Ahojte mamičky. Chcela by som sa poradiť s vami. Čo mám robiť, keď mam 15mesačného chlapčeka a nechce chodiť po dvoch. Mam ho nechať tak alebo to neako riešiť. Ak riešiť tak ako?? Za každú radu budem vďačná.
No zatial by som to este neriesila,pokial lekar vravi,ze vsetko je v poriadku.Kazde dieta ma inak nastavene svoje hodiny kedy zacne.Moje dvojcata zacali chodit az ked mali 15 mesiacov,stvornozky vobec a sestrina dcera zacala chodit ked mala hadam 18 mesiacov.Ziadnemu z deti nic nechyba.Je to na tvojom posudeni,ci je chlapec pomalsi ,komotnejsi a ma len cas a sa mu nechce alebo ma nejaku poruchu.Takto sa to neda povedat.Nezufaj ,nemusi to vobec nic znamenat. 🙂
A sestrina mala veelmi skoro rozpravala,co druhe deti sa na nu nechytali....
Však práve .. Tlak okolia .. Keď sa ma všetci pýtajú, že prečo mi mali ešte nechodí ..
@brunetkadada povedz im ze sa mu este nechce ,ze sa setri a sleduje okolie,ved sa este nabeha dost 😀
Mozno bude z neho pozorovatel alebo spion a to su dolezite profesie,tak si dava zalezat.
Ja som tak kazdeho uzemnila 🙂 .A este dopisujem ze dvojicky zacali sediet samotni az okolo 10 mesiaca, co nasa najmensia uz stvorkuje a o chvilu aj behat bude bude.Kazde dieta je ine.
@brunetkadada ako som pisala, ten tlak je otrasny, ale kazde dieta je ine ako pise mariro a netreba dietatko stresovat s chodzou, to by podla mna len urobilo medvediu sluzbu a este by to islo pomalsie. Vykasli sa na okolie a snaz sa malemu pomahat ako mu to ide. U nas to bolo nekonecne vodenie za rucicky, chrbticu mam doteraz narusenu ☹ , ale hlavne ze dcerka je ok. Bola taky kludas, nikam sa neponahlala 😀 a naco aj ked mama ju vsade odniesla a pekne usadila...a ked to malo prist tak prislo a zacala chodit aj sama. Hovorila vsetko krasne, ked mi sedela v kociku a komentovala ulicu, ludia otvarali usta, ale chodit sa jej nechcelo 😠 . Vydrz to len a aj maly bude ok, neboj, Ked je mamina v klude aj dieta je v pohode.
@brunetkadada vidis to, nasa chodi od roka a od 15.mesiacov uz neviem, co je kociar, proste v nom nechcela byt. vsetky kociky mame predane. vies kolkokrat zavidim mamickam, ktorych deti este stale sedia pokojne v kociku? vidis to, kazdy mame svoje "trapenia" 😀 😀 😀 😀 😀
@brunetkadada obdobie stvornozkovania je to najdolezitejsie pre spevnenie svalov, upravenie postoja tela a pre vyvin babatka celkovo. co sa tyka pohybu, stvornozkovanie je superzdrave. Kazde dieta ma svoj cas, kedy sa postavi.Nic mu teda neujde, je dobre ze chodi po styroch.jasne ze sa ludia pytaju, ale ver mi, ludia sa pytaju na vsetky hovadiny - preco chodi skoro, preco este nechodi, preco ma modre oci ked ty nemas, preco sa tak podoba na otca, preco...bla bla..vyklasli sa na ludi, ked sa maly rozbehne, do par mesiacov nikto nespozna ze zacal neskor.
tak ja som zacala chodit v 18m. a moj brat v 8m.dalsi brat az 22 m..... neratala som stym ze dcerka začne chodit ako 12m ale zase stvornožkovat zacala az v 13m dobre čitaš😀 ked budu mat blbe poznamky tak im povedz že ci sa ta to opytaju aj ked bude mat 18r. koho to bude v tedy zaujimat?nikoho. 😉vykašli sa na druhych :o)
@brunetkadada Aj ja sa pridavam: nas ma sice len 14 mesiacov, ale chodenie ma uplne "v pazi". Uz ho s manzelom volame "mlady panko". Popri nabytku prejde, aj choditko si pred sebou tlaci, za ruky tiez nejake krocky, ale sam ani za svet. Postavi sa v priestore, trochu zabalansuje a sup na styri. Pytala som sa nasho pediatra a ten povedal, ze je normalne, ked dieta zacne chodit do 18 mesiacov. Ale ak ma to vraj trapi, moze ma poslat na vysetrenie k neurologovi. Ja si radsej pockam, verim, ze zacne - ved stvornozkuje ako drak od 7,5 mesiaca...🙂 Ako vidim vyssie prispevky, normalne je aj neskor zacat chodit...
Tiež budeme mať za pár dní 14 mesiacov a nechodíme 🙂 Ale verím, že sa naučí, už prejde popri nábytku, tak myslím, že to príde, len neskôr. Zatiaľ to vôbec neriešim. ale tiež mi idú na nervy otázky typu: nechodíí??? 🙂 🙂
moja dcérka sa tiež "šetrila",začala chodiť,keď mala 14mes. a 14 dní,presne v deň mojich menín........prekrásny darček 🙂
Ďakujem vám mamičky za vaše názory .. potešili ste ma .. a môžem byť kľudná .. že je to normálne ..
pridavam sa i ja nasa mala ma 18 mesiacov je to taky kludas chodit chodi za rucicku prejde i sama ale boji sa ved nikam sa nemusia ponahlat nachodia sa este velmi vela ale zato rozprava ako stara zena ,neboj vsetko ma svoj cas 😉
@danulienka35 Danulienka, to rozpravanie Ti zavidim, vyzera to tak, ze aj druhy syncek bude partizan.☹ Zatial rozpravanie ziadne...
@brunetkadada nechaj tak - on sa rozbehne sam a podla moznosti chodievajte plavat pomoze to jeho telesnemu vyvoju 🙂
@brunetkadada ahoj ,moje obe začali chodiť až v 15.mesiacoch,mladšia dokonca v 16. 😉
Vobec to nerieš ,deti vedia najlepšie kedy je ten spravny čas 😉
a na blbe otazky odpovedz :ved sa ešte v živote nachodi 😉 😎
Tak vela šťastia prajem...
Nechaj ho tak....budes milo prekvapena, ked sa rozbehne vo chvili, ked to budes co najmenej cakat 🙂
@brunetkadada ahoj, my mame presne ten isty problem, moja má 14mesiacov a asi pred mesiacom uz to vyzeralo ze bude chodit, pustali sme si ju, sama presla hadam aj 4 metre a zrazu bum, zlom, nepusti sa ani panovi, trasie sa ked ju pustim, musi sa drzat co i len malička mojho a krača sebaisto, no ked ju pustim, hned zastane, rrozplace sa a koniec. Dokonca ani ked si ju pustame tak nechce ist odo mna k manzelovi alebo naopak, akoby dostala strach. Neviem co sa stalo ale dufam ze to coskoro pominie, lebo teraz len na ruky chce ist , uz som z toho unavena. A dakujem ze si zalozila tuto temu, dnes som akurat rozmyslala ze ja ju zalozim, predbehla si ma 😵
este ma cas 🙂
to ze by sa malo chodit okolo jedneho roka je len priemer,niektore deticky chodia od 10m,niektore od 16m. vobec to nemusis riesit, keby bolo nieco zle,tak to uz riesi pediatricka okolo 18teho mesiaca. cca.
moja dcera chodila od 11 mesiacov, syn ma teraz 11 mesiacov, lozi ako sip, sam sa postavi uz aj postoji bez drzania ale chodit sa boji sam, aj ked ho chytim za jednu ruku nepohne sa ani za svet len ked ho drzim za dve, a to sa mu uz chce chodit po celom byte dcera od 13 mesiacov nesedela v kociku vsade sme chodili peso a syn je presny opak, z toho si netreba robit vobec tazku hlavu a debilne poznamky ignoruj. Aj ja neznasam ked svokrovci do neho stale hucia na nohy sa ber a postavia ho a pod sem ako nejakemu cvicenemu psovi, ale uz si to radsej ani nevsimam, ved za hodinu odidu a fungujeme dalej 😀
@kvietocek7 ďakujem za radu .. to ma aj napadlo .. ist s nim plavat 🙂)
nam pomohlo plavanie treba vyskusat... este je dobre aj cvicit ho na fitlopte... ono pri chodzi treba mat aj pevne chrbtove svalstvo a nozicky...
no my sme mali teraz 14m a este to na chodenie nevyzera...teda chodi popri nabytku, dokonca za posledny tyzden zacal aj za tym aktivnym choditkom a kazdym kocikom,ktory najde. asi trikrat som ho videla,ze stal bez drzania asi 3 sekundy...takze tak...no ked ho volame,tak ide na kolienka 🙂)) a tym,ze je dost vysoky,tak sa tiez viaceri pytaju. no odpoviem. nie, nechodi a viac neriesim. nemam potrebu vysvetlovat, riesit a tak. ved moje dieta je po mne a mojom mm,tak urcite bude sikovny, no nie 🙂)))
Ahojte, nas ma tiez uz vyse 15 mesiacov a nechodi sam, mne to absolutne nevadi- pekne mi aspon obsedi v kocari, bo ja rada vsade chodim pesi. Pride mi ale, ze maju vsetci z mojho okolia s tym problem a napada ma aj ze si myslia, ze ho nejak zanedbavam, pritom si myslim, ze som najlepsia mamicka na svete 😀 MInuly vikend s nim bola doma len babicka a presiel sam 5 krokov, ale ako vidi mna, tak nechce sam, proste sa pre istotu chyti, tiez mu staci len dotknut sa ma a je istejsi, ked ho drzim za rucku, tak ani necitim, ze by sa o mna nejak opieral a aj o choditko oprety chodi a ked ide cez prah dveri, tak si ho podvihne sam a sam vytaca- vtedy si neuvedomuje, ze chodi sam. Mne pride uplne normalny, praveze v inych veciach omnoho sikovnejsi nez ine deti a bol aj predcasne narodeny o 5 tyzdnov- no tie reci druhych- ide ma z nich porazit, dokonca aj priatelovi- jeho tatinovi vadi, ze este nechodi... 🙄
Ahoj kolegynky 🙂 Aj my mame tento "problem" . Dcerka ma 15 mesiacov a sama sa este neodhodlala vykrocit. Popri nabytku krokuje veselo, vylezie na gauc aj zlezie, za ruky si vykracuje jak madam, ale netrva to dlho. Zrazu si zmysli, ze sa bleskovo potrebuje presunut z bodu A do bodu B a momentalne je na kolenach a sem tam mam pocit, ze az nadletuje, jak rychlo kolenackuje 🙂 Neviem, ci je to strach, alebo len jej pohodlnost. proste ju niekedy na tie nozky nedostanem, zatne sa a ide na kolienka. Tak si poviem, ze kaslem na to, ze sa to hadam raz nauci, ze nebude kolenackovat do 18-ky :p No a potom zas stretnem nejaku milu pani, ktorej prva otazka je ci uz chodi a moje presvedcenie, ze kaslem na to,je razom v prdeli :/ ...A riadne k tomu( ze sa tetky cuduju, ako keby to bol globalny problem ludstva, ze este nechodi ) prida aj fakt, ze nasa 15 mesacna dcera vyzera jak dvojrocne dieta, bo nam nejak podrastla rychlo. Tak zase si hovorim, ze kaslem na to a cakam dalej,bo sice este nevie chodit, ale je uzasna a sikovna v inych veciach 😀 😀 😀 😀
sice po roku, ale pred rokom sme my mali uplne ine problemy, teraz je to aktualne 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@brunetkadada nechat, nechat, nechat, neriesit 🙂 sam sa rozbehneee, jedine co mu mozete byt napomocny ak chodi popri nabytku tak mu porozostavajte stolicky aj uprostred izby nech ma oporu aj vo volnejsom priestore. U nom je to len o odvahe.Ono taketo deticky su ''pani opatrny'' 🙂 Hlavne ze chodi a pevne stoji na svojich nozkach.Dajte mu cas 🙂
Moji obidvaja chlapci zacali samotne chodit az v 17a 18mesiaci.
@brunetkadada chapem ta, ale este to neries. nasa starsia zacala chodit ked mala 13 mes. Zato mladsia zacala chodit sama az ked mala 22, citas dobre 22 mesiacov. Ona aj chodila, ale iba za dve ruky pripadne za jednu. sama sa nechcela pustit ani za svet. Vsetci sa ma pytali a preco nechodi apod. hlupe otazky. Liezli mi tym na nervy. Jednoducho nechodila. Ale zato super rozpravala od 11 mesiacov 🙂 . TAksme mali diskusie, a kedy uz ideme, ked sedela na koberci a ani vstat sama nechcela 😠 . No a teraz ma 3 roky a 3 mesiace a beha ako vichor a vylezie kde kade. Neboj nauci sa to. Ja chapem ten tlak okolia a vecne otazky o chodeni ma nervovali. Ale vydrzala som a dcerka beha normalne, aj ked jej to trvalo trochu dlhsie 😀