1,5 ročné dieťa sa bojí piesku

mirkafi
15. apr 2013

ahojte, precitala som kopec diskusii, ale nikde som nenasla to, co hladam. Mam 1,5 rocnu dcerku, ktora sa boji piesku uz od prveho stretnutia s nim (10 mesiacov). Ked som ju prvy krat minule leto posadila do piesku, tak sa na neho pozerala, ale akonahle sa ho dotkla s rucicakmi, bol ohen na streche. Zacala kricat, jacat a tak som ju radsej vzala prec. Skusala som to este minule leto par krat - aby pozorovala deti pri hre v piesku, aby si isla k nim sadnut.. ona ich pozoruje, ale akonahle sa dotkne rukami alebo bosymi nohami piesku, chyti ju panicky strach a reve. Povedala som si, ze vyrastie a tento rok to bude lepsie. Dnes som ju vzala po dlhej dobe do piesku - bolo tam kopec deti, mala kyblik, lopatky, aj tam isla (bola samozrejme obuta a oblecena), ale akonahle sa ho dotkla, tak ako keby sa triasla. v pieskovisku pozorovala ine deti, ale ani za svet sa piesku nedotkla. Nemate podobnu skusenost? Neviem ci je to nejaka fobia, ziadnu negativnu skusenost s pieskom nema, nikto jej nikdy nehodil piesok do oci alebo tvar alebo kdekolvek inde. To iste je vo vode. Vo vani je to celkom v pohode, nesmie jej ist voda do oci, to hned uteka prec. akonahle by som ju chcela dat do sprchy alebo ju osprachovat vo vani, je ohen na streche. tiez nema rada, ked na nu lejem vodu. Som rada, ze tam vydrzi aspon 5 minu so vsetkymi moznymi hrackami a ja ju stihnem umyt. a este ma strach z cudzich ludi - nie zo vsetkych, vacsinou su to muzi a starsi muzi. neboji sa akychkolvek muzov pokial maju pri sebe nejake male dieta alebo aj vacsie, ak su sami, tak sa ku mne tisne, place, nediva sa im do oci, sklopi zrak ako keby sa hanbila.Je to aj u zien, ale iba u niektorych. nedajboze sa jej niekto prihovori, kto jej nesedi, je zle. Na vsetko ju dopredu pripravujem, ze pride navsteva, ze ju maju radi vsetci a tak, tak to trosku lepsie znasa. Prve minuty su divne (place, alebo sa skryje alebo sa tuli, chce ist na ruky), ale po takyc 5-tich minutach je ok. akonahle pride k nam na navstevu niekto s malym dietatom, pripadne zvieratom, tak je vsetko ok. poradite mi? bola som s nou u psychologicky - ten piesok som nespominala, ale na ostatne veci mi povedali 2 psychologicky, ze to je k veku primerane a ze ona z toho vyrastie.. mate podobne skusenosti - ten piesok ma hlavne zaujima lebo viem, ze deti zboznuju piesok, ale ona akonahle sa jej dostane do ruk, tak je hotova - vadi jej to, chce si utierat ruky hned, ten kontak piesok a telo je hrozny. a este jedna vec - vedla pisekoviska kam chodime je aj jedno strkovisko - ihrisko s jemnym strkom, tak to jej vobec nevadi, prehrabava sa v nom, sype kamienky do kyblika, na hlavu, rozhadzuje nimi, vala sa po nich, ale piesok absolutne.. nechapem a dost ma to znepokojuje..

jaduska
15. apr 2013

@mirkafi možno jej ten piesok nie je jednoducho príjemný.... ja napr. od mala nejem broskyne, lebo sú "chlpaté". Nechytím ich ani do ruky. Ja by som z toho nerobila vedu. Jednoducho do piesku nechoďte 🙂

mirkafi
autor
15. apr 2013

@jaduska no ano, ale ona ma rada deti, tesi sa z kazdeho momentu, ked moze byt medzi nimi a teraz to bude o to horsie lebo vsetky decka budu v piesku alebo vo vode, co je problem. taktiez sme minuly rok odlozili dovcu kvoli piesku a vode a vyzera to tak, ze ak si nezvykne na vodu, tak aj tento rok to budeme musiet odlozit. mne skor ide o to, ako by som ju presvedcila (samozrejme nie na silu), ze to nie je nic zle a je to prijemne a neublizi jej to a bude sa tam vediet krasne vyhrat.. tak velmi by som jej chcela v tomto pomoct. a mam pocit, ze to jej jedine dieta na planete, ktore nema rado piesok.. fakt.. prelustrovala som cely net, ale nic podobne som nenasla..

mzov
15. apr 2013

ahoj, ja som mala podobnu skusenost s rocnou dcerkou a travou - ani za svet sa jej nechytila a urcite by na nu nestupila bosou nohou 🙂 vzdy bola len na deke a mali sme istotu ze odtial neodide - tak sa travy bala. A preslo ju to samu... k nicomu sme ju nenutili, asi to bolo len o jej pocite, naozaj z toho vyrastla a pochopila sama ze "jej to neublizi" 🙂 Drzim palce!

jaduska
15. apr 2013

@mirkafi no 1,5 ročnému dieťatku to nevysvetlíš....ono vníma svet na základe vlastnej skúsenosti...takže kým na to nepríde sama, že je to fajn, tak musíš len trpezlivo čakať....

ewisam
15. apr 2013

no u nas bolo podobne, uvidime ako bude toto leto, ale budu tam rovestnici,tak sa hadam osmely.

mirkafi
autor
15. apr 2013

@ewisam kolko ma pls tvoje dieta rokov? Tiez mu bol kontakt s pieskom neprijemny?

katy1979
15. apr 2013

Tak chodievajte na kamienky a do strku. Aj tam moze lopatkovat. Ukazuj ponukni jej moznost ist sa tam pohrat ale nenut. To iste aj sprchou. Ten plac z ludi raz prejde. Ma z nich strach ale za par mesiacov to bude ok. My sme mali fobiu zo snehu. Tiez ho vsetky deti miluju on sa na neho nebol ochotny postavit. Vsetky zimne fotky mame urevane. Teraz hlada tie najvacsie zaveje aby sa tadial mohol brodit.

renab
15. apr 2013

@mirkafi nerieš, môj najmladší tiež nechytí piesok do ruky, pokiaľ to nie je naozaj nevyhnutné a to má už 9 rokov. jednoducho mu to nie je príjemné. a keď už ho musí chytiť, hneď si beží umyť ruky. keď sme chodili na ihriská, keď bol malý, tak som všade nosila dve dvojlitrové fľaše vody, aby som mu mohla umyť ruky aj nohy. 😀 ešte keď bol ten piesok mokrý, tak to zvládal, ale keď mu uschol na ruke..... 🙂 , hneď bežal umývať.

mirkafi
autor
15. apr 2013

@katy1979 ahoj, nesprchujem ju vobec. Ked sme boli 2 x na dovolenke v jasnej, hotel bol perfektne vybaveny pre deti. Bol tam aj detsky bazenik, teplo, prijemne prostredie a urehotane deticky. Nasa mala aj tam chytila hystericky zachvat 2x po pol roku, takze ani bazeny nam nehrozia. Je to strasne lebo kopec aktivit s nou nemozeme robit kvoli evidentnemu strachu a tak by som jej rada pomohla. Neostava nic ine, len cakat zrejme

ewisam
15. apr 2013

@mirkafi no nemozem to definovat presne, ze neprijemny akonahle sa ho tam posadila zacal pistat, nevedel co tam ma robit, len sa rychlo pytal prec, akoby sa niecoho bal. bude mat 20 m a planujem to urobit tak, ze si k nemu do toho piesku sadnem a budeme sa snazit hrat sa spolu, nasledne s nejakym rovestnikom

mirkafi
autor
15. apr 2013

@renab ale postavi sa ti do neho bosymi nohami? Nechyti sa ho vobec? Budem ju vodit na strkove ihriska, len som nevedela ci ten strach z vody, ludi, piesku s niecim nesuvisi..

mirkafi
autor
15. apr 2013

@ewisam ja som s nou dnes v piesku bola, vyvalala som sa tam viac ako všetky deti dokopy len aby som malej ukazala, ze sa nie je coho bat. No nepomohlo bohuzial. Tentokrat nerevala, ale bola evidentne rozhadzana, nekludna. Daj vediet ako dopadol vas pokus..

ewisam
15. apr 2013

@mirkafi a aj syn je taky bojko ako citam aj tvoja mala... Najviac u lekara. Vzdy sa ho snazim brat do kolektivu deti, chvilku fnuka, ale ked sa otuka je to ok. Ak vyslovene niekam nechce, nenutim

renab
15. apr 2013

@mirkafi keď bol malý, vôbec sa tam nepostavil. teraz len v najnutnejšom prípade, keď nie je iná cesta. a potom chytro pod vodu 😀 . netráp sa, každý máme niečo, čo nám je nepríjemné. možno z toho vyrastie.
náš má ešte jednu "úchylku". a tou sú vlasy. jednoducho napr. ani nevkročí do vane, pokiaľ je tam čo len jediný vlas. a keď pláva vo vode, tak ho musím ísť vybrať. on ho nechytí. keď bol malý, tak strašne vrieskal, keď sme ho strihali. potom sme prišli na to, že mu vadí, keď tie vlasy na neho padajú. tak sme ho zakaždým zabalili od krku až dolu do plachty a tak sme ho strihali.
vôbec ju nenúť tam chodiť, vyrastie aj bez piesku, aj náš vyrástol a nič mu nechýba.

rebroza
15. apr 2013

@mirkafi ahoj. moj syn, ked mal rok - prve leto jeho, este nechodil. a odmietal sa chytit travy. takze dali sme deku doprostred travnika a on sa z nej nepohol. mohla som ho lakat cim som chcela, nepresiel ani kustik. moj brat raz urobil "experiment", syn sedel na zemi a on mu polozil petrzlenovu vnat na koleno. ani sa nehol, ani sa jej nedotkol, ani ju neskusal striast, kym sme mu ju my nedali prec. a v tomto obdobi ani nechytil do ruky nic, co bolo na jedenie. jedol len lyzickou. chlieb, rozok, ovocie... pamatam si, ako som mu prvy krat ukazala ceresne. zobral do ruky, kukal. akonahle som mu ukazala, ze sa daju jest, viac sa ich nedotkol.
a tiez z toho vyrastol. je fakt, ze 1,5rocnemu dietatu sa este tazko vysvetluje, ze sa nemusi bat a ono ti tazko povie, co mu presne vadi...
aj pri tom strachu. dcerka sa evidentne viac boji muzov ako zien. ked maju pri sebe male deti, je to viac menej v pohode. a mapatam si, ako nas kamaratkina dcera nechcela "pustit" do auta. minimalne teda mojho muza (a to podla mna nevyzera vobec strasidelne 🙂), lebo sa nas bala a hlavne sme boli "cudzi".

mirkafi
autor
15. apr 2013

@rebroza dakujem. No ja uz riesim takmer vsetko lebo moja mala ma kopec inych zvlastnosti a ten strach je len zlomok a chcela som vediet ci je to aj u inych deti..

bubinovci
15. apr 2013

ahoj, nemyslím že je to zvláštne.každé dieťatko je iné a každému vyhovuje niečo iné. náš malý napríklad takto nezniesol trávu, posadili sme ho na trávu a ako ju zacítil tak ruky aj nohy mal vo vzduchu 😀 teraz pred mesiacom mi nechcel na trávu stúpiť ani obutý a teraz po mesiaci ani neviem ako ale už s tým problém nemá. nechaj ju tak, ona z toho vyrastie a určite sa jej aj piesok zapáči, ešte budeš v dobrom spomínať na obdobie keď si nemusela doma 2 kg piesku vysypávať z topánok 😀 😉

katy1979
15. apr 2013

@mirkafi co znamena kopec inych zvlastnosti?

andrejka1974
15. apr 2013

kazde dieta je ine, moju rocnu do piesku dat nemozem, pretoze by ho cely zjedla 🙂 🙂 🙂 takze moja vonku je len v kociku , pretoze este nechodi a chodi len po styroch a vsetko dava do ust 🙂 🙂 🙂 tak by to ihrisko bolo pekne vylizane 🙂 🙂 🙂 ine deti mi tolko nekostovali ako ona 🙂 🙂 🙂 🙂 moja starsia dcerka sa zasa boji vsetkeho, aj divadielka v skolke a to uz chodi druhy rok do skolky 🙂 🙂 🙂 🙂 a tiez nemala rada piesok a teraz ho z neho ani nedostanem 🙂 🙂 🙂 🙂 a rianka zasa vodu miluje , moze hociako kricat predtim, ale ako ju dam do vane , tak sa rehoce, spliecha a sinduska ta sa bala sprchy , ked bola mala a teraz sa smeje, ver tomu, ze sa nauci a nebudes stihat a budes bojovat , aby ti z toho piesku vysla von 🙂 🙂 🙂

mirkafi
autor
16. apr 2013

@katy1979 no napriklad jej poslednu dobu vadia zvukove hracky. ked si chyti nejaku hracku a stlaci na mieste, kde to vyda melodiu, tak zacne plakat a chce ju vypnut. takze som povypinala vsetky zvukove hracky,nech sa hra bez stresu. okrem toho sa mi hupe - nie je to klasicke hupanie - ventiluje tak unavu, ked jej nieco nejde spravit, niekedy, ked sa zacne len tak nudit. nerobi to ked je vonku, nerobi to, ked je v materskom centre, ale robi to doma - chyti hracku a v panve sa hupe. Myslela som si, ze je to nejaka masturbacia, ale psychologicka mi povedala, ze to urcite masturbacia nie je. skor jej to pride ako epi zachvat kratkodoby, ale boli sme opakovane na neurologii na eeg a zaznam ma ukazkovi aj pri tej cinnosti. Vylucili epilepsiu a sami nevedia co to je. nejaka frustracia alebo nieco a stal sa zrejme z toho stereotyp. robi to len v sede s vystretymi nozkami, cela cast od brucha hore je napnuta - brusko, ruky, zadrziava dych, v intervaloch pri tom tak slabucko vzdycha a potom to prejde. mala ma tiez problemy s travenim, tak to pripisujem uz asi tomu lebo nikto nevie co by to mohlo byt. ona pri tom vnima, pozera, ale je proste napata. vsetci tvrdia, ze to je zlozvyk a vyrastie z toho. uz som si chvilu myslela, ze je to autisticky prejav, ale neurologicka, psychologicka a detska lekarka mi povedali, ze ona z daleka nie je autista. niekedy tie pohyby trvaju pol dna, niekedy pocas celeho dna to robi, niekedy pomenej. ale trva to uz pol roka. dali jej na to promethazin 5 na ukludnenie, ale zrusila som to. nechcem ju ukludnovat chemiou, ked je taka mala. skor sa snazim odvadzat od toho pozronost, aj ked to niekedy nejde. ale akonahle vybehne von, za detmi, psami, do centra nakupneho, dtskeho, tak lieta ako sarkan a ani jej to nepride na rozum. v detskych centrach sa vie hrat s hrackami - vsetko len chvilu, ale je este mala, doma to proste nevie, nechce, nema zaujem. skor ju zaujimaju cinnosti ako pomahat mi pri vesani pradla, nakladat pracku, vytahovat skrinky, behat s detskym kociarikom, obcas plastova motorka, ale bezne hracky - to nie.

katy1979
16. apr 2013

@mirkafi bezne hracky zaujima malo deti. nasi sa tiez hravali s hocicim inym od hrncov az po stipce.
A preco by to masturbacia nemohla byt?
No uvidis sleduj ju. To poznam aj moj detsky lekar tvrdil ze moje dieta autista nie je ani logopedicke sa to nezdalo a predsa je. To len na margo toho ze nie vzdy to co povedia je aj pravda. Uvidis ked vyrastie. Moze byt jednoducho bojazlivy typ ci sa bat urcitych veci z ktorych jednoducho vyrastie. Je velmi malinka na to aby sa jej davali nejake nalepky a teda tiez by som jej tie lieky nedavala. To kebyze mame ukludnovat kazde zive ci nervozne dieta tak je vacsina na liekoch.

mirkafi
autor
16. apr 2013

neurologicka a jedna psychologicka povedali, ze to bola najskor masturbacia, ked nevedela este chodit a ventilovat nejake pocity a potom sa z toho stal zlozvyk, stereotyp. druha spychologicka zas tvrdi, ze to podla nej masturbacia nie je. ona to robi ked jej nieco nejde, nervaci a tie nervy ventiluje tymto pohybom alebo ked ju nieco boli, alebo ked je chora a neciti sa v pohode alebo sa nudi a je unavena.. robi to doma, len malokedy niekde inde..

3,

itbielizen
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
silvana4241
27. júl 2014

Ahoj,nasla som tento prispevok, moja 1,5 rocna dcerka sa tiez boji stupit do piesku, za dva mesiace ideme na dovolenku a bojim sa,ako bude reagovat na piesok na plazi....tiez nechcela bosa behat po trave....ale kamienky jej nevadia... 😒

chichua
20. máj 2015

Som rada,ze som nasla tuto temu,aj ked uz je dane mamicky zrejme neaktualna,ale aspon viem,ze moje dieta nie je z Marsu :D. Marcelko ma 14 mesiacov a ma vela divnych bubakov. Tiez sa boji piesku. Ked ho posadim do pieskoviska. Piesku sa ani nedotkne a tvarit sa bude znechutene. Tak isto trava,a kapitola sama o sebe je jedlo. Zje iba tie svoje mixovane gebudziny. Akonahle mu dam z nasho usta ani neotvori. Ako spominala jedna mamicka vyssie,ako nahle zisti,ze dany predmet sa je,prestane mat on zaujem,bud sa otoci,zdrhne alebo ho smar na zem. Zato kadejake nejedle hluposti da do pusy bez vahania,..ale uz sme zopar bubakov porazili,tak dufam,ze mu pride na chut normalne jedlo a ze piesok a celkovo vonkajsie povrchy sa mu zapacia. Tesila som sa,ze budeme vonku kadeco ohmatavat,ale ten moj drobec sa vsetkeho boji. Skoda aj tych ihrisk,ide leto,maky bude chodit,na ihrisku by sa vyzabaval...ale ako vidim nie som v tom sama. Zopar podobnych deticiek sa tu naslo,tak som sa ukludila,ze nie sme jedini divni a ze je to vlastne normalne.

marinablue
20. máj 2015

ked boli moje deti malicke, celkom som si to uzivala ze sa "bali piesku". Mno, aj ked je pravda ze sa ho skutocne nebali, len im bolo neprijemne po nom chodit. Na dovolenke pri bazene som nemala 5 sekund klud, co som stale musela za nimi behat. Pri mori nastasie sedeli na deke a hrali sa s hrackami, lebo behanie po piesku im nebolo prijemne. Skoda ze ten cas je prec. 🙂

lasskonka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katka253111
17. aug 2017

@lasskonka ahoj...moj tiez tak sa bal chytit piesok...nedajboze ze mu zostal na rucickach... vstaval z neho ze som ho janmusela zdvihnut,on rucky hore akoby to bolo nejake hovienko ;) ale preslo to, ako rok a pol stary sa ho stranil, tento rok akk 2.5rocny sa v nom uz veselo hral

lili303
17. aug 2017

Naša do 2.5 roka do piesku nevošla ani v topankach. Bude mat 3, konečne začina veci chapat inak. Nemože mať špiave ruky. Plasteliny sa nedotkne. A ak ma 1 bodku napr.od čokolady na tričku jači a musime prezliecť 😂. Vyrastie z toho.. už sa začina hrať v piesku ale stale jej vadi ak ma špinave ruky. Pri detoch plati len- vysvetlovat a vysvetlovat! To iste sme mali donedavna s nočnikom ani za svet nesadla. Vysvetlovali sme jej cela rodina a nič utekala kade lahsie az prisiel den ze sama chcela 😊

lasskonka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz