Ahojte, dcera bude mat 14 mesiacov. Cca 2 mesiace ukazovala na veci pekne ukazovákom, no posledné 2-3 dni si všímam, že prestala a na veci, ktoré chce ukazuje celou rukou. Je možné (normálne), že dieta prestane používať prst? Nemáte skusenost prosím? Zasa moja úzkosť útočí 😣
však počkaj, uvidíš... ešte nič a už si z toho celá bez seba...
určite po čase na to príde zas.
@petka5656 Toto sa mi síce nestalo s ukazovaním, ale viac krát sa stalo, že dcérka niečo už hodnú chvíľu robila, potom sa naučila niečo nové s to prvé prestala. Po čase sa zas naučila niečo ďalšie…a dookola 🙂. Nič reálne nezabudla, všetko sa časom vrátilo. Len vždy je najzaujímavejší najnovší “objav”, pokrok. A ešte to mala tak skokovo…vyzeralo to napríklad, že “zabudla” nejaký pohyb, pár dní nič a zrazu bum - a nečakaný pokrok v inej oblasti 😅.
Ona je teraz v takom objavovacom veku, že ju netestuj, len to sleduj a obdivuj 🤗.
@petka5656 Veď už ti ukázala, že to vie, môže sa sústreďovať na niečo ďalšie 🙂.
Ja ti aj rozumiem, ja som stresovala kvôli oneskorenej hrubej motorike (štvornožkovanie, stavanie sa aj sed až po roku, prvé kroky v 15m). Ale oveľa viac dcérke pomôžeš, aj si ju užiješ, keď sa dáš do kľudu… Ty sa bojíš niečoho konkrétneho?
@jazula naša ešte tiež sama nechodi v priestore, pár krokov sa odváži spraviť, viac nie. Ale to ma až tak nestresuje, ako toto, že niečo vedela a zrazu to nerobi. Mojim strašiakom je autizmus, v podstate celé tehotenstvo vyfabulovane strachy. Ale žiaľ mám na to aj diagnózu, úzkostná porucha. Keď som zistila tehotenstvo moj uzkostny strach sa otočil na dieta. Celé tehotenstvo a 9 mesiacov kojenia som dala bez liekov. Teraz už mám lieky, ale aj tak raz za čas so mnou dokážu takéto veci zakývať a zisťujem čo je normálne a čo nie. Proste moj radar sa úplne nevypne 😣
@petka5656 Chápem…tak asi jedine po krôčkoch sa s tým vyrovnávať… Dnes ti už dcérka ukázala prštekom na oko, tak ťa snáď ukľudnila 🙂. To, že na chvíľku prestane niečo robiť, je normálne. Aj situácie, že sa bude hrať a na meno zareaguje na x-tý krát a podobne…spozornela by som, keby so mnou prestala komunikovať a zdieľať veci. Držím palce, nech sa strachy postupne vytratia 🤗
dolezitost ukazovania je ale v zdielani. je to znak dobreho socialneho vyvinu, ze dieta chce ukazat na nieco zaujimave ci prenho dolezite a zdielat to s blizkou osobou. Je jedno cim to ukaze, niektore deti zdielaju len otacanim hlavky a pohladom.
chce tym povedat...vidis to co ja? a chce od dospeleho potvrdenie, ci novu informaciu.
@petka5656 je jedno ci prstom alebo rukou dolezite je ze ukazuje a urcite to je len nejake prechodne obdobie a zase pouzije prstek.