10-mesačný nechce rozprávať

veron2811
8. nov 2024

Zdravím, maminky, kedy vaše detičky začali s prvými slovami, náš chlapček bude mať rok a 10 mesiacov a nechce povedať ani mama tata papa ..len si sem tam brble...rozumie takmer všetko ukáže, že chce položiť niečo, podať, vie poprosiť , vie ukázať časti tela kde sú ...neviem čo to začať riešiť alebo to má čas, aj mi to je ľúto že nepovie nič .... ďakujem

hederamonstera
8. nov 2024

Daj mu cas a doveru

adrianasmolko
8. nov 2024

@veron2811
ahoj moj prvy syn zacal tak normalne rozpravat “az “ v 2 rokoch ale rozpraval krasne cisto bolo mu pekne rozumiet nic nekomolil
druhy zacal skor ale tak trebalo “ prekladovy” slovnik aby si mu rozumela
daj mu cas kazde dieta je ine rozpravaj s nim vela
citaj mu nech pocuje rozne slova
drzim prsty

tramuntana
8. nov 2024

ak je dieťa v normálne stimulujúcom prostredí, mal by už rozprávať v jednoduchých, zmysluplných vetách. Určite sa poraď s odborníkom, oneskorený vývin reči a afázie rieši klinický logopéd, špecializované centrum je v Brezolupoch pri Bánovciach nad Bebravou. Určite sa raď s odborníkmi, nie lajkom. Dieťatko pôjde už o rok do MŠ, teda je necelý rok keby nastupoval v septembri. Pre jeho psychosociálny vývin a začlenenie do kolektívu je dôležité, aby mu deti aj pani učiteľky rozumeli. Tím odborníkov ti poradí, ako s dieťaťkom pracovať a cielene reč a komunikačné zručnosti stimulovať. Môžeš kombinovať s kraniosakrálnou terapiou, tá celý proces naštaruje. Pozri viac na www.kraniorevital.sk, je tam aj kontakt na mňa, prípadne zavolaj.

klip0
8. nov 2024

Zas zmenili nadpis. Dieťa má 1r a 10m, čiže 22m že ? Nie 10m

tramuntana
8. nov 2024

presne na toto som sa chcela spýtať, lebo to by menilo obsah mojej odpovede. Tak vychádzam z toho, že pravdivá informácia je v texte, nie v nadpise.

hederamonstera
8. nov 2024

@tramuntana 22 mesacny ma uz rozpravat vo vetach? To snad nie

veron2811
autor
8. nov 2024

@veron2811 syn ma1rok a 10 mesiacov, samo mi to zmenilo

tramuntana
8. nov 2024

Vďaka za upozornenie, upresňujem. Dieťa vie povedať vetu v rozsahu dvoch slov, veta má zmysel. Na otázku vymenuje tri predmety v okolí. To spadá presne do obdobia 22 mesiacov. Je to citácia z odbornej literatúry: Walter Strassmeier - 260 cvičení pro deti raného veku.', str. 166 /je tam tabuľka vývinu reči/.

spanielka44
8. nov 2024

To nič švagrov syn ma pomaly 3 roky a vie povedat iba mama 😉

jajur88
8. nov 2024

A nehovori fakt nic? Ani brm, bum, zvuky zvierat, pripadne prve slabiky slova? U takto malych deti sa totiz za slova povazuju i zvuky, gesta, ktore maju stabilny vyznam.

veron2811
autor
8. nov 2024

@jajur88 s autíčkom, keď sa hrá, zvuk robí pri tom, alebo keď ho niečo prekvapí tak také ako zhyknutie spraví, prosím prosím ukáže...on s a kedysi ako keby zahanbi trochu keď poviem že povedz mu na kravicku

jajur88
8. nov 2024

Objednajte sa ku klinickemu logopedovi. Ak sa malemu rec medzicasom rozbehne, vzdy mozete termin zrusit.

Kedze maly sam este nehovori, netlac na neho, aby po tebe opakoval. Mala by si byt v reci vzdy len o krok napred. Napr. ak kravicku uz pozna, opytaj sa ho radsej, kde je muuu. A ak ukaze, potvrd, ano, muuu.

Za seba doporucujem pozriet na logopedicke profily na instagrame ako logopedie_jinak, jazykovko, logomamka, logopedka_jednoducho, pripadne ucime_deti_mluvit.

Super je Kniha o detskej reci, kde su priklady komunikacie podla recovej urovne dietata
https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...

Plus mne sa pacil este tento kratky ebook o vyvoji reci do 3 rokov
https://celostnikomunikace.cz/wp-content/upload...

jamidea
8. nov 2024

@veron2811 kolegynin zacal ledva v 3.r. teraz je uz prvak a je ok. 10m je naozaj malo

katka533
8. nov 2024

@hederamonstera no moj uz daval jednoduche vety. teraz ma 2r 10 mesiacov a rozprava uz uplne kompet vsetko, ale
teda netrozumitelne, kedze nevie niektore pismenka, ale ja rozumiem

hederamonstera
8. nov 2024

@katka533 to neznamena ze to tak musia vsetky

katka533
9. nov 2024

@hederamonstera potom je niekde chyba, bud s dietatom alebo na strane rodica

hederamonstera
9. nov 2024

@katka533 nikde nie je chyba paneboze. Mas “stastie”, ze tvoje dieta sa vyvija takym tempom, nie je to ziadna tvoja zasluha. Kazdy sme jedinecny, kazdy sa vyvijame inak

beata_k
9. nov 2024

@hederamonstera Obe deti mi v 2 rokoch uz normalne rozpravali v suvetiach. A aj im rozumiet. Nie je to nic nezvycajne. Ale samozrejme je aj ok, ked dieta zacne rozpravat neskor.

hederamonstera
9. nov 2024

@beata_k vsak ja nikde nepisem, ze je to nezvycajne. Len, ze to nie je povinnost

beata_k
9. nov 2024

@hederamonstera Zdalo sa mi, ze ta to trochu prekvapilo u tak stareho dietata.

hederamonstera
9. nov 2024

@beata_k vobec, skor ma prekvapilo to “mal by uz”. A nebavim sa tu o 2r10, ale o tom mladsom

panda21
9. nov 2024

Mám dve deti. Obe rovnaké prostredie a rovnaká výchova. Starší v 1,5 spieval a hovoril básnicky. Mladsia ma 2r4m a povie do 15 slov aj to keď prižmúrim obe oči (inak rozumie všetko, je inteligentná, vie počítať na prstoch..). Pritom majú obaja úplne rovnaké prostredie a aj by som povedala, že mladsia troška zvučnejšie, keďže starší sa s ňou furt rozpráva alebo spieva, keď ja varím a upratujem. Možno tam fakt hra veľkú rolu aj povaha.

eviulenka
10. nov 2024

Moj syn mal ten isty problem az do 30 mesiacov, podstate od 18 do 30 mesiacov sa nepohol v reci nikam. A kazdy hovoril, pockaj do skolky. Mal normalne porozumenie, ale dokopy asi 20 slov, z toho 10 boli citoslovcia ako hu hu, mnam mnam a yum yum. Podarilo sa nam vybavit psychologa a logopeda. Odpoved bola pockajte do skolky, ak sa to nerozbehne, pridte. Kazdy sa pytal na to, ci rozumie, nie ci rozprava. Takze to je asi naozaj taky hlavny indikator, ci sa to len pomalsie rozbieha alebo ide o problem. Po 5 mesiacoch v skolke rozprava v suvislych vetach, pouziva casovanie, sklonovanie, podmienovaci sposob, ma bohatu slovnu zasobu, dokonca aj par anglickych slov.
Artikulacia je stale zla: pisiel tato, wuaky, ideme do ochodu…ma vylozene problem vyslovit niektore hlasky, tak ak sa to do polroka nezlepsi, skusime asi zase logopeda, ale obecne sa to neda porovnat s wau wau a yum yum. A hlavne opat to stare klise, mozem potvrdit, ze zacal rozpravat tolko, ze usta nezavrie.
Osobne si myslim, ze keby nenastupil predcasne do skolky, stale by rozpraval velmi obmedzene a to ja som na materskej, muz na home office, ma mladsiu sestru a este ma vedla starych rodicov. Psychologicka vyhodnotila, ze musi ist medzi kolektiv, inak sa nerozbehne.
Taktiez, ked vyhodnocujes slovnu zasobu, tak treba nielen skusat taky zlaty standard na kravicke a kozicke ale nasledovat zaujem dietata. Mojho syna farmove zvieratka napriklad nikdy nebavili, ale cely den sa venuje vlakom, dinosaurom a stavebnym strojom. Takze na 3rocnej prehliadke mal sice problem pomenovat ovcu, ale zato sestrickel povedal, ze to nie je brontosaurus, to je brachiosaurus.

mooonika1975
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eviulenka
10. nov 2024

@katka533 vobec tam nemusi byt ziadna chyba, velmi vela deti to tak ma, v nasom okoli prakticky vsetci chlapci. Nas syn sa napriklad vylozene hanbil pred nami rozpravat. Ked si spieval s Pepou, isiel sa skryt za gauc. Ked sme sa pokusili nadviazat, jeho rec skoncila a uz dalej nerozpraval.
Az ked stretol malych ludi v skolke, ktori rozpravaju na rovnakej urovni, jazyk sa mu rozviazal. Nam psychologicka jednoznacne povedala, ze musi do kolektivu. Velmi vela zavisi od povahy dietata.
Dcera ma 11mesiacov a je vokalnejsia ako syn v 30tich.

zuzana9393
12. nov 2024

Násaly do 2 rokov tiež hovoril pár svojich slov. Mama, tata, baba, atď. Ten základ. A po 2. Narodeninách sa akoby odtrhol z reťaze, teraz má 2,5r a vie básničky, pesničky, ústa sa mu nezatvoria.

oblecenie99
12. nov 2024

SPomínam si, že mal dva roky a 8 mesiacov, keď išiel do škôlky, a poznal len pár slov, ale reč už pomaly nabiehala. Predtým chodil do jasličiek. Ale potom, do tých troch rokov sa to naozaj rozbehlo, a to z týždňa na týždeň a rovno celé vety. Nespomnam si, že by rozprával také ako "mama", "papa", keď bol mladší... skôr mal takú akoby vlastnú hatlaninu...? Myslím si, že u nás veľa robilo dvojjazyčné prostredie.
A viem, že by sa nemalo nejako zovšeobecňovať, ale čo som si všimla prakticky u všetkých mojich známych: chlapci na to išli o dosť pomalšie v porovnaní s dievčatami. V jasličkám mali ročné diečatko a ona už celkom slušne rozprávala... v porovnaní so staršími deťmi tam to bolo až divné, lebo ona ešte bola skutočne také batoľa, maličké vlásky, a zlatá chodiaca a rozprávajúca bábika - a myslím to v dobrom 🙂 Môj syn bol od nej o rok starší a vôbec to nedával na takej úrovni, ako ona