1,5 ročné dieťa má panický strach zo všetkého

rebellefleur
11. júl 2016

Ahojte baby, skúsim aj sem napísať, či sa niektorá s niečím podobným nestretla. Mám dve detičky, chlapci - 4,5 r a 1,5 r. a neviem si dať rady s tým mladším.. Doma je úplne ukážkové dieťa - krásne spí, krásne je - čo nezje jeho, zje on, odmalička sa v podstate sám prehrá, niekedy ani neviem o tom, že ho mám vôbec doma, až mi je niekedy ľúto, že mamu na hranie ani nepotrebuje 🙂 keď k nám niekto príde na návštevu, takisto žiaden problém..toto je obraz toho aký je doma..obrat o 180stupňov nastane vždy, ked sme mimo domu..hocikde..neznáme prostredie, neznámi ľudia a malý? Ten celú dobu len plače a plače..nechce byť v kočíku, nechce chodiť, nechce na kolenách sedieť, ani na rukach byť, mozem zobrat x hračiek,vsetky od nervov na zem hodí, cumle takisto zahadzuje,nechce piť, ani jesť a place až do totalneho vycerpania az zaspi nakoniec. U nas nehrozia žiadne rodinné výlety, žiadne ihriska, proste nič. O to je to horšie, ze deticky mam dve a starsi, ten je opak mladšieho - extrovert, spoločenský, najradšej by len vonku bol ☹ ked je partner doma, tak sa väčšinou rozdelíme, ze jeden ide so starším niekam a druhý je s mladším..nie je to ideal, ale to sa dá ešte zvládnuť.. ked som však s nimi sama, je to katastrofa :-/ chodím s nimi na ihrisko, co mame za domom a obaja to tam poznajú odmalička, starší tam má kamarátov, vonku pekne a logicky chce byť vonku..mladší, ten robí, to čo robí, pritom tam to pozná, aj baby tam pozná, min rok ked bol babo a chodili sme tam, nemal problem, ked ho niekto iný zobral na ruky, hral sa s nim..teraz sa nikto na neho ani len pozrieť nemoze,nieto ešte prihovoriť alebo zobrat na ruky, to ho je počuť podľa mňa až do rakuska jak plače :-/ baby zažili ste niektorá takéto správanie? Čo mám robiť? :-/ naše poobedia pozostávaju z toho, že starší sa mi pekne hra vonku, mladší ten len ziape a ked odchádzame,tak starší plače, prečo už ideme ked sú všetci ešte vonku a mladší ten ked vidi ze ideme domov, tak sa v momente skludni a je spokojny.. teraz v júli je starsi ešte v skolke, ale v auguste uz bude doma a mne je už teraz zle, ked si predstavim ako budem s nimi fungovať .. nejaké rady baby? Budem veľmi vďačná 🙂

rebellefleur
autor
11. júl 2016

Baby nikto nič? Žiadna nemáte takúto skúsenosť?

pehavcek
11. júl 2016

Fuuuu., Mna napadli uz len hotove diagnozy ako je asperger alebo autista.zije vo svojom svete.snad sa mylim a ma len take obdobie

rebellefleur
autor
11. júl 2016

@pehavcek - vies co on je taký, ze vie sa zahrať aj s nami, nie je to, ze sa stále hrá len a len sám, to nie, očný kontakt ma úplne normálny, tak snad take dg to až nebudú .. každý mi vravi vydrz, vydrz, ale toto je ozaj sakra náročné

blankaj
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rebellefleur
autor
11. júl 2016

@blankaj - no vieš, ono sa ľahko povie, nerob mu zle..čas vonku obmedzujeme ako sa len dá, ale na druhej strane tu mam aj 4,5 ročného a ked som tu s nimi sama nemozem predsa po staršom chciet aby bol nonstop doma zavretý, vonku pekne a on z ihriska počuje ako má všetkých kamarátov vonku. Áno, proste netusim ako mám toto sklbit

kikaski
11. júl 2016

@rebellefleur moja bola tiež také uplakané dieťa, skús či ti to bude robiť aj niekde, kde ste sami...ihrisko, kde proste nik nechodí 🙂 u nás také boli...lebo moja nikdy nemala rada deti, ani ľudí, nedajbože som sa s niekým rozprávala...tak to hneď rev...deti jej šli na nervy, všade jej zavadzali a bola nervózna...od malička veľmi náročné dieťa...jej vadilo aj to, že k nám niekto prišiel...narodeninové oslavy boli utrpnenie...prišlo veľa ľudí a už bolo zle...revala až sa nadýchnuť nemohla...človek do ich hlavičiek nevidí...teraz má 3 roky aj pár mesiacov a je krásna, spoločenská, všetkým sa zdraví, aj zatancuje, aj zaspieva aj porozpráva...a až teraz sa začala hrávať s deťmi...ide už aj sama k nim, so škôlkou sme mali veľký problém a dodnes mi plakáva keď ide, ale tam to akosi zvládne...skús chodiť na miesta, kde nieje veľa ľudí, stále mu buď na blízku a časom si všetk obľubi....ale treba s ním chodiť stále von, aj keď mraučí...nedá sa žiť doma, to by sa aj našej najviac páčilo....aj teraz 🙂

rebellefleur
autor
11. júl 2016

@kikaski - skúšam chodiť doobeda, to tam väčšinou nikto nie je, max 1 dieťa a aj tak to robi..max čo sme tam vydržali bolo 20 min a späť domov ..

blankaj
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monikaparson
11. júl 2016

U nás to nie je až takýto extrém, ale nie, nehrá sa s nikým, len sama, má 2 roky a ja to absolútne neriešim, aj keď jasné, ak by tam boli takéto scény bolo by to iné. Ona je veľmi hanblivá, ak sa jej niekto prihovorí alebo za ňou ide, tak uteká za mnou. Viem, že ju to prejde a príde na to, že je fajn sa aj s niekym iným hrať. Má jednu takú kamošku, stále o nej hovorí, ale keď sa stretneme, tak sa nehrajú, ani nič. No možno sa mu niečo na tom ihrisku stalo, skúsiť ísť inam. Alebo už máš ty z toho taký nerv, že malý to preberá alebo ako to vhodne napísať.

rebellefleur
autor
11. júl 2016

@monikaparson - joj keby sa mi len hanbil a hral sa sám, aj za toto by som bola šťastná .. u nas nic take nehrozí.. a jasne, skusala som aj ine ihriska, iné miesta, je uplne jedno kde sme, stále ten istý scenar, bohužiaľ

saurian
11. júl 2016

@rebellefleur a na navstevach, napr u babky, je to to iste?
rozprava?
skusali ste so sebou zobrat nieco jeho oblubene, nieco co je uplne "top" u neho (cokolvek - ci uz maznacik, najoblubenejsia hracka, vankusik...)?

monikaparson
11. júl 2016

@rebellefleur hm, divné. Ja som zástancom toho, že všetko má príčinu, nič sa nedeje len tak. Ako dlho to trvá? Máš aspoň predstavu, čo to mohlo spustiť, niečo muselo. A on tam ziape koľko na tom ihrisku, ty na to aj nejak reaguješ?

maslenka47
11. júl 2016

@blankaj nehnevaj sa, ale ani jedno dieta by nemalo byt "prednejsie", ako to druhe. Navyse je celkom mozne, ze to prave robi naschval - jednoducho vydiera, lebo mu to funguje. Mam "len" 14 mesacnu, a tiez si vie pekne NASCHVAL zarevat, ked nieco chce.

@rebellefleur co robis ty, ked ti maly vonku hentak vystraja?

rebellefleur
autor
11. júl 2016

@saurian - ked sme u babky, dnu, tam sa pekne hra s hrackami, čo sme mali ešte my s bratom ako deti alebo sa s nim..u babky dnu nie je absolútne problém, vyjdeme von, tam na ihrisku a opakuje sa v podstate ten istý scenár. On nemá nič, čo by bolo najobľúbenejšie ako hračka,zahra sa s čímkoľvek, aj co hračka nie je 🙂

rebellefleur
autor
11. júl 2016

@monikaparson - tiež som názoru, ze nieco toto spustiť muselo, ale netuším čo. Narodil sa min rok vo februári, normalne sa často kocikoval, často sme boli na ihrisku kedze sa tam hravá starší,vtedy bol totalny smejko, pohodak, taký malý milý mojkacik, kamarátky si ho brali na ruky, hrali sa s nim, on sa stále usmieval, vobec sa nebránil kontaktu, v lete na kúpaliská sme chodili, samozrejme s mierou, lebo bol malinky, takisto vobec žiadny problém, uplne ukážkové dieťa. Prišla zima, to sme tiež chodili von a po zime keď sa dalo byť uz dlhsie aj na tak to začalo. To isté prostredie, ti istí ľudia ako minuly rok a zrazu takáto otočka o 180 stupňov :-/

saurian
11. júl 2016

@rebellefleur a nema napr nejaku velmi oblubenu maskrtku? ma napadlo skusit to tak (ale nie je to na 1krat, chce to opakovat), ze pojdes bez starsieho, aby si sa mohla sustredit na mladsieho, a ked bude "hucat", ukazes mu to ze to pre neho mas, ale zdvihnes napr prst a povies s pokojnou tvarou, bez emocii, s pokojnym ale jasnym hlasom "ticho. pod." a ked bez hukotu prejde par krokov (na zaciatok pokojne 1-2 kroky), tak mu kusocek das. a takto pojdete - napr jeden den 20 m a domov, druhy den o kusok dalej.... vychvalis ho... mozno takto by ste to nakoniec mohli zvladnut, ale moze to trvat aj par tyzdnov, ale vysledok by za to stal. a inokedy mu tu naoblubenejsiu sladkost nedavat, dostal by ju len vtedy....

bosoriak
11. júl 2016

@rebellefleur Ja som mala extremne bojazlivu a nesmelu starsiu dceru a jedine co pomohlo bolo, ze som proste bola s nou stale. Vsade. Kamkolvek sme isli, drzala sa ma za ruku, ked chcela, bola na rukach. Mali sme vela aktivit spolocnych - v materskom centre (stale spolu), tancovanie so mnou a podobne. Postupne to preslo., trvalo to asi rok.

Ja ti neviem, nejako neviem prist na chut tomu, ked niekto cudzi berie na ruky cudzie dieta. No ak si to nezela, tak naco?

Co ak by ste to skusili chvilu tak, ze mladsieho proste budes drzat na rukach a starsi nech sa hra. Mladsi nemusi robit nic ineho, len ti sediet v naruci. Posedis si aj ty 🙂 Starsi je uz dost velky, nepotrebuje ta tak casto. Mozno bude zo zaciatku robit cirkus, a mozno to bude casom lepsie.
A dohodnut sa aj so starsim, na aky dlhy cas idete von. Nie je mozne uprednostnovat jedno dieta, ale ani to druhe zas nebudem ochudobnovat. Proste prisposobit sa musia vsetci. S laskou, ale pevne.

Ak by to nahodou nepreslo, skusila by som psychologa. Ale podla mna je to len faza. Aspergera a autizmus by som zatial nechala tak, zas netreba hned mysliet na to najhorsie. Su deti introverti a deti extroverti.
Drzim palce.

rebellefleur
autor
11. júl 2016

@maslenka47 - ďakujem krásne za tvoj názor, uz som sa chvilu začala cítiť blbo, ze neberiem ohlad len na jedno dieťa, ale na obe svoje deti...
Čo robím? Všetko 😂 ( to uz ber ako tragikomicky smiech) stále sa ho snažím dako zabaviť - postavim ho, nech chodi, dam na kolená, zoberem na ruky, objimem, skúšam zabávať hrackami, skúšam ho dávať na hojdačku, spolu ideme do piesku, dam niečo na zahryznutie a takto dokolecka celú hodinu a pol čo to tam takto dako vydrzim a potom s placom starsieho, kt sa ešte chce hrať s kamarátmi, ideme domov

rebellefleur
autor
11. júl 2016

@bosoriak - praveze so starším vonku nemam absolutne žiadny problém, je vo svojom svete s kamarátmi a mama ho netrapi 😀 jasne tak by to bolo super, keby mi aspoň vydržal na kolenách sediet, ale aj keď si ho posadim na kolená tak len plače. Keď ho mám na rukach, tak ako kedy, niekedy plače a niekedy nie. Keď neplače, staci, ze sa niekto na neho pozrie, nebodaj prihovorí a zasa revy..keď si s nim idem sadnut, tiež spustí revy a mat ho na rukach hodinu a pol, to naozaj nevladzem a tiež nie vždy je na rukach kludny

katche
11. júl 2016

Starsia, 3r3m, bola strasna. Uz v kociku, ked na nu pozrel niekto koho nepoznala, revy na cele kolo, nikto sa na nu nesmel pozriet, dotknut, dokonca jeden cas tak reagovala aj na mojich rodicov a sestry, uplne cudzi sa nesmel ani na kocik pozriet. Na ihrisku, nic, sama so sebou, ked sa jej niekto prihovoril, v lepšom pripade len utiekla, ci pozerala do zeme..a to aj pri detoch jej veku. Este aj nedavno, ked sa k nej rozbehli nejake deti sa zlakla a zacala strasne plakat. No zrazu prisla zmena, doslova zo dna na den a odvahy a sebavedomia ma na rozdavanie. S kazdym je hend2 kamoska, vcera sa hrala s 10rocnymi 😃.
No naozaj som si myslela, ze to bide1 s nou velmi problematicke, lebo ktokolvek prisiel na návštevu, tak sme mali doma urevane sceny, no postupne si zacala sama vyberat ludi, pri ktorych neplakala. Zial, moja aj manzelova babka su stale v jej ociach strasidla 😃, pri vsetkej ucte k nim, asi by som plakala aj ja...
Myslim, ze je este malicky, rozkuka sa. Ja som sa este na zakladnej skole bala cudzich ludi...ked k nam niekto prisiel, utekala som sa schovat do izby.
Podla mna to prejde ☺

monikaparson
11. júl 2016

@saurian toto mi príde také smiešne, nie že by to nemohlo fungovať, ale obdmieňať dieťa obľúbenou mslkou, to mi pripomína situáciu so psom a nie veľmi s dieťaťom.

wurka
11. júl 2016

A nevydrzal by ti v nejakom nosici, ak este nie je velmi tazky? Mozno by ho tvoja blizkost skludnila..

bosoriak
11. júl 2016

@rebellefleur Joj no to urcite nie vlacit na rukach. Asi by som to aj tak skusila s tym drzanim na kolenach, ze ked bude revat, tak bude revat, co uz. Proste len byt s nim a znasat to spolu. A mozno naozaj len vymysla kvoli pozornosti, tazko povedat.Ale ja si naozaj myslim, ze je to len vyvojova faza a ako prislo, tak odide.

rebellefleur
autor
11. júl 2016

@saurian - vies co on zje všetko, čo nezje jeho 😀 tuto na ihrisku to tak robím, dam mu niečo čo ma rád, vtedy troska pochodi, ale akonáhle zje, zrazu jak keby si uvedomil zasa že aha stále som tu a spustí revy opäť.. tu na ihrisku ho viem občas takto aspon nachvilu oblbnut, ale keď sme inde, to vôbec, to sú len revy a revy a nic nechce

rebellefleur
autor
11. júl 2016

@bosoriak - ked si ho dám na kolená, klasicky plače,driape sa preč z kolien na zem. Dam ho na zem, nech teda chodi, ked sa driapal dole a hadaj co? Opäť len revy..

rebellefleur
autor
11. júl 2016

@katche - tak ty si to mala naopak ako my.. tvoja sa ako malicka bála,moj vobec, bol šťastný keď videl že sa mu niekto venuje, aj keď dotyčného nepoznal vobec a zrazu takýto obrovský zlom.. ozaj verim, ze to prejde, lebo už začínam byť zúfalá

katche
11. júl 2016

@rebellefleur ale dlho to trvalo, naozaj, vlastne az nedávno zacala naberat odvahu...dospelych sa boji stale, nastastie ju uz nedesia deti...
Verim, ze sa to zlomi. Este je skoro robit nejake zavery ci nebodaj diagnozy.

timea7
11. júl 2016

@rebellefleur https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/20-mesacne-dieta-neznesie-pritomnost-inych-deti/ veď si to zvládla s prvým, už si tým raz prešla, tak nechápem, čo tu riešiš.

rebellefleur
autor
11. júl 2016

@timea - starší mal problém vydržať iba na ihrisku, mladší ma problem všade mimo domu, s uplne všetkými neznamymi a nedá sa s nim vobec nikam pohnut. Ďakujem za veľmi trefnu odpoved

timea7
11. júl 2016

@rebellefleurje to v podstate to isté, chce si vymôcť svoje, ja by som mu v žiadnom prípade neustupovala. Reve na ihrisku? No nech si poreve, nemá pol roka, už chápe. Snaž sa urobiť pobyt vonku zaujímavým - bublifuk, papierová vrtulka, kriedy, ale rozhodne nepochoduj po dvadsiatich minútach dnu. Si tam s ním, ak chce, môže ti sedieť na kolenách, mojkať sa, ale nemusíš ho na rukách vláčiť. Snaž sa byť pokojná, dieťa vycíti tvoju nervozitu. Ako to prešlo u staršieho, tak to prejde aj u mladšieho.