10 mesačné dieťa nekolenkuje

jenny333
15. sep 2016

Mame 10esiacov.Mala nekolenkuje.Mam pocit ze ma mekucky chrbatik a neudrzi sa aj ked sa snazi.Su dni kedy vidim ze sa jej dari ze je silna a udrzi sa na kolenach ale nepohne sa a su dni kedy jej pada hlavicka rozcapi sa ako zaba.Pediatricka poradila len davat na kolena a rucickami prekladat cvicim snou takto stale tak ako aj na fit lopce bo je to take lenivejsie dieta.Bojim sa ze ma cosi z chrbticov.Uz mam z toho depky
kedze nekolenkuje tym padom nesedi ked ju dam do sedu neudrzi sa ale boli dni ked vedela sediet aj pekne rovno.Uz si neviem rady.

majaxy
15. sep 2016

Môj syn nekolenkoval, len sa plazil a potom hned chodil...Začal chodiť ako 9 mesačny..

bets
15. sep 2016

Ani moja nelozila v 10m. Nas doktorka poslala k neurologicke, ta povedala, ze po neurologickej stranke je ok, a poslala nas rehabilitačnej doktorke. Tiež povedala, ze je ok, len ju treba postrcit. Na jednom cvičení sa malej ukázal ako sa dávať do šikmého sedu a za par dni urobila veľké pokroky, zo šikmého sedu uz sa dostala na kolienka, sadala si stále častejšie, začala lozit a postavila sa, toto všetko za dva týždne. Sama ked som s ňou cvičila, to nebolo ono, lebo som nevedela posúdiť, co potrebuje precvičiť a ako. Fakt som vďačná za to cvičenie, je to len taká mierna gymnastka hrou, dieťa si ani neuvedomuje, ze cvičí.

zuska2001
15. sep 2016

neboli ste u neurologa ? Doteraz bol vývoj ok ? Môže mať hypotonus, ale ten sa prejaví velmi skoro - dieťa neskor udrží hlavičku, obracia sa, sedí, takéto detičky cvičia od narodenia........ Ja mám chlapca s touto diagnozou, štvornožkoval až v 12 mesiacoch, sedel v 14 mesiacoch, má 1,5 roka a ešte nechodí. Mali by ste cvičiť Vojtovku. Šupom k pediatrovi, neurologovi a na Vojtovku, pokiaľ sa dá.... s ročnými deťmi sa už zle cvičí, bránia sa, velmi kričia...ja som si tiež rehabilitácie musela vynútiť.

maciatkolulu
15. sep 2016

@jenny333 mne ani jedno z troch deti nestvornozkovalo, ak myslis toto, nie kezde dieta musi stvornozkovat. Najstarsia zacala chodit ako 13mesacna teda na konci 13.mesiaca, prostredna na zaciatku 13.mesiaca a najmladsi ako 12mesacny, takze pokial nevidis iny problem, tak neries a pokial vidis, tak tlac na pediatricku nech vas posle na specializovane vysetrenia

majaxy
15. sep 2016

Ja som neriešila ziadnych lekarov, ale chlapec držal riadne hlavičku, všetko bolo ok, len nechel kolenackovať

liesik
15. sep 2016

nie každé dieťa musí kolenačkovať. Kamarátkin syn vôbec po kolenách nechodil, hneď sa sápal na nôžky 🙂

esther03
15. sep 2016

Boze dobry to kam chodite na tie vyrazy, ze "nekolenkuje"...A nie, dieta nemusi lozit a aj tak je vsetko ok. Moje jedno lozilo jedno nie.

jatva
15. sep 2016

dieta by liezt malo - prepaja hemisfery a posilnuje spravne svalstvo na bruchu aj chrbte. Treba to riesit s detskou nech vas posle na fyzio. Inak moze mat neskor problem.

evittam
16. sep 2016

@jatva Môj syn vôbec nelozil ani neštvorkoval a hneď išiel na nožičky a chodiť začal už v 10.mesiaci - je v úplne v poriadku. 😉

jatva
16. sep 2016

@evittam a moja tiez neliezla ma skoliozu

evittam
16. sep 2016

@jatva A si si istá, že len kvôli tomu, že neliezla ?

katharrina
16. sep 2016

@jenny333 ja by som ju neposadzala, ani neobkladala, aby sedela, vobec by som ju neucila sediet. Dieta sa nauci samo a posadi sa. Nakoniec je to aj casto dovod, preco deti nelozia alebo sa im nechce. Neda sa ist niekam za fyzioterapeutom, aby sa na nu pozrel? neviem ako to na SK funguje. Snazila by som sa ju motivovat na lozenie (je to to naj, co moze byt, ma to len vela vyhod). Ale ak mas pocit, ze nieco nie je ok, isto by som radje isla zbytocne k odbornikovi ako potom lutovala, ze som nic neurobila. Vela sil prajem! 😉

kristina1204
16. sep 2016

Prekristove rany to co mate za pediatricku?Nas maly v 10-tich mesiacoch iba zacal sediet (bol lenivsi) behom mesiaca sa zacal plazit (ako postreleny vojak v poli)a potom zacal normalne stvornozkovat sam od seba.Dieta si samo urci kedy a co bude robit.

jatva
16. sep 2016

@evittam este posadzovanim a vodenim za ruky. Preco riskovat. Lezenie je vyvinova faza, ma svoj vyznam, tak to treba riesit a nie mavnut nad tym rukou. Ak tvoje dieta nema problem teraz, neznamena, ze ho nebude mat neskor.

kristina1204
16. sep 2016

Nebojte sa vsetko ma svoj cas.

girlie_konik
16. sep 2016

Nasa malinka neterka tak isto. V 11mes este nesedela ani nestvornozkovala inak ale bola zdravotne uplne ok a potom zrazu zo dna na den na konci 11mes sa rozbehla na 4 a na druhy den sa aj posadila. Sestra jej pred tym kupila taky valec na cvicenie na toto.Pediatricke sa to tiez nepacilo uz ale nastastie do dalsej poradne ked to uz mali riesit sa rozbehla 😉

babatkoo
16. sep 2016

Ahoj, my sme mali tento problem tiez. Rehabilitacna lekarka nam odporucila jednoduchy cvik. Zobrat dieta za nohy a trup do vzduchu a robit iba rukami , furik" . Moj maly po 3 dnoch furikovania 4nozkoval. On totiz nechapal ze na pohyb vpred musi striedat ruky - lava prava... pomohlo

altair
16. sep 2016

Moja sa plazila ako partizán. Vedela sa dať na 4, urobila 1 až 2 pohyby vpred a šup na brucho a rýchlo sa plaziť za niečím zaujímavým. Raz som jej dala pod bruško ruku a nepustila som ju plaziť sa. Prešli sme takto na štyroch celý byt. Večer už stvornozkovala sama. Potom to ešte nejakú dobu striedala z plazením. Týždeň potom ako začala stvornozkovat sa posadila.

evittam
16. sep 2016

@jatva Ja som ho nenútila aby sa postavil a začal chodiť - ako som ho ani nenútila štvorkovať - proste to spravil sám......Naozaj nevidím dôvod dieťa do niečoho tlačiť. A nemôžeš na 100% tvrdiť, že kvôli tomu, že dieťa neštvorkuje tak bude mať niekedy problémy - tie problémy môžu prísť aj bez toho. Ja som tiež nejak extra neštvorkovala a predstav si, že som úplne zdravá. Ale tvoj názor ti neberiem. A na otázku si mi neodpovedala. Ale nevadí. 🙂

jatva
16. sep 2016

@evittam aj ked budes mat dieta ja neviem...hypotonicke, predcasne narodene, nebudes s nim cvicit, lebo vsak naco dieta do niecoho tlacit?

evittam
16. sep 2016

@jatva Porovnávaš neporovnateľné a miešaš hrušky s jablkami. Samozrejme ak je dieťa choré, má zlý motorický vývin a podobne tak s tým niečo treba robiť. Neštvorkovanie 10-mesačného dieťaťa nie je katastrofa a ani žiadna diagnóza to si treba uvedomiť a tom sa tu bavíme.

jatva
16. sep 2016

@evittam neporovnavam hrusky s jablkami. Nestvornozkovanie je zly motoricky vyvin. Priciny mozu byt rozne. U mojho syna to bola diastaza. U dcery tazko povedat...tam som spravila chyb vela.

nikusssa
16. sep 2016

Ahojte ja som tiez ako babo vobec nestvornozkovala a ani moj bratranec, rovno sme sa postavili a tiez nemam zatial ziadne problemy, moje deti stvornozkuju ale napriklad syncek ma teraz 9 mesiacov a hoci lozi jednu nozicku dava inak ako druhu a rovno sa stavia a dlho dlho sa iba plazil

evittam
16. sep 2016

@jatva Nemienim sa tu s tebou hádať a ani ti tvoj názor neberiem.

jatva
16. sep 2016

@evittam len proste nemozes niekomu povedat, ze nevadi, ze nelezie. To dieta nevidis, asi nie si ani lekarka, tak nevies, ci tam tam problem nie je. Moze byt iba lenive, ale moze to byt vaznejsie a moze to mat potom dopad.

marcelatje
16. sep 2016

@jenny333 pediatricka poradila davat na styri a prekladat rucickami???? Pre Kristove rany! Ta zjavne dostudovala za klobasy 🙄 to akoby teba postavili na lano a prepletali ti nozickami v nadeji ze tak sa to naucis 🙄 ked raz clovek/dieta nema vyvinute urcite svalove partie alebo ich nema dostatocne silne iste veci su v tom momente mimo jeho schopnosti. Vsetko to plazenie, rozne stadia ktorymi prechadzaj maju za ulohu posilnit svalovu hmotu aby vladala uniest telo. Ziadne dieta ktore je dostatocne silne na chodzu sa dobrovolne plazit nebude. Deti robia to na co su pripravene. Ak to nerobia pripravene nie su. Ak mas pochybnosti navstiv neurologa. Nerob ziadne cvicenia doma len tak. Musi ti poradit odbornik. Presla som si tym pri dcerke. Mala hypotoniu. Chodila som s nou na specialne kurzy cvicenia, na plavanie a cvicila aj Vojtovku. Mam aj knihu pohybove hry s detatkem tam su tiez dobre rady ako sa s dietatom hrat.

evittam
16. sep 2016

@jatva Ja píšem vlastnú skúsenosť. A ja neviem, ale ty si myslíš, že naša pediatrička o tom nevedela?! 😉 Môj syn bol a aj je zdravý, vitálny, nemá žiadne problémy - klop,klop. Pediatrička bola spokojná s jeho vývinom v tom období-všetko bolo v poriadku-bodka.
A netvrdím, že nikdy nelozil po 4.....Ja len tvrdím-môj názor, že ak je dieťa v poriadku po každej stránke tak nie je choroba, že v 10.mesiacoch ešte neštvorkuje.

jatva
16. sep 2016

@evittam a aj ja pisem z vlastnej skusenosti. Syn bol vitalny, nic mu nebolo, iba v 10tich neliezol, poslala nas na fyzio, tam kukla, videla diastazu, dala cvicenia na posilnenie brucha a syn do mesiaca liezol.
odporucam precitat napr toto http://www.poliklinikaprosek.cz/mapa-nejcastejs...

jatva
16. sep 2016

@evittam a samozrejme nie vsetci lekari su dobri. U dcery az po zmene doktorky sme prisli na vela veci a zacali to riesit. A to mala predtym dve, ktorym to bolo jedno.

katarina644
16. sep 2016

@zuska2001 ja som tiez s malym cvicila, aj moj maly je hypotonik, a to ma este dalsie diagnozy, nejdem vypisovat. tiez som s nim cvicila do dvoch rokov vojtovku. len nas maly sa postavil v 1,5 roku na nozky. v dvoch rokoch zacal chodit, ale nebolo to tak ako u zdravych deti. ale behal. perfektne zacal chodit v troch. teraz bude mat o mesiac sest rokov, uz je v predskolskej v skolke a je to uplne uzasne dieta. detom sa treba venovat. u nas(teda v mojej rodine) vsetci hovoria, ze som bola ku malemu svina aj doktori to povedia, ale je to jedno uzasne dieta. Maminky, vy musite psychicky vydrzat. Viem, ze sa mi teraz dobre radi, ale prve styri roky sme si s malym zazili hotove peklo. a dva roky si uzivame a hlavne teraz ked je v skolke vo svojom detskom svete. Deti za to stoja, aby sme pre nich spravili vsetko.