Neviem, či tu už bola takáto diskusia, možno aj áno, ale nenašla som na vyhľadávači. Moje dieťa (1,5 roka) má problém v kolektíve, doma je zlatý, poslúchne, hrá sa. No akonáhle výjdeme von k iným deťom, len sa naťahuje o hračky, mrnčí, je nepokojný, plače, bije sa. Neviem si s ním poradiť a vyzerám ako matka rozmaznaného zasrana, najhoršie je, keď sa náhodou rozprávam s inou mamičkou, keď aj, tak sa venujem a komunikujem aj s ním. Už máme tento problém dlhšie, zdalo sa mi, že to ustúpilo na čas a teraz zase. Ja ho nebijem ani na neho nekričím, len mu rázne dohováram a keď sa pobije, tak mu kážem, aby zase urobil môj, môj a pohladkal dieťa ktoré udrel. Aj to občas urobí. Niektoré kamarátky mi vravia, že s ním mám narobiť poriadok, že mi to prerastie cez hlavu, že mu mám dať na zadok, ale podľa mňa je to hlúposť, biť za bitku, alebo mrnčanie.Myslíte, že by bolo lepšie nebrať dieťa nejaký čas do kolektívu? Mám pocit, akoby si o mne mysleli, že malý so mnou zamätá, že je rozmrnčané, dokonca zlé dieťa. Ale nie je to tak, len sa nevie správať vonku s deťmi.
@llia je to aj obdobie aj povaha aj testosteron 😉 u dcery to nepoznam okrem nepokoja ked bolo niekde vela ludi. ale syn ten siel okolo nejakeho drobca a len tak do neho strcil, raz to skoncilo aj krvavou hlavou ☹ teraz ma 2roky a stale sa to zmiernuje aj ked svoje terirorium si haji. moje auto, moj bicykel, moja maminka, nemoze sa s nami nikto iny hrat atd. a kludne sa za to a pobije. vydrzat a vysvetlovat. u nas pomahalo ze som ho napr na ihrisku na chvilu zobrala nabok, pomojkala som, ukludnil sa. a stalo sa ze sme museli ist aj domov. urcite chodit do kolektivu ale ked uvidis ze ma dost tak odist, "zobrat pod kridla", dat mu istotu ze je vsetko v poriadku. u nas je to pritulenie, vyslovene sa do mna schova.
@llia ahoj, my mame teraz tento problem v jasliach, kde chodi na pol dna ... akurat dnes sa mi postazovala vychovavatelka, ze robi zle ostatnym detom ☹ tam to riesia tak, ze si sadne na stolicku a musi na nej sediet ... tiez neviem, ci je tento postuo spravny ... snad ho to rychlo prejde ☹
@abbie no u nás došlo k zlepšeniu na čas,teraz znova začal, šklbe deti, štípe...no stále mu dohováram a keď to zapakuje, beriem ho preč od detí a dohováram mu, že ak to robí, nebude na ihrisku medzi deťmi a pod. Jedna psychologička mi povedala, že treba vyjadriť hnev mimikou nad jeho činom, aj jemne pacnúť po rúčke...
no moja mala (18mesiacov) sice nebije, ale teraz asi 2-3 tyzdne ma obdobie, ze vsetko je jej a nechce pozicat a ked jej to niekto chce zobrat, prip. sa len priblizi tak spusti uplnu sirenu... jaj jej stale dohovama, ze sa musi delit so vsetkym a poziciat svoje hracky, niekedy pozicia a niekedy nie a urobi scenu :(... ale podla mna bit dieta v 18 mesiacoch nema zmysel, podla mna tomu uplne nerozumiem(pacmit niekedy po ruke ale pacnem..)... skor stale dokolecka vysvetlovat a tiez by som sa nevyhybala kontaktu s detmi, sak niekedy sa to musi naucit..
ahojte ja riesim tento isty problem so synom. ma 21 mesiacov a toto trva uz asi tri mesiace. bije deti vonku. ked je vo vacsom kolektive,kde nepozna deti,tak chyti paniku a taha ma prec. nepoziciava hracky, o vsetkych hrackach,ktore su vonku si mysli,ze su jeho a nechce ich potom vratit. krici, vrieska. uz som z toho bola zufala, teraz to tak velmi uz neriesim,len trpnem koho zasa "zmasti" musim byt nonstop v strehu, lebo on nema problem udriet aj dieta o dva roky starsie. tiez sa nam teraz narodila dcerka, k tej je zlaty, tak dufam,ze to casom prestane. len je to velmi vycerpavajuce. tiez mi susedka radila,aby som ho vytrieskala. skusali sme dohovarat, nakricat aj dat po zadku. zatial nezabera nic. nie je mojim vychovnym cielom bit svoje dieta,takze bitku som zavrhla. dohovaranim to zatial riesim a dufam,ze to uz prejde. mam pocit,ze sa tiez na mna pozeraju ako na matku,ktora nevie svoje dieta zvladnut. nas syn je strasne zive dieta nikde neobsedi ani minutku. kamoska psychologicka mi vravela,ze len dohovarat raz to pochopi. 🙂
@llia to je obdobie...dieta v tomto veku povazuje vsetky hracky za svoje, nevie sa hrat s osotatnymi detmi...vyrastie z toho
bitim a kricanim to nedocielis, cize nepocuvaj ich, je to tvoje dieta, vychovavj ho
aj moj to robil a vyrastol z toho..nam pomohlo narodenie sestricky..naucil sa ze ak jej aj nieco zoberie, musi jej nieco ine dat, ale hlavne on ju tak lubiu, ze malokedy jej robi zle a nejak to postupne prenasa aj medzi ostatne deti, ..ale samozrejme su chvile ked nic nepozicia
trenuj s nim doma poziaciavanie..nedohovoaraj mu v style, ze toto nerob, ale urob toto a toto..cize nie neber hracky ale pozicaj hracku, vrat chlapcekovi..deti v tom veku tie zapory az tak nechapu.
a nos mu nejake hracky ktore su jeho a nech sa hra s nimi a postupne nech sa nauci delit s jednym dietatkom..lebo ak sa zhrkne cela partia kolo jeho hraciek, tak samozrejme sa boji a chrani si svoje