Dobry den,
mam teraz uz 15 mesacne dieta a do zhruba roka poriadne nevedel co je to televizia. Zlom nastal zhruba v roku, ked som dost vazne ochorela a o dieta sa starali prevazne stare mamy. Zacali mu pustat televiziu a hlavne si oblubil stanicu Baby TV - anglicky program pre deticky s kratkymi rozpravkami a pesnickami. O ine stanice nema zaujem. Teraz ked uz sa o neho mozem plnohodnotne starat, tak si ju maly dost casto vyzaduje (donesie dialkovy ovladac, uz vie zapnut tv manualne...). Je to velky problem, ked sleduje tak casto (zhruba 4-5 hod denne, ale nie vkuse, kazda rozpravka ho zas nebavi)? Priznavam sa, ze je to aj pre mna pohodlne, dalsiu vyhodu co som vypozorovala je, ze uz rozumie nejakym frazam (ako clap your hands a bye-bye, vie ze auto sa povie a car, atd. ...). Ako obmedzujete televiziu pocas zimy? A vadi, ked sa diva priliz blizko na televizor? Po upozorneni si ide sadnut do kresla co je asi 3 m od telky. Inak sa samozrejme rad hra s hrackami, pomaha mi s domacimi pracami, napodobnuje zvuky zvierat, v ramci moznosti kreslime, citame, vie plnohodnotne asi 10 slov a celkovo sa mi zda, ze sa rychlo uci.
vypnut zo zasuvky a moze si stukat ovladacom kolko chce 🙂 alebo vybrat baterky z ovladaca... verim, ze je to pohodlne, ale co mu to da do zivota odhliadnuc od moznych komplikacii zo zrakom ??? aj moji (najmä stredny skoro 6r) robi sceny, ked mu vypnem telku (ked ju nevypne sam po upozorneni) no uz sa poucil, ze tym nic nedosiahne 🙂
15 mesacne dieta nema co civiet na tv....radsej pustit aglicke pesnicky na CD a nech si "cita" knizky...
Vyhodit telku a bude pokoj. My nemame tv uz roky a fakt nam nechyba...knihy, pesnicky,cd-cka, notebook, internet toto vsetko je vhodnejsie ako telka...
U nas ide tv cely den ako zvukova kulisa..decka aj pozeraju aj nie..tak sustavnejsie vydrzia pozerat len ked su unavene
Tiez si myslim ze dieta obzvlast tak male, nemoze rozhodovat o tom co ma robit, hoci sa mu to paci a hoci to mamke vyhovuje.. anglictinu v takom veku nepotrebuje vediet ani ju pocuvat. Skus ho zabavit inak, zamestnat niecim zmysluplnejsim.. a za par dni na ovladac zabudne. Este sa telky napozera v zivote az az, tak za mna cim neskor, tym lepsie. Inak sa v 3 rokoch bez telky ani nenaje..
@lasse tak ja citam hlavne ze a) je to pre teba pohodlne mat od dietata pokoj na 4-5hodin denne b) mas vycitky svedomia ze sa mu nevenujes a bojis sa ze si pokazi oci c) ospravedlnujes si to anglictinou - ze sa uci🙂
a) je fajn mat pohodlie - ziskas ho aj tym ze ho budes viest k hraniu sa - moze skladat kocky, puzzle, lego - ty len pri nom budes sediet , niektore deti ani to nevyzaduju, vaecsinou ty len hru musis zacat... pripadne ist von, opaet si mozes sadnut a nechat dieta volne behat...
b) dnesne tv uz oci nekazia ako rury kedysi, funguju inou technologiou a vzdialenost je skor kvoli fully obrazu zapisovana nie vplyvu na oci... samozrejme ze 4-5 hodin tv pre tak male dieta je vela ( aj pre dospeleho🙂 ) a kulisu si sprav z radia, pripadne sa nauc mat rada ticho😉
c) no ano... priznavam ze sama som sa rozumiet nemecky naucila z tv, detto moje deti vedia po nemecky a ucia sa po anglicky vdaka tv - pocuvanie spravi velmi vela... na druhej strane tvoje dieta je naozaj velmi malicke a moze mat vdaka tomu problemy s recou slovenskou ( to bol pripad moj synovca - po anglicky v 4roch plynule a po slovensky poriadne nic... ) anglictina je o dost jednoduchsia ako slovencina, inak sa v nej tvoria vety etc., moze mat problemy so sykavkami ak ich odpozera ( anglicke th tvoris s vyplazenym jazykom ktory v slovencine sposobuje suslanie... )
cize odpoved - je to na tebe, ty si rodic a zodpovedna za dieta... dozadovat sa bude este vela veci, ked mu vsetko dovolis raz budes velmi nestastna a hladat kde sa stala chyba☹
U nás určujem ja že koľko budú pozerať televízor a zvyčajne to nie je viac ako hodinka denne. Nie som s nimi 24/7 ale naučila som ich aj samostatnosti aby sa aj sami zahrali nech vedia aj inšie ako televízor. V tomto som naozaj dôsledná že keď poviem že vypnúť tak vypnúť telkua nedebatujem o tom
@lasse 4-5 hodín je šialene veľa. Aj keď to nie je non stop. Nejde o zrak a netrápila by ma ani tá AJ, ale je to čas, keď dieťa len "čumí a neví", ono je v ľahkej hypnóze, čo asi väčšina rodičov ani netuší (pozor na reklamy a nevhodné programy) a rozvíja len minimum schopností. V porovnaní s "čítaním", skladaním kociek, alebo kreslením, sa táto aktivita čo do rozvíjania, rovná skoro nule. Je to len pasívne vnímanie obrázkov. V podstate tie 4 hodiny denne jeho mozog takmer stagnuje. Naučí sa nejaké zvuky, ale nič viac...Tak si sama odpovedz, či je to ok.
odpoved "naco si si ho robila"....?! To snad ani nemoze ta dotycna mysliet vazne, preboha. Ved vidim ako sa ty venujes dietatu, ked odpovies na nete po 10 minutach ako polozim otazku. :( A moj syn napr absolutne ignoruje pc, mobil a pod. Takze pustat z netu a z radia pesnicky ano, ale z televizie som nezodpovedna matka, ktoremu skace dieta po hlave. Dakujem za radu. Mimochodom myslim, ze sa mu venujem tak ako len najlepsie viem. Nemali by sme si tu radit, nie sudit?! :(
@lasse podla mna je to OK 😉 . Pokial je to s prestavkami a rozumne telku striedate, robite pomedzi to tvorive cinnosti, citate si, hrate sa a chodite von nevidim to ako tragediu. Ak napriklad dieta nechce spavat, musi si chvilu aj oddychnut. Ked pride unavene/vyzimene zvonku podla mna nie je nic zle na tom, ze na dobitie energie si spolu sadnete ku krbu, pustite si jednu rozpravku pri tom sa najete a vypijete si caj. Po relaxe je cas zase nieco robit (kreslit, tvorit, ucit sa hrou...). Moj nazor je taky, ze nic netreba hnat do extremu 🙂 , aktivne a oddychove cinnosti je dobre prestriedat (dolezite su obe). Ved snad ho nenechavas pozerat sa na telku 4-5 hodin nonstop pokym si ty robis svoje (teda z tvojho uvodneho prispevku som to pochopila tak, ze sa mu venujes). Je super, ze program je v anglictine aspon sa co najskor nauci rozumiet. Ale urcite by sa nemalo dieta divat zblizka, minimalne tie tri metre (aj ked dnesne telky uz nie su take skodlive pohlad zblizka taha oci).
U nas bola telka vzdy zapnuta takmer stale (bezia dokumenty o zvieratach a prirode) aby v dome nebolo ticho ale realne sa pozera velmi malo (sledujeme len jeden serial).
@zooeynka jaaaj takze to ze tam nie su reklamy☺ no to som nevedela ze to je na tom najhorsie☺na detskych staniciach nie su prerusovane rozpravky reklamou...a moje ked fakt chcu tv pozerat tak vacsinou chcu dvd...my ani nepouzivame pc. Vobec na nic...osobne nevidim rozdiel medzi cumenim na tv a cumenim na pc..v telke jej tiez nepustim hocico
@lasse Ono podla mojho je to v zime dost tazke, kedze nie vzdy je idealne pocasie na to ist von a tam skakat 2h / moje tak boli zvyknute.. co mozem poradit je, televizor vypnut v pripade, ze nesuhlasis s tym aby pozeral /bez prudu nefunguje 🙂/ skuste nejake kamosky navstivit alebo materske centrum ak sa da, popripade ine aktivity ak sa doma uz nudite...
Este k tym jazykom..detibsa do 3 rokov najlahsie ucia reci..takze to ze nebude vediet po alovensky kvoli tv je blbost..predpokladam ze ty na neho hovoris slovensky...ja som v roku uz hovorila slovensky aj madarsky
na upresnenie 4-5 hodin nemyslim ze mame zapnuty televizor non stop, ale rano trebarz hodinku dve, potom pre obedom (aby som stihla navarit) a vecer, ked sa vratime z vonku tak tiez hodinu max dve. On na to nepozera vkuse, len ma z toho programu oblubene 4 kratke rozpravky a ked idu, to sa na 5 minut zastavi a pozera. A potom su tam pesnicky kde deti spievaju, to sa mu paci a pri tom tancuje. A ze nebude vediet slovensky sa nebojim... Jednak nezijeme na slovensku, ale k jeho rodnej reci ho vediem. Citame si vzdy ked ideme spat po jednej rozpravke. A kocky (vezicky) a puzzle uz sklada. A ja osobne televiziu nepovazujem za strasnu vec, ze by som ju teraz mala vyhodit z okna. A to som velka milovnicka knih a mam obrovsku kniznicu
@lasse ja ti vlastne ani nerozumiem, ty raz to povazujes za problem a potom zrazu uz nie. Niekde som sa v tom celom stratila. Nemyslim si ze je to vhodne aby pozeral tak telku. Hodinka denne podla mna takemu dietatu by mala bohato stacit mozno dve, je to pohodlne to mi je jasne, ale to dieta potrebuje najma aby si sa mu ty venovala, aby ste sa ucili rozvijat fantaziu, zrucnosti a podobne
Ja som nikde nenapisala, ze to nepovazujem za problem. V tehotenstve som mala vela prestav a jedna z nich bola, ze telka do troch rokov vobec nebude. V sucastnej situacii ma to trapi, aj preto som sem s malou dusickou napisala a cakala som skor radu ako ukamenovanie. Reakcie su ake su, ale ked si zoberem, ze ludia su rozny... Bol tu ale napr prispevok od missdiva, ktory mi pomohol. Nie som supermatka, uz som sa s tym zmierila. Svoje dieta lubim nadovsetko na svete, aj napriek tomu, ze sa mu nevenujem kazdu sekundu, takze robila som si ho z lasky a bolo to moje najlepsie rozhodnutie. ;)
@lasse vies co klidek..rob podla seba..dovol tolko kolko si ty myslis ze je o.k...poznam kopu takych deti v mojom okoli do 2 rokov co su doslova cely den pred telkou ci tabletom..a su tak isto sikovne ako ostatne co tolko niesu..mne sa tiez niekedy zda ze vela kuka rozpravky moje dieta..ale potom zas pridu dni ked ju to vobec nezaujima..
Moju dcerku napr. nezaujiaju hracky..nevie sa sama zahrat viac ako 5-10 min..vymysla spekuluje.a ked doobeda varim tak sa stane ze jej musim zapnut rozpravku..
@lasse Tak vieš, je to tvoje dieťa, rob si s ním ako chceš a uznáš za vhodné. Podľa mna také malé dieťa nemá pozerať telku v ideálnom prípade vobec alebo fakt maximálne tak pol hodiny denne. Moj malý má 13mes. a telku nepozerá vobec, ani počítať, ani mobil, ani notebook a podobné capiny. Na také veci má času dosť. Potom sa maminy tu sťažujú, že im deti nerozprávajú poriadne. Moje deti rozprávali všetky veľmi zavčasu a pekne zreteľne, asi preto, že telku nepozerali. Aj malý už krásne začína rozprávať.
sak vytiahnem zo zasuvky a moze nosit ovladac kolko chce.... kto u vas rozhoduje, ty ci prcek?
a potom sa vsetci cuduju, ze sa dieta nevie samo zahrat 10 minut....nevydrzia pri nicom, lebo ich naucia ze je stale niekto/nieco co ich zabavi....male deti by mali byt schopne sa zabavit same aj dlhsiu dobu, s obycajnymi hrackami....rozvija to fantaziu a aj motoriku
ze si to vyzaduje!no mam dost!cize ked si bude vyzadovat aby si mu otvorila okno ze chce z neho vyskocit tak mu to povolis???ty si sefka nie male dieta!A 4-5 hodin je fakt pre tak male dieta hrozne vela!!!Naco si si ho robila ked sa mu nevenujes??Sorry za taku uprimnost no ak si uz fit tak fakt nevidim dovod!Max hodinku denne!u nas ide tv podla mojej potreby.ak mam robotu tak jej zapnem vybranu rozpravku alebo ak je chora.ale velakrat aj cely tyzden ani raz nezapnem!Mame pustene radio alebo jej detske pesnicky,teraz koledy. a dostava akurat tak vecernicek pred spanim(1xmacko usko) a to uz ma 3 roky.