Chcela by som sa opýtať , či je normálne , keď moja mala ma 11 mesiacov a vôbec nechce chodiť ani sa dvíhať ráčkuje iba do zadu a to sa len plazí ale nechce vôbec sa dvihnúť ani chytiť ničoho na nožičkách v chodaku stoji pevne aj v nom beha ale sama akoby sa bála.
prepana ved ma este kopec casu. a vyhod ten chodak, ak jej nechces pokrivit chrbticu a nozicky. a ani nevod za ruky, to skodi aj jej aj tebe. uvidis ked pride jej cas, pekne zacne chodit sama, bez tvojej pomoci. je normalne ze deti zacnu chodit medzi 9tym az 18mesiacom. nasa mala 17 a je zdrava
Ani nestvornozkuje? Zakladna chyba je, ze ju davate do choditka. Potom nema motivaciu sama vyvijat aktivitu a okrem toho si fixuje nespravny sposob chodze - spickovanie.
aj ja som za, choditka zahodit, my to pouzivame (mame pozicane) na jedenie, ale aj to uz malokedy, uz ma 20 mesiacov...ale nechajte ju na zemi, nech sa sama plazi, cuva, cokolvek, raz jej zosilneju svaliky a postavi sa, netlacte na nu, tym, ze ju davate do choditka, jej viac skodite ako pomahate, treba sa spytat dobreho fyzioterapeuta. Ked sa sama zacne stavat, nechajte ju aj padat, pripadne ked uz sa postavi, tak jej dajte dole k nozkam hracku, ukazte, ako si ma cupnut, nas to pochopil chytro a za den-dva padal pekne na zadok 🙂
@vierunaka ako hovori moja dr. - "chodza sa vyvija do 2 rokov veku dietata, ale ked sa matke, ktora dieta denne pozoruje nieco nezda, treba to riesit " chod lekarke, posle Vas asi na neurologiu a uvidis 🙂 drzim palce
@vierunaka je to tým chodákom...deti v nom maju akusi istotu, ziadny balans, pád..takže je kludne možné že sa (možno podvedome ) bojí a má ..nehovoriac o tom že dieťaťu nezdravo zaťažuje chrbat a klby, brzdí aj obranné mechanizmy dieťaťa..predsa len dieťatko pri učení sa chodiť aj spadne na zadok, má aktivované reflexy čo v choditku nemá...takže choditko može sposobovať že dieťa skor ,,zaostava,, v chodzi ako napreduje.
Choditko preč a potom uvidíš ako sa ,,rozbehne,,.
@vierunaka ved ma len 11 m.!!!!
Predovsetkym by som zrusila choditko,nech sa plazi,skusa stvornozkovat a tak.
Mam 2deti.
Prve v 11.m. Uz chodilo.
Druhe este ani nestalo.
Mala slabsi svalovy tonus,kazali maximalne avanie ci bezne cvicenie s detmi a nechat co naviac stvornozkovat,lebo je to najlepsia terapia.
Takze ziadne choditko,ale volny pohyb na zemi.
A hlavne,daj svojmu dietatu CAS. O nic nepride. Viem,o com hovorim.
Toto je uz chore 😕 tolko nezmyselnych problemov a otazok v poslednej dobe 😕 zeny, venujte sa svojej rodine a hlavne necitajte tolko MK a neporovnavajte svoje deti s detmi z MK (podotykam casto len virtualnymi) ci s detmi susediek a pod.... Zite svoj vlastny zivot... Nechajte svojim detom prirodzeny vyvoj, nechajte ich zit... nechcite ich mat podla MK ani podla tabuliek.... kazde dietatko je ine.... Juj, ale som sa nasr...dila...... 😠
@lilimoni mam tvoj nazor. dieta na to samo pride ako sa ma dvihnut.
@vierunaka ved na co....ked sa v choditku dostane kam chce 🙂
choditka su fajn...nie som ani nikdy nebudem ich tvrdy oponent....ale na chvilku....nemaju nahradzat prirodzeny pohyb....ak su tam deticky prilis casto - tak je jasne ze takto ,,zleniveju,,.
@katy2 hej naše mami namiesto toho piekli buchty, robili pirohy , zavarali .deti niektorých rodičov to nikdy nezažijú ,ale budú vychovane cez "MK"
mam 11mesacnu dcerku za 15dni bude mat rok..plazi, stvorkuje, stoji pri nabytku, ale krok nespravi...so choditka nedavm...a myslim si ze to je ok..kazde dieta ma svoj rytmus...neboj vsetko bude ok
Ďakujem ste mi dali aspoň nejaké skúsenosti chodačiku moc nebýva iba niekedy ale vidím že v nom je taka smelejšia ako sama na zemi v kočíku keď ju mam tak tam sa posadí aj sama aj na štyri sa dá ale nikde inde no necham jej čas ideme o týždeň k lekárke na preventívnu uvidíme čo povie azda sa rozhýbe len ma trápi že každy vravi ide mať rok a ešte dokopi nič nevie a k tomu aj pekne na všetko reaguje
@vierunaka hlavne nepocuvaj inych okolo, daj na svoj instinkt. Ak sa ti nieco nezda, tak ries s lekarkou. Kazde dieta na svoje tempo, mam kamisku, ktorej dcera zacala chodit ked mala 15 mesiacov. A nic jej neuslo. Netlacme svoje deti do niecoho na co nie su pripravene len preto, ze na nas tlaci okolie.
No mamička ty by si si mala preštudovať o vývine dieťaťa. Potom by si túto otázku sem nedávala a ani to dieťatko do chodaku nedávala. Moja začala chodiť až v 16 mesiacoch. Podotýkam žiadne chodaky ani držanie za ruky. Okolie by vám malo byť ukradnuté.
@vierunaka ak ti dieta nebude chodit alebo sa dvihat ani v 18mes. tak mozno by som sa obavala ci je vsetko o.k...ale 11mesacne dieta vobec ale vobec nemusi chodit, a to ze susedino al. kamartkino dieta chodilo tak je len trosku popredu a vobec to neznamena ze tvoje je pozadu...myslim ze nie je velmi vela deti kt. v tom veku naozaj samostatne pekne bez opory a pomoci chodili...
V prvom rade hlupakov s hlupimi nazormi posli do kelu... Co si kto dovoluje tvoje dieta urazat, ze este nieco nevie?? Dnes to mozno nevie, ale zajtra uz ano... Uuplne s kludom jej nechaj volnost, cas... Nechaj ju lezkat medzi hrackami, daka bude od nej dalej, zaujme ju a sama sa bude snazit ist za nou, ci uz plazenim alebo po 4. Moja dcerka napr najprv stala, chcela chodit a az potom zacala.stvornozkovat... Kazde babatko je ine, ma svoje prednosti, zaujimaju ho ine hracky, podnety... Je vo veku, kedy fakt par dni spavi vela, hlavne od deticiek netreba chciet vsetko naraz,pretoze ine deti to uz robia...
Tie behaky by mali zakazat. Umelo sa preskakuje zakladny vyvoj a potom su problemy. Vyhod ho, zacnite plavat a nechaj malu, nech sa vyvija ako ma a zacne chodit.