂 . Hneď ale po ukázaní, ako to má urobiť sa začala sama stavať, mala myslím 13 mesiacov. Odvtedy robí neustále pokroky, ale zdá sa mi, že veľmi pomaličky. Chodíme za pomoci tzv. chodáka (drží sa rúčkami a tlačí ho pred sebou ako kočík), ale najradšej tak, že ma chytí za prst, postaví sa sama a ideme. Dokáže sa dokonca postaviť bez pomoci (vypučí ritku a šup už stojí). Asi tak pred týždňami začala robiť aj kroky sama. Najskôr pri hre, mala plné rúčky a nemala ma ako držať, tak išla. A potom mi chcela urobiť radosť, tak mi šla oproti (urobila krokov). Keď sa jej ale spýtam, či bude sama chodiť, krúti hlavičkou, že nie. Máte aj vy skúsenosti?
Lekárka bude určite zajtra chcieť, aby som jej ukázala, čo vie. Ale Tánička má des z lekárov (mala už 7krát ATB), takže doktorka neuvidí asi nič.
Máme aj krivú ťapku na pravej nôžke. Viem, že kvôli nej nechce chodiť, lebo si nie je istá. Na ortopédii keď bola bábo, mi ale povedali, že to upraví až chôdza. Synčekovi staršiemu sa to taj na základe chôdze upravilo. Robila som jej aj masážiie, ale moc nepomohli.
Prosím držte nám palce. Určite nás pošlú na neurológiu a ortopédiu. Dúfam, že to dobre dopadne. Je to moje vytúžené dievčatko po neúspechoch, ktoré sme zažili. Ďakujem
Moja neterka tiez zacala chodit az v 18tich mesiacoch, vsetci sme sa divili preco ved je normalna , krasna ,sikovna... Az neskor sa zistilo ze ma ploche nozicky a ze ju to bolelo. Teraz je s nej uz velke 4rocne dievcatko a aj tak dlho nevladze chodit, ked ide segra niekam na dlhsie , zoo a podobne , beru kocik. Nozky bolia. Mozno to chce este trosku casu. Ked robi take pokroky..... Drzim paste 😉
joj nikam ju nenut. my mame 15mesiacov a urobi proti mne 1krok. popri nabytku chodi. nepomahame jej ale, chcem az sa to nauci sama. tiez sme zacali 4nozkovat az skoro v roku aj postavenie a sedenie. do 18mesiacov je normalne ked sa deti naucia chodit, potom trosku oneskorene. nasa je ukecana, hold nie je to chodec, ale sikovna je. a ako pises ty, vasa je taka ista, tak sa tes z toho ze je sikovna. a pediatricke povedz, nech vam da cas do 18mesiacov a nenahana po lekaroch
Pozri,ja som,si vydupala kontrolu u neurologa ked mala moja vyse roka,lebo tiez vela veci robila,neskor..ma slabsi svalovy tonus,chodili sme,plavat. Na neurologii nam to poradili-plavanie alebo detske,cvicenie. A nechat co najviac 4nozkovat,to je vraj uplne najlepsia terapia,tak sme ju nechali,4nozkovala aj po ihrisku cele leto.
chodit zacala az tyzden,po 18.m.
dr.povedala,ze to stihla LTT.
ale zacala chodit dobre a bezpecne,bez tolkych padov,co sme,zazili u syna,co zacal chodit v 11.m.
takze pokoj a ak,treba,vyziadaj si pre tvoj pokoj kontrolu u neurologa.
boli sme aj u ortopeda,kde nam,potvrdil hypermobilitu (to vsetko ma moja po mne,ja som,urcite mala,to iste,lrbo som,mala,rovnaky vyvoj,ako dcerka,co sa tyka chodze a hrubej,motoriky vseobecne).
ahoj, nas maly ma 16m a tiez este sam nechodi. iba ked ho drzime za rucicku, to pochodi celkom dost 🙂 a boli sme u detskeho, povedal, ze je vsetko ok a treba to riesit az po 18m. 🙂
a Tvoja uz robi sama krociky, to je super, len jej daj trochu casu, kym sa osmeli 🙂
moj syn zacal stvornozkovat v 12tich mesiacoch a chodit v 16tich.. vtedy mi doktorka vravela, ze do 18tich je to v norme, riesi sa to az po tomto veku..
bol tiez vo vsetkom pomalsi, v 5tich mesiacoch nedvihal hlavicku na brusku, tak sme isli k neurologicke, nic nezistila, len ze vdaka novorodeneckej zltacke bude zrejme pozadu v hrubej motorike.. mala pravdu.. plus bol dost tlsty, takze sa mu ani necudujem, ze sa mu moc nedalo.. /v 11mesiacoch mal 11kg../
Však ju chod ukázať na neurologicke a inému ortopedovi, možno je všetko OK a možno ma nejaky problem, za kontrolu nic nedáš a budes mat aspon kľud
Dobrý, viem si predstaviť čo prežívate lebo presne ako keby som videla podla vašich popisov moju Adelku . Moja Adelka urobila svoj prvy samostatny krôčik bez našej pomoci po dovršených 16. mesiacov . Už od malinka bola strašne lenivá aj štvornožkovať začala veľmi neskoro aj to bolo u nej veľky pokrok až tak že sa jej to tak zapačilo a proste jej to tak vyhovovalo až jeden krasny deň ma prekvapila a prešla kusoček sama po izbe . Tak si viete predstaviť tu radosť, a odvtedy som zistila že u mojej Adel platí to, že keď bude chcieť urobiť nejaky novy pokrok tak iba vtedy keď sa jej to samej akosi urovná v hlavičke a bude to chcieť ona . Tak u nej plati iba moja motivácia a ostatné príde samo. Asi tak, prajem veľa šťastia a dufam že bude všetko OK
Vraj do 18 mesiacov je to v norme. Tak to bolo aj u mojej neterky. Všetko mala po posúvané a všetko krásne dobehla. Preskočila fázu štvornožkovanie, to vôbec nevedela. A ako náhle sa naučila chodiť, tak sa vrátila na nejaký čas aj k štvornožkovaniu. Neskoro sa naučila aj rozprávať, odplienkovávanie bolo tiež posunuté. Dnes je z nej dievka šikovná. Neboj sa, ešte aby ti zajtra nezačala chodiť podľa toho ako opisuješ jej terajšiu chôdzu. Je to len o neistote, ale pustí sa. Držím palčeky! 🙂