Ahojte žienky, chcela som sa iba opýtať.. Pred poradňou u dr. vyplňame taký screening, minule ma zneistila lebo mi povedala, že nám vyšiel dosť slabý, keďže malý ešte poriadne nerozpráva.. že nevie žiadne zmysluplné slová ..má iba 13 mesiacov, povie max.3 slová a z toho jedno úplne minimálne.. prosím Vás, povedzte mi niekto, že je to úplne normálne a úplne v poriadku 🙏🏻 lebo mám naozaj dosť.. ďakujem za každú odozvu.
@sasa2394 ahoj, moj syncek ma 13m a okrem mama baba a mozno dalsej nejakej skomoleniny nepovie nic 😅 tiez naposledy nam vysiel ten dotaznik slaby. Napr uz pred mesiscom ci dvoma mal ukazovat v knizke na obrazky, ktore mu poviem. Do teraz to nerobi. Ani nechodi este sam. Ale neriesim to. Vsetko urobi, ked bude pripraveny. Je to uplne vpoho, kazde babo je ine.
Aj kamosky dve vyplnaju hentake dotazniky a maju z toho len stres. Kopec pediatrov vobec nedava take dotazniky a opyta sa len na nejake 3 zakladnr veci, rozpravanie medzi to v takomto veku nepatri, podla mna staci, ked povie mama alebo tak. Ma cas.
Moj cerstvo 2 rocny pred tyzdnom povedal mama a zo dna na den hovori nove slova.... dnes uz je spolocnost nastavena tak ze dieta pomaly aby v porodnici uz rozpravalo… 2 hodiny po porode kukulie nku by malo vediet spievat
@milanemila Ďakujem krásne, veď ja sa snažím nebyť premotivovane ambiciózny rodič.. ani som to neriešila, kým ma takto nezneistila doktorka.
autorka, moja prva dcera na rok vedela cca 5 velmi jednoduchych slovicok.
mladsia dcera ani to, ta vedela mozno do 10 slov ako dvojrocna.
mladsich synov som uz ani nesledovala, mali bezny vyvoj, jeden rozpraval vela ale necisto a nebolo mu rozumiet, mladsi rozpraval artikulovane ale velmi skupo.
v roku je cas na nedjake stresy ci dohady.
Tie tabuľky ti len povedia čo dieťa vie nevie nie či má problém. Hodnotia sa komplexne, vôbec sa tým nezaťažuj.
@h2 ano chapem, ale aj lekarka by mala chapat ze dieta na rok este nemusi dokazat vobec vyslovit slovo s viacerymi odlisnymi slabikami. Je to skor vynimka ako pravidlo. Priklad... auto, lopta, lampa...atd...a to su este stale tie jednoduchsie slova.
ako poznala som dievcatko, co na 16 mesiacov sukala vety typu. "mamka porozpravam ti co sa mi v noci snivalo" alebo "teta mozem pohladkat vase babetko?" ...😲 to sme na nu vsetci pozerali ako na zjavenie.
mmch to "babetko " bola moja dcera, jej rovesnicka, ktorej vykon bol asi taky ze ukazala na nu prstom a "baba".
Neskor....? skola sla lepsie mojej ako tomu dievcatku. mala ale aozaj velkmi vyspely recovy prejav.
ovela beznejsie je ze rocne deti skoro nic nepovedia, alebo len par sloviciek , sem tam zabudnu co vedeli, potom nieco pridaju. Ak v dvoch rokoch dieta nevyda ani jedno slovvo zo seba, a slabo rozumie...potom sa treba znepokojovat a riesit.
Ďakujem Vám všetkým, za odpovede a podporu🙏🏻 Už si nenechám zájsť lekárku takto pod kožu 🫣
Tými slovami ako bolo spomenuté sa mysli v tomto veku aj brm, hav, mnau, papa, tata (tato) ka (kava), da (daj) ….a všetko čo nejako označí, keď vidi alebo chce.
Takých by si koľko napočítala?
@h2 ale su 😉 kamoska ma dvojky, ktore v roku pekne rozpravali.
@sasa2394 aby sa dalo porovnavat, vytvorilo sa "normodieta". a skumaju sa odchylky. Ale vacsina deti v roku nerozprava. Dolezite je ci rozumie, reaguje a podobne.
PS moje starsie dieta zacalo rozpravat v 3r !!! Celymi vetami. Dvtedy to bolo maximalne mama a nie! cca rok potom vedelo plynule citat. preste kazde dieta je ine.
nie, myslim, ze je to normalne.. ja mam dieta ukecane od mala (ma to po mne :DD) ale napr. pohybovo bola lemrava, oproti rovesnikom.. ked som zacala menovat slova ktore vie, sama dr vtedy povedala, ze je to riadny nadstandard. 1,5+r ked isla do jasiel normalne rozpravala bezne veci a bolo to nezvycajne... Cize klud... ved tu si precitaj, kolko deticiek 2rocnych nerozprava... niektore ani 3rocne .. temy sa tu opakuju dookola uz roky.
Kazde dieta je ine.
@sasa2394 na 13-mesačného sú 3 slová celkom slušný výkon. Nabudúce ťa geniálna pani doktorka zdrbe za to, že ešte nevie čítať... Kašli na to a teš sa zo zdravého dieťatka
@sasa2394 podľa toho, čo píšeš sa tvoje dieťa úplne normálne vyvija a ďalej by som sa tým nezaoberala. Všeobecne pravidla pri výchove - strava, rozvoj reči, psychotomoticky vývin, hra… by mal poznat, naštudovať si každý rodič. Informácie sú všade dostupné, takze to beriem ako štandard, pokial je človek normálny a zodpovedný.
Ako písali baby vyššie, v 13tich mesiacoch 3 slová je úplne v poriadku, a rátajú sa aj skomoleniny a na podobnenie rôznych zvukov....
Môj syn v 12tich mesiacoch tiež vedel iba 3 slová....nasledne v 15tich mesiacoch jeho aktívna slovná zásoba obsahovala 50slov, ako 1,5 ročný už hovoril slovíčka v 2 jazykoch (dvojjazyčná domácnosť) a teraz ma čerstvo 2 roky a rozpráva v súvetiach v 2 jazykoch. A toto teda bežné není, ja ti len píšem preto, že vo veku tvojho dieťatka sme boli na tom veľmi podobne.
@sasa2394 moje deti ani v 1,5r “poriadne” nerozpravali. Maly ma buduci mesiac 1,5r a povie 3-4 slova, vobec sa tym nezatazujem, lebo vidim ze rozumie a snazi sa napodobnovat realne slova atd. Ak to nie je skombinovane este s niecim inym, nejake oneskorenie pohybove, motoricke, mentalne, tak nemusis naozaj panikarit.