Ahojte, kedy vase deticky zacali napodobnovat zvuky alebo sa naucili viac ako mamamama a tatata 😆?
Som prvorodicka a mam skoro 12m chlapca a podla "mudrych knih" by uz mal vyklepavat morzeovku a recitovat abecedu odzadu 🙄. Tak len pre zvedavost ako ste to mali vy?
@ligyakovak_gmail moja ma dnes presne 1.5roka a len mama tata a baba....koniec. nic viac nehovori ale rozumie uuuuuuuplne vsetko. Kazde dieta ma svoje tempo neboj sa😊 mne teda pediatricka povedala ze najdôležitejšie je ze nam rozumie, ze ona sa rozrozprava. Mam v okoli kamosky co im deti zacali az v skolke hovorit lebo doma neboli nutene kedze im blizky rozumeli aj bez slov😊
Niekedy by som si priala aby internet a “mudre knihy” neexistovali. My mamy sme stale pod tlakom a strachom a prenasame to na deti (hovorim o sebe 🤪). Moj syn zacal par slov az v 18m, teraz ma 2 roky a zacal viac ale nehovori vety a neviem co - co toez podla mudrych knih uz ma.
Urcite ked rocny este nevie skoro nic okrem mamama a tatatat je uplne normalne neboj sa fakt. Ja uz som to tiez prestala riesit- rozumie vsetko, slova hovori, pridavaju sa postupne nove.
Dcerka má 15,5m a posledný asi mesiac - dva začala napodobňovať zvieratká. Ale opakujeme jej ich už od nepamätám kedy. Okrem pár zvieratiek vie mňam, ham, baba, mama, brm a prvé slovo po mama bolo ňa-á (rozumej nehrá, v preklade skončila platňa 😂, my sme audiofilná domácnosť, platne namiesto telky 😉). Ale take tie papa, daj, kde je a podobne zatiaľ ani náznakom. Len gestá robí.
@ligyakovak_gmail neviem teda ake mudre knihy citas, ale co sa tyka rozvoja reci, tak som sa skor stretla s velkou opatrnostou logopedov vyjadrovat sa k nejakemu poctu slov..a ak aj, tak len velmi orientacne a vzdy upozornuju, ze kazde dieta je individualne. Treba sa na rec pozerat komplexne nielen na pocet slov a zvukov. A zbytocne porovnavat...
To je úplne normálne, knihy vyhoď.
Inak ja bývam trochu v strese z tých dotazníkov, čo vyplname pre pedi pred poradňou (malá mala sklz v hrubej motorike, ešte nechodí, tak ma to trochu stresovalo, ale všetko je ok, len má čas a tabuľky jej ušli 🤣). Ale o inom - mám ohľadom toho dotazníka zábavnú dilemu. Na najbližšiu poradňu je tam otázka, či vie malá aspoň 20 slov (chlapčekom stačí 15). A včera po mne začala opakovať “ako robí ryba”, teda otváranie úst…je pri tom ticho…ráta sa to? 😁 Toľko k tabuľkám a dotazníkom 😉.
K tým vetam, minule som počúvala taký podcast a rozprávala nejaká Logopedicka
Hovorila že prídu matky s 2 ročným dieťaťom lebo nehovorí vety, len slova
Treba si však uvedomiť, že vo veku 2 roky sú dve spojené slova 1 veta
Áno, sú deti, ktoré ako 2 ročne povedia 5 slovnú vetu, alebo to je skôr výnimka
Dôležité je však rozlišovať aktívnu a pasívnu reč. Najskôr musí byt pasívna reč, dieta rozumie čo mu dospelý hovorí, napr daj mi loptu, alebo pod si sem sadnúť
Potom je aktívna reč a aj tá sa delí: dieťa najskôr má svoje pazvuky a rôzne zvuky, potom opakuje slova a až potomstvo a svoju vlastnú aktívnu reč
@pribinak suhlasim, ale ja som napr pisala jednej logo ohladne jej postu ktory hovoril ze “ 2 rocne dieta ma hovorit MIN 50 slov a 2 slovne vety napr auto ide,mama pod atd”. Vravim syn toto nerobi a ona: moze to byt v poroadku ale moze sa uz jednat o oneskoreny vyvin reci. tak potom si vyber, fakt cloveka stresuju dneska uz so vsetkym je to peklo.
ale je pravda ked som si dala mentalnu facku doslo mi ze ved syn rozumie veci,opakuje slova napodobnuje zvuky, prestala som sa na to upinat a fakt sa to zacalo menit. Niekedy staci mesiac a vsetko je inak len clovek sa ide niekedy zblaznit uz zo vsetkeho co sa docita.
@ligyakovak_gmail mám 12m chlapca a teda vie tiež len mamama tatata, to už zopár mesiacov a v poslednom čase aj tak preferuje svoje vlastné zvuky 😀 boli sme na ročnej poradni a vývinovo je v poriadku. Ešte majú čas. 🙂 Aj keď sú rôzne detičky, ja som začala chodiť aj rozprávať ako 10 mesačná, kamoskina dcéra má 15m a už vie krásne chodiť aj ovláda veľmi veľa slov už od cca roka tiež. Zbytočne porovnávať, každé dieťa má svoje tempo. 🙂
Ak ho chceš podporiť v reči, tak veľa sa s ním rozprávaj, ukazuj, čítajte knižky…
@ligyakovak_gmail nas najstarsi zacal realne rozpravat az v 2,5 roku, dcerka uz okolo 12 mesiacov, dalsi syn ma 20 mesiacov a zacal teraz trosku viac rozpravat, ale nic prevratne. Tento najstarsi bude mat 9 rokov a minule mi rozpraval, ako funguje striedavy el. prud alebo prisiel s nakresom, ako si doma vyrobis jednoduchy elektromotor. Horsie je, ze neviem, ci ma naozaj pravdu, tieto veci kontroluje manzel a teda zvazujeme, ze pojdeme s nim na IQ testy. Chodi do beznej skoly, bude tretiak a od prveho rocnika mi vychovavatelka rozprava, ze sa s nim da bavit, ako s 15 rocnym, ze sa nevyjadruje ako prvacik ani nahodou. A to som sa fakt bala, ze zacal tak neskoro rozpravat, k logopedicke sme chodili strasne dlho kvoli "r", nepozorny, neposedny. A zrazu bum, sedi nad knihami o technike 😅
@ligyakovak_gmail mam malú ktorá mala v marci rok, tiež toho moc nenarozprava, iba mama papať , havo, pápá, tata. A nerobím paniku je to normálne naozaj deti sa najviac rozrospravaju v škôlke.
@jazula jasné, pochopila princíp. 🙂 Chyba ryby, že nevydáva zvuky a nie Tvojej dcérky.
Moj.ma.dva roky a Tata zacal hovorit par dni dozadu, doteraz pouzival.mama, nejake zvieratka napodobnoval. A zvandre si cely den v svojej reci
Moje deti vedeli v 12 mes len mama tata a v 2 rokoch uz recitovali basnicky a spievali ludove pesnicky 😃 vsetko sa rozbehlo u starsej v 15-17 mes a u mladsej v 19-21 mes a potom uz to islo nezastavitelnym tempom. Takze ono to ma vsetko svoj spravny cas . Pocuvaju, nassavaju, ucia sa non stop
Môj ma pomaly 13 mesiacov, ani mama a i tata nehovorí. Povie brm brm, mam (mňam), gó ( gól - lopta, hokejka, mucholapka, metla, všetko s čím môže naháňať loptu a dat gól) ešte pá pá povie a ukáže, ale to sa mu musí veľmi chcieť. Tiež sa na všetko pýta Kde? To je tak všetko. Starší mi už dozadu takmer všetko hovorili, jednoduché vety spájali v 12 mesiacoch. Aj tak si myslím, že je to úplne v pohode. Aj keď to mama už čakám 🙏🙏🙏
mudre knihy a internet hovoria o priemere t.j. kazde druhe dieta dokaze to co tam pisu stvrtina je skor a stvrtina neskor takze ich treba brat orientacne nie doslovne
Kamoska mojej dcery ma-20 mesacnu dcerku, ktora chodi od cca 6 mesiacov do jasli, je uplne ok, zdrava, ale rozprava len par slov, oproti 18-mesacnej dcere mojej dcery, ktora je so svojou mamou doma, bilingvalna, a trepe v dvoch jazykoch cely deñ, vsetko komentuje, vyzaduje si odpovede....aj jedna aj druha budu za nejaky cas rozpravat podobne, ale ich dalsi vyvoj a napredovanie ovplyvnia nielen geny, ale aj zazemie v rodine, moznosti, ako sa budu moct rozvijat v ramci mimoskolskych aktivit (jazyky, sport, umenie....), ale zaklad bude vzdy milujuca rodina.
Do 3 rokov ma kazde dieta svoje tempo, je to ovplyvnene aj okolim, aj pohlavim (chlapcom to vacsinou trva dlhsie), ale vacsinou to vsetko dobehnu a ich uspech v skole ci v dalsom zivote nie je podmieneny len tym, ci vedeli v roku 2 slova ci 20 slov
@ligyakovak_gmail a idealne este v troch jazykoch 😂
Niektore deti zacnu rozpravat kratko po jedno roku vety, ine niekedy az v 4roch rokoch. Dolezite je aby rozumel, co od neho chces a dal ti na javo co chce on 🙂 Nas sa rozrozpraval 2 tyzdne pred 2hym rokom. dovtedy par slov a veta : mama jeesť 😂
Tiez so pozerala kolko slov by kedy mali ovladat a prislo mi to vtipne 🙂 aby to pasovalo na kazdeho. Poznam dvoch chlapcov, ktory ozaj uz kratko po roku pekne hovorili aj vety a kamoskin maly dvojrocny tvori dokonca rozvinute vety typu: teraz sa musime obliect, pretoze ideme von 😂 Vzdy sa potesim, ked mi posle nejaku perlu, ktoru povedal. Nasi mali su v rovnakom veku, tak vidim ten rozdiel. Neboj, kazdy ma svoje svoje tempo 🙂.
@ligyakovak_gmail Úplne to stačí. 🙂
Každé dieťa má svoje vlastné tempo. Keby sa jednalo o nejakú poruchu, dieťa by malo aj iné príznaky 🙂
@ligyakovak_gmail môj ma 14 mes a mama nepovie, na všetko hovorí dada
@jazula :D :D :D hej tie dotazniki milujem najviac
@ligyakovak_gmail v jeho veku úplne stačí